CAMPANIA ANTI-BOR continua in PRESA AMERICANA NEOPROTESTANTA

22-08-2013 1 minut Sublinieri

CT-BOR

“De ce una dintre cele mai sărace ţări din Europa construieşte o nouă biserică la fiecare trei zile? Exagerează România în încercarea de a-şi compensa greşelile trecutului comunist împotriva bisericilor?”, se întreabă autoarea unui articol publicat miercuri de site-ul american Christianity Today /CT/.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa concurează foarte serios cu America’s Bible Belt /statele din sudul SUA unde protestantismul evanghelic are cea mai puternică prezenţă n.r./ – în ceea ce priveşte densitatea de clădiri bisericeşti, notează autoarea, Melissa Steffan.

România a cerut un plan de salvare de la Fondul Monetar Internaţional în 2009. Cu toate acestea, guvernul acordă anual peste 100 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe Române pentru salariile preoţilor şi proiecte de construcţie.

Un recent raport oficial notează că “Biserica a profitat de poziţia sa preeminentă în ţară, construind biserici noi la o rată de una la fiecare trei zile, inclusiv o enormă catedrală în prezent în construcţie în centrul Bucureştiului”. Unele oraşe au mai multe biserici pe cap de locuitor decât America’s Bible Belt.

O astfel de relaţie confortabilă între biserică şi stat are şi critici politici, inclusiv Victor Opaschi, ministrul român al afacerilor religioase. Opaschi a declarat că legăturile strânse “nu sunt un lucru bun”, dar statul încearcă să compenseze pentru perioada când guvernul ţării condus de comunişti a jefuit Biserica Ortodoxă Română atât de bani cât şi de proprietăţi. /Prin contrast, catolicii români căută încă să obţină reparaţii, sprijiniţi de un grup de politicieni americani/.

Totuşi, aceasta nu este o dezbatere nouă pentru unii dintre credincioşii din România. CT a relatat anterior despre o dezbatere similară printre baptişti în 2010, când ei au votat pentru a accepta subvenţii guvernamentale, în ciuda promovării de lungă durată în confesiune a separării bisericii de stat. Preşedintele Uniunii Baptiste din România Otniel Bunaciu a declarat atunci pentru CT că fondurile guvernamentale erau folosite de congregaţii în proiecte ca locuri de parcare şi de izolaţie termică. AGERPRES/(AS – editor: Sorin Calciu)

Nota noastra:

Ce ii roade pe neoprotestantii americani de ritmul constructiilor demarate de BOR? Oricum, articolul pare a fi semnat de o romanca, de fapt. Insa pentru media romaneasca asta conteaza mai putin, important este ca inca o sursa internationala a preluat manipularea BBC si asta ajuta la mentinerea subiectului in actualitate.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “CAMPANIA ANTI-BOR continua in PRESA AMERICANA NEOPROTESTANTA

 1. “Romania va fi inconjurata de flacari”-parintele Arsenie.Pana acum “flacarile”veneau din vest,acum vad ca au preluat stafeta si americanii,cine urmeaza?SI PORTILE IADULUI NU O VOR BIRRUI.AMIN.

 2. “Este opinia oficiala a guvernului USL? Isi asuma guvernul Ponta discursul anticrestin de tip ASUR?”

  Pe agenda socialistilor europeni figureaza separarea Biserica-stat, chiar daca in tarile din Est subiectul nu este prea vizibil. Partidele socialiste din tarile foste comuniste au cerut o derogare, pentru ca voturile crestinilor sunt inca importante.
  Raspunsul la intrebarea dv. este Da, Ponta are un discurs dublu. In Internationala Socialista da asigurari ca si in Romania se va aplica laicizarea in toate domeniile, doar ca se va face treptat. In tara mai face o vizita la Putna de ochii lumii, mai da un ajutor guvernamental pentru Catedrala Mantuirii Neamului, dar in acelasi timp afirma raspicat ca noua Constitutie va fi una “moderna”. Pentru ca Basescu este inca foarte impopular, Ponta nu va pierde prea multe voturi prin promovarea laicizarii.

  In ce priveste PNL, ASUR a apelat, “in spiritul liberalismului”, la Crin Antonescu pentru accentuarea ideii de stat laic in Constitutie. Crin are in fata o dilema, pana acum si-a atras simpatia crestinilor cu unele luari de pozitie. Insa doctrina ii cere sa faca altceva. Exista printre tinerii liberali, care sunt mai bine aliniati la ideile liberalilor europeni, o adevarata framantare in directia modernizarii partidului. Credinta este o chestie particulara si desueta.

 3. LA MULTI LE-AM MANCAT COLIVA IN 2000 DE ANI spunea parintele Ioanichie Balan!
  U.E., NATO. AMERICA SI MASONI Stati jos aveti nota 4! SA FIM UNITI FRATILOR. DAR NU UNITI CU ROMA!

  P.S. ASTEPTAM COLIVA UNIUNII EUROPENE PE CARE TOT NOI O SA LE-O PREGATIM, CA EI NU MAI STIU CUM SE FACE!
  AMIN

 4. @Andrei:

  Mai degraba ar fi intelept sa ne pregatim de parastasul nostru.

 5. “Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget,
  Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,
  Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri,
  La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri;
  Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă,
  Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.
  …………………………………………
  Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!
  …………………………………………
  Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
  Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,
  Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,
  Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri
  Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri…
  Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire
  …………………………………………
  Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
  Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
  …………………………………………
  Voi sunteti urmasii Romeei? Nişte răi şi nişte fameni!
  I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
  Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
  Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
  Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
  Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!

  Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
  Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
  Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
  Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
  Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
  Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
  Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
  Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
  Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
  Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – NISTE MISEI!”
  (M.EMINESCU – Scrisoarea III)

 6. Opaschi a declarat că legăturile strânse “nu sunt un lucru bun”.

  Opaschi a cumparat fraudulos o vila de patrimoniu, pe vreo 15.000 $, pe care apoi a vandut-o lui Dan Diaconescu pe vreo 1.600.000 de euro!

  De la Opaschi la Dan Diaconescu-Istoria unei case

  Stiam ca in casa construita de arhitectul Marcel Iancu in 1931, cunoscuta sub numele de “Vila Wexler”, locuia consilierul prezidential Victor Opaschi. De curand, am incheiat un capitol din memoriile mele in care povestesc cum s-a imbogatit fauna aflata in preajma presedintelui Ion Iliescu. Opaschi este unul dintre personaje. I-am reprosat, inca de pe vremea cand eram “colegi”, ca a desfigurat constructia arhitectului Iancu, instaland zabrele la ferestre si inchizand balcoanele. Pe atunci stiam doar ca a profitat de functia de la Presedintie pentru a deveni locatar in celebra casa. Mult mai tarziu am aflat ca a si cumparat-o, prin matrapazlacuri.
  “Evenimentul Zilei” a explicat in amanunt prin ce ilegalitati a devenit consilierul prezidential noul proprietar al vilei, platind, cred, cel mult, echivalentul a 15.000 de dolari.
  http://www.cotidianul.ro/de-la-opaschi-la-dan-diaconescu-istoria-unei-case-186014/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare