CATEDRALA ORTODOXA SFANTUL SAVA din New York, distrusa de INCENDIU (Video)

4-05-2016 1 minut Sublinieri

Un incendiu de proporții a distrus duminică seara, în ziua de Paști, o catedrală ortodoxă din centrul New Yorkului. Este vorba despre catedrala ortodoxă sârbă Sfântul Sava din Manhattan, unde o slujbă de Paște avusese loc în cursul dimineții.

Incendiul s-a declanșat spre sfârșitul după-amiezii, din cauze necunoscute.

Aproape 200 de pompieri s-au mobilizat pentru stingerea focului, iar pe rețelele de socializare au apărut imediat imagini cu clădirea cuprinsă de flăcări.

După ce patru biserici ortodoxe, care erau considerate adevărate temple ale ortoxiei, au luat foc în Noaptea de Înviere, cei de la New York Post, citați de b92.net, scriu despre faptul că există o teamă legată de faptul că aceste incendii ar fi de fapt un atac organizat împotriva acestei religii.

Incendiile au afectat serios o biserică grecească și una macedoneană din Australia, o mânăstire din Rusia și Catedrala Ortodoxă Sârbă „Sf. Sava” din centrul Manhattanului, la New York.

La ultima dintre cele patru, a fost nevoie de intervenția a 170 de pompieri, timp de câteva ore, pentru a controla flăcările.

Deocamdată, cauza izbucnirii flăcărilor rămâne neclară, fiind declanșată o anchetă, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri din New York, Daniel Nigro, pentru ”New York Post”.

”Suntem cu toții în viață, dar biserica noastră s-a dus”, a declarat preotul paroh Fr. Djokan Majstorovic, pentru Russia Today.

Presa de pretutindeni a arătat imagini cu biserica istorică situată la numărul 15 pe West 25th Street, între Broadway și The Avenue of the Americas, în cartierul NoMad din Manhattan, New York.

Catedrala în stil gotic este o creație din anul 1850 a arhitectului Richard M. Upjohn și a aparținut Bisericii Episcopale pentru câteva decenii, până în anul 1915. Biserica Ortodoxă Sârbă a cumpărat clădirea de la Dioceza Episcopală a New York-ului în anul 1943.

Dusan Batakovici, fost ambasador al Serbiei în Franța a spus că ”au ars prea multe biserici în același timp pentru a spune că a fost un accidente.”, care a continuat:

Este foarte straniu ceea ce se întâmplă, mai ales că toate incendiile au avut loc de Paști, cea mai mare sărbătoare ortodoxă. O acțiune teroristă nu poate fi exclusă”, a mai spus acesta.

Articolul mai susține că focul ar putea să fi fost pus intenționat din cauza ”rolului religiei în blocarea canonizării de către biserica catolică a Cardinalului Aloysius (Alojzije) Stepinac.”

În ultimele șase luni, biserica sârbă i-a transmis Papei Francisc să nu-l canonizeze pe Cardinalul Stepinac, acesta fiind acuzat de complicitate pentru masacrul și genocidul adus împotriva sârbilor, a evreilor și a romilor”, a mai spus Batakovici.

Potrivit acestuia, Papa a decis să amâne decizia în privința lui Stepinac, în ciuda protestelor bisericii catolice croate – ”declanșând o furie imensă, deoarece acesta este considerat unul dintre oamenii cheie din istoria croaților.

Aceeași sursă mai scrie că Patriarhul Irineu al Serbiei i-a transmis o scrisoare Papei, în care spune ”că există încă prea multe întrebări fără răspuns și răni pe care Cardinalul Stepinac le simbolizează”, iar ”canonizarea acestuia, cu părere de rău, va readuce relațiile dintre sârbi și croați, la fel ca și cele dintre catolici și ortodocși, înapoi în tragica lor istorie”.


Categorii

1. DIVERSE, Papa (Papism), Patriarhul Irineu al Serbiei, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “CATEDRALA ORTODOXA SFANTUL SAVA din New York, distrusa de INCENDIU (Video)

  1. Cea mai mare catedrala din Asia se afla la Nagasaki si a fost distrusa de bomba atomica. Credinciosii au vazut in asta un semn al pierderii spiritualitatii.

    Immaculate Conception Cathedral (Urakami Cathedral), Nagasaki
    When completed in 1925, until its destruction in 1945, it was the largest Christian structure in the Asia-Pacific region.
    The atomic bomb that fell on Nagasaki on August 9, 1945 detonated in Urakami only 500 m (1640 ft) from the cathedral, completely destroying it. As the Feast of the Assumption of Mary (August 15) was near, Mass was held on the day and was well attended. The resultant collapse and heat-wave cindered and buried all those present in the Cathedral. The destruction of the cathedral hit the religious community of Nagasaki the hardest, as they viewed it as a loss of spirituality.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Immaculate_Conception_Cathedral,_Nagasaki

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare