Hidroelectrica scoasa la mezat. PRIVATIZARILE CONTINUA NEABATUT, PE PRINCIPIUL “VINDEM TOT”

1-02-2012 2 minute Sublinieri

hidroelectrica privatizare

Andreea Paul-Vass, consilier pe probleme economice al premierului, a fost numită în postul de membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a companiei Hidroelectrrica, prin decizie a primului-ministru.  Andreea Paul-Vass este consilier de stat în aparatul propriu de lucru al premierului.

Listarea Hidroelectrica a fost decisă de acţionarii companiei, vineri, în AGA, după ce Guvernul a avizat începerea procedurilor de cotare la Bursă a companiei, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile române au convenit cu FMI ca procedurile de listare a Hidroelectrica să fie încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, urmând ca în primele două luni să să fie angajată o bancă de investiţii care să pregătească operaţiunea. Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica şi îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 2,49% din titlurile emise în cadrul majorării de capital. Hidroelectrica are un capital social de 4,474 miliarde lei.

În urmă cu zece zile, directorul general al Transelectrica a fost înlocuit cu Adrian-Victor Vevera, consilier personal al premierului Emil Boc. Numirea sa a fost criticată în presă, care a reclamat lipsa informaţiilor care să indice competenţele acestuia în domeniu, iar după patru zile acesta a demisionat din poziţia de preşedinte al Consilului de Administraţie, dar a rămas membru al Consiliului.

Astăzi începe o nouă vizită la Bucureşti a delegaţiei FMI şi a Comisiei Europene, condusă de Jeffrey Franks, aceasta fiind a patra evaluare a acordului de tip preventiv semnat cu România la începutul anului trecut. Condiţiile impuse de finanţatori în cadrul noului acord sunt mult mai dure decât cele impuse în 2009, chiar dacă România nu a atras niciun ban şi nici nu are de gând, la modul oficial. Provocarea principală pentru economia României este atingerea unui deficit bugetar de 1,9% din PIB. […]

Vindem tot în acest an

Potrivit ultimului raport al FMI, aproape toate companiile de stat vor fi scoase la privatizare în acest an.

Astfel, vom privatiza pachetele majoritare de acţiuni la Oltchim, Electrica Furnizare, Electrica Serv, CFR Marfă, Cuprumin şi Electrocentrale Bucureşti, precum şi la noile complexuri din Oltenia şi Valea Jiului (toate termocentralele şi minele de cărbune).

Vom vinde pe bursă pachete suplimentare de 15% din Transelectrica şi Transgaz şi vom lista noi companii: Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Romgaz (15%), Tarom (20%), Poşta Română (pachet minoritar).

Managerii privați vor fi instalați la companiile de stat până la sfârșitul lunii martie. Noii manageri privaţi vor fi instalaţi la companiile Oltchim, Electrica Furnizare, Romarm şi Hidroelectrica, până la finalul lunii martie 2012, contractele cu companiile internaţionale de recrutare urmând să fie semnate până la 15 februarie 2012, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit, miercuri, cu delegaţia formată din reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, condusă de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, informează Agerpres. În cadrul discuţiilor au fost abordate stadiul îndeplinirii măsurilor convenite în Scrisoarea de Intenţie şi Memorandumul de Înţelegere semnate la ultima întâlnire, stadiul implementării managementului profesionist în companiile de stat, planurile de privatizare, restructurare, sau lichidare a companiilor de stat aflate în portofoliul MECMA.

Discuţiile au vizat şi apariţia OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în baza căreia ministrul Ion Ariton a emis ordinul de aprobare a listei companiilor care vor avea management profesionist în cel mai scurt timp. Este vorba de Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Elcen, Complexul energetic Turceni, Complexul energetic Craiova şi Nuclearelectrica. Aceste societăţi au fost selectate pe baza cifrei de afaceri pe 2010 (peste 1.000.000.000 lei) şi a numărului de angajaţi (peste 100), criterii prevăzute de OUG 109.

În ceea ce priveşte contractele de energie ale Hidroelectrica, potrivit sursei citate, cele încheiate în afara burselor de specialitate vor fi monitorizate în continuare. ”Au fost apreciate eforturile depuse de la nivelul ministerului şi al companiei, care au avut ca rezultat primele rezilieri. Delegaţia FMI a cerut intensificarea eforturilor pentru identificarea unor soluţii pentru rezilierea în cel mai scurt timp a acestor contracte”, este menţionat în comunicat.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Hidroelectrica scoasa la mezat. PRIVATIZARILE CONTINUA NEABATUT, PE PRINCIPIUL “VINDEM TOT”

 1. @ Nelu:

  Sa ne revizuim limbajul daca dorim sa fim publicati.

 2. “Vindem tot în acest an”:
  frati romani, va intreb chiar nu putem sa oprim acest furt din proprietatea publica prin FMI in interesul unor privati anonimi si straini? Sa-l oprim si sa luam inapoi ce au furat pina acum!

  “Noii manageri privaţi vor fi instalaţi la companiile Oltchim, Electrica Furnizare, Romarm şi Hidroelectrica, până la finalul lunii martie 2012, contractele cu companiile internaţionale de recrutare urmând să fie semnate până la 15 februarie 2012”.
  Se vede ca pentru FMI managerii romani nu mai prezinta garantii ca nu vor impiedica(sau tulbura) furtul din proprietatea publica. Cum pot fi opriti acesti manageri straini ca sa conduca la noi? Haideti sa gasim o cale prin care sa-i oprim!

  Sunt aceste intentii o forma de pacat al razvratirii impotriva Domnului?

 3. @Nicolae:

  Pai, cum sa fie opriti… Fiind oprit acordul cu FMI, in mod institutional, cel putin in forma in care arata acum. Daca nu se intampla asta, atunci… sa cerem macar rabdare de la Domnul.

 4. Pingback: Guvernul vinde ultimele companii strategice si PROFITABILE pe o suma DERIZORIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Mai grav este ca chiar ai nostri tineri sunt platiti si invatati sa vanda ce mai avem inca in tara. Fara ca macar sa banuie sau sa-si dea seama ce fac! Spun asta pentru ca o fata este platita si invatata de o banca londoneza sa vanda ceva din tara; si munceste zile si nopti ca o roaba, in timp ce propriul ei tata lucreaza in domeniul energetic!

  Intr-adevar mulda rabdare si tarie ne trebuie sa rezistam la toate ce vin pe noi. Doamne Sfinte nu ne lasa!

 6. Pingback: ASASINUL ECONOMIC JEFFREY FRANKS ESTE MORMON. Mormonii – secta antihristica si bazin de recrutare pentru CIA si FBI (si VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: Despre FMI ca “adevaratul guvern al Romaniei” si TICALOSIILE COMPLICE cu puterea (Video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Acad. Dinu C. Giurescu: SE FALIMENTEAZA TARA, SE DISTRUGE STATUL, SUNTEM TRANSFORMATI IN COLONIE (video). Gardienii corectitudinii politice reactioneaza, atacandu-l pe academician pentru ”NATIONALISMUL IZOLATIONIST” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare