CONFLICTUL intre China si Japonia a atins un nou PUNCT CRITIC

23-04-2013 2 minute Sublinieri

Senkaku-islands

Opt nave guvernamentale chineze au intrat marţi în apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing, în ziua unei importante vizite a deputaţilor japonezi la sanctuarul controversat Yasukuni din Tokyo, transmite paza de coastă japoneză. În replică, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că ţara sa va respinge “prin forţă” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.

UPDATE 09:15Ambasadorul chinez, convocat de Tokyo

Guvernul japonez l-a convocat marţi pe ambasadorul chinez, protestând faţă de pătrunderea a opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, a anunţat Ministerul japonez de Externe.

Beijingul trimite în mod regulat nave în jurul acestui grup de insule situat în Marea Chinei de Est, administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

Flotila observată marţi de Paza de Coastă japoneză este cea mai importantă, din septembrie 2012 încoace, când Japonia a naţionalizat o parte a arhipelagului Senkaku, achiziţionând trei insuliţe de la proprietarul lor japonez.

UPDATE 08:00Japonia va respinge “prin forţă” orice debarcare chineză pe Senkaku, afirmă Shinzo Abe

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că Japonia va respinge “prin forţă” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing.

Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de către Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că “ar fi normal să îi respingem prin forţă în cazul în care se aventurează să debarce”.

Shinzo Abe a fost interpelat pe această temă de către un parlamentar, după ce opt nave de supravhere maritimă au pătruns în zona de 12 mile maritime (aproximativ 22 de kilometri) din jurul acestor insuliţe situate în Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.

“Patrulăm, în prezent, în jurul Insulelor Senkaku, cu scopul de a împiedica orice debarcare”, a adăugat premierul, referindu-se la Paza de Coastă japoneză, care asigură protecţia acestei zone.

Tensiunea între Beijing şi Tokyo s-a amplificat după ce Japonia a cumpărat trei dintre cele cinci insule ce formează acest arhipelag nelocuit de la proprietarul lor japonez. De atunci, China trimite în mod regulat nave, iar uneori şi avioane, în această zonă. De obicei, acestea pleacă după câteva ore.

Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku

Este prima dată când un asemenea număr de nave oficiale chineze se află în acelaşi timp în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 kilometri) din jurul acestor insule din marea Chinei orientale, după ce disputele teritoriale s-au agravat când Japonia a naţionalizat o parte din aceste insule în septembrie.

“Protestăm puternic faţă de China”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă.

China revendică sub numele de Diaoyu aceste insule nelocuite administrate de Japonia. Aceasta trimite regulat nave, însă şi avioane, în jurul acestui arhipelag, mai ales după ce statul japonez a cumpărat trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat japonez.

O mişcare naţionalistă japoneză, Ganbare Nippon, a anunţat în paralel că a trimis nouă nave de pescuit cu 150 de persoane la bord în aceeaşi zonă, pentru a susţine suveranitatea japoneză asupra Senkaku. Aproximativ 170 de deputaţi japonezi au vizitat de asemenea în cursul dimineţii sanctuarul şintoist Yasukuni din Tokyo, unde sunt onoraţi cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi care au murit pentru patrie, printre care şi cei 14 responsabili găsiţi vinovaţi pentru crime de război de către Aliaţi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest loc este perceput de China, dar şi de Coreea, ca un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi vizitele înalţilor responsabili japonezi declanşează de obicei critici anti-nipone puternice la Beijing, Seul şi Phenian.

Coreea de Sud a decis astfel luni să anuleze o deplasare în Japonia a liderului diplomaţiei sale şi China a protestat după vizita a trei miniştri japonezi la acest sanctuar duminică, printre care şi vicepremierul, Taro Aso.

Vizita de marţi a deputaţilor, proveniţi din mai multe partide însă mai ales din Partidul Liberal-Democrat (PLD, conservator) aflat la putere, vizează să marcheze festivalul primăverii de la sanctuar, o perioadă de festivităţi punctate cu numeroase omagii. Premierul, Shinzo Abe, nu s-a deplasat personal la Yasukuni, dar a dedicat duminică un obiect din lemn utilizat pentru ritualuri, numit masakaki.


Categorii

1. DIVERSE, China

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “CONFLICTUL intre China si Japonia a atins un nou PUNCT CRITIC

 1. Dupa ce au fost loviti de cutremur, nu inteleg NIMIC din asta!
  Vor acum sa o puna, de-un razboi!

 2. se numeste selectie artificiala

 3. olimpiada chineza a razboiului, faza pe provocari (ordinare)

  dupa ce si-a pus maidanezul de casa, coreea de nord sa dea o provocare fasaiata ca sterge sua de pe harta,

  asistam la alta provocare fasaita, se pare periodica, o plimbare de vase oficiale pe langa cateva insulitze de nici 6 kilomertri patratri in total

  e greu sa intri in ermetisumul politicii chinezesti, pentru ca ne lipsesc multe date ca sa gandim ca ei

  probabil presa lor interna nu avea subiecte mobilizatoare si guvernu le-a servit unul, cat sa ii tina cu muschii in tonus pe locuitorii de acasa

  e greu, greu de crezut ca autoritatile chinezesti vor recurge la altceva decat la o defilare,
  care culmea serveste si guvernului chinez si celui japonez, si in treacat mai pune si de un scandal japonez cu sud coreenii; asta e un bonus

  momentu inca nu a venit sa o faca pe bune, si ei nu fac astfel de greseli

  si totusi, 4 kilometri patrati ar fi suficient pentru un aerodrom chinezesc in apropierea taiwanului? care nu poate fi scufuncdat?

  cu atat mai mult cu cat se pare ca s-a prospectat si petrol p-acolo in 1988, LOL

  http://en.wikipedia.org/wiki/Senkaku_islands

  inclin sa cred, confosrm spuselor unui clasic in viata (pe lumea cealalta, unde e, mai bine lipsa) ca e decat o provocare ordinara, care uite ca tine, reactie de ham – ham

 4. acuma chiar au ce lucra la ei acasa;
  iarasi e greu de spus daca e o comanda dinafara, sa ii mai potoleasca, un autogol ca pretext sa isi mute armata in wedstul extrem al chinei sa astepte momentul acela,

  sau pur si simplu “nobilele ideale ale islamului care au fost intinate de … etc …” si acum s-au trezit brusc vorbind neintrebati

  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-22276042

 5. -pai ce credeti ,scandalul cu Coreea de Nord e tot o smecherie americana ,cand au fost baschetbalistii americani in Coreeea de Nord au ajuns la o intelegere si acuma Japonia si Coreea de sud is pline de rachete ,indreptate spre Rusia si China ,SUA e o tara cu conducatori demonizati ,uitati-va pe youtube si o sa vedeti ca toti conducatorii ei in afara de Kennedy care a vrut sa scape de ei (si a si fost mazilit) toti se inchina lui Lucifer=satanei !!!!

 6. @vlah

  vlahule, criza asta de care vorbesti e de la cupa davis domnule!!!!!!!!!!!
  cand au scos toti rachetele
  despre asta vorbeai, nu?

 7. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: RUSIA SE PREGATESTE DE RAZBOI? Fortele navale rusesti inregistreaza o crestere fara precedent/ Cel mai mare exercitiu naval CHINA-RUSIA din Marea Japoniei - Recomandari
 9. Pingback: SUA tensioneaza conflictul deja agravat dintre CHINA si JAPONIA: VOM INTERVENI MILITAR DACA ARMATA CHINEZA VA INCERCA SA OCUPE INSULELE SENKAKU - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare