CONFLICT VERBAL DUR intre PUTIN si presedintele Moldovei, TIMOFTI/ Mars pentru UNIREA cu BASARABIA (VIDEO)

12-10-2014 2 minute Sublinieri

Situaţie tensionată la summitul preşedinţilor ţărilor membre ale CSI. Discursul preşedintelui Nicolae Timofti, care s-a arătat indignat de faptul că piaţa Rusiei s-a închis după ce Moldova a semnat Acordului de Asociere cu UE, se pare că l-a enervat la culme pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

După ce preşedintele Federaţiei Ruse a anunţat că nu este împotriva apropierii de UE şi a criticat dur faptul că autorităţile de la Chişinău nu au examinat atent şi profesionist impactul legat de consecinţele pe care le va avea Acordul de Asociere asupra celorlalţi parteneri ai Republicii Moldova, Vladimir Putin a continuat discuţia cu Timofti şi în afara discursului oficial.

Se pare că schimbul de replici între Putin şi Timofti a fost destul de aprins. Cel puţin asta se vede din imaginile oficiale. Potrivit MK.ru, jurnaliştii prezenţi la eveniment nu au putut să audă discuţia dintre cei doi lideri, dar au avut impresia că ambii preşedinţi erau cât pe ce să se ia la bătaie.

Potriviti presei, tensiunea dintre cei doi lideri care stăteau alături la aceeaşi masă l-a marcat pe preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambayev. Acesta a luat un creion de pe masă şi a scris un mesaj pentru preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko. Însă, în final, nu a fost necesară intervenţia liderului de la Minsk.

Circa trei mii de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, in Bucuresti, la un mars pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova, la care s-au agitat steaguri tricolore si s-a scandat “Romania Mare, vechile hotare” si “Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!“, relateaza Mediafax.

Marsul, ce are loc pentru al treilea an la rand in centrul Capitalei, este organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012, ai carei reprezentanti spun ca unirea Romaniei cu Republica Moldova este “singura solutie pentru cetatenii de peste Prut, in actualul context geopolitic”.

Participantii, multi veniti din tara si din Republica Moldova, s-au adunat in zona Muzeului Taranului Roman, de unde, la ora 14:30, au plecat in mars pe traseul Calea Victoriei – Strada Franceza – Piata “Sfantul Anton”.

O parte a lor sunt tineri care si-au vopsit tricolorul pe fata si poarta ii sau alte haine cu motive traditionale. Printre cei veniti la mars se numara si persoane in varsta care spun ca sunt basarabeni stabiliti de mult timp in Romania.

Pe pancartele manifestantilor sunt scrise mesaje precum “Vrem Unirea!’, “Unirea, obiectiv national” si “Moldova n-a fost a mea, nu e a voastra, ci a urmasilor urmasilor nostri in veacul vecilor”.

Participantii mai scandeaza “Unitate nationala!”, “Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!”, iar din cand in cand canta, unul dintre versuri fiind “Dati-le voie tinerilor romani peste Prut, sunt asteptati de fetele basarabene”.

Cei veniti la mars fara tricolor pot cumpara un stegulet la fata locului, cu 5 lei.

La finalul marsului va fi emis un apel catre candidatii la alegerile din noiembrie, prin care se cer “actiuni grabnice pentru unire si compatibilizarea sistemelor administrative”, dupa cum au anuntat, zilele trecute, organizatorii.

“Suntem martorii unei agresiuni nedisimulate a Rusiei in spatiul ex-sovietic. Singura sansa a Basarabiei de a evita soarta Ucrainei este unirea cu Romania. Cerem factorilor decizionali din ambele state accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova in Romania”, a declarat George Simion, reprezentantul Platformei Unioniste Actiunea 2012.

Peste 5.000 de români au participat, în Capitală, la un marş pentru Basarabia. Situaţia tensionată din zonă este motivul pentru care protestatarii au decis să iasă în stradă şi să ceară clasei politice din România să aibă o atitudine mai fermă.

„Am venit aici pentru că simt românește, pentru că toata basarabia simte românește. Suntem peste 1.000 de tineri de dincolo de Prut să scandăm lozinci unioniste, să anunțăm politicienii de aici, dar și de la Chișinău că tinerii din Republica Moldova și din România își doresc unirea”, a spus un tânăr.

„Este un eveniment care certifică voința comună a tuturor românilor, cea de a repara acest rău istoric și de a aduce Basarabia înapoi la patria mamă, România”, a apreciat o tânără.

„Republica Moldova și cetățenii săi sunt mult îngrijorați de ce se întâmplă în ucraina. Plus că avem Transnistria lângă noi, la Chișinău, la 20 de kilometri, armata rusă stă acolo. Am venit sa cerem spriijinul tarii mame”, a spus un manifestant.

În opinia unei participante la marș, „unirea este tot mai aproape”. „Trebuie să trecem de la vorbe, de la discursuri la fapte, la măsuri concrete”, a afirmat aceasta.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “CONFLICT VERBAL DUR intre PUTIN si presedintele Moldovei, TIMOFTI/ Mars pentru UNIREA cu BASARABIA (VIDEO)

  1. Hmmm,
    Basarabia pare totusi destul de independenta (politic cel putin) fata de Moscova atat timp cat isi permite sa semneze asocieri cu UE. In timp ce romanii scandeaza “Rusia nu uita Basarabia nu-i a ta”, teritoriile romanesti la care ar trebui sa ne gandim sunt de fapt in Ucraina, cea pe care ne grabim sa o sustinem, iar prin tacere, inclusiv in politica ei fata de minoritatea romana. Asta in timp ce Ungaria isi permite luxul de a o supara pe Nuland cu pretentiile nationaliste, iar noua, dupa cum zicea Ilie Serbanescu la A3 si ii dau dreptate, nu ni se permite sa facem o amarata de autostrada care sa lege odata s-odata Vechiul regat de Transilvania. Ca si-mi vine cateodata sa zic, ba, da’ noi suntem prostii la toti?

  2. 1.Sa mai fim slabiti cu Basarabia. Mergeam cu multa speranta la mitinguri prin anii 92 pentru fratii bsarabeni iar ei,dupa douazeci si ceva de ani, ne privesc cu dispret si nu-si doresc nici o unire. Mai grav, cei care vor, sunt manati de dorinta de a avea libertatea de a circula in Europa si mai putin de faptul ca simt romaneste. Mai raman o mana de adevarati romani.Vedeti reportajul facut de Adevarul inainte de povestea din Ucraina si veti avea un gust foarte amar. Pai de ce e mitingul la noi si nu la ei? Sa-i vad ca-si doresc sincer sa se uneasca si as iesi din nou la miting…
    2. Pe Basescu l-a apucat din primul mandat dragostea de basarabeni. Explicatia? Asa e ordinul! Prin unirea cu Basarabia, UE se mai intinde nitel si se castiga in lupta cu Rusia. NATO o secondeaza.Se pare ca a reusit destul de bine planul cu aderarea directa a Moldovei, dar se tine calda si varianta cu unirea. Evident, UE vrea binele Moldovei ca si pe-al Ucrainei. Rusii, la fel, le vor binele de nu mai pot, din partea cealalta!
    3. Nu vad de ce trebuie sa ne pricopsim acum cu acest cartof fierbinte al Basarabiei, plin de probleme, cu minoritati ruso-ucrainiene si nu numai, greu de stapanit. Repet, cu mare drag as milita pentru unire daca as simti ca exista o dorinta a fratilor basarabeni in acest sens, sau un referendum pe aceasta tema. Rezultatul ar fi un 30% pentru. Trist, foarte trist.
    4. Cu Transnistria ne cam agitam fara un temei istoric solid. Poate aici gresesc, dar nu ma simt deloc legat de Transnistria.
    5. Pe plan bisericesc, se forteaza extinderea jurisdictiei Patriarhiei Romane cu Mitropolia Basarabiei avand un numar mic de parohii. Eu zic s-o lasam moarta cu forma aceasta de prozelitism. Sunt crestini ortodocsi de limba rusa sau romana (sau moldoveneasca, daca tin neaparat…) si ar trebui sa ne framante in primul rand mantuirea lor si dizolvarea simtamintelor romanesti. Cu dragoste in Hristos, s-ar putea da o autonomie, o autocefalie in astfel de situatii, nu sa ne vedem ca dusmani. Siturile ce tin de patriarhia rusa, folosesc materiale cu duhovnici si teologi romani de renume si au o activitate de apreciat. Sunt mult mai activi decat “ai nostri”. Solutia: autocefalia si sa terminam cu politizarea actiunilor de arondare bisericeasca. Si asa, au succes destul de mare cultele neoprotestante in Basarabia.
    6. Basarabenii care au venit pana acum in Romania la uzinele si combinatele cumparate de rusi, au lasat o impresie foarte proasta colegilor romani. Nu intru in detalii, dar asta e situatia. E drept ca-i cheama mai mult Anatolie, Liudmila etc. dar nici cei cu nume romanesti (moldovenesti,pardon) nu sunt mai de isprava.
    In concluzie, Basarabia e Romania dar mi-e teama ca risti o corectie fizica serioasa daca te apuci sa sustii asta in Moldova sora. Asta e!

  3. Prea mare gravitatia la Timofti si Putin. E trasa de par concluzia cu bataia. Dupa ce s-au tachinat urmeaza faza cu pupaturi si mami o sa-si recupereze pruncul rebel care vrea sa dea itarii pe blugi.

    E dulce ideea unirii, dar deocamdata asa ca poezie care s-o fredonezi in minte inainte de culcare si noaptea sa-ti fie sfetnic bun. Daca prin absurd ne-am uni, ce-am face cu o minoritate care i-ar eclipsa si pe unguri, pe care ii sustine cat de cat direct doar o tarisoara micuta, nu un imperiu. Nu mai zic de mafia ruseasca din zona. Aici barem capii mafiei sunt gulerele albe “civilizate” la care cotizeaza mafiotii si din puncul asta de vedere zici ca te plimbi pe Champs Elysees. Nu mai intru in amanunte legate de economie, pentru ca ma depasesc, dar totusi, cat ai fi de ignorant, iti dai seama ca suna a cosmar si aspectul asta. Teoretic merita efortul, din moment ce se poate cumula capital electoral din asta si in sufletul romanesc inca reverbereaza ideea unirii, dar practic nu cred ca se va incumeta nimeni prea curand. Iar Titus L. are dreptate cu teritoriile din Ucraina. Ce m-as mai duce si eu la Banceni macar fara viza. Eu as vrea totusi sa ma plimb si la Chisinau si la Cernauti ca la mine acasa. Ce nu e posibil la om e posibil la Dumnezeu.

  4. ileana, draga ! cine te opreste sa mergi sa te plimbi la cernauti si la chisinau!?! si e chiar placut de plimbat, iar serile-s minunate, eu am fost in fiecare an, si sincer m-am simtit ca acasa ! iar oamenii toti is buni primitori de oaspeti !si politicosi, chiar daca nu vorbesc romaneste inteleg si se straduiesc sa-ti faca pe plac , la magazin, in parc, la restaurant, in piata , la biserica !si mai ales daca le esti oaspete in casa te trateaza regeste ! pun la bataie tot ce au mai bun ! e vechea ospitalitate, pe care la noi in unele locuri au mancat-o cainii, find inlocuita de smekereala si fatarnicie !

  5. @todea:

    Orice roman trebuie sa plece de la o afectiune fata de semenii sai de peste tot si mai ales fata de cei atat de expusi vitregiilor cum sunt basarabenii. Gandirea alternativa pe subiectul Basarabiei trebuie sa plece tot de la obiectivul unirii, chiar daca poate critica unele aspecte sau problematiza unele realitati.

  6. Recunosc ca m-am plimbat cu drag la Cernauti de doua ori dus, de doua ori intors de prin Ucraina, dar nu vorbeau romaneste, desi multi, mai ales cei proveniti din familii mixte inteleg romana. Poate de aici sentimentul acut ca eram in strainatate totusi. Nu mai zic la Hotin ce barbi nationaliste se afla scrise pe pliantele lor. Nu se pomeneste nicaieri ca ar fi trecut vreun roman pe acolo. Ca la mine acasa s-ar traduce prin “ca in Romania” adica fara sa trec vreo granita si cred ca m-am exprimat gresit. Nu vreau sa jignesc nici basarabenii, nici bucovinenii, dar nici ucrainienii, pentru ca nu am avut nicio experienta negativa cu ei si in general romanii au mai multe experiente triste cu romanii, mai ales daca traiesc in tara. M-as bucura sa le mearga bine romanilor de peste tot si mai ales din provinciile istorice si cred ca un text de Thomas Morus pare mai realist la ora asta decat orice speculatie de-a mea despre Unire. Pot sa stea linistiti si in alta tara romanii, dar sa ramana romani si sa fie respectati si mai ales sa ramana ortodocsi.

    http://www.youtube.com/watch?v=A3nji6gFkV4

    Exemplu de unire geniala.

  7. @ todea

    Sa nu uitam ca limba rusa a fost introdusa cu forta ca limba de slujire in Basarabia in care la acea vreme se slujea in romaneste. Altfel spus, romanii au fost constransi sa invete rusa pentru a putea intelege ce se slujeste in Biserica sau… sau sa nu mai mearga la Biserica. Cum ti se pare? Nu crezi tu ca este indreptatita BOR sa incerce sa restabileastca oleaca vechile obiceiuri? Oare Hristos le-a spus apostolilor sa mearga in toate colturile lumii si sa le vorbeasca oamenilor in evreieste ca ei sa invete liba si sa nu mai existe vorbitori de limbi “necurate”?

  8. Pingback: ALEGERI IN MOLDOVA. INTRE RUSIA SI EUROPA. Un partid pro-rus, EXCLUS din cursa electorala/ Putin i-ar fi cerut lui Porosenko RECUNOASTEREA REGIMURILOR SEPARATISTE - Recomandari
  9. Constantin Stere la deschiderea ședinței Sfatului Țării din 27 martie 1918:
    „ Poporul român n-a venit din afară, aici s-a născut. Aici s-au fiert diferitele elemente din care s-a creat poporul român. Noi nu avem unde pleca și nimeni nu are dreptul să ne gonească din țara noastră. Un veac întreg, supuși și tăcuți, am purtat jugul, de un veac întreg limba noastră este oprită, un veac întreg cartea în limba natală a fost persecutată ca o otravă revoluționară…” .

    Nicolae Iorga:
    „Ignoranța a salvat Basarabia de la rusificare”. Așa să fie oare?
    În 1918, în mod cu totul miraculos, moșia lui Ștefan cel Mare se reîntregește, Bucovina și Basarabia revin în trupul patriei românești. A urmat o perioadă înfloritoare pentru asupritul popor de dincolo de Prut. Școlile și-au recăpătat limba maternă, administrația a revenit la modelul național.
    Păcat însă că dușmanul nu doarme niciodată. România a rămas neatinsă destul de puțin timp, iar cel de-al doilea Război Mondial îi rupe din nou din trup Basarabia istorică. Comunismul care s-a instaurat în Moldova ciopârțită, rămasă orfană dincolo de apele Prutului, a fost unul dur pe care oricât au încercat unii a-l reforma, a-l adapta sau a-l machia, a rămas o „religie” a urii, a nedreptății și a inumanității.”

    http://www.agentia.org/opinii/27-martie-1918-unirea-basarabiei-cu-rom-nia-8821.html

    http://www.agerpres.ro/externe/2015/03/26/97-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania-conferinte-marsuri-hore-ale-unirii-si-o-mare-adunare-tricolora-la-chisinau-18-24-17

    http://www.bzi.ro/deputatul-sorin-iacoban-a-vorbit-in-parlament-despre-unirea-cu-basarabia-488986

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare