Teodor Baconschi inaltand ode POLITICIANULUI NEPERECHE AL ROMANIEI CONTEMPORANE. Tristul tablou al terfelirii crestinismului in noroiul oportunismului politic

1-02-2012 6 minute Sublinieri

basescu-baconschi

[…] DW: Veti candida pentru un post de parlamentar in 2012 sau asteptati europarlamentarele?

Teodor Baconschi: Voi candida la alegerile generale. Nu mi-am ales colegiul inca pentru ca nu stim cum va arata legea electorala si daca vor fi redesenate actualele colegii. E normal sa ma duc spre electorat si sa-l intreb daca vrea sau nu oameni de felul meu.

DW: Asadar urmeaza sa va concentrati activitatea pe munca de partid. Care sunt persoanele din PDL cu care va simtiti cel mai afin?

Teodor Baconschi: Am cautat sa ma integrez in aceasta organizatie politica si PDL e suficient de mare ca sa aiba oameni de toate felurile: mai buni, mai rai, competenti sau doar nocorosi. Insa in interior exista o sustinere pentru viitorul partidului, exista foarte multe realizari si in administratia publica locala. Eu nu vreau sa critic starea de fapt, ci sa o imbunatatesc prin propria contributie.

DW: Exista lideri PDL cu care puteti colabora pentru a construi acea retea de care orice politician are nevoie pentru a castiga alegerile?

Teodor Baconschi: Liderii PDL si la centru si din teritoriu, colegii din BPN, sunt oameni cu experienta politica certificata in timp si care au aceste retele si care au si cu ce sa se laude la sfarsitul unui mandat, ca primari de orase de exemplu. Colegii care au intrat mai recent in partid imi sunt mai apropiati. De la Traian Ungureanu, cu care sunt prieten din adolescenta, pana la Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda, Theodor Paleologu, cu care iarasi sunt prieten. Sunt oameni cu care ma cunosc si cu care am afinitati obiective. Dar ca sa te integrezi intr-un partid politic nu trebuie sa vii cu aerul ca tu esti bun si ceilalti sunt prosti, tu esti nou, ceilalti sunt vechi. Cred ca exista suficienta inteligenta in interiorul PDL pentru a se vedea care e directia buna. Aceasta directie este de multe ori dictata de bunul simt si acesta nu a disparut din PDL.

DW: Traian Basescu a acuzat toate partidele, inclusiv PDL, ca nu au dorit sa miste lucrurile. “Daca as fi condus eu PDL-ul, ar fi fost mult mai bine condus”, a spus Presedintele. Aceasta nemultumire exista si in partid?

Teodor Baconschi: Am identificat o astfel de nemultumire dar e foarte greu sa guvernezi si sa conduci un partid in acelasi timp. E necesar ca membrii BPN si toti membrii PDL sa se ocupe in perioada urmatoare de relansarea partidului. Formal, partidul a tras concluziile dupa congresul de anul trecut. Dar acum e nevoie si de o coordonare de sus pana jos pentru ca mesajele partidului sa fie mai clar exprimate si pentru ca dialogul cu cei pe care-i reprezentam sa fie cat mai amplu, nu sporadic.

DW: Impartasiti si dumneavoastra aceasta nemultumire fata de felul in care a fost condus PDL-ul?

Teodor Baconschi: Sigur ca o noua conducere are nevoie de o perioada de rodaj, ca o masina noua. Insa rodajul s-a terminat. Ar trebui sa fim deja in stare sa atingem viteza de croaziera cu intregul partid. Dar n-am simtit pentru moment ca partidul actioneaza ca o forta coerenta, pe mesaj public unitar si cu destula vointa politica astfel incat sa facem diferenta.

DW: Nu va temeti ca la inceputul lui 2013 PDL-ul sa se afle pe buza prapastiei, intr-o situatie similara PNTCD-ului in 2000?

Teodor Baconschi: O analogie de acest fel nu e justificata pentru ca PNTCD-ul a fost sfasiat de lupte interne, nu si-a creat o baza economica in timpul guvernarii si a fost abandonat de presedintele Emil Constantinescu. Niciuna dintre aceste situatii nu se regaseste in PDL.

DW: Si nu credeti ca Traian Basescu ar putea abandona PDL-ul?

Teodor Baconschi: Cred ca viitorul PDL-ului depinde, ca si trecutul recent si prezentul, de parteneriatul cu Presedintele. Daca acest parteneriat se goleste de continut atunci reforma statului in care PDL-ul s-a angajat la guvernare va capota. Acest parteneriat nu e o forma de partizanat politic, ci o agenda de interes national a carei indeplinire poate sa dea partidului suflu si legitimitate.

DW: Si totusi presedintele Basescu a acuzat toate partidele, inclusiv PDL. Credeti ca este un ultimatum al lui Traian Basescu adresat PDL?

Teodor Baconschi: Un partid care se uzeaza la guvernare are nevoie de o injectie de energie. In toate statele, atunci cand un partid de guvernamant este drastic contestat, el reactioneaza innoindu-se si deschizand portile unor competente indiscutabile. Si eu imi doresc ca la Parlamentarele din aceasta toamna sa avem printre candidati si oameni noi. Exista foarte multi oameni tineri, undeva la 35-40 de ani, care au demonstrat in carierele lor ca sunt foarte buni si care trebuie neaparat atrasi.

DW: Ne puteti da cateva nume?

Teodor Baconschi: Sigur ca da. Cunosc prin Fundatia Crestin-Democrata foarte multi asemenea tineri. Pot sa vorbesc de pilda despre Adrian Papahagi, care a fost consilierul meu la Ministerul de Externe si care doreste sa intre in politica. In ultimii 15 ani s-au intors in tara foarte multi tineri de valoare si ei trebuie preluati, daca vor sa faca politica, in partidele existente. Nu cred in sansa unui partid ciuperca dupa ploaie, care apare peste noapte, creste ca in povesti si le rezolva pe toate. Partidele care apar foarte brusc, vezi Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, sunt populiste, anti-sistem si n-au de oferit o alternativa. Au o doctrina bazata pe demolarea a ceea ce nu ne convine astazi, dar nu vor putea construi nimic. De aceea trebuie sa insistam pentru innoirea partidelor din mainstream-ul democratic.

DW: Mihail Neamtu face parte dintre membrii fondatori ai Fundatiei Crestin Democrate. In acelasi timp, in ultimele sale declaratii, ca lider al miscarii Noua Republica, se distanteaza critic de Traian Basescu.

Teodor Baconschi: N-am urmarit tot ce spune Mihail Neamtu.

DW: A calificat drept inadmisibila apropierea presedintelui Traian Basescu de anumiti ministri, facand referire la episodul fotografiilor publicate pe Internet de catre fiica lui, Elena Basescu, si in care apare Elena Udrea.

Teodor Baconschi: Asta e un semn de imaturitate politica pentru ca presedintele Traian Basescu, cu toate defectele pe care unii si altii i le reproseaza, e un politician de prim-plan cam fara pereche in acesti ultimi zece ani. El a dezvoltat o viziune despre reforma Romaniei. Avem nevoie de aceasta reforma, dincolo de joaca cu lopatica in tarcul cu nisip al politicii dambovitene. Ne intereseaza reforma statului si avem in Presedinte vectorul major care a impins inainte aceste lucruri. Credeti-ma ca fara el nu se apuca niciun partid sa lanseze o astfel de agenda. Prin urmare, Noua Republica demonstreaza o anumita imaturitate in analiza stadiului in care ne aflam astazi. Se vrea o alternativa urbana, elitista, pe centru-dreapta. Sunt gata sa incurajez astfel de formule daca ele pot intari un front electoral de centru-dreapta. Dar e foarte simplu cand nu ai experienta, nu ai niciun fel de responsabilitate pentru ca nu esti la guvernare, nu esti nici in Parlament macar, e foarte simplu sa ceri totul mai ales ca nu ai prea mare lucru de oferit. Dar o innoire in afara establishmentului construit in tranzitie va deveni inevitabila daca partidele parlamentare de astazi nu receptioneaza la timp semnalul de alarma tras de societatea romaneasca.

DW: Se impaca pozitia lui Mihail Neamtu de critic al presedintelui Basescu cu cea de membru fondator al Fundatiei Crestin-Democrate pe care o conduceti?  

Teodor Baconschi: Eu nu l-am exclus pe Mihail Neamtu, desi ne-a cam preluat o serie de idei si in acelasi timp nu ne-a anuntat ca vrea sa constituie acest posibil partid politic. Dar nu-mi place sa exclud oameni. Trebuie sa respectam libertatea fiecaruia si suntem oameni de dreapta care vrem reforma statului, nu suntem adversari doctrinar si cu atat mai putin personal. Asta nu inseamna ca nu m-a intristat aparitia in acest context a Noii Republici. Ea are probabil un drum de facut. Nu cred ca se poate transforma in partid si intra in Parlament la aceasta tura, e o constructie pe termen mai lung.

DW: S-a vorbit mult la un moment dat despre o mare alianta de dreapta…

Teodor Baconschi: Cred in nevoia federarii fortelor de dreapta pentru ca nu toti cei care voteaza dreapta sunt gata sa intre in PDL. Conceptul de Miscare Populara pe care l-am propus anul trecut in cadrul BPN e mai valabil ca oricand.

DW: Deci acest concept va apartine?

Teodor Baconschi: Da. Am pus pe masa partidului si un calendar de actiune. Daca decizia politica va fi asumata de PDL, cred in continuare ca partidul poate fi pivotul acestui ansamblu de curente si grupari. Desi foarte multa lume a vorbit de acest proiect, neprimind un mandat de la conducerea partidului in acest sens subiectul a intrat in penumbra si nu pare sa mai domine actualitatea tactica a PDL. De partea cealalta a spectrului avem deja o coalitie conjuncturala de partide, astfel incat cred ca si pe dreapta ar fi logic sa strangem si noi trupele.

DW: A fost surprinzatoare prezenta la Cotroceni, la investirea lui Cristian Diaconescu ca succesor al dumneavoastra, a primarului Popescu Piedone, imbracat intr-o helanca de protocol. Cum percepti alaturarea acestui fel de trupe?

Teodor Baconschi: UNPR e un partid rezultat dintr-o fracturare a PSD dar care si-a asumat alaturi de toate partidele din coalitia prezenta o sarcina complicata. Pe moment, aceasta forta politica a jucat un rol pozitiv, sa speram ca o va face si in continuare.

DW: Desi in aceste saptamani Victor Ponta si Crin Antonescu au cerut acelasi lucru, stilul lor a fost complet diferit. Pe care l-ati preferat?

Teodor Baconschi: S-a coborat prea jos in politica romaneasca cu discursul public. Respectul fata de adversarul politic este un ingredient al democratiei functionale. Mi se pare ca se supraliciteaza iresponsabil declaratiile demagogice. Mi s-a parut ca Victor Ponta a fost mai echilibrat, mai ponderat, ceea ce nu parea sa fie o caracteristica a lui ca om politic. E nevoie de echilibru si dialog mai degraba decat de isterie si populism. Din pacate, alianta in care au intrat si jocul excesiv retoric pe care l-au facut liberalii, reducandu-si actiunea la jos ceva sau cineva, nu mi-a permis un dialog direct cu ei. Eu am toata deschiderea pentru ca regret enorm ca n-am reusit sa facem o dreapta romaneasca unita, care sa nu fie santajata si sa mearga pe meritocratie.

DW: Credeti ca liberalilor le-ar fi mai bine cu un alt lider in afara lui Crin Antonescu?

Teodor Baconschi: Cred ca PNL are destui lideri care sunt mai putini incrancenati de o ura inutila, mai rationali si mai capabili sa inteleaga ca valorile dreptei nu trebuie tranzactionate si nici prostituate prin aliante de conjunctura. Dar asta depinde de dezbaterea din cadrul PNL, ultimul partid istoric ramas in joc.

Autorul interviului: Vlad Mixich
Redactor: Robert Schwartz

Democratia-crestina

Nota noastra:

Iata si roadele intalnirii de la Cotroceni ce a avut loc dupa ce Teodor Baconschi fusese ejectat din guvern prin sms, intalnire in urma careia “teologul” iesise revigorat si plin de “energie pozitiva”, dupa propriile sale declaratii. Pasamite i s-o fi promis ca daca sta cumintel in banca lui, in continuare, va avea loc in planurile prezidentiale de configurare a viitorului politic al PDL.

Drept pentru care teologul nostru se apuca si ii aduce osanale celui care este, cu siguranta, acelasi care a decis demiterea sa de la Ministerul de Externe: Traian Basescu, politicianul “fara pereche” din ultima decada a politicii romanesti, SINGURUL in stare sa propulseze “reforma”, UNICUL in stare sa miste lucrurile din loc si garantia viitorului electoral al partidului din care face parte diplomatul nostru plat.

Jenanta slugarnicie si oribila minciuna de sine si de ceilalti. Sa invoci nivelul prea jos al politicii romanesti trecand cu vederea faptul “banal” ca prima, fundamentala cauza a acestei josnicii este exact cel pe care il lingusesti, anume Traian Basescu, sa invoci redesenarea colegiilor electorale, o procedura absolut indecenta de manipulare a circumscriptiilor astfel incat sa iasa cine trebuie la vot, inseamna sa ai obrazul atat de gros incat sa nu mai fii constient de porcariile debitate.

Nu in ultimul rand, este remarcabila delimitarea (daca nu chiar lepadarea) pe care Baconschi o face fata de Mihail Neamtu – tot pe motiv de Basescu. Semn ca Baconschi e in stare de orice numai sa fie pastrat, pe post de sluga obedienta, in cartile puterii. Cat priveste pe “eroul” operetei intitulate Noua Republica, acesta isi joaca mai departe partitura de tanara speranta anti-sistem si anti-PDL si chiar a luat apararea lui Teodor Baconschi in momentul in care acesta a fost demis. Probabil nu a inteles pe de-a-ntregul pana unde i se intinde plapuma rolului! 

Mai rar asa tablou al decaderii umane oferit de acesti doi “teologi”, “aristocrati” ajunsi in rolul de valeti, incaierati pe resturile PDL, care bat matanii in fata icoanei Unicului Reformist al Tarii, Indispensabilul Traian Basescu.

Si, ca sa fie tabloul ”teologic” complet, la capatul celalalt al palierului social, un oier s-a apucat sa zbiere iar ca vrea sa se (ne?) mantuiasca prin politica.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Tradarea intelectualilor, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Teodor Baconschi inaltand ode POLITICIANULUI NEPERECHE AL ROMANIEI CONTEMPORANE. Tristul tablou al terfelirii crestinismului in noroiul oportunismului politic

  1. `Curat murdar`!May i puke?…

  2. Faptul ca DW isi face timp sa-l asculte pe TB perorand, imi dovedeste lucrarea unui serviciu secret.A mai multe , adica, intuind ca (inca) tanti Merkel nu vrea schimbata marioneta de la Bucuresti.

    TB-ul in varianta crestin si democrata, dincolo de carisma intelectualului subtire, a traversat cateva regimuri de culori (macar tonalitati) diferite, toate intr-o pozitie de reprezentare la nivel inalt. Ceea ce pentru mine este egal cu apartenenta la o structura de adancime, care nu se schimba cu parlamentul, nici chiar cu presidentia. Doar se subordoneaza. Il are cot la cot pe M Geoana, urmand identic acelasi parcurs (pana astazi) si, mai la adapost de priviri indiscrete si mai retras , Dl Plesu.

    Plusul lui Baconschi e ca nu doar ca ‘bate temenele la pres. ‘ dar trage si clopotele in acelasi timp, ceea ce e totusi o performanta.

  3. “Imediat după Revoluția din 1989, în timpul retragerii patriarhului Teoctist la Sinaia, a întemeiat la Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, alături protosinghelul Daniel Ciobotea și arhimandritul Bartolomeu Anania, colegi ai săi de la Institutul de Misiune al BOR, la care au aderat preoții Constantin Galeriu, Dumitru Stăniloaie, Constantin Voicescu, ieromonahul Iustin Marchiș, precum și Sorin Dumitrescu și Horia Bernea.

    După eșuarea încercării de înlăturare a patriarhului Teoctist, care s-a bucurat de sprijinul mitropolitului Antonie Plămădeală, Teodor Baconschi a devenit încă în 1990 consilier la Ministerul Culturii.”
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Teodor_Baconschi

    Din Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii mai fac parte doua persoane:ex-ministrul de externe Teodor Baconschi si Patriarhul Romaniei Daniel…

  4. @ cristi-g:

    A murit de mult grupul. De fapt, de atunci, din fasa. A fost, probabil, o diversiune in care au fost atrasi, pentru credibilizare, si IPS Anania, pr. Staniloae, Voicescu si Galeriu (nu stiu daca si Sorin Dumitrescu totusi). Scopul era afirmarea “reformatoare” a unora, dar intentiile initiale pareau frumoase (era imediat dupa iesirea din comunism)…

  5. @admin
    Era o ironie.Grupul a murit,dar personajele au ramas in aceeasi tabara…

  6. @ cristi_g:

    Doar cei doi, atat.

  7. eu nu stiu ce au inteles astia doi din teologia invata. Nu stiu cum impaca ei teologia cu “reforma statului”, stiind bine ce costuri sociale implica aceasta reforma, adica lovind in cel sarman si nu milostivindu-te fata de el (cum intelege tot crestinul teologia din poruncile bisericesti). Cumva se preda altceva in scolile noastre teologice decat ce stie plebea?

  8. Se impaca teologia cu reforma statului foarte bine. Baconschi este teolog, teolog inseamna a vorbi despre Dumnezeu, dumnezeul lui baconschi este evident basescu, baconschi vorbeste foarte frumos despre basescu, basescu vrea sa reformeze statul, deci relatia este una justa. Nu si fireasca. Eu nu inteleg, sau ma fac ca nu inteleg cum de isi strecoara acesti oameni in titulaturile formatiunilor lor politice denumirea de “crestin”, fara nici cel mai mic fior de teama.

  9. Pingback: Rezultatele recensamantului 2011, criza demografica a Romaniei si CORUL BOCITOARELOR IPOCRITE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: “Alianta de Centru Dreapta” – MASCOTELE ELITIST-”CRESTINE” ALE LUI BASESCU (MRU, Neamtu, Papahagi) in cardasie ipocrita cu vechea garda portocalie si lafaindu-se in haznaua diversionista OTV - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  11. Pingback: CE ESTE INTELECTUALUL, CE INSEAMNA A FI EDUCAT? Jalnica priveliste a “elitistilor” grobieni si ridicoli - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: ALEGERILE DIN 9 DECEMBRIE. Sa mai votam? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Gabriel Liiceanu deranjat de …”Razboi intru Cuvant” la o DEZBATERE DESPRE RELIGIA IN SCOLI. Acuze: obscurantism, rafuiala cu intelectualii, implicare in “liniile politice” ale societatii - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare