MANIA CARDURILOR: Ministerul Agriculturii introduce “CARDUL DE ACCES” IN PIETE PENTRU PRODUCATORI

13-02-2013 5 minute Sublinieri

card640

Ministerul Agriculturii pregăteşte implementarea unui nou sistem de acces în pieţe pentru producătorii agricoli. Până la finalul acestui an, persoanele fizice care vor dori să îşi comercializeze, spre exemplu, legumele sau fructele din producţie proprie în pieţele din ţară vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul în aceste spaţii.

Pentru a putea să îşi vândă marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe lângă certificatul de producător eliberat de primării, şi de un carnet de comercializare a produselor agricole, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Proiectul va rămâne în consultare publică pe pagina web a ministerului până la data de 18 februarie.

Ce este cardul de acces în pieţe

În pieţele din România vor fi organizate obligatoriu, în curând, spaţii speciale care vor fi destinate producătorilor agricoli persoane fizice unde aceştia vor putea să îşi comercializeze mărfurile. Ele se vor extinde cel puţin pe jumătate din totalul spaţiilor de vânzare existente. Accesul în pieţe al celor care vor să îşi vândă produsele proprii se va face pe baza unui card de acces care va fi însoţit şi de certificatul de producător şi de o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Un astfel de card nu va putea fi transmis de la un producător la altul şi se va acorda în baza certificatului de producător, “având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate”.

Descarcă proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol

“Cardul va conţine informaţii precum locul de producţie, numele producătorului şi dacă acesta respectă bunele practici agricole”, a explicat pentru gândul Daniel Botănoiu, secretar general al MADR. “Trebuie să avem în vedere că dorim o normalitate şi un tratament echitabil pentru toţi actorii de pe piaţă”, a mai adăugat el.

“Noi suntem obligaţi să ştim, de la furcă la furculiţă, de unde a plecat produsul şi ce cantitate are”, a mai menţionat Botănoiu.

Cum va funcţiona cardul de acces în pieţe

În pieţele din ţară vor apărea cântare cu afişat electronic, asemănătoare celor care se găsesc, în prezent, în supermarket-uri. Ele vor dispune şi de un “cititor” prin care se va permite accesul producătorilor în structurile de vânzare organizate în zonele publice.

Primul pas pe care aceştia trebuie să îl urmeze pentru a putea avea acces în piaţă este acela de a apăsa pe ilustraţia cântarului ce reprezintă produsul pe care vor să îl piata-agricolacomercializeze. Apoi, din cantitatea de produs încărcată pe card li se va scădea automat cantitatea pe care vor să o vândă.

Potrivit secretarului de stat al MADR, acest sistem va fi implementat în pieţe pe parcursul anului 2013.

Care este rolul carnetului de comercializare a produselor agricole

Pentru a putea să îşi vândă produsele agricole, persoanele fizice înregistrate fiscal vor avea nevoie odată cu punerea în vigoare a prevederilor cuprinse în cadrul ordonanţei de urgenţă de un carnet de comercializare, diferit de certificatul de producător. Pentru a intra în posesia lui, producătorii agricoli trebuie să se adreseze primăriilor, având în vedere faptul că fiecare carnet va fi semnat şi ştampilat de către edili.

La nivelul primăriilor se va păstra, prin intermediul unui registru, evidenţa carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol.

“Certificatul de producător este de fapt un atestat. Atestă că cetăţeanul este producător, nu îi permite să iasă în piaţă cu marfă”, a mai explicat pentru gândul Daniel Botănoiu. “Dacă persoana fizică vrea să vândă cantităţi mari atunci trebuie să meargă la primărie şi să ia carnet de comercializare”, a mai adăugat el.

Secretarul de stat ne-a mai explicat că odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi vor fi emise trei tipuri diferite de carnete, unul special pentru agricultori, unul pentru horticultori şi unul pentru cei din sectorul zootehnic, care vând animale sau produse procesate din carne, şi că oficialii s-au inspirat de la carnetul pentru viticultori, care există deja, atunci când au luat în considerare introducerea acestora.

Cum va arăta un carnet de comercializare a produselor agricole

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va avea o formă dreptunghiulară, va avea o lungime de 20 de centimetri şi o lăţime de 10 centrimetri, şi va fi prevăzut cu o serie alcătuită din şase cifre. Primele trei cifre vor reprezenta indicativul interurban al judeţului, iar ultimele trei cifre, începând de la 001 până la 999, vor indica producătorul, mai exact, ordinea în care au fost eliberate carnetele de producător de legume şi fructe.

De asemenea, carnetul va fi tipărit în trei exemplare, fiecare având 100 de file. “În cazul exercitării comerţului cu ridicata, regimul de utilizare de către producătorul agricol a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este următorul: primul exemplar se înmânează cumpărătorului, al doilea se depune la primăria unităţii/subdiviziunii administrativ teritoriale care a emis carnetul, al treilea exemplar se păstrează la carnet”, se explică în cadrul proiectului.

Ce este certificatul de producător şi cum poţi intra în posesia lui

Certificatul de producător va cuprinde numele şi prenumele producătorului, denumirea produselor sale şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv numărul de animale deţinute, producţiile care se estimează că vor fi destinate comercializării şi temeiul legal al elibărării acestuia.

Certificatele sunt asigurate de către consiliile judeţene şi de consiliul general al Municipiului Bucureşti, ele fiind apoi distribuite, în cazul solicitării, unităţilor administrativ teritoriale.

Practic, producătorii vor putea să intre în posesia certificatelor de la primăriile din ţară, iar atestarea lor profesională va fi realizată “de către structuri asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură (…) precum şi de către structuri teritoriale de consultanţă agricolă”.

Cum va arăta un certificat de producător

Certificatele de producător, care vor fi valabile pe o perioadă de un an, vor fi tipărite pe un formular tipizat, potrivit proiectului Ordonanţei de Urgenţă, la Imprimeria Naţională. Printre elementele care vor apărea pe acestea se vor număra:

– o bandă tricoloră în colţul dreapta sus

– stema României în colţul strânga sus

– grafică ce cuprinde elemente de securizare

– numerator cu cinci cifre.

Pentru a fi luaţi în evidenţă drept plătitori de taxe şi impozite, producătorii agricoli persoane fizice care deţin astfel de certificate trebuie să se înregistreze la administraţiile teritoriale ale finanţelor publice de care aparţin.

Amenzi de până la 20.000 de lei

Piata agricola 2Cei care nu vor respecta prevederile acestei ordonanţe vor putea fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 50 de lei şi 20.000 de lei. Sancţiunile vor putea fi aplicate fie de către persoane împuternicute de către MADR, fie de cele împuternicite de Ministerul Afacerilor Interne şi de Ministerul Finanţelor Publice. Poliţiştii vor putea, la rândul lor, să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni.

În cazul în care cumpărătorii nu deţin pe parcursul transportului produselor fila din carnetul de comercializare care justifică provenienţa mărfii, persoanele fizice vor fi amendate cu suma de 50 de lei, în timp ce operatorii economici vor primi sancţiuni cuprinse între 3.000 de lei şi 5.000 de lei la care se va adăuga şi confiscarea produselor transportate şi a mijlocului de transport.

Dacă în pieţe nu vor fi organizate spaţii separate speciale pentru producătorilor agricoli persoane fizice amenda va fi cuprinsă între 15.000 de lei şi 20.000 de lei.

Nota noastra:

La cate proiecte de informatizare, digitalizare si implementare de carduri exista in tara noastra, am putea foarte bine sa ne numim CARDISTAN. Iata, acum mania birocratizarii digitale a cuprins si pietele agricole. Si, la fel ca in celelalte domenii (sanatatea, de pilda), este o completa bataie de joc.

Si la cate probleme au producatorii agricoli romani, dintre care enumeram doar cateva: retelele de intermediari catre pietele urbane- o adevarata mafie, retelele la fel de mafiote de importuri agricole, mafia gulerelor albe ale supermarketurilor, concurenta neloiala a producatorilor europeni subventionati gras, comparativ cu ai nostri, lipsa oricarei infrastructuri si organizari (cooperative, asociatii, silozuri, credite agricole adaptate, grupuri de lobby etc.), vanzarea accelerata a terenurilor agricole, fiscalitatea, iata ca autoritatile au venit cu aceeasi placa a cardului, ca altceva nu mai stiu. Card in spitalele devastate, card in liceele prapadite, card in trolee, card in pietele agricole, card la purtator, card la primitor, card la urcare, card la coborare, card, card card si iarasi card! Munti de carduri inghite Romania, ca asta ne lipseste! 

Daca nu ar fi vorba de investitii enorme necesare pentru implementarea si mentenanta acestor sisteme informatice, am putea spune ca e vorba de o prostie infinitita la “diriguitorii” natiei romane, care au invatat la lectia de guvernare doar capitolul “card” (ca in sceneta inspirata de la Caragiale despre lectia “castravetele”). Dar, cum se arunca galeti de bani pe aceste sisteme, e clar ca nu e vorba doar despre incompetenta, prostie, superficialitate, ci si de interese financiare cat se poate de clare. Si, bineinteles, undeva, acolo, in “culise”, cineva isi freaca mainile pentru minunata panza de paianjen care inveleste tot mai mult societatea in toate palierele sale. 

Cardul “agricol” va fi complet inutil. Intermediarii care stapanesc pietele oricum o sa domneasca in continuare peste mosiile lor, nederanjati, iar slugile lor comerciante vor folosi cardurile fie ca sunt, fie ca nu sunt producatori – ca doar nu o sa verifice nimeni ca la aeroport identitatea (si pana si acolo se fac falsuri intr-o veselie). E pur si simplu o birocratizare inutila si inca un pas spre completarea unei guvernari electronice total contrara intereselor publice reale care nu va avea alta calitate decat sa ingreuneze viata oamenilor si sa ofere manipulatorilor de sistem informatic noi “oportunitati” in supravegherea si controlarea vietilor oamenilor.

 

*


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “MANIA CARDURILOR: Ministerul Agriculturii introduce “CARDUL DE ACCES” IN PIETE PENTRU PRODUCATORI

  1. Vremurile antihristice – In Brazilia plouă cu păianjeni http://youtu.be/h7_mPxU9ef0 Despre fulgerul de la Vatican: Am vazut pe satana ca un FULGER cazand din cer.” Sfanta Evanghelie dupa Luca (10:18)! Oare aceasta ploaie are vreo legatura cu asta? Va multumesc mult pentru raspuns!

  2. @Claudia
    Stiti cate fulgere lovesc numeroase cladiri, inclusiv bisericile?
    Acel fulger este mediatizat impreuna cu profetia lui Malachia, conform careia Papa cel nou va fi ultimul papa.
    Dar sa ne gandim CINE poate face profetii, oare nu oamenii Lui Dumnezeu? Exista oare sfintenie in afara Ortodoxiei, nu este Ortodoxia “Dreapta Credinta”, mai sunt si altele “drepte”?
    Intre profetiile lui Malachia, Nostradamus, fulgerele care lovesc diferite cladiri (fie chiar si catedrale catolice) si ploile de care scrieti nu stiu daca va poate spune cineva care este legatura.
    Domnul ne trimite “semne” in multe feluri, dar aceste “semne” sunt doar spre pocainta noastra, spre intoarcerea de la viata cazuta catre viata in Hristos. Ce e mai mult decat atat, aproape sigur sunt speculatii care ne departeaza de Domnul si ne arunca in fel si fel de alte ganduri si ocupatii potrivnice interesului nostru.
    Dar iata ce semn adevarat avem chiar de la Sf. Ioan Botezatorul, care ne spune tuturor: “Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor!”. Pe acesta il auzim, il vedem? Si il cunoastem de 2000 de ani, nu de azi, de ieri.
    Doamne ajuta!

  3. http://www.realitatea.net/wireless-in-pietele-lui-vanghelie-comerciantii-la-gat-cu-legitimatii-care-au-coduri-de-bare_1113372.html

    Marian Vanghelie dă pe spate Goagălul. Edilul sectorului 5 al Capitalei a implementat în Piaţa Rahova un sistem de taxare a comercianţilor. Producătorilor li se emit chitanţe prin intermediul unor dispozitive wireless şi, pentru a-şi ţine gogonelele şi ceapa la vânzare, trebuie să poarte în permanenţă la gât legitimaţii care au coduri de bare. Cu toate că investiţia are ca scop eliminarea falşilor producători din piaţă, la tarabe încă mai găsim fructe şi legume de import crescute forţat.

  4. Ăștia-s loviți cu leuca! Dacă o babă de la țară, merge la piață o dată sau de două ori pe an; i-o fi fătat și ei cloșca și își duce puii la tîrg; să-și facă card?

  5. http://www.cotidianul.ro/un-preot-le-cere-enoriasilor-sa-nu-accepte-cardul-de-sanatate-pe-motiv-ca-e-unealta-diavolului-207093/

    Ca de obicei, aceeaşi supă reîncălzită. Nu vei vedea unul dintre jurnaliştii ăştia să pună în discuţie în mod corect argumentele juridice şi sociale ale unui astfel de sistem. Asta dacă tot nu pot înţelege motivele religioase.

  6. @utzu:

    Mda, dar si acel parinte, ce “argumente” a mai folosit… Mai bine sa zicem ca e un succes perfect al diversiunilor sau, in cazul cel mai bun, al prostiei zeloase, cu care multi dintre “ai nostri” s-au autosabotat.

  7. DEZBATERE PUBLICA A CI ; ORGANIZATA DE MAI
    MAI a comunicat faptul că timp de zece zile persoanele interesate de acest proiect de HG- Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor, actelor de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actelor de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România.
    (care poate fi găsit pe site-ul instituției la secțiunea Transparență decizională) pot trimite propunerile, sugestiile şi opiniile lor pe adresa de e-mail nicolae.ploesteanu[at]mai.gov.ro

    Citiţi mai mult: Cărțile electronice de identitate și de rezidență sunt opționale – Actualitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cartile-electronice-de-identitate-si-de-rezidenta-sunt-optionale-1024727.html#ixzz2LTgfwlvS

  8. Pingback: Uniunea Europeana IMPOTRIVA MICULUI PRODUCATOR AGRICOL. Seminte doar de la CORPORATII/ Micii crescatori de animale, sufocati de impozite, avize, certificate si ...CARDURI ELECTRONICE de acces in piata - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare