CEDO decide ca sindicatele preotesti sunt legale. PATRIARHIA REACTIONEAZA

1-02-2012 2 minute Sublinieri

preoti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat câştig de cauză unui sindicat al preoţilor din Mitropolia Olteniei privind dreptul clericilor la libera asociere în sindicate, Patriarhia Română solicitând statului să conteste hotărârea dată de instanţa de la Strasbourg.

“Patriarhia Română a luat cunoştinţă cu uimire de hotărârea în primă instanţă a completului de judecători din cadrul secţiei a III-a a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza autointitulatului sindicat al preoţilor din Mitropolia Olteniei «Păstorul cel bun» contra României având ca obiect dreptul clericilor la libera asociere în organizaţii de tip sindical. Studiind cu atenţie această hotărâre, Patriarhia Română constată mai multe probleme”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Patriarhiei, este vorba despre “cunoaşterea trunchiată (insuficientă)” de către CEDO a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România şi ignorarea prevederilor Constituţiei României, a Legii Cultelor privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor din România şi a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române recunoscut prin Hotărârea de Guvern 53/2008, care enunţă cu claritate autonomia şi libertatea bisericii faţă de stat.

În opinia Patriarhiei, s-a produs o confuzie între specificul vocaţional al preoţiei, care este chemare la misiune sfântă prin actul hirotoniei sau slujire liber asumată a comunităţilor de credincioşi, pe de o parte, şi raporturile de muncă specifice angajaţilor civili, pe de altă parte.

Patriarhia consideră că este total eronată afirmaţia din hotărârea CEDO potrivit căreia statutul aşa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Legii cultelor şi canoanelor. În realitate, “sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentală şi pastorală a preoţilor, şi anume organizarea de mitinguri, demonstraţii şi greve, menţiune care contravine statutului recunoscut cultelor de către statul român de factori ai păcii sociale privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”.

De asemenea, statutul sindicatelelor prevede respectarea prevederilor legale privind concediile de odihnă şi sărbătorile legale. În cazul clericilor, aceste zile nu pot fi libere, întrucât zilele de sâmbătă şi duminică, prima şi a doua zi de sărbătorile Sfintelor Paşti, Naşterii Domnului şi Rusaliilor, precum şi în alte sărbători legale care coincid cu sărbătorile religioase ar fi zile libere pentru clericii membri ai sindicatului, “când tocmai atunci credincioşii sunt în număr mai mare prezenţi la biserică”, a adăugat Patriarhia.

De asemenea, statutul sindicatului prevede “asigurarea prezenţei şi reprezentării sindicatului la toate nivelurile şi în toate organismele de decizie bisericească”, inclusiv la lucrările Sfântului Sinod, ceea ce, în opinia Patriarhiei, ar reprezenta o încălcare flagrantă a autonomiei Bisericii şi o încercare a sindicatului “de a deveni un grup de presiune şi de a eluda căile statutare de consultare a clericilor în adunările eparhiale, în conferinţele preoţeşti administrative lunare, cercurile pastorale, conferinţele preoţeşti pastoral-misionare semestriale sau în Permanenţele Consiliilor eparhiale, inclusiv în Consiliul Naţional Bisericesc şi Adunarea Naţională Bisericească ale Bisericii Ortodoxe Române”.

Potrivit Sfintelor Canoane universale şi Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, preoţii – asemenea magistraţilor şi militarilor – “nu au dreptul să se angajeze în politică partinică, să desfăşoare activităţi economice, direct sau prin interpuşi, şi să participe la alte forme de asociere, inclusiv de tip sindical pentru a fi imparţiali şi total angajaţi în slujirea binelui comun al populaţiei”, a precizat sursa citată.

Potrivit Patriarhiei, o eventuală adoptare finală a acestei hotărâri de către CEDO ar constitui un atac direct la organizarea constituţională şi legală a cultelor din România şi din statele membre ale Consiliului Europei, “asimilând vocaţia sacerdotală misionară cu acţiunea sindicală protestatară”.

Patriarhia precizează că această decizie a CEDO “a trezit nedumerire în rândurile unor reprezentanţi ai altor Biserici europene”, care şi-au exprimat intenţia de a se solidariza cu statul român şi Biserica Ortodoxă Română, deoarece consideră această hotărâre un precedent inacceptabil care subminează autonomia tuturor cultelor religioase din Europa.

În plus, această hotărâre contravine deciziilor anterioare, unele chiar recente – cum ar fi de exemplu cauzele Műller, Reuter şi Baudler contra Germaniei din 6 decembrie 2011 – ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi opiniei separate a doi dintre judecătorii din această cauză, care au confirmat că “statutul, drepturile şi obligaţiile slujitorilor unui cult religios faţă de acest cult ţin de competenţa exclusivă a cultului respectiv”, a mai precizat Patriarhia Română.

Patriarhia îşi exprimă speranţa că statul român va contesta cu fermitate această “hotărâre inadecvată”.

“Ne exprimam speranţa că statul român va contesta cu fermitate această hotărâre inadecvată şi avem convingerea că Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului va corecta o hotărâre pripită în cauza autointitulatului sindicat al preoţilor din Mitropolia Olteniei «Păstorul cel bun» contra României, care nu ţine cont de autonomia şi de specificul organizării şi funcţionării activităţii cultelor religioase, recunoscute şi garantate ca atare în toate statele democratice”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “CEDO decide ca sindicatele preotesti sunt legale. PATRIARHIA REACTIONEAZA

 1. Cred ca cei de la CEDO jubileaza.
  Nu mai exista oare nici umbra de discernamant la acesti preoti?
  Li se pare normal, iata, sa-si faca sindicat, sa-si apere interesele, nu de alta dar au si ei niste revendicari. Fata de cine? Fata de Hristos, Capul Bisericii?
  In acelasi timp, ierarhii considera, dupa cum se vede, ca se pot muta cu eparhiile de la o mitropolie la alta cand au ei chef, in fuctie de interese si de preferinte. Asta spune foarte multe!
  Toate acestea reflecta gradul in care a fost strambata si secularizata, ca sa nu folosesc alt cuvant, gandirea acestor clerici, ca de simtire nu stiu daca mai putem vorbi.
  Dumnezeu sa-i trezeasca si sa-i lumineze! Sa ne rugam, fratilor, ca e grav!
  Sa nu ne pierdem credinta si mintile!

 2. Poate ca preotii “razvratiti” vor sa scape de conducerea ecumenista si au ales modalitatea asta ne-ortodoxa.
  Doamne ajuta!

 3. @ Un sorin:

  Nu ne amintim sa fi avut vreo problema cu ecumenismul domnii preoti sindicalisti. Si oricum, e de bun-simt ca nu se rezolva o problema de ortodoxie printr-un mijloc neortodox.

 4. Or fi aceiasi preoti care au observat si reclamat mai sus, tenta masonica din ultima Pastorala de Craciun a PS Sebastian??

  “Preoţii olteni din cele trei judeţe (Olt, Dolj şi Vâlcea) se plâng deja ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei. Probabil că nici acestuia nu i-a “căzut” atât de bine o astfel de pastorală, chiar în “curtea” sa. În ianuarie, se va depune un memoriu şi pe adresa Patriarhiei, preoţii cerând demisia episcopului Sebastian.”

  A se vedea mai jos, la “Nota noastra”:
  PS Sebastian: ASTA NU E DEMOCRATIE, NEPASAREA ACEASTA! Reactia stupefianta a unui lider PDL Olt, ofuscat: “SA MAI TACA …DIN GURA!” [video]

 5. Situatia aceasta ar trebui sa arate, chiar si prin gura mai-marilor, chiar si fara sa vrea:), ca Biserica nu este din lumea asta, este nelumeasca, nu poate fi incorsetata in formule sociale sau de alta natura. Si ar trebui sa o gandeasca si sa o cinsteasca cum trebuie.

 6. Propun organizarea Sindicatului Catehumenilor si Penitentilor (‘Capra mandra’) cu scop de reprezentare (si aparare din oficiu) la spovedanie, contestarea eventuala a canonului, despagubiri (daca este cazul) si posibila reorganizare a programului liturgic (mie mi-ar conveni undeva pe la 12-13, dupa somnul de frumuste..ca din asta al ratiunii inca nu m-am trezit prea bine).

 7. @c2:

  🙂

 8. Era necesar si un sindicat al preotilor, la cate abuzuri se fac si fac sinodalii BOR. Bravo CEDO!

 9. @Nicu:

  Abuzurile asupra preotilor nu se pot combate astfel, in organizatii separate, practic, de Biserica, si fara nicio legatura cu traditia.

  Acolo unde se fac abuzuri, preotul respectiv ar trebui, in primul rand, sa aiba aproape oamenii parohiei respective. Apoi, desigur ca si acel preot trebuie sa aiba un duhovnic care sa il calauzeasca… Un duhovnic bine situat in traditia Bisericii.

 10. Atat parintele Arsenie Papacioc, cat si Parintele Iustin au combatut sever aceste sindicate, inca de la aparitia lor, acum circa 4 ani, suspectandu-le inclusiv de imixtiuni ale unor servicii secrete (nu neaparat romanesti) interesate in a provoca schisma, pornind de la probleme si nemultumiri reale si serioase, pe care le speculeaza.

 11. Aceasta se intimpla pentru ca nu exista o cale legiferata pentru ca preotul sa se poata apara real de eventuale abuzuri. In numele unei ascultari oarbe si irationale, el trebuie sa taca, indiferent de adevar si dreptate.
  Cu toate cele spuse mai sus, nu cred ca sindicatele preotesti sunt calea. Calea este o procedura interna bisericeasca, in care in mod real cel nemultumit sa aiba posibiltiatea de a fi ascultat si sa si se rezolve problema. Eventual cu drept de atac asupra hotaririi la instante bisericesti superioare.
  La citi preoti cunosc eu cu studii juridice nu ar trebui sa fie prea greu in a se institui si aplica o atare procedura.

 12. Pingback: SINDICATELE PREOTILOR. Ce au spus IPS Bartolomeu Anania, Parintii Iustin Parvu, Arsenie Papacioc si alti duhovnici despre initiativa? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Sindicatele preotzilor = o idee proasta, o idee europeana, in sensul rau al cuvantului. Daca nu ascultam argumentele IPS Bartolomeu si ale parintelui Justin, atunci, pe ale cui ?!?

 14. “Dacă privim pe textul Sfintei Scripturi, cel mai mare sindicalist, în sensul de vaşnic apărător al celor obidiţi, necăjiţi şi săraci a fost Mântuitorul Iisus Christos” !?

  Cum şi-au făcut preoţii sindicat: “Am trimis scrisori la CEDO din Serbia, să nu fie interceptate de Mitropolia Olteniei”

  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/cum-si-au-facut-preotii-sindicat-am-trimis-scrisori-la-cedo-din-serbia-sa-nu-fie-interceptate-de-mitropolia-olteniei-252450.html#top_articol

 15. E trist ceea ce se intampla aici. Daca preotii acestia au gasit de cuviinta sa aleaga calea dreptatii omenesti, iacata ca au primit-o. Ramane insa intrebarea: cui foloseste oare? Lor in nici un caz, din moment ce nu-si pot declina identitatea din teama. E nefiresc, parca ar vorbi despre intermedierea unui contract cu Dumnezeu.

 16. Pingback: Patriarhul Daniel a primit vizita unei delegatii a Patriarhiei Moscovei. MAI MULTE NECLARITATI SI O POSIBILITATE – AGENDA COMUNA PENTRU SINODUL PANORTODOX? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: CEDO confirma: sindicatul preotesc “Pastorul cel bun” ramane ILEGAL - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare