BLOCAJ DIN CAUZA CARDURILOR DE SANATATE. DIN NOU… CNAS – blocata si ea in negatie/ Medicul CHIRCULESCU acuza ipocrizia “anticoruptilor”: “DNA TERMINA CU POLITICIENII SI INCEPE CU MEDICII”/ De ce traiesc barbatii mai putin ca femeile?

9-06-2015 9 minute Sublinieri

Blocaj azi pentru sistemul informatic al cardurilor de sănătate care nu a putut fi folosit în mai multe judeţe. Serverul nu a acceptat niciun card, aşa că pacienţii au fost trimişi acasă.

Efectiv nu putem lucra. Aşteptăm. Pacientul se uită la noi şi noi ne uităm la pacient”, au spus medicii. Problemele au început de la prima oră. Niciun medic de familie din Galaţi nu a putut folosi sistemul de validare a cardurilor de sănătate aşa că s-au format cozi la uşile cabinetelor.

„Lumea este bolnavă. Ce rezolvăm. Uitaţi-vă câtă lume e”, a spus un pacient. „Toate programările sunt date peste cap”, a afirmat, la rândul lui, Dumitru Mărăşeşcu, medic de familie.

Reprezentanţii Casei Județene de Sănătate spun că sistemul nu a mai făcut faţă din cauza volumului mare de consultaţii. „Acum este mai aglomerată reţeaua şi este şi perioada la început de lună când se fac raportări, se fac validări şi este o activitate mai intensă”, a declarat Elena Vrabie, director general al CJAS Galaţi.

Aşa că cei mai mulţi pacienţi au plecat acasă fără reţete şi au fost reprogramaţi. Medicii pot elibera şi prescripţii clasice în cazul în care sistemul nu funcţionează, dar trebuie să introducă datele în computer în cel mult trei zile. „Teama majorităţii medicilor este de a nu suporta din buzunarul propriu consultaţiile şi reţetele”, a spus Valentin Boldea, medic de familie.

Probleme au fost şi în alte judeţe din ţară. În unele locuri, sistemele au fost blocate doar până la prânz.

Cardurile de sănătate s-au blocat, marţi dimineaţă, după o minivacanţă de trei zile pe care au avut-o românii. Motivul este suprasolicitarea sistemului de citire al acestora.

Nu se pot face consultaţii şi nici analize medicale fără cardurile de sănătate, se plâng medicii de familie. Marţi dimineaţă s-au format deja cozi în mai multe clinici şi cabinete, informează Realitatea TV.

Doi iunie este prima zi de raportare pentru luna trecută pentru toţi furnizorii, prima din cele şapte. Conform reprezentanţilor medicilor: problemele au început încă de la prima oră a zilei de marţi, urmând ca în jurul orei 10 să se blocheze întreg sistemul. Sistemul a fost blocat timp de o oră.

Oficialii susţin că sunt “mici inadverenţe”, negând toate problemele semnalate de medici.

Vasile Ciurchea, directorul CNAS a susţinut, la Realitatea TV: “Sistemul funcţionează, cardurile de sănătate nu sunt blocate. Nu a existat nicio problemă nici acum, nici mai devreme. E o perioadă aglomerată, pentru că sunt raportările lunii trecute, dar nu sunt blocaje“.

Sandra Alexiu, reprezentantul medicilor de familie, a explicat problemele: “De la ora zece fără un sfert la ora 11 fără un sfert, nu am putut folosi cardul. Totul a fost blocat: am verificat şi la farmacia din jur şi la laboratul de analize, nu funcţionează. O oră totul a fost blocat, acum funcţionează. De o lună de zile trebuia mărită raportarea.

De la 9.30 noi toţi începem să ne uităm în monitoare, ştim că de la ora 10 încep şi internările. E o lipsă de respect pentru pacienţi şi medici. Le-am explicat pacienţilor ce se întâmplă şi cine e vinovat, le-am oferit reţete fără compensare pentru câteva zile. De o lună de zile facem aceste precizări, ne plângem, nu ne aude nimeni“.

La o lună după implementarea sistemului de validare al cardurilor de sănătate, erorile informatice nu încetează să apară. La fiecare început de lună toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să introducă în sistem datele privind activitatea lor medicala. Din cauza suprasolicitării, sistemul s-a blocat din nou marţi dimineaţă.

Introducerea cardului de sănătate, amânată din nou. Preşedintele CNAS spune că acesta va deveni obligatoriu abia la începutul lunii august. Autorităţile au amânat pentru a cincea oară implementarea cardului de sănătate, deoarece sunt sute de mii de oameni care nu l-au primit.

Există o ofensivă împotriva plicurilor adică plăţilor informale către medici asociate corupţiei. Şi aplauze la deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care menţin medicii în categoria funcţionarilor publici pentru a putea fi incriminaţi pentru corupţie. Şi asta în condiţiile în care un medic român are salariu de mizerie, printre cele mai mici din UE.

Cum se văd aceste acuzaţii şi decizii din interiorul sistemului de sănătate? Am realizat pentru Observsănătate.ro un newsletter editat de FES&IPP un interviu cu Florin Chirculescu, medic specialist în chirurgie toracică la Spitalul Universitar din Bucureşti.

FCFlorin Chirculescu crede că medicii ar trebui să fie plătiţi precum judecătorii pentru că atât unii cât şi alţii au profesii care se leagă de valori fundamentale, viaţă şi dreptate. El crede că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia de a păstra medicii în corpul funcţionarilor publici, şi-a creat un ascendent asupra corpului medical şi este şi ipocrită pentru că judecătorii ca şi politicienii când au o problemă dau telefoane.

Gândiţi-vă că DNA termină cu politicenii şi începe să-i caute pe medici din cauza plicului. Medicii nu ies în stradă, sunt şi dezamăgiţi şi-au bătut toţi joc de ei, inclusiv şefii lor. Şi ce va face? Va pleca şi cine va rămâne se va uita la ceas. Şi pleacă acasă, ca orice funcţionar public” spune Florin Chirculescu. El mai susţine că, în lipsa banilor, “plicurile au ţinut în picioare sistemul medical“.

Gândiţi-vă că DNA termină cu politicenii şi începe să-i caute pe medici din cauza plicului

I.L.: Înalta curte a decis că mediul este funcţionar public ca să poată fi inculpat pentru corupţie. Nu este aceasta o decizie anticorupţie care întreţine corupţia?

F.C.: Fără discuţie. E o prostie. E o decizie care le-a permis să păstreze ascendentul asupra corpului medical, atât, ea nu rezolvă nimic. Gândiţi-vă că DNA termină cu politicenii şi începe să-i caute pe medici din cauza plicului. Medicii nu ies în stradă, sunt şi dezamăgiţi şi-au bătut toţi joc de ei, inclusiv şefii lor. Şi ce va face? Va pleca şi cine va rămâne se va uita la ceas. Şi pleacă acasă, ca orice funcţionar public. Şi mă sună şi domnul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii de la Înalta Curte dau telefon când au nevoie de medic. Pe ei nu-i interesează şi ei pot să dea un telefon, iar medicul respectiv vine din timpul lui liber ca să-l rezolve pe domnul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu e o mare problemă că vii şi pentru oameni obişnuiţi. Nu spun că sunt toţi în bloc nişte ipocriţi dar dacă m-ar chema eu i-aş întreba: în ce calitate vin să vă văd ca funcţionar public sau ca medic? Dacă medicii ar începe să-şi respecte programul cu adevărat, n-ar lua mai mult de trei, patru săptămâni ca să iasă o răzmeriţă a pacienţilor. Statul face nişte economii formidabile şi-l are tot timpul pe medic la dispoziţie pentru că oricând un medic este atacabil pe problema plicului. La întâlniri cu prim-miniştri, politicieni, am spus că vom ajunge să avem 15 000 de medici în ţara asta şi nişte indici de sănătate îngrozitori. Cine e vinovat pentru asta? Nu medicii, că ei au plecat din ţară, nu au cum să fie vinovaţi în absenţă că voi nu aţi făcut politici 25 de ani. Erau opaci, nu pricepeau. De ce? Orice politician dă telefon când nu pleacă direct afară. Ei ştiu că sunt puşi la adăpost de telefoane şi nu mai sunt interesaţi de funcţionalitatea sistemului.

I.L.: Trebuie să ne raportăm la alte sisteme, atunci când vorbim despre veniturile medicilor?

F.C.: Nu, m-aş raporta la România. Noi avem un anumit PIB. Nu pot cere eu în România bani ca în Germania. Vă dau un exemplu: Polonia a trecut prin problema noastră, acum zece ani şi s-au golit spitalele. Au început să se întoarcă în Polonia când li s-au dublat salariile, chiar dacă acestea nu erau la nivelul din marea Britanie sau Germania. Nu-i plăcut să pleci să lucrezi afară.

“Aceste plicuri au ţinut sistemul în picioare”

I.L.: Cât ar trebui să fie în opinia dvs venitul unui medic în România?

F.C.: Din punctul meu de vedere: să aibă exact treptele pe care le are un judecător la salariul de bază. Pentru că responsabilitatea este comparabilă, gândirea în rezolvarea unui caz medical cât şi al unei speţe nu e un lucru simplu. Responsabilitatea este cumplită la medici şi la judecători sunt meserii care se raportează la valori fundamentale, viaţă moarte, dreptate, nedreptate. Am ajuns la calităţi. Ne deranjează nedreptatea, ne îndurerează moartea sau suferinţa celor apropiaţi. Şi din momentul acela putem să discutăm despre nedreapta luare. Alminteri, e ipocrizie. Din punctul meu de vedere aceste plicuri au ţinut sistemul în picioare. Eu ştiu că spun un lucru rău şi supărător. Nu pot să fiu de acord cu acele plicuri, pe de altă parte nu aş putea să fiu ipocrit să spun că nu-l aştept. Mi se pare profund incorect să ceri bani, să condiţionezi actul medical, să spui un tarif. Dar trebuie să recunoaştem: plicurile ne ţin peste program, nu suntem martiri, suntem indivizi care avem o meserie de care suntem foarte mândri dacă nu eşti orgolios ca medic nu ai cum să fii un medic bun. Dacă nu eşti orgolios nu te apuci să rezolvi cazuri grele. Când rezolvi un caz greu, pluteşti, când pierzi un pacient e o tragedie personală. Măcar pentru chinul ăsta trebuie plătit un medic.

Interviul integral aici: http://www.fes.ro/media/publications/FES-newsletter-mai.pdf

Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii făcut în peste 50 de ţări europene a arătat că bărbaţii trăiesc în medie cu şapte ani mai puţin decât femeile. Datele sunt confirmate statistic şi în România.

În Europa, speranţa de viaţă este de 75,1 ani la bărbaţi şi de 82,2 ani la femei. În România, speranţa de viaţă este mai mică la ambele sexe, dar diferenţa se păstrează. Bărbaţii trăiesc în medie 71 de ani, iar femeile 78 de ani.

Viciile care ucid

Una dintre explicaţiile oferite de specialişti este că bărbaţii fumează şi beau mai multe decât femeile, au o alimentaţie mai dezechilibrată şi sunt mai predispuşi să consume droguri. „Bărbaţii au, în general, un alt tip de gândire. Mulţi merg pe princpiul: «am o singură viaţă şi trebuie să mă simt bine. Nu se gândesc la consecinţele pe termen lung». De aceea ei fumează mai mult, consumă mai mult alcool şi chiar droguri în unele cazuri. Aceste vicii sunt moarte sigură pe termen lung. În plus, bărbaţii sunt şi mai teribilişti, au o tentinţă să-şi demonstreze curajul, să-şi testeze limitele. De aceea, ei sunt cei care apelează la tot femul de stimuli cum ar fi viteza la volan sau tot felul de sporturi extreme periculoase. Statisticile arată că decesele cauzate de tot felul de accidente sunt de trei ori mai multe în cazul bărbaţilor decât al femeilor“, spune Alexandru Duşa, psiholog.

Predispuşi la boli grave

Bărbaţii sunt mai predispuşi la hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi chiar cancer. Cauzele sunt şi aici un stil de viaţă mai dezechilibrat, dar şi predispoziţia genetică. „Toate statisticile medicale arată că bolile cardiovasculare şi mai ale infarctul şi accidental vascular au o incidenţă dublă în cazul bărbaţilor decât al femeilor. Pe de o parte cifrele sunt explicate de faptul că bărbaţii au un regim mai bogat în grăsimi şi carne, care combinate cu alcoolul şi fumatul sunt adevărate bombe cu ceas. Femeile au un regim de viaţă mai sănătos. Ele sunt preocupate mai mult de aspectul fizic şi de sănătate, pe când bărbaţii nu au aceste preocupări. Şi cancerul îi afectează mai mult pe bărbaţi decât pe femei. Este o proporţie de 60%-40%. În unele cazuri şi aici boala poate fi explicată de regimul de viaţă (cancer pulmoman, gastric sau de colon), dar sunt şi anumite tipuri de cancer la care bărbaţii sunt clar mai predispuşi din cauza sexului (cancerul de prostată de exemplu). Experţii în genetică au reuşit să demonstreze că bărbaţii se îmbolnăvesc de cancer mult mai des, dar deocamdată şi au reuşit să găsească o cauză genetică clară“, explică Ioan Moldovan, specialist în medicină internă.

Femeile sunt mai puternice psihic

De asemenea, statisticile arată că bărbaţii mor mai repede de cancer decât femeile. Explicaţiile sunt multiple, de la voinţa de trăi, optimismul, dar şi la capacitatea de a ţine un regim strict sau un tratament. „Femeile sunt mai puternice psihic. În cazul unei maladii grave ele se mobilizează mai bine, sunt mai optimiste şi capabile să facă exact ce le spune medicul. Bărbaţii însă intră mai repede în depresie şi de multe ori renunţă la luptă. Deşi nu este dovedit medical, se spune că în cazul maladiilor grave psihicul are un rol foarte important în evoluţia bolii“, adaugă Alexandru Duşa, psiholog.

Bărbaţii ignoră simtomele şi au frică de medic

Specialiştii au mai constatat că bărbaţii ajung la medic mult mai târziu decât femeile. De aceea uneori boala este mult mai avansată şi riscurile mult mai mari. Una dintre explicaţii este aceea că bărbaţii ignoră simptomele şi ajung la medic doar atunci când suferinţa este deja prea mare. Psihologii spun şi că mulţi bărbaţi au frică de medici şi merg pe principiul mai bine nu te cauţi că sigur găseşti ceva.

Bărbaţii au tendinţa să ignore simptomele. Nu merg la medic pentru o simplă durere şi nu îşi fac analize decât atunci când este absolut necesar şi simptomele nu mai pot fi ignorate. Statisticile arată că o femeie îşi face măcar un set de analize la doi ani, deşi după 40 de ani aceastea ar trebui făcute odată pe an. În schimb bărbaţii îşi fac analize odată la cinci ani. Am avut discuţii şi cu colegi psihologi care mi-au spus că mulţi bărbaţi au frică de medic. Le este mai teamă de ce ar putea afla, decât de boala în sine. Atâta timp cât nu au un diagnostic, pot ignora simptomele“, mai spune Ioan Moldovan, specialist în medicină internă.

Bărbaţii însuraţi trăiesc mai mult

Aceste statistici sunt confirmate de altele care arată că bărbaţii însuraţi trăiesc cu cinci ani mai mult decât burlacii. „Explicaţia este şi aici una simplă. Bărbatul însurat are un regim de viaţă mai stabil, este mai atent cu el deoarece are o familie, o responsabilitate. În plus, poate fi convins de soţie să meargă la medic în cazul în care ceva este în neregulă, poate fi supravegheat în cazul în care are nevoie de un regim sau un tratament. Bărbaţii neînsuraţi nu au pe nimeni care să îi împingă de la spate. O altă explicaţie ţine de psihicul bărbatului. Se ştie că bărbaţii sunt mai introvertiţi şi vorbesc mai greu despre suferinţele lor. Mulţi preferă să nu spună nimic. Un bărbat însurat se va destănui însă mai repede soţiei pe care o are alături. Unul neînsurat va ţine totul în el“, mai spune Alexandru Duşa, psiholog.

Șefa Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Martha Orsolya, a declarat vineri, la cea de-a IV-a ediție a Simpozionului ‘Activități în urologie’, că România este fruntașă în utilizarea medicamentelor, iar din acest motiv au apărut o serie de infecții multirezistente la antibiotice, astfel că medicul ar trebui să recurgă mai întâi la alte terapii, nu neapărat să prescrie din start antibiotice.

Dr. Martha Orsolya a spus că cea de-a IV-a ediție a simpozionului, care se desfășoară vineri și sâmbătă la Târgu Mureș, se adresează medicilor de familie, medicilor urologi, uro-oncologilor, histopatologilor și asistenților medicali, cărora le vor fi prezentate variantele terapeutice care se pot utiliza la debutul infecțiilor urinare, dar și în alte afecțiuni, cum este pierderea involuntară de urină.

Vom vorbi forate mult despre vezica hiperactivă, dar vom aborda și patologia bărbatului. Nu vom uita nici infecțiile urinare care sunt o problematică majoră în patologia urinară, dar nu numai. În patologia medicului de familie ne pune mari probleme infecția urinară multirezistentă la antibiotice, care este una dintre cele mai mari provocări ale medicinii de astăzi (…) E vorba despre o abordare greșită, pentru că România este fruntașă în utilizarea medicamentelor și sunt foarte multe remedii care se pot utiliza la declanșarea infecțiilor, nu trebuie din start să dai un antibiotic cu spectru larg, pentru că va veni o afecțiune care într-adevăr este gravă și necesită o terapie și poți să te confrunți cu rezistențe multiple“, a arătat dr. Martha.

Citiți știrea integrală pe fluxul destinat abonaților

Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiții sau chipsurile, prezintă un risc pentru sănătatea publică, confirmă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) într-un aviz științific publicat joi. Această substanță chimică poate crește riscurile de cancer la consumatori.

Acrilamida este un compus chimic ce se formează în alimentele bogate în amidon în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conține acrilamidă.

EFSA a făcut o evaluare a riscurilor existenței acestei substanțe în alimentație pe baza a circa 100 de studii științifice și a datelor strânse de la consumatori, ONG-uri și din sectorul industriei agro-alimentare, relatează 7sur7.be. Studii realizate pe animale au arătat că substanța este genotoxică și cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, să deterioreze ADN-ul și să provoace cancere. Autoritatea Europeană a ajuns la concluzia că acrilamida poate mări riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind că cei mai expuși sunt copiii.

Opinia EFSA nu are valoare de constrângere, însă poate determina Uniunea Europeană și statele membre să prevadă limitarea expunerii consumatorilor la această substanță, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregătire a alimentelor ori prin întărirea controlului asupra producției alimentare.

Încă din 2011 Comisia Europeană recomandă țărilor membre ale UE să efectueze anchete atunci când nivelurile de acrilamidă din produsele alimentare depășesc anumite valori de referință.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Carduri electronice/ cipuri, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “BLOCAJ DIN CAUZA CARDURILOR DE SANATATE. DIN NOU… CNAS – blocata si ea in negatie/ Medicul CHIRCULESCU acuza ipocrizia “anticoruptilor”: “DNA TERMINA CU POLITICIENII SI INCEPE CU MEDICII”/ De ce traiesc barbatii mai putin ca femeile?

  1. Medicii nu pot fi functionari publici, iar cardul de sanatate aduce o mare babilonie.Sper sa se renunte la el.

  2. Pingback: Angajatii institutiilor de forta: singurii privilegiati ai Romaniei. PLICUL PENTRU MEDIC: FAPTA DE CORUPTIE | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: ”REFORMA” SANATATII PRIN CARDURILE ELECTRONICE: Sistemul medical a fost blocat timp de mai multe ore din cauza sistemului informatic | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: SANATATEA – PRETEXT PENTRU CONTROLUL POPULATIEI. Ministrul Sanatatii anunta intentia de a introduce CARDURI ELECTRONICE si pentru copii/ DATELE PERSONALE DE SANATATE – MAI VALOROASE SI MAI CAUTATE DECAT DATELE BANCARE | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: CARDUL DE SANATATE – o tortura pentru medici si pacienti | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: CARDUL DE SANATATE BLOCHEAZA SISTEMUL. Medicii de familie contesta sistemul la AVOCATUL POPORULUI. In ciuda disfunctionalitatilor, autoritatile vor sa impuna OBLIGATIVITATEA cardurilor si la URGENTE | Cuvântul Ortodox
  7. Din ce am inteles, s-a ajuns la un acrod ca medicii sa poate prescrie offline retete, daca sistemul nu merge.

    http://ziarullumina.ro/acces-neingradit-la-datele-medicale-personale-116930.html
    Pare ca ni se pregateste ceva…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare