CARDUL DE SANATATE devine “gratuit”?

11-06-2012 2 minute Sublinieri


Ministerul Sănătăţii va suporta, din propriul buget, cheltuielile pentru producerea cardului naţional de sănătate, asiguraţii nemaifiind obligaţi la plata acestuia, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Astfel, cheltuielile necesare pentru producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, respectiv a documentului propriu-zis prin care se atestă calitatea de asigurat, se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru producerea soluţiilor informatice pentru administrarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se suportă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Pentru plata şi distribuţia cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se încheie un contract de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu Compania Naţională “Imprimeria Naţională” SA, potrivit aceluiaşi proiect.

Potrivit aceluiaşi proiect, ministerul va putea acorda Imprimeriei Naţionale, în avans, 30 la sută din suma datorată anual pentru fabricarea cardurilor.

Modalitatea de plată a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate din bugetul Ministerului Sănătăţii către Compania Naţională “Imprimeria Naţională” SA, precum şi mecanismul de distribuţie a cardului administrat de CNAS, se stabileşte prin normele metodologice.

Distribuţia cardurilor către asiguraţi se realizează de casele de asigurări sociale de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară.

Asiguratul va plăti cardul naţional numai dacă solicită un duplicat, mai prevede proiectul.

“În situaţia solicitării de eliberare a unui card duplicat de către asigurat, cu excepţia faptului în care aceasta se face din motive tehnice de funcţionare, cheltuielile aferente producerii si distribuţiei se suportă de către asigurat. Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate se eliberează şi se administrează prin utilizarea serviciilor de operare şi management al unei unităţi specializate în acest scop”, se precizează în proiect.

Proiectul, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, se află în dezbatere publică până la 18 iunie.

CNAS eliberează şi administrează cardul naţional de asigurări sociale de sănătate şi are calitatea de operator de date cu caracter personal pentru datele menţionate.

Cardul naţional de sănătate reprezintă documentul care va conţine toate informaţiile privind calitatea de asigurat, date medicale precum grupa de sânge, predispoziţia la alergii sau avizul pentru donarea de organe, fiind cuprins şi în proiectul Legii sănătăţii.

Cardul trebuia realizat încă de acum cinci ani, însă autorităţile nu au reuşit acest lucru, în ultimul an licitaţia pentru realizarea lui fiind contestată de mai multe ori.

Instrumentul este unul electronic, distinct de cardul european de asigurări sociale de sănătate. Cardul se emite pentru dovedirea calităţii de asigurat şi poate fi utilizat numai pe teritoriul României. Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate este parte integrantă a sistemului informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit unor modificări deja operate la Legea 95/2006, cheltuielile necesare pentru producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate urmau să fie suportate atât de CNAS, cât şi de către asigurat.

Nota noastra:

De fapt, Ministerul incearca sa faca acest card mai friendly pentru asigurati, temandu-se de o rata mare a ne-activarii acestora sau ne-ridicarii de la posta, avand in vedere ca asiguratul trebuia sa il plateasca.

E demagogic sa se spuna ca cheltuielile sunt suportate de Minister. Pai Ministerul din ce bani “suporta”, din banii de salar ai ministrului si angajatilor? Nu, ci din banul contribuabililor. Asa ca acum platesc cardul de sanatate nu doar cei asigurati in sistemul public, ci toti cei care platesc taxe in Romania.

Proiectul de lege ar fi supus dezbaterii, mai aflam, pana pe 18 iunie. Totusi nu am aflat nicaieri pe site-ul Ministerului un loc unde pot fi trimise propuneri.

Exista doar o informare legata de “scutirea” de la plata pentru card: http://www.ms.ro/index.php?pag=62&id=9541&pg=1

Aici e citat si ministrul Cepoi, care arata, de altfel, motivul initiativei:

“Vrem ca toată populaţia să primească şi să utilizeze cardul de sănătate pentru că acesta, împreună cu reţeta electronică şi  dosarul electronic fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate. Era puţin probabil că toţi asiguraţii ar fi fost de acord să plătească producerea cardului. Din această cauză am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanaţe şi am găsit o soluţie financiară prin care  să suportăm de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel încât să ne asigurăm că toţi cetăţenii vor primii acest card”, a declarat Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii.

Daca Ministerul ar fi avut un site mai performant sau chiar ar fi vrut o dezbatere reala, ar fi fost cazul sa reamintim autoritatilor despre promisiunea incalcata de a asigura alternativa fata de Cardul electronic de sanatate.

Argumente sunt o multime in materialele urmatoare:


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “CARDUL DE SANATATE devine “gratuit”?

  1. “să ne asigurăm că toţi cetăţenii vor primii acest card”
    Cata grija au ei de toti cetatenii! Sa nu cumva sa fie vreunul care sa si-l doreasca si sa nu-l poata primi.

  2. cum sa nu aiba grija de cetateni? Mai ales ca, daca am auzit bine la radio, cardul va fi necesar in farmacii, la medicul de familie si (nu mai retin exact) la spital 😀
    Prin urmare avem de ales: ori alegem sa luam card, ori alegem sa nu ne imbolnavim. Intotdeauna mi-au placut alegerile de genul asta, numai ca nu inteleg de ce mi s-au strepezit dintii.

  3. Pingback: CARDUL DE SANATATE: ce a inteles Ministerul sa satisfaca din cererile organizatiilor crestine [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Medicii de familie contesta CARDUL DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faraonic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: UPDATE/i>: A inceput eliberarea experimentala a primelor CARDURI ELECTRONICE DE SANATATE ce vor deveni ACTIVE din 2014. ”SINGURA TARA DIN LUME” care a implementat acest sistem totalitar si inept! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare