Bisericile, victime “colaterale” ale intransigentei pompieresti post-Colectiv?

28-11-2015 1 minut Sublinieri

  • Digi24:

Pompierii fac ordine în biserici

Cele mai aglomerate locuri în care se adună românii, după cluburi şi restaurante, intră în atenţia pompierilor. La Suceava, toate bisericile sunt somate să se conformeze unei reguli care poate salva vieţi. Lăcaşele de cult să aibă cel puţin două căi de evacuare în caz de incendiu, spun pompierii. Arhiepiscopia promite că preoţii se vor conforma, dar o problemă tot rămâne. În multe localităţi, nu există nici apă curentă, darămite hidranţi.

Pompierii vor să fie siguri însă că nu doar mila Domnului îi apără pe credincioşi. Sunt multe de făcut pentru ca bisericile să devină sigure. În primul rând, uşile înguste trebuie să dispară şi să se nu se mai deschidă spre interior, pentru că în caz de incendiu, când toată lumea încearcă să iasă, ar putea să fie imposibil de deschis.

În mod normal în biserică ușa se deschide spre interior. Să fie schimbată spre exterior și realizarea a încă unei uși în naosul bisericilor”, spune general Ion Burlui, șef ISU Suceava.

Măsura care nu este respectată a fost luată după o tragedie teribilă. 119 oameni, printre care mulţi copii, au murit într-un incendiu care a cuprins o biserică în noaptea de Înviere. Se întâmpla în Argeş, în 1930. De aceste reguli sunt scutite bisericile şi mănăstirile declarate monument istoric, pentru că nu pot fi sparţi pereţii unor clădiri de patrimoniu. Grav este că în cazul unora, vizitate de sute de mii oameni anual, problemele sunt grave.

Marile mănăstiri Moldovița, Sucevița, știu eu, chiar și Mănăstirea Humorului sunt mănăstiri în zona cărora nu există hidranți. La Mănăstirea Humorului abia acum se proiectează o rețea de hidranți în zona respectivă”, spune Viorel Blănaru, consilier la Direcția de Cultură Suceava.

În această situaţie este şi o biserică monument istoric din apropiere de Suceava. Primarul de acolo ştie că va fi greu de rezolvat problema.

În localitatea Adâncata nu este apă curentă, deci montarea unor hidranți la biserici deocamdată nu este posibil pentru că nu avem alimentare cu apă. Ea poate fi rezolvată prin montarea unor pompe în fântâni”, spune viceprimarul comunei Adâncata.

În judeţul Suceava una din şapte biserici nu are autorizaţie de la pompieri.

Pompierii somează bisericile: Să aibă două căi de evacuare în caz de incendiu și ușile să se deschidă în exterior

Militarii de la Suceava somează toate bisericile să se conformeze unei reguli care poate salva vieţi. Lăcaşele de cult să aibă cel puţin două căi de evacuare în caz de incendiu. Arhiepiscopia promite că preoţii se vor conforma. În județul Suceava sunt aproape 110 de biserici care nu au autorizație de securitate la incendiu dată de ISU.

Administratorii bisericilor vor trebui să respecte anumite reguli. De exemplu, ușile ar trebui să se deschidă spre exterior, nu spre interior cum se întâmplă în cele mai multe cazuri. În plus, lăcaşul de cult trebuie să aibă cel puțin două ieșiri.

De la aceste reguli sunt scutite lăcașurile de cult care sunt monumente istorice și pentru care nu se poate impune spargerea unor pereți și realizarea unei căi suplimentare de evacuare. Chiar și așa, aceste biserici și mănăstiri ar trebui să respecte condițiile minime de prevenire și stingere a incendiilor cum ar fi amplasarea stingătoarelor, a sistemelor de hidranți și semnalizarea căilor de ieșire.


Categorii

1. DIVERSE, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Bisericile, victime “colaterale” ale intransigentei pompieresti post-Colectiv?

  1. In Grecia inchid bisericile fiindca ca nu sunt bani pentru salariile preotilor, in Romania pentru ca nu au apa potabila…Gaseste el, necuratul motive…
    Biserica nu va fi biruita de portile iadului, va dainui. Cum? Vom vedea!

  2. Si cam cum or face spre exemplu, Coziei sau Voronetului usa laterala?

  3. Poate ne vor impune, cei de la ISU, să folosim lumânări electrice și să ignifugăm coliva și parastasele…

  4. Biserica in care au murit in incendiu atatia oameni in 1930, in mod sigur era din lemn. La o biserica cu ziduri focul nu are cum sa se raspandeasca atat de repede. La Colectiv a fost o cu totul alta situatie, pt. ca a existat o substanta inflamabila cu care s-a curatat tavanul si focul s-a raspandit repede si violent.

  5. Pingback: FRENEZIA VERIFICARII BISERICILOR DE CATRE ISU CONTINUA SI INAINTEA SARBATORILOR (Video). Daca tot exista atata ingrijorare pentru “bisericile arhipline”, de ce nu finantam construirea de noi lacasuri? :) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare