LECTIA DE VIATA IMPRESIONANTA A COPILULUI DESCULT CARE ISI FACE TEMELE INTR-UN PLAFAR

18-10-2012 2 minute Sublinieri

  • RTV:

 O fotografie cu un copil desculţ, viral pe Facebook. Află povestea din spatele pozei

O fotografie care îl prezintă pe un copil desculţ într-o farmacie a devenit viral pe Facebook. În aproape două zile poza a fost distribuită de peste 5.000 de oameni.

Totuşi, nu poza este emoţionantă, ci povestea din spatele ei.

“Un coleg de serviciu a venit astăzi cu o poză. Ca o redacţie întreagă de ştiri să fie impresionată de o poveste e lucru mare. Şi totuşi povestea copilului care învaţă carte de la o farmacistă ne-a zguduit pe toţi. În fiecare zi vine cuminte cu caietul şi aşteaptă ca femeia să aibă timp şi pentru el. Astăzi la Craiova a fost o zi frumoasă de toamnă. O zi în care un copil desculţ, în pantaloni scurţi şi tricou ne-a demonstrat că există cu adevărat setea de carte“, scrie persoana care a postat fotografia pe Facebook.

Cine e copilul desculţ care a înduioşat România. Trăieşte într-un gang, învaţă într-un Plafar (VIDEO)

Dorinţa de a învăţa e mai presus de sărăcie şi de lipsuri. Aceasta este lecţia de viaţă pe care o dă în fiecare zi un copil de opt ani din Craiova. Cu o familie care nu a fost la şcoală, desculţ şi cu hainele rupte, băiatul nu se dă bătut. Încearcă din răsputeri să fie mai bun şi învaţă carte de la vânzătoarea unui magazin de produse naturiste.

Se numeşte Dantes Călinescu şi în fiecare după-amiază, după ce vine de la şcoală, îşi ia caietul de teme şi merge la Plafar. Aşteaptă cuminte ca vânzătoarea să termine cu clienţii şi să-şi facă timp şi pentru el. Nu-l incomodează faptul că masa de lucru e de fapt tejgheaua magazinului sau că nu are scaun. Are un singur gând: vrea să înveţe carte.

“I-am spus doamnei să mă ajute pentru că nu ştiu să fac câteva. Nu ştiu să fac de la 1 la 3 şi mă învaţă doamna“, spune Dantes Călinescu, care este în clasa a I-a, învăţăcelul doamnei de la Plafar.

“Este în clasa a I-a şi vine cu caietul la mine. Chiar lucrează mai mult decât trebuie, are ambiţie, nu pleacă până nu iese cum trebuie”, povesteşte Elena Văcuţ, vânzătoarea de la Plafar şi învăţătoarea lui Dantes.

Copilul locuieşte în condiţii greu de imaginat, într-un gang din Craiova. Este singurul din familie care a ajuns pe băncile unei şcoli şi are planuri mari. “Când voi fi mare vreau să mă fac doctor ca să ajut oamenii”, mărturiseşte Dantes.

Bunicul copilului nu ştie carte. “Vreau ca el să ştie carte. Să ştie unde pleacă, ia un tren, să ştie ce tren ia”, spune bunicul lui Dantes.

Povestea lui Dantes, băiatul sărac, dar conştiincios, a ajuns să fie cunoscută şi de clienţii magazinului.

“Este impresionant şi vorbesc cu doamna dacă pot să contribui şi eu cu ceva“, a declarat o clientă.

O lectie impresionanta vine din partea unui baiat sarman de 8 ani din Craiova. Desi traieste intr-o saracie lucie si abia are cu ce sa se imbrace, nu lipseste nici o zi de la scoala.

Mai mult, pentru ca vrea sa invete cu orice pret, isi face lectiile dupa-amiaza cu farmacista care lucreaza la doi pasi de casa lui.

Toata lumea care da cu ochii de ei, aplecati asupra caietelor, este coplesita de povestea acestui copil.

Bietul de el, parca stie ca singurul mod prin care poate sa scape de saracie este sa se tina de carte.

Baietelul descult vine in fiecare zi sa-i ceara ajutor la teme femeii care a dovedit ca-i pasa de el: il ajuta de ani de zile cu haine, mancare sau jucarii. Isi face lectiile cu ea, in pauzele dintre clienti.

Generozitatea si rabdarea acestei femei i-a uimit pe trecatorii care intra in farmacie: invatacelul timid si slabut, mereu cu creionul si caietul in mana, le-a mers la suflet.

Baietelul este primul din familia sa care urmeaza o scoala.

Parasit de mama pe cand avea numai 4 ani, este crescut de tata, de un bunic si o mama adoptiva. Toti traiesc din vanzarea de haine vechi si din alocatiile celor patru copii pe care ii au.

Am zis sa-i dam si lui o cale mai buna, sa invete si el. Ca maine, poimaine sa aiba si el, cand pleaca undeva, intr-un oras, sa citeasca un afis, o plecare de tren, sa stie si el cand sa vina acasa“, spune bunicul micutului.

Vestea ca elevul ei ia meditatii de la o farmacista a ajuns si la urechile invatatoarei.

“Gestul este nemaipomenit. Doamna este de aplaudat. Sa continue si sa il impulsioneze ca sa poata deprinde tainele citirii si ale scrisului”, spune invatatoarea.

Copilul spune ca vrea sa devina doctor si, datorita acestei femei cu suflet mare, chiar are o sansa.


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “LECTIA DE VIATA IMPRESIONANTA A COPILULUI DESCULT CARE ISI FACE TEMELE INTR-UN PLAFAR

  1. pai domnilor in primul rind nu se ocupa nimeni de acesti copii multi dintre ei cu un potentia ft. mare ba mai mult de atit li se dau si cu flit si nici macar posibilitatea de a invata nu li se ofera, mai mult decat atit scolile romanesti colcaie de likele, de delicventi, de copii de bani gata, de infractori, de drogatii etc, dar acestor copilasi repet li se dau cu flit si in acelas timp sunt marginalizati de catre statul roman

  2. Da, amtrait si eu asta:copil marginalizat pentru ca vrea sa invete.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare