CNA a amendat mai multe posturi TV pentru STIRILE FALSE emise in cazul preotului-profesor de religie din Baranca, Botosani

18-05-2019 2 minute Sublinieri

Catalin Sturza/ Adevarul:

Amenda CNA pentru modul manipulator în care o serie de posturi TV au prezentat cazul preotului din Botoşani şi exemplul adolescenţilor din Covington

Amenda CNA pentru modul manipulator în care o serie de posturi TV au prezentat cazul preotului din Botoșani și exemplul adolescenților din Covington

CNA sancționează posturile Pro TV, B1TV, Digi 24, Antena 1, Antena 3, Romania TV, Realitatea TV, Prima TV, Kanal D și TVR 1 pentru modul manipulator în care au prezentat cazul preotului din Botoșani acuzat că ar fi „bătut un elev cu capul de pereți” pentru că ar fi refuzat „să își facă semnul crucii”.

Citez din comunicatul CNA:

„Întrunit în ședința publică din data de 14.05.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, ca urmare a autosesizării, rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate privind modul în care 10 posturi centrale de televiziune au reflectat presupusa agresare a unui copil de către profesorul de religie dintr-o școală din Botoșani. Constatând încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, CNA a decis să aplice o amendă de 5000 de lei postului B1 TV pentru că, în data de 25.03.2019, la difuzarea edițiilor informative, precum și a emisiunii „Talk B1” radiodifuzorul a încălcat art. 7^1 alin. (1) și art. 40 alin. (3), respectiv art. 64 alin. (1) lit. b). Totodată, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 7^1 alin. (1) și 40 alin. (3), CNA a decis să aplice câte o somație publică posturilor Antena 1 (ediția din 23.03.2019 a emisiunii „Observator” de la ora 6.00), Antena 3 („Știri”, ediția din 23.03.2019, ora 6.00), Kanal D („Știrile Kanal D” din 25.03.2019, ora 19.00), Pro TV („Știrile PRO TV” de la ora 7.00 din 23.03.2019), Realitatea TV („Știri” din 24.03.2019, ora 10.00), România TV („Știri” din 23.03.2019, ora 11.00). Pentru că nu au ținut cont de dispozițiile art. 7^1 alin. (1), CNA a sancționat cu somație publică TVR 1 (emisiunea „Telejurnal”, ediția de la ora 14.00 din 24.03.2019) și Digi 24 („România 24” din 24.03.2019, ora 18.00), iar Prima TV nu a avut în vedere prevederile art. 40 alin. (3) („Focus” din 25.03.2019, ora 18.00).”

Așadar, toate aceste posturi au fost sancționate de CNA, în condițiile în care manipularea era bătătoare la ochi, în modul în care a fost prezentată acea situație. Așa cum spunea părintele Constantin Sturzu, „S-a intoxicat opinia publică într-un mod stupefiant, încurajându-se nu doar anticlericalismul, ci şi escaladarea unui presupus conflict interreligios. Manipularea a mers atât de departe încât, spre exemplu, un post de televiziune central a prezentat cazul de la Baranca folosind în buclă imagini blurate de la un caz de acum câţiva ani ca şi cum ar fi fost secvenţe ale conflictului de zilele trecute.”

Însă la ce bun? – ne putem întreba. Scopul a fost atins. Reputația preotului din Botoșani și a Bisericii nu o mai repară nimeni, niciodată.

Deocamdată, rămâne să așteptăm rezultatele anchetei poliției și să aflăm toate datele cu privire la ceea ce s-a întâmplat acolo. Și poate că ar trebui, o dată ce rezultatul anchetei va fi public și dacă întreaga situație va fi clarificată în mare parte în favoarea profesorului de religie, ca preotul să urmeze exemplul adolescenților din Covington. Adolescenți care au fost supuși la începutul anului acestuia unul linșaj mediatic în baza unor acuzații în mare parte false, vehiculate fără nici un fel de verificare de mass-media, vedete și politicieni. Nick Sandmann, elevul care a fost pus la stâlpul infamiei (s-a cerut exmatricularea lui, el și familia lui au primit amenințări cu moartea, etc), a solicitatdespăgubiri de 275 de milioane de dolari companiei NBC Universal pentru „publicarea de acuzații false și defăimătoare” împotriva sa.

P.S.: Cât despre politicienii și partidele care au preluat și răspândit aceste știri manipulatorii, politicieni care scriau cu mult aplomb fără să respecte în nici un fel prezumția de nevinovăție că preotul ar fi trebuit demis sau să-și dea demisia de peste tot. Mă întreb și eu retoric: dacă un preot bătăuș ar trebui să-și dea demisia de peste tot, un politician sau un deputat în Parlamentul României care intoxică opinia publică prin calomnii și știri false nu ar trebui să își dea demisia de peste tot?


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare