CEDO confirma: sindicatul preotesc “Pastorul cel bun” ramane ILEGAL

10-07-2013 3 minute Sublinieri

preoti

În ziua de 9 iulie 2013, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a comunicat hotărârea definitivă nr. 2330/09 în cauza Sindicatul «Păstorul cel Bun» contra României şi a decis că Statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor în anul 2008.

În motivarea  hotărârii, Marea Cameră a CEDO consideră că statul român a respectat principiul autonomiei comunităţilor religioase din România şi obligaţia de neutralitate religioasă enunţată de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului când nu a admis înregistrarea unui sindicat al preoţilor.

Marea Cameră a CEDO apreciază drept rezonabilă decizia Curţii de Apel Craiova care a considerat că înfiinţarea unui sindicat al preoţilor reprezintă un risc real de încălcare a principiului autonomiei Bisericii, stipulat în Constituţia României (art. 29) şi Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 8).

Instanţa europeană de la Strasbourg reţine faptul că în România principiul autonomiei comunităţilor religioase este cheia de boltă a relaţiilor dintre Stat şi Cultele recunoscute şi, ca atare, deciziaStatului român de neînregistrare a sindicatului preoţilor a fost întemeiată.

În concluzie, hotărârea  nr. 2330/09 a Marii Camere a CEDO ţine cont de autonomia şi libertatea cultelor precum şi de Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. În acelaşi timp, decizia CEDO confirmă specificul vocaţional al preoţiei care este incompatibil cu acţiunea sindicală, deoarece preoţia este o misiune liber asumată pe care Biserica o încredinţează celor care au răspuns la chemarea ei.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Marea Cameră a Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marţi, că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins, în 2008, înregistrarea unui sindicat al preoţilor, „Păstorul cel Bun”.

Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a a decis astăzi că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor în anul 2008, „Păstorul cel Bun”.

„În cauza Sindicatul „Păstorul cel Bun” contra României, Curtea a reținut că prin refuzul de a înregistra sindicatul aplicantului, statul pur și simplu a respins să devină implicat în organizarea și activitatea Bisericii Ortodoxe Române, prin urmare a respectat obligaţia de neutralitate religioasă enunţată de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, se arată în comunicatul CEDO.

„Marea Cameră a CEDO apreciază drept rezonabilă decizia Curţii de Apel Craiova care a considerat că înfiinţarea unui sindicat al preoţilor reprezintă un risc real de încălcare a principiului autonomiei Bisericii, stipulat în articolul 29 din Constituţia României şi Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 8)”, mai precizează Mediafax, care citează un comunicat al Patriarhiei Române.

Instanţa europeană de la Strasbourg a reţinut faptul că în România principiul autonomiei comunităţilor religioase „este cheia de boltă a relaţiilor dintre Stat şi Cultele recunoscute”, astfel încât decizia Statului român de neînregistrare a sindicatului preoţilor a fost întemeiată. În acelaşi timp, decizia CEDO confirmă specificul vocaţional al preoţiei care este incompatibil cu acţiunea sindicală, deoarece preoţia este o misiune liber asumată pe care Biserica o încredinţează celor care au răspuns la chemarea ei.

Traseul cauzei la CEDO

În 31 ianuarie 2012, judecătorii Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) au dat câştig de cauză, cu cinci voturi „pentru” şi două „împotrivă” sindicatului preoţilor din Mitropolia Olteniei – „Păstorul cel Bun” – privind dreptul clericilor la libera asociere în sindicate. Concret, CEDO a stabilit că a existat o încălcare a aerticolului 11 din Convenţia Europeană privind dreptul la libera asociere.

Decizia a fost contestată de Guvernul de la Bucureşti, care a solicitat reanalizarea cauzei de către Marea Cameră a Curţii Europene, la cererea Patriarhiei Române.

Potrivit Patriarhiei, este vorba despre „cunoaşterea trunchiată (insuficientă)” de către CEDO a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România şi ignorarea prevederilor Constituţiei României, a Legii Cultelor privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor din România şi a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române recunoscut prin Hotărârea de Guvern 53/2008, care enunţă cu claritate autonomia şi libertatea bisericii faţă de stat.

Patriarhia consideră că este total eronată afirmaţia din hotărârea CEDO potrivit căreia statutul aşa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Legii cultelor şi canoanelor. În realitate, „sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentală şi pastorală a preoţilor, şi anume organizarea de mitinguri, demonstraţii şi greve, menţiune care contravine statutului recunoscut cultelor de către statul român de factori ai păcii sociale privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”.

Sindicatul „Păstorul cel bun” a fost înfiinţat în 4 aprilie 2008, având 35 de membri, dintre clerici şi personalul laic ai Bisericii Ortodoxe.

Preotul Nicolae State, vicepreşedinte al Sindicatului „Păstorul cel Bun” (Catedrala Episcopală Râmnicu Vâlcea), declara la sfârşitul lunii mai 2008, că este primul sindicat al preoţilor şi mirenilor din România care a fost înregistrat oficial prin hotărâre judecătorească şi care îşi propune să ofere publicului informaţii transparente din sânul Bisericii Ortodoxe Române. „Din acest sindicat nu vor face parte numai preoţii, ci şi cântăreţii şi slujitorii de la biserici. Prin acest sindicat nu vrem altceva decât să ne apărăm drepturile şi să înlăturăm abuzurile care se fac la nivelul Mitropoliei Olteniei”, spunea părintele Nicolae State, citat de Mediafax.


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “CEDO confirma: sindicatul preotesc “Pastorul cel bun” ramane ILEGAL

  1. CEDO azi spune una maine alta: cum s-a intamplat cu procesele lui Becali (nu vreau sa se creada ca ma amestec in probleme de coruptie).
    “Inalta Curte de Casatie” se poate in final razgandi.
    Dar nu a venit momentul declansarii priogoanei !

    E bine sa fim in stare de veghe si sa nu ne amagim.
    E o lupta castigata, dar razboiul e lung…

  2. Legile Dumnezeiesti sunt mai presus de cele omenesti !

    Sunt convins ca specialistii in canoane din BOR puteau identifica rapid incalcari grave ale Predaniei Sfintilor Parinti si pedepsele corespunzatoare.

    Ca mirean nespecialist constat de la o posta ca avem de-a face cu NEASCULTAREA !

    Ori neascultarea l-a transformat pe lucifer din inger de lumina in diavol, iar pe Adam si Eva i-a scos din rai !

  3. Sindicatul “îşi propune să ofere publicului informaţii transparente din sânul Bisericii”. Ma intreb daca membrii acestui “sindicat” ofera publicului informatii transparente si din sanul famililor dumnealor. Si, daca ofera, unde le publica, in Libertatea, cumva???

  4. De acord ca nu aceasta e forma cea mai corecta de realizare a unei “transparente bisericesti” si a luptei contra unor eventuale abuzuri aparute in cadrul institutional al Bisericii; dar infiintarea Sindicatului ar trebui totusi sa ridice ierarhilor unele semne de intrebare… Cunosc o mare parte dintre “sindicalisti” si nu cred ca ar fi fost nevoie de “inregimentarea” lor personala in Sindicat. Si nici nu cred ca initiatorilor le-a pasat prea tare de soarta confratilor “abuzati” de superiori. Au incercat si ei ceva, dar nu le-a iesit. Dar asta este o alta discutie. Problemele semnalate oficial de “sindicalisti” exista insa – din pacate – si cred ca e valabil la nivel de tara. Ar trebui ca episcopii sa ia seama mai mult la necazurile si la greutatile celor de pe “teren”, iar nu sa-si rada in barba ca au castigat batalia impotriva Sindicatului…

  5. @sale y pepe
    Cum ar fi ca Episcopii sa-si puna intrebarile de care spuneti, nu urmare a unor dezvaluiri oferite publicului de respectivul “sindicat”, ci urmare a dialogului sincer, direct, si mai ales a rugaciunilor staruitoare ale sfintitilor Parinti?
    In cazul asta nu prea mai e vorba de ascultare, ci de… coabitare (ca tot e la moda). Cum sa se “inteleaga” sindicalistii cu Episcopii lor sub amenintarea dezvaluirilor din presa, a mitingurilor, grevelor etc., unde se ajunge, unde mai e duhovnicia? Vocatia? Misiunea? Ascultarea??
    Astfel de initiativa e STRAINA de duhul Bisericii! Poate ca de-asta “isi rad in barba” (daca o fac) – cam urata expresia. Si eu ma bucur, recunosc!
    Credeti ca Episcopii nu-si pun intrebari sau nu cunosc situatia? Poate ca-si pun si poate ca o cunosc. Dar cine se roaga pentru aceasta, pentru luminarea lor, pentru gandul cel bun si masurile care trebuie, daca barfa si nemultumirea ocupa tocmai timpul respectiv? “Sa multumim Domnului”, nu sa carcotim, sa amenintam etc…

  6. Poti sa pretinzi ascultare doar atunci cand si tu ca arhiereu te comporti ca un parinte duhovnicesc nu ca un despot bizantin care-si tine supusii sub papuc si pretinde sa i se achite taxe pentru confortul propriu si pentru proiecte megalomanice. Asa cum au stipulat ascultarea fata de mai-mari, Sfintii Parinti au cerut totodata si acestora sa se comporte ca niste parinti iubitori si slujitori ai comunitatilor pastorite nu ca niste satrapi.

  7. @ taunul77:

    Asa e, cu adevarat, dar Sfintii Parinti n-au chemat la razvratire si sindicalizare, in acelasi timp.

    Ca sa nu mai spunem ca, cel putin o (mare) parte dintre aceste sindicate sunt infiintate de preoti (unii deja fosti preoti!) care numai oameni ai lui Dumnezeu cinstiti nu erau, ca sa nu spunem ca miroseau de la o posta a agenti infilitrati. Unii dintre ei au umblat cu camere ascunse si au incercat sa discrediteze pe anumiti ierarhi, in general urmarind sa creeze dezbinare si confuzie.

  8. Si ti se pare ca toti ierarhii BOR sunt oameni cinstiti ai lui Dumnezeu? De acum sa vezi tiranie discretionara a ierarhiei! Sfintii Parinti nu au chemat intr-adevar la razvratire sindicala insa au instituit canoane ferme care stipulau clar ca in cazuri de abateri grave (simonie, erezie, dobandirea de scaune chiriarhale cu sprijin al puterii seculare etc.) cei vinovati sa-si piarda scaunele. Ai vazut vreun ierarh depus din treapta desi, ca sa fiu indulgent, cel putin o treime din Sinodul BOR asta ar merita dintr-un motiv sau altul! Daca tot facem apel la Sfintii Parinti sa avem in vedere toate aspectele invataturii lor nu sa ne oprim doar la ascultare. In acest caz unii vor pretinde ca au dreputul doar sa primeasca ascultare iar altii au doar dreptul sa se supuna neconditionat. Iar asta nu mai e iubire!

  9. @ taunul77:

    Daca am fi mai putin… tauni :), poate am intelege ca nici noi nu gandim altminteri, atata doar ca aici in chestiune era sindicatul preotesc.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare