CARD ELECTRONIC CU CIP: noua forma a permisului de sedere si munca pentru imigranti in Germania

2-09-2011 1 minut Sublinieri

De la 1 septembrie, în Germania a fost introdus permisul de şedere şi muncă în format electronic (eAT). În locul vechiului document, lipit între filele paşaportului sau permis standard pe hârtie A4, străinii dispun de carduri cu chip, pe care sunt stocate amprentele, fotografia şi datele personale ale acestora. Taxa pentru obţinerea noului document poate ajunge şi până la 110 euro. Cardul, care înlocuieşte vechiul permis pe hârtie, este protejat prin existenţa unui cod PIN şi poate fi solicitat la Oficiul pentru relaţii cu străinii.

Conform ministerului de resort, durata de prelucrare a cererii şi eliberare a cardului cu chip este de şase săptămâni. Prezenţa la ghişeu a solicitanţilor, inclusiv a copiilor trecuţi de şase ani, este obligatorie (pentru luarea celor două amprente). Cei care au împlinit zece ani vor trebui să semneze singuri cererea. Asemănător buletinului de identitate cu date biometrice, noul card le va permite străinilor trecuţi de 16 ani să-şi rezolve pe internet diverse probleme de ordin birocratic, cum ar fi declaraţia de impozit pe venit. Cine doreşte să folosească şi această opţiune are însă nevoie de un dispozitiv de citire a cardului, aşa cum posesorii buletinelor de identitate cu date biometrice au nevoie de programul “AusweisApp”, disponibil pe piaţă în limbile germană şi engleză.

Oficiul federal pentru migraţie şi refugiaţi dă asigurări că datele personale înscrise pe cardul eAT sunt 100% protejate, inclusiv în cazul folosirii acestora pe internet.

Introducerea cardului cu date biometrice nu duce la pierderea valabilităţii vechiului permis de şedere pe hârtie. Rezidenţii pot obţine cardul cu chip la expirarea vechiului document, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2021. Persoanele care deţin permis de şedere definitivă în Germania vor fi obligate să-şi reînnoiască la fiecare zece ani cardul. Pe 18 aprilie 2008, Uniunea Europeană a decis introducerea dreptului de rezidenţă sub formă de card cu date biometrice în toate statele membre. Iniţial, ministerul federal de interne îşi propusese să elibereze noul document de identitate în mai 2011.

Autori: Anna Appelrath, Claudia Ştefan

Redactor: Ovidiu Suciu


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “CARD ELECTRONIC CU CIP: noua forma a permisului de sedere si munca pentru imigranti in Germania

  1. Și uite așa încep să apară din ce în ce mai multe carduri pentru diferite trebuințe iar la un moment-dat vor propune un singur card care să le înlocuiască pe toate iar apoi vor apărea la știri cazuri de furt / pierdere si se vor oferi alte alternative… Așa aduce aminte Cuviosul Paisie Aghioritul. Nu trebuie să fugim de Cruce dar trebuie să ne rugăm. Asta este umila mea părere. Și, o, de am trece la fapte și n-am rămâne la cuvinte.

    Mântuitorul nostru, Iisus Hristos a spus: “iar cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui.” (Matei 10,22)

    Bunul Dumnezeu să ne întărească și pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor Sfinților să ne miluiască și să ne mântuiască. Amin.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare