CHEVRON SI “COMUNITATILE LOCALE”: desant nocturn de autotrenuri la PUNGESTI, proteste ale localnicilor si BLOCAREA ACCESULUI catre sat de catre JANDARMI (video)

18-03-2014 2 minute Sublinieri

A reizbucnit scandalul la Pungeşti, după ce luni spre marţi noapte zece camioane încărcate cu părţi componente ale sondei care urmează să foreze în căutare de gaze de şist au ajuns la Vaslui. Oamenii din zonă au aruncat cu pietre în camioane şi au aprins un foc din paie în semn de protest.

Camioanele au ajuns la Pungeşti după 2 noaptea, iar circa 20 de oameni au ieşit să le întâmpine. Tot atâtea dube de la poliţie şi jandarmerie se aflau în Pungeşti la ora 6 dimineaţa pentru a împiedica o încăierare între protestatari şi reprezentanţii Chevron.

Protestele de la Pungeşti au început în toamna lui 2013. Oamenii sunt nemulţumiţi că în comuna lor va începe exlporarea şi exploatarea gazelor de şist.

Zeci de localnici din localităţile vasluiene Siliştea şi Armăşoaia au ieşit din nou în stradă, luni noapte, în încercarea de opri o coloană de autotrenuri care se îndrepta spre perimetrul deţinut de Chevron la Pungeşti, jandarmii mobilizaţi în zonă blocând drumul judeţean cu garduri metalice.

În noaptea de luni spre marţi, pe sectorul de drumul judeţean care tranzitează satele Siliştea şi Armăşoaia din comuna vasluiană Pungeşti au avut loc noi proteste ale localnicilor, faţă de intenţia companiei Chevron de explorare a gazelor de şist în zonă, unde a fost amenajată deja platforma betonată pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare.

Zeci de localnici au încercat să oprească mai multe camioane care transportau utilaje spre perimetrul deţinut de compania petrolieră americană între localităţile Siliştea şi Pungeşti. Oamenii au atacat cu pietre maşinile companiei, iar unii dintre ei au încercat să se aşeze în faţa acestora pentru a nu le mai permite să înainteze.

“Localnicii au încercat să opună rezistenţă acelor maşini care, din ce am înţeles, transportau componente ale sondei care urmează să fie instalată la Siliştea. Au trecut foarte multe camioane, iar şoferii, în loc să încetinească, au accelerat pe acele porţiuni unde oamenii au ieşit în stradă. Din câte am aflat, au fost sparte cu pietre geamurile a trei camioane”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX Zîna Domintean, unul dintre liderii Asociaţiei Mişcării de Rezistenţă Pungeşti.

În zonă au fost mobilizaţi zeci de jandarmi, care au montat garduri metalice de-a latul şoselei, pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, la ieşirea din localitatea Siliştea, pentru a nu le permite localnicilor să înainteze spre perimetrul deţinut de Chevron.

Marţi dimineaţă, cea mai mare parte a jandarmilor au fost retraşi din zonă, însă la ieşirea din localitate Siliştea există în continuare filtrul unde se face legitimarea celor care doresc meargă pe drumul judeţean spre localitatea Pungeşti.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Jandarmeriei şi Poliţiei nu au putut oferi un punct de vedere oficial cu privire la incidentele şi acţiunile care au avut loc la Silişea în noaptea de luni spre marţi.

Compania Chevron deţine în concesiune,în judeţul Vaslui, patru perimetre în care ar urma să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu.

De asemenea, în perimetrul de la Siliştea, comuna Pungeşti, compania are şi autorizaţie de construire emisă de CJ Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie 2013, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o “zonă specială de siguranţă” în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi, iar printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui în localităţile Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria şi Poliţia au instituit filtre pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, la Siliştea şi la Pungeşti, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată şi notată în carneţele de către forţele de ordine. Totodată, jandarmii nu permit oprirea maşinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de Chevron.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.


Categorii

1. DIVERSE, PUNGESTI, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “CHEVRON SI “COMUNITATILE LOCALE”: desant nocturn de autotrenuri la PUNGESTI, proteste ale localnicilor si BLOCAREA ACCESULUI catre sat de catre JANDARMI (video)

 1. Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene (GISC), Asociaţia România Vie şi Cercul Studenţesc “Floarea de Foc” organizează miercuri, 19 martie 2014, ora 18:00, în Aula Magna a Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, conferinţa “Cadrul legal pentru exploatarea resurselor neconvenţionale în România“.

  În cadrul evenimentului vor susţine alocuţiuni următorii:
  1) Profesor universitar emerit Afrodita Iorgulescu, Grupul pentru Salvarea Roşiei Montane din cadrul Academiei de Studii Economice – Gazele de şist şi interesul naţional;
  2) Georgeta Ionescu, geolog – Gazele de şist, o nouă provocare;
  3) Dr. Nicuşor Dan, Institutul de Matematică al Academiei Române, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul – Resurse convenţionale şi neconvenţionale în legea petrolului;
  4) Avocat Daniela Grigoraş, Asociaţia România Vie – Probleme juridice în exploatarea resurselor neconvenţionale în România;
  5) Dr. Cristina Cânepă, Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene – Consecinţe ale exploatării gazelor de şist în lipsa legislaţiei în Pennsylvania;

  Ultimele 90 de minute ale conferinţei vor fi dedicate dezbaterii cu participarea publicului.

  Moderator al conferinţei va fi domnul Mircea Radea, istoric, vicepreşedinte al Asociaţiei România Vie.

  Intrarea este liberă.

  http://www.juridice.ro/313083/cadrul-legal-pentru-exploatarea-resurselor-neconventionale-in-romania-19-martie-2014-bucuresti.html

 2. Pingback: “PUNGESTI – STARE DE NECESITATE”. Reportaj despre metodele abuzive DICTATORIALE aplicate in satul din Vaslui in numele GAZELOR DE SIST la emisiunea “DOSAR ROMANIA” [TVR 1 - Video]. “La Pungeşti, adică acasă la noi, n
 3. Pingback: Avocatul Poporului: ZONA DE SIGURANTA PUBLICA de la PUNGESTI – masura “DISPROPORTIONATA” - Recomandari
 4. Pingback: CHEVRON – a doua sonda de explorare la PUIESTI, la doar 300 metri de raul TUTOVA/ Manipularea lui PONTA: Rusia, bau-baul folosit pentru justificarea FRACTURARII HIDRAULICE/ Virgiliu Gheorghe: interviu despre GAZELE de SIST. DEMONTAREA PROPAGANDEI AN
 5. Pingback: CHEVRON anunta: EXPLORARILE DE LA PUNGESTI INCEP IN 2-3 SAPAMANI/ Posibila dovada a faptului ca si in perimetrele ARAD-BIHOR se cauta GAZE de SIST/ Germania: ministrul mediului respinge CATEGORIC exploatarea GAZELOR DE SIST/ Cum saboteaza propagandistii C
 6. Pingback: CHEVRON A INCEPUT FORAJUL LA PUNGESTI. Tribunalul Vaslui a SUSPENDAT procesul privitor la REFERENDUMUL de la Puiesti - Recomandari
 7. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE AL “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare