COREEA DE NORD SI AMENINTARILE CU RAZBOIUL NUCLEAR. Care este riscul declansarii unui conflict militar?

6-04-2013 10 minute Sublinieri

north_korea_09744600

Coreea de Nord va lansa un atac, insa acesta nu va fi nuclear si nici nu va include tiruri lansate de miile de baterii de artilerie amplasate in aproprerea granitei cu Coreea de Sud, e de parere un fost expert CIA in chestiuni coreene. Potrivit “Wired“, Sue Mi Terry crede ca liderul nord-coreean Kim Jong-un va ordona un atac limitat impotriva vecinului din sud, ca un mijloc de a diminua situatia tensionata din regiune si de a forta negocieri cu oficialii din Seul si Washington.

“Coreea de Nord va lansa un atac. Acesta nu va fi nuclear si nu va fi nici un tir de obuze lansat din numeroasele baterii de artilerie pe care Phenianul le are indreptate spre sud”, a afirmat Sue Mi Terry, profesor la Columbia University din New York, care a lucrat ca analist senior pentru Coreea de Nord in cadrul CIA (intre 2001 si 2008).

Terry e de parere ca, mai degraba, atacul va fi unul “meschin si creativ, dificil de atribuit Coreei de Nord, care vrea sa evite condamnarea internationala si represaliile imediate din partea celor din Washington si din Seul”. Este ceea ce, in opinia lui Terry, va duce la o reducere a actualei stari de tensiune: un atac relativ scazut care nu va provoca multi morti.   

“Wired” subliniaza ca regimul de la Phenian exagereaza atat de des, incat este dificil sa stii ce sa iei in considerare. Dar, in ultimii ani, Coreea de Nord a aratat o dorinta crescuta de a-si transpune retorica belicoasa in acte de violente. In 2010, de exemplu, Coreea de Nord a scufundat Cheonan, un vas de lupta sud-coreean. In urma atacului, 46 de marinari au fost ucisi. In luna noiembrie a aceluiasi an, mai multe tiruri de artilerie nord-coreene au lovit insula Yeonpyeongdo, in timpul desfasurarii unui exercitiu militar comun americano-sud-coreean.

Vineri, Coreea de Nord a transportat o a doua racheta cu raza medie de actiune pe coasta sa orientala si a ridicat-o pe un lansator mobil, a relatat agentia sud-coreeana Yonhap, citand un inalt responsabil guvernamental de la Seul. 

“Ceva de genul incidentului Cheonan este mult mai probabil decat un atac de artilerie precum cel din noiembrie 2010 impotriva insulei Yeonpyeong, deoarece reduce sansa unui atac de represalii serios din partea Coreei de Sud“, sustine Terry.

Un razboi cu Coreea de Sud ar fi devastator pentru Nord

Ca si alti analisti (citeste Ce s-ar intampla daca nord-coreeni vor ataca?), Terry e de parere ca supravietuirea regimului este prioritatea numarul unul pentru natiunea militarizata, astfel incat trebuie sa arate ca e puternica in fata propriului popor, fara insa sa provoace Coreea de Sud sau Statele Unite intr-un razboi devastator.Un razboi total cu Coreea de Sud ar insemna sfarsitul regimului nord-coreean. Phenianul stie asta si vrea sa evite acest lucru“, a afirmat fostul analist CIA.

Greseala nord-coreenilor ar putea sa fie insa faptul ca nu iau in considerare situatia actuala, diferita de cea din 2010, cand au atacat vasul Cheonan si insula Yeonpyeong. Noul presedinte sud-coreean Park Geun Hee este “decisa sa nu repete slabiciunea din trecut si a promis un raspuns puternic oricarei provocari directe”, a afirmat si expertul Patrick Cronin, director al programului Asia-Pacific Security la Center for a New American Security (un think-tank din Washington apropiat de Administratia Obama).

Terry afirma ca presedintele Obama va cere regimului de la Seul sa se abtina de la represalii majore – iar Park Geun Hee “nu va bombarda in niciun caz Phenianul” -, dar Statele Unite nu vor face nici “vreun gest semnificativ” catre cei din Nord. Telul Administratiei Obama pare sa fie acela de a oferi spatiu diplomatic de manevra Coreei de Nord, fara insa a face concesii subtantiale. Americanii au trimis bombardiere, avioane de lupta si distrugatoare in Peninsula Coreeana, desfasurand si un sistem antiracheta in Guam. Insa, asa cum a notat “Wall Street Journal”, Administratia de la Washington “reduce din intensitatea atitudinii sale agresive”, astfel incat Phenianul sa nu creada ca un atac este singura modfalitate prin care se poate reduce actuala stare de tensiune.

Terry sustine ca regimul nord-coreean are tendinta sa exagereze in legatura cu atacuri pe care nu le poate realiza, impotriva unor adversari care il pot distruge. Daca teoria prezentata de fostul analist CIA se dovedeste insa adevarata, situatia urmeaza sa se inrautateasca, inainte de a se stabiliza.

“In timp ce oficialii din Washington si Seul incearca sa determine care vor fi pasii urmatori, Nordul se va angaja intr-o ofenisva a pacii – dupa ce va realiza mai intai un atac letal – , pentru a forta americanii si sud-coreenii sa se intoarca la masa negocierilor. Va fi insa dificil de prezis dorinta celor doua administratii aliate de a negocia daca Nordul declanseaza vreun atac”, afirma Sue Mi Terry.

  • Gandul:

Criza din Coreea de Nord: cine se crede Kim Jong-un?

Teste nucleare, filme cu false invazii, artilerie „pregătită” în Photoshop şi întâlniri dramatice cu militarii, pentru a le da „binecuvântarea” la ucis străini, în timp ce aceştia fugeau plângând prin apele mării după liderul suprem.

După luni de zile de mesaje belicoase dinspre Phenian, criza din Coreea de Nord, ţara condusă de tânărul dictator Kim Jong-un, a căptătat o nouă dimensiune, vineri, pentru publicul român. Regimul nord-coreean a anunţat că, începând din 10 aprilie, nu mai garantează securitatea diplomaţilor străini prezenţi în această ţară, pentru că există riscul izbucnirii unui conflict. Se crede că, în 15 aprilie, Phenianul va efectua un nou test balistic, pentru a marca împlinirea a 101 ani de la naşterea lui Kim Ir-sen, fondatorul regimului stalinist nord-coreean.

Anunţul a primit în scurt timp o reacţie din partea Ministerului Român de Externe, care a subliniat că analizează, împreună cu partenerii din NATO şi UE, scenariul unui rechemări în ţară a membrilor misiunii noastre diplomatice din Coreea de Nord. Ce se întâmplă până atunci cu românii aflaţi în ţara care este hrănită, de câteva luni, cu mesaje de război? Nimic. România merge deocamdată pe aceeaşi direcţie cu celelalte state europene: stă pe loc.

Graniţa dintre cele două Corei / IBL/REX FEATURES/AFP/MEDIAFAX

Până a se lua o decizie în privinţa diplomaţilor noştri din Coreea de Nord, românii din ţară sunt sfătuiţi de MAE să îşi anuleze orice fel de deplasare în această ţară pe care ar fi putut să şi-o programeze, deoarece „la acest moment, starea de securitate este instabilă”.

Între timp, ministerul lui Titus Corlăţean, la fel ca toate celelalte ministere de Externe din Europa sau alte continente i-a transmis lui Kim Jong-un că este nevoie de o detensionare a actualei situaţii din Peninsula Coreeană.

Sâmbătă, la o săptămână după ce Coreea de Nord a anunţat că este „în stare de război”, şefii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE s-au reunit la Phenian, pentru a discuta situaţia din Peninsulă şi pentru a analiza dacă există, într-adevăr, fundamente pentru eventuala retragere a personalului diplomatic.

România şi restul lumii

Poziţia actuală a României în acest nou capitol al tensiunilor cu Coreea de Nord nu este nicidecum singulară. La post rămân, pentru moment, şi alte misiuni diplomatice, notează CNN. Ministerul de Externe britanic, spre exemplu, a anunţat că nu are deocamdată nicio intenţie de a-şi rechema cetăţenii.

“Luăm situaţia în serios şi ne consultăm îndeaproape atât cu partenerii noştri europeni la faţa locului, cât şi cu ONU. Nu se ia în calcul, în acest stadiu, o evacuare a personalului Biroului Francez de Coperare (doi agenţi) şi nici a cetăţenilor francezi ce lucrează în cadrul ONG-urilor şi agenţiilor ONU la faţa locului”, a anunţat şi Franţa, care a cerut din nou ca Phenianul lui Kim Jong-un să se abţină de la o nouă provocare.

FOTO: Pedro Ugarte/AFP/Mediafax

Şi ministerul de Externe german, care are opt diplomaţi la post în Phenian, a negat sâmbătă existenţa unui plan de evacuare. „Securitatea ambasadei germane şi expunerea acesteia la pericol sunt evaluate în permanenţă (…). Ministrul de Externe Guido Westerwelle este informat în mod continuu în acest sens. În acest stadiu, ambasada poate lucra” în Coreea de Nord, a anunţat ministerul german într-un comunicat, citat de Mediafax.

Bulgaria, Cehia, Polonia, Suedia merg şi ele pe aceeaşi linie decizională.

Rusia, însă, unul dintre vechii aliaţi ai Coreei de Nord, ar lua în calcul evacuarea cetăţenilor săi din statul asiatic, potrivit presei ruse, citate de CNN. De altfel, Rusia s-a arătat tot mai critică la adresa Phenianului, catalogând zilele trecute drept „inacceptabil” modul în care acest stat încalcă rezoluţiile ONU.

Cât adevăr e în discursul belicos al lui Kim Jong-un

Un motiv pentru care ţările – mai ales cele occidentale – care au diplomaţi în Coreea de Nord nu s-au grăbit să îşi scoată oamenii din ţară, la anunţul regimului Kim Jong-un, este că, pentru moment, situaţia este privită drept una dintr-un şir lung de provocări neurmate de fapte.

Cu toate că Phenianul şi-a declarat indisponibilitatea de a mai asigura protecţia diplomaţilor străini, regimul comunist încearcă prin toate mijloacele să încurajeze turismului occidentalilor în această ţară. Agenţiile britanice, spre exemplu, sunt încurajate de autorităţile din turism să nu îşi întrerupă sejururile, nefiind probleme de securitate, scrie CNN.

Cu toate că au existat multe materiale de propagandă în Coreea de Nord care sugerează iminenţa unui război, la sol lucrurile nu s-au schimbat, iar aceasta este principala raţiune pentru care mesajele Phenianului sunt privite cu scepticism, consideră Scott A. Snyder, expert al think tank-ului american Council on Foreign Relations.

FOTO: KNS/AFP/MEDIAFAX

Totuşi, dincolo de apelul la precauţie în fapte şi mesajele externe ale Coreei de Nord, SUA au început să răspundă ameninţărilor cu ameninţări şi au trimis un distrugător în apropierea coastelor sud-coreene, capabil să intercepteze rachete. De asemenea, americanii vor trimite în scurt timp un avion fără pilot din Japonia, pentru a monitoriza Coreea de Nord.

Pe zi ce trece, însă, situaţia se transformă într-un cerc vicios: orice încercare a puterilor occidentale de a para ameninţările lui Kim Jong-un duce la şi mai multe mesaje şi gesturi din partea Phenianului care sunt considerate şi mai provocatoare. Aşa a apărut, de altfel, discuţia despre un posibil conflict deschis. Există teama că, după mai multe „învârtiri” în acest cerc vicios, singurul pas următor va fi declararea războiului.

În acest context, marele pericol al momentului este ca oricare dintre părţile implicate în acest „ping pong” diplomatic de o duritate fără precedent să acţioneze.

Cronologia crizei nord-coreene

Actuala criză nord-coreeană îşi are începutul în  17 decembrie 2011, când a murit  Kim Jong-il. Liderului suprem a fost succedat de tânărul lui fiu, Kim Jong-un, care a transmis încă de la început diverse mesaje de avertizare pentru Coreea de Sud şi Statele Unite. Atitudinea lui a fost interpretată încă de la început drept o încercare de a-şi consolida puterea în faţa propriilor oameni.

În 13 aprilie 2012, înainte de aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir-sen, Corea de Nord a încercat să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune, de tip Unha-3. Tirul, care a fost efectuat în prezenţa presei internaţionale, a fost un eşec. În 12 decembrie, are loc un nou tir, de data aceasta reuşit, al unei rachete Unha-3, asimilat de SUA cu un tir de rachetă balistică.

Ca reacţie la acest test, Consiliul de Securitate al ONU a extins, în 22 ianuarie, sancţiunile impuse Coreei de Nord. Drept urmare, a doua zi, Comisia nord-coreeană pentru Apărare Naţională a a anunţat că va efectua al treilea test nuclear.

În 12 februarie, se crede că Phenianul chiar a efectuat un nou test nuclear, scenariu sugerat de agenţiile de supraveghere seismică din regiune, care au estimat la acest moment că s-a produs un seism artificial cu magnitudinea de aproximativ 5 grade. Potrivit autorităţilor de la Seul, puterea exploziei ar fi ajuns la şase-şapte kilotone.

FOTO: KVNA/KNS/AFP/MEDIAFAX

În 8 martie, Coreea de Nord a rupt acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi a întrerupt telefonul roşu dintre cele două ţări, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni împotriva Phenianului.

În 30 martie, regimul lui Kim Jong-un a anunţat că este „în stare de război” cu Coreea de Sud: “Începând de acum, relaţiile intercoreene sunt în stare de război şi toate problemele între cele două state coreene vor fi tratate conform unui protocol adaptat războiului. Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat”, se declara într-un comunicat al Phenianului.

În 4 aprilie, presa internaţională relata că Phenianul a transferat o rachetă cu rază medie de acţiune spre coasta de est. Ministrul sud-coreean de Externe a subliniat că racheta nu pare să vizeze teritoriul continental al Statelor Unite. Ca reacţie, Casa Albă a transmis că orice nouă provocare ar fi „regretabilă”, dar nu ar fi surprinsă dacă regimul nord-coreean ar lansa o nouă rachetă.

Conflictul din Peninsula Coreea. Care este riscul izbucnirii unui război

Tensiunea a continuat să crească în Peninsula Coreea, după al treilea test nuclear nord-coreean, în contextul provocărilor lansate de Phenian şi răspunsurilor dure ale Washingtonului şi Seulului, născând temeri cu privire la o deflagraţie pe care lumea vrea să o considere improbabilă, relatează AFP.

De ce a apărut această intensificare a tensiunilor?

Totul începe cu testele balistic şi nuclear, efectuate primul pe 12 decembrie, celălalt pe 12 februarie. Consiliul de Securitate al ONU adoptă pe 7 martie, cu unanimitate, noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. În zilele dinaintea acestui vot, regimul stalinist îşi multiplică avertizările, ameninţând Seulul cu ruperea armistiţiului din 1953 şi Washingtonul cu un “război termonuclear”. Ulterior, “retorica belicoasă” a Phenianului, denunţată de comunitatea internaţională, a continuat să se inflameze.

Pe fond, Phenianul vrea ca Washingtonul să îi recunoască statutul de putere nucleară şi să pună capăt “politicii de ostilitate” împotriva sa, rezumă Scott Snyder, un analist din cadrul Council on Foreign Relations.

Manevrele americano-sud-coreene au alimentat criza?

Exerciţiul anual Foal Eagle, care se desfăşoară de la începutul lui martie şi până la 30 aprilie şi la care iau parte forţele americane şi sud-coreene, a contribuit în mod întâmplător la alimentarea tensiunilor.

O componentă a acestor manevre irită în mod expres Phenianul, deoarece simulează debarcarea unor importante forţe americane în peninsula coreeană, în caz de conflict.

Încă de pe 8 martie, un bombardier american de tip B-52, capabil să transporte o încărcătură nucleară, a survolat Coreea de Sud, în cadrul acestui exerciţiu. Phenianul a promis imediat o “ripostă militară viguroasă”, în cazul unei noi survolări. Washingtonul nu vrea să se plieze şi nu ratează ocazia să anunţe că, între timp, au avut loc şi alte survolări cu avioane de tip B-52, dar mai ales cu bombardiere “invizibile” de tip B-2, un lucru perceput ca un avertisment ferm.

În paralel, pe măsură ce tensiunea creşte, în special după ameninţările proferate de nord-coreeni la sfârşitul lui martie cu lovirea Statelor Unite şi insulelor Guam şi Hawaii, Washingtonul a răspuns mobilizând un număr simbolic de avioane de vânătoare de tip F-22, o baterie antirachetă în Guam şi două distrugătoare antirachetă în Pacificul de Vest. Fiecare dintre aceste operaţiuni a fost anunţată în mod public.

“Acesta nu este un regim pe care să îl influenţezi doar prin vorbe dure”, declara un oficial american sub protecţia anonimatului.

Care sunt capacităţile balistice nord-coreene?

Nordul, care a reuşit să plaseze un satelit pe orbită, la 12 decembrie, nu dispune în acest stadiu de capacitatea de a lansa o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

Majoritatea experţilor se îndoiesc de capacitatea de lovire a insulelor Guam şi Hawaii, dar Coreea de Sud şi Japonia sunt în raza de acţiune.

Potrivit Arms Control Association, Phenianul dispune, prin racheta de tip No-Dong-1, de o capacitate operaţională pe o rază de 1.300 de kilometri. Pentru tiruri ce depăşesc această rază de acţiune, Coreea de Nord continuă să efectueze teste.

Cele două rachete mobilizate pe coasta de est, de tip Musudan, în mod teoretic au o rază de acţiune de 3.000 până la 4.000 de kilometri, dar Phenianul nu le-a testat niciodată.

Ce mijloace militare au Statele Unite în regiune?

Considerabile. În afară de cei aproximativ 28.500 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud şi cei aproximativ 50.000 în Japonia, Washingtonul menţine aproape 6.000 de militari în Guam, insulă pe care se află o bază pentru bombardiere şi submarine, şi alţi aproximativ 50.000 de militari în Hawaii.

Peste 40 de nave US Navy străbat în permanenţă Pacificul. Baza navală Yokosuka, în Japonia, este portul portavionului USS George-Washington, a două crucişătoare şi şapte distrugătoare. În plus, portavionul USS John-Stennis şi escorta acestuia se află în prezent în Singapore, după ce a revenit dintr-o misiune în Golf.

Războiul stă să izbucnească în Peninsula Coreea?

“Războiul nu stă să izbucnească, cel puţin în acest stadiu”, subliniază un oficial american de rang înalt. Nimic pe teren nu sugerează vreo acţiune militară de amploare din partea Phenianului, potrivit Washingtonului.

Ca majoritatea observatorilor, Siegfried Hecker, profesor la Universitatea Stanford, relevă lipsa de conţinut a ameninţărilor nucleare, exprimându-şi îndoiala faţă de capacităţile nord-coreenilor. “De ce ar lansa un atac nuclear, în contextul în care ştiu perfect de bine că acest lucru va conduce la devastarea ţării şi la sfârşitul regimului”, întreabă el.

Însă profesorul nu exclude riscul unui derapaj, printr-o înfruntare limitată, din partea “tânărului şi novicelui” Kim Jong-un.

  • Jurnalul: 

Coreea de Nord nu mai garantează securitatea ambasadelor străine de la Phenian

Coreea de Nord s-a declarat vineri incapabilă să asigure securitatea ambasadelor străine de la Phenian începând cu 10 aprilie în caz de conflict, a anunţat Ministerul britanic de Externe, care i-a reamintit Coreii de Nord obligaţia de a proteja misiunile diplomatice, potrivit AFP.

Ministerul bulgar de Externe a precizat la rândul său că Phenianul a convocat toate ambasadele străine, spunându-le că este pregătit să le asiste dacă vor să-şi evacueze misiunile. 

“Discursul guvernului nord-coreean este să spună că, începând cu 10 aprilie, va fi incapabil să garanteze securitatea ambasadelor şi organizaţiilor internaţionale din ţară în eventualitatea unui conflict”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe.

“Coreea de Nord are responsabilitatea, în virtutea Convenţiei de la Viena, să proteje misiunile diplomatice”, a reamintit ea.

Şefii misiunilor diplomatice ale ţărilor din Uniunea Europeană prezente în Coreea de Nord se vor reuni, sâmbătă, la Phenian pentru a decide o eventuală acţiune de a-şi retrage personalul diplomatic, a precizat pentru AFP Ministerul bulgar de Externe.

“Şefii misiunilor de la Phenian se vor reuni (n.r. – mâine) pentru a discuta despre o poziţie comună şi o acţiune comună”, a explicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Sofia, Dimitar Yaprakov.

Ministerul bulgar de Externe a primit o propunere din partea Coreii de Nord, care permite Sofiei să-şi evacueze din motive de securitate personalul diplomatic din capitala nord-coreeană. Rusia şi Cehia au anunţat oficial la rândul lor că au primit propuneri similare. 

“Coreea de Nord a convocat toate ambasadele străine din ţară, spunându-le că este pregătită să le ajute dacă vor să-şi evacueze misiunile”, a adăugat Dimitar Yaprakov. Bulgaria are un ambasador interimar în Coreea de Nord, a precizat purtătorul de cuvânt.

Ambasadorul Cehiei la Phenian, Dusan Strauch, a declarat că statul nord-coreean a recomandat vineri ambasadei cehe să-şi evacueze personalul diplomatic, dată fiind agravarea situaţiei din peninsulă. “Am primit astăzi (n.r. – vineri) această recomandare, nu cu titlu individual, ci printre alte ţări”, a declarat ambasadorul, citat de agenţia de presă cehă CTK.

Germania, Suedia, Marea Britanie, Polonia, România şi Bulgaria se numără printre ţările cu misiuni diplomatice în Coreea de Nord, notează AFP.  Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa de est şi a instalat-o pe un lansato mobil de rachete, a precizat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, alimentând temerile privind un tir iminent care ar agrava o situaţie deja explozivă.

Coreea de Nord a transferat o a doua rachetă pe coasta de est. Americanii se tem că rachetele ar putea fi lansate pe 15 aprilie

Coreea de Nord a transferat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică şi a instalat-o pe un lansator mobil, a relatat vineri agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citând un înalt responsabil de la Seul, informează agerpres.ro.

Ministerul Apărării, care a confirmat cu o zi în urmă instalarea unei rachete a Phenianului pe coasta de est, spre Marea Japoniei, nu a comentat aceste informaţii noi.

Potrivit unor surse Yonhap, preluate de AFP, ambele rachete au fost instalate pe lansatoare mobile şi ascunse într-un sit, al cărui scop nu a fost încă stabilit. “S-a confirmat că la începutul săptămânii, Coreea de Nord a transportat cu trenul (pe coasta de est) două rachete “Musudan” şi le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare”, citează Yonhap o sursă militară.

Racheta “Musudan”, care a fost arătată în premieră cu ocazia unei defilări militare în octombrie 2010, are teoretic o rază de acţiune de 3.000 de kilometri, având capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia. Aceasta ar putea atinge şi 4.000 de km, în caz de încărcătură lejeră, şi ar putea lovi teoretic insula Guam în Oceanul Pacific, unde se află baze militare americane.

“Nordul este aparent pregătit să tragă cu aceste rachete fără avertisment”, a declarat un înalt responsabil sud-coreean.

Presa sud-coreeană şi japoneză a relatat joi că Nordul a poziţionat, se pare, pe coasta sa estică o baterie de “Musudan”. Surse militare, citate de Yonhap, au declarat că regimul de la Phenian ar putea să lanseze o rachetă la 15 aprilie, data-aniversară de la naşterea fondatorului regimului comunist nord-coreean, Kim Il-Sung, care a decedat în 1994.

Aceeaşi informaţie a fost confirmată de experţi americani, potrivit cărora lansarea rachetei ar putea fi efectuată într-una din zile, între 15 şi 25 aprilie, şi este dedicată aniversării a 101 de ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) Kim Il-sung.


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “COREEA DE NORD SI AMENINTARILE CU RAZBOIUL NUCLEAR. Care este riscul declansarii unui conflict militar?

  1. Mi se pare ca toti analistii astia gandesc in termeni de “rational choice theory” excluzand posibilitatea ca de fapt leadership-ul de la Phenian sa actioneze irational. Or, dupa parerea mea, mai ales in cazul unei dinastii tiranice aflate la a treia generatie, aceasta posibilitate nu poate fi exclusa. Sau e posibil ca KIM al treilea sa tot impinga inainte cu tupeu pana cand situatia va scapa de sub control. Lucrurile sunt cu atat mai complicate in conditiile in care nu e prea clar cum anume functioneaza sau vor functiona (de facto, nu de jure) mecanismele decizionale din cadrul regimului nord-coreean. Sa nu uitam in ultimul rand ca actualul lider nord-coreean e un pusti, si, tinand cont de mediul familial in care s-a format, se prea poate sa fie un pic ticnit. Cred ca avem foarte multa, prea multa incredere in ratiunea umana. De aceea ne-am si lansat, ca si civilizatie, in aventura nucleara. Or, e nevoie de un singur moment de irationalitate la nivel inalt ca sa se puna capat actualei civilizatii.

  2. eu nu cred ca la regimul nord-corean e cheia evolutiilor prezente si viitoare privitoare la pen coreea si extremul orient/pacific…rpdk e un pretext…americanii au ridicat mizele geopolitice in marile adiacente chinei tocmai pentru a inhiba si devia reactia chinei la oricare din problemele punctuale pe care america si aliatii sai luati individual le-ar ridica la un moment dat: in relatie cu coreea de sus-problema nord koreana, in relatie cu japonia – chestiunea Diaoyu/Senkaku, Vietnam – Parcels Isl, Philipine – Spratly,…plus bine-cunoscuta disputa cu privire la Taiwan – o problema de sine-statatoare.
    fie ca blufeaza, fie ca nu, pozitionarea regimului nord corean este irelevanta in ecuatia geo-politica a coreana. ma intreb insa cine este complice la cacealmaua lui kim, pentru ca atat china cat si rusia sunt departe de a agrea inflamarea gratuita a zonei…fapt ce justifica si potenteaza prezenta militara americana in marea chinei de est si marea japoniei. asadar, intr-un anume sens, batzosenia lui kim serveste primordial intereseor americana si poate face parte, concomitent cu celalalt pol conflictual -estul mediteranei- dintr-un exercitiu de tatonare si culegere de informatii militare/strategice asupre fortelor chineze si rusesti din zona.
    pe de alta parte, anumite pozitionari de trupe, tehnica de lupta, radare, culegere de informatii etc, pot sa furnizeze indicii unui potential vizat in privinta seriozitatii sau iminentei unei amenintari…daca reactia lui kim este autentica si vine in urma unor astfel de pozitionari ale fortelor americane/coreene, japoneze, dublate de informatii concrete furnizate de parteneri externi (gen china/rusia)si de posibile provocari majore efectuate prin manevre si incursiuni miliare peste limitele practicate la scara conflictuala cunoscuta, in atare conditii ne putem astepta la punerea in practica a unei interventii armate masive in scopul anihilarii si indepartarii regimului nord-corean.
    daca vorbim insa de o complicitate a regimului kim cu jocurile de putere americane in zona, as spune ca evenimentele actuale fac parte mai mult din etapa de tatonare si argumentatie/propaganda justificativa a intaririi prezentei militare in zona.
    china, cu pietele si rutele de aprovizionare energetica si minerale taiate, va fi fortata sa se orienteze spre in-land intrand in conflict deschis cu rusia…consider ca strategia nato, atat in orientul aprpiat cat si cel extrem este evitarea unei confruntari directe cu rusia si china, ci antagonizarea lor si a potentialilor lor rivali (turcia de o parte, india de alta) intru propasirea marelui “pacificator” euro-atlantic.

  3. si China ce zice? le-a dat voie?

  4. @K
    În mare parte sunt de aceeaşi părere, cu faptul că miza este china (marea chinei) şi într-o oarecare măsură Rusia.
    NK sunt prizonierii propriei retorici. E foarte uşor pt americani să îi provoace ştiind că NK au gura mare. Deşi se tot spune că NK este imprevizbilă, consider că de fapt trăsătura principală a lor este previzibilitatea în sensul unei agresivităţi disproporţionate, dar care poate fi foarte uşor anticipată. Eu aşa înţeleg teoriile acestea care apar: că nu ar fi o surpriză ca NK să atace, condiţiile unui atac minimal etc. Toate acestea sunt provocări ale SUA întrucât Kim nu mai are marjă de retragere din propria abordare. Nu poate ieşi în faţa poporului spunând că tre să înghită această găluşcă câtă vreme întreaga tradiţie a dinastiei sale a împins atitudinea belicoasă la nivel de politică de stat.
    Kim îşi doreşte cu disperare o portiţă a SUA sau a SK prin care să salveze aparenţele (save face), însă aşa cum a spus şi preşedinta SK, ei nu vor primi o astfel de ocazie. Mai mult Kim nu a apucat să-şi construiască un sistem minimal de alianţe, măcar la nivel de discurs public, au fost izolaţi într-un joc închis (NK, SK, SUA) în care China şi Rusia nu mai pot interveni. Îl vedeţi pe Putin plecând de la Hanovra, de lângă Merkel să se aşeze lângă Kim? Ori poate pe noul preşedinte chinez? Kim şi elita lui cunosc toate acestea şi tot ce ar dori e să fie lăsaţi în pace să-şi consolideze regimul, să aibă continuitate etc. Chiar şi cu preţul foametei din anii trecuţi.

    Este evident că NK ar câştiga mult mai mult în prestigiu dacă ar obţine o retragere diplomatică din partea SUA şi SK, decât chiar dacă ar ieşi victorioşi din urma unui conflict local sau chiar generalizat. Faptul că sunt ţicniţi nu înseamnă că sunt proşti şi că nu înţeleg ce se întâmplă. Că elita NK este ţicnită într-o mare măsură asta nu poate fi combătut şi este rezultatul normal al politicii lor de trei generaţii (de leadership).

    Aşa că am şi eu o părere care este integral în răspăr cu teoriile pe care le văd circulând şi anume că NK joacă după cum cântă SUA, chiar dacă nu îşi propun asta tocmai pentru că nu au alternative. Nu cred să fi existat vreodată în istorie vreun moment mai prielnic pentru un false flag. Parcă se cere singur!

    Având în vedere capacitatea reală a armatei NK, în orice scenariu pe care ni l-am imagina, SUA este incredibil de avantajată. În cel mai prost scenariu de război, China va fi obligată să intervină de partea NK pentru a-şi proteja interesele geostrategice, ceea ce ar echivala cu un armistiţie similar celui prezent, cu imaginea Chinei făcută ţăndări şi cu potenţialul nuclear al NK anihilat definitiv. În orice scenariu, NK este total dezavantajată şi nu cred că nu şi-au dat seama de asta ori că nu li s-a pus în vedere de către chinezi sau ruşi.

  5. un alt butoi cu pulbere in continentul asiatic, asia de S.E india v.s pakistan care daca nu ma insel sunt detinatoare mai mult sau mai putin de arme atomice si care disputa kasmirul

  6. Da, păi să ne amintim că New York Times a fost ziarul care “a tradus greşit” mesajul lui Kim, cel cu “starea de război”, minciună perpetuată pe nemestecate la nivel planetar. Tema NK este promovată de principalele portaluri amercane, de aici preluată în corpore de presa aliată. Asta dintre manevrele publice. Oricum, mă aştept la un 9/11 sud corean, ceva care să lege teoria terorismului Al-quaida de nivel substatal de terorismul de stat. Prea bine a funcţionat “war on terror” ca să se renunţe la un asemenea asset şi să se scape ocazia de a aşeza matricea terorismului (preponderent actori nestatali sau statali care se delimitează, precum Israel, Iran sau Libia), peste ceea ce va fi considerat un atac convenţional din partea unui stat recunoscut de comunitatea internaţională.

  7. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. In timp ce Park, presedinta Coreei de Sud este pe cale sa fie arestata, Kim pregateste armata sa stearga de pe fata pamantului Seulul, din prima lovitura.

    South Korean president Park Geun-Hye to face impeachment vote
    The motion, backed by 171 lawmakers in the 300-seat legislature
    https://www.theguardian.com/world/2016/dec/03/south-korean-president-park-geun-hye-to-face-impeachment-vote

    North Korea’s Kim Jong Un Tells Troops ‘Wipe Out South Korea’
    “This is how we must forcefully respond to those South Koreans. At first strike we must completely break the will of those South Koreans and wipe them all out,” Kim said according state-controlled television network KCTV.
    http://www.upi.com/Top_News/World-News/2016/12/02/North-Koreas-Kim-Jong-Un-tells-troops-to-wipe-out-the-South-during-drill/4601480688859/.

  9. China avertizeaza SUA asupra iminentei unui razboi nuclear cu Coreea de Nord.

    The United States and North Korea are racing towards a catastrophic “head-on collision”, China’s foreign minister has warned, amid Chinese fury at America’s deployment of a controversial anti-missile system.
    “The two sides are like two accelerating trains coming towards each other with neither side willing to give way. The question is: are the two sides really ready for a head-on collision?”
    Wang’s comments came after Beijing condemned Thaad’s deployment warning South Korea and the US would bear “all the consequences” for taking the “wrong path”.
    Xinhua, China’s official news agency, claimed Thaad would trigger an arms race. “More missile shields of one side inevitably bring more nuclear missiles of the opposing side that can break through the missile shield,” it warned.
    https://www.theguardian.com/us-news/2017/mar/08/china-warns-trump-facing-head-on-collison-north-korea

  10. Azi putem intelege mai bine ca oricand ce poate fi “ziua aceea să vina peste voi fără de veste”

    34. Luaţi seama la voi înşivă, să nu se îngreuieze inimile voastre de mâncare şi de băutură şi de grijile vieţii, şi ziua aceea să vina peste voi fără de veste,
    35. Ca o cursă; căci va veni peste toţi cei ce locuiesc pe faţa întregului pământ.
    36. Privegheaţi dar în toată vremea rugându-vă, ca să vă întăriţi să scăpaţi de toate acestea care au să vină şi să staţi înaintea Fiului Omului.
    37. Şi ziua era în templu şi învăţa, iar noaptea, ieşind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor.
    (Luca 21)

    11. Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului.
    12. Căci lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh.
    13. Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare.
    14. Staţi deci tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul şi îmbrăcându-vă cu platoşa dreptăţii,
    15. Şi încălţaţi picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii.
    16. În toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea să stingeţi toate săgeţile cele arzătoare ale vicleanului.
    17. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu.
    18. Faceţi în toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi de cereri, şi întru aceasta priveghind cu toată stăruinţa şi rugăciunea pentru toţi sfinţii.
    (Efeseni 6)

  11. 3 persoane si-au pierdut viata si alte cateva zeci au fost ranite in timpul protestelor care au urmat ratificarii de catre Curtea Constitutionala a destituirii presedintei sud-coreene Park Geun-hye. Victimele sunt 3 barbati cu varsta de 60, 72 si 74 de ani.
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21655976-3-morti-zeci-raniti-protestele-care-urmat-destituirii-presedintei-sud-coreene-park-geun-hye.htm

    Destituirea presedintei Coreei de Sud este vazuta de coreenii in varsta ca un succes al Coreei de Nord care a infiltrat Curtea Constitutionala si structurile satului de drepti.

    “Justice is dead. I think the government must now declare a martial law and wipe out these pro-Pyongyang leftists”, said Shopkeeper Ahn Moon-yung, 71.
    http://www.todayonline.com/world/asia/south-koreans-jubilant-or-stunned-presidents-sacking

  12. Coreea de Sud va fi in curand reunificata cu Coreea de Nord, si va atinge “noi culmi de progres si civilizatie”.

    North Korean defector says Park Geun-hye scandal could help Pyongyang
    http://www.scmp.com/week-asia/politics/article/2044859/how-park-geun-hye-scandal-could-help-north-korea

    Seoul reviews North Korea policy as President Park Geun-hye removed
    The election of the leading liberal opposition candidate Moon Jae-in, for example, could bring shifts in Seoul’s North Korea policy that could mean fewer sanctions and more dialogue with a belligerent regime that has shown no interest in giving up its nuclear weapons.
    http://www.upi.com/Top_News/World-News/2017/03/10/Seoul-reviews-North-Korea-policy-as-President-Park-Geun-hye-removed/8281489144040/

  13. China a cerut oprirea imediata a exercitiilor militare organizate de SUA si Coreea de Sud si ameninta SUA cu privire la sistemul antiracheta THAAD, care este desfasurat in Coreea de Sud.
    Portavionul USS Carl Vinson ajunge in Coreea peste o saptamana, iar sistemul antiracheta THAAD va fi operational intr-o luna, adica cu 3 saptamani inainte de finalizarea exercitiilor militare organizate de SUA si Coreea de Sud.

    China has requested the U.S. and South Korean joint military drills be halted in light of escalating tensions in the region.
    The joint military exercises started March 1, and will continue for two months. The exercises will involve air and naval forces, computer-simulated exercises and participation of the USS Carl Vinson aircraft carrier, which is expected to arrive in Busin late next week.
    The THAAD anti-missile launcher, a sticking point of contention for China and North Korea is said to be operational within the month.
    The Chinese Foreign Ministry spokesman Geng Shuang is stating China’s firm opposition to its deployment, THAAD threatens its own national security.
    “We will definitely be taking necessary measures to safeguard our own security interest. All consequences entailed from that will be borne [by South Korea and the United States]”
    http://anonhq.com/china-urges-us-to-back-down-and-meet-north-korea-half-way-or-risk-war/

  14. Japonia se pregateste de razboi cu Coreea de Nord. China se opune desfasurarii sistemului antiracheta THAAD in Japonia.

    Japan Considers First Strike Options Against North Korea
    https://sputniknews.com/military/201703081051385805-japan-considers-strike-options-nk/

    Japan, U.S. conduct Navy drills in East China Sea
    The nuclear-powered aircraft carrier USS Carl Vinson is expected to join the South Korea-U.S. drills after finishing the exercise with Japan, the Sankei said.
    http://www.thehindu.com/news/international/japan-us-conduct-navy-drills-in-east-china-sea-reports/article17443795.ece

    There is “a serious lack of mutual trust in military and defense matters” between Beijing and Tokyo, Chinese Ambassador to Japan Cheng Yonghua said.
    “We are deeply concerned about the discussion in Japan (on whether to deploy THAAD). We oppose it taking such an action,” Cheng said.
    http://www.chinadaily.com.cn/china/2017twosession/2017-03/11/content_28515865.htm

  15. SUA desfasoara o escadrila de drone in Coreea de Sud.

    US deploys drones in South Korea capable of striking North Korean targets
    “the US Army has begun the process to dispatch a squadron, which will operate the Gray Eagle unmanned aircraft, to a US unit in Kunsan (274 kilometers south of Seoul).”
    https://www.rt.com/news/380468-grey-eagle-aircraft-deployment-south-korea/

  16. Japonia trimite cea mai mare nava militara in Marea Chinei de Sud, iar presedintele Filipinelor cere armatei sa protejeze zona maritima de navele chinezesti.

    “The Biggest Show Of Force Since World War II”: Japan is preparing to to dispatch its largest warship on a three-month tour through the South China Sea beginning in May
    http://www.zerohedge.com/news/2017-03-13/biggest-show-force-world-war-ii-japan-send-its-largest-warship-south-china-sea

    Duterte asks military to tell China vast sea area ‘is ours’
    https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/duterte-asks-military-to-tell-china-vast-sea-area-is-ours/2017/03/13/04b311bc-07f3-11e7-bd19-fd3afa0f7e2a_story.html

  17. SUA se pregateste sa atace nuclear Coreea de Nord: bombardierele invizibile B1-B exerseaza deja in vederea atacului.

    Tillerson: SUA pot interveni militar în Coreea de Nord
    http://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/tillerson-confirma-ca-sua-pot-interveni-militar-in-coreea-de-nord-689603

    North Korean state media has claimed that the US has deployed an elite B1-B bomber plane: “For about an hour, the United States conducted atomic bombing exercises that rehearsed pre-emptive strikes against our major facilities.”
    “The act of pre-emptive strike against us demonstrate the reckless militarisation of the enemies.”
    http://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/597439/Donald-Trump-Kim-Jong-un-B-B-US-North-Korea-Pyongyang-Foal-Eagle-South-Korea

    Pyongyang Blasts US B1-B Nuke Bombers Taking Part in South Korea War Games
    https://sputniknews.com/military/201703161051664273-lancers-used-us-seoul-drills/

  18. Coreea de Nord respinge orice propuneri de dezarmare nucleara. SUA si Japonia se pregatesc sa faca fata unui atac.

    “If the purpose is making us give up our nuclear program, (North Korea) is not interested in any kinds of dialogue,” Ambassador Kim In-ryong, North Korea’s deputy permanent representative to the U.N., said through the North Korean mission’s spokesman.
    http://english.yonhapnews.co.kr/northkorea/2017/03/14/0401000000AEN20170314004200315.html

    SUA a mutat un batalion de blindate mai la sud, inafara bataii artileriei Coreei de Nord si vor muta si alte batalioane in curand
    http://www.pacom.mil/Media/News/News-Article-View/Article/1109857/dreadnaught-battalion-makes-move-to-camp-humphreys/

    TOKYO — Japan held its first civilian evacuation drill for a missile attack Friday, amid wariness over the military threat potentially posed by North Korea.
    http://www.nbcnews.com/news/world/japan-holds-missile-attack-drill-following-north-korea-launch-n734761

  19. Un rabin avertizat acum 23 de ani asupra pericolului Coreei de Nord

    Rabbi levi saadia WARNING Korea NUKES 1994
    https://www.youtube.com/watch?v=Q6DfrhPh0Bs

  20. Japonia a lansat azi un satelit spion, la 40 de zile dupa ce Coreea de Nord a lansat un satelit similar.

    Japan launches latest North Korea spy satellite
    https://guardian.ng/technology/japan-launches-latest-north-korea-spy-satellite/

    Kwangmyongsong-4 (Korean for Bright Star-4 or Lodestar-4) or KMS-4 is an earth observation satellite launched by North Korea on 7 February 2016.
    The launch happened after North Korea conducted a nuclear test on 6 January.
    It was initially claimed by U.S. officials that the satellite was “tumbling in orbit” and that no signals had yet been detected being transmitted from it. However, it was later reported the tumbling had been brought under control and the orbit stabilized. This indicates that the satellite has established communication with North Korea.
    The head of the U.S. Army Space and Missile Defense Command stated that Kwangmyongsong-4 was almost twice as large as Kwangmyongsong-3, and South Korean officials estimated the mass as 200 kilograms.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kwangmy%C5%8Fngs%C5%8Fng-4

  21. Tensiuni intre SUA si Coreea de Sud: coreenii nu l-au invitat pe Tillerson la cina

    Tillerson rebuts ‘fatigue’ reports: South Korea ‘never invited us for dinner’
    “They never invited us for dinner, then at the last minute they realized that optically it wasn’t playing very well in public for them, so they put out a statement that we didn’t have dinner because I was tired,” Tillerson told.
    http://www.politico.com/story/2017/03/rex-tillerson-south-korea-fatigue-reports-236214

    Destituirea presedintei pro-americane Park Geun-Hye a fost primul semnal ca SUA isi pierde influenta in Coreea de Sud.
    Traim vremuri interesante, cum zic chinezii, ceea ce nu e de bine.

  22. Coreea de Nord a testat cu succes un motor de racheta sofisticat, de mare putere
    The test was successful and marked an event of “historic significance” that could lead to the rebirth of the country’s indigenous rocket industry.
    Read More
    Kim emphasized the whole world would “soon witness what eventful significance the great victory won today carries,” KCNA reported.
    http://edition.cnn.com/2017/03/19/asia/north-korea-high-thrust-engine-test/
    http://abcnews.go.com/International/wireStory/north-korea-tests-newly-developed-high-thrust-rocket-46231680

  23. Coreea de Nord avertizează SUA că este pregătită de razboi de orice tip, adica inclusiv nuclear, după ce SUA a dislocat un grup naval în regiune
    http://www.mediafax.ro/externe/coreea-de-nord-avertizeaza-ca-este-pregatita-de-razboi-dupa-ce-sua-a-dislocat-un-grup-naval-in-regiune-16229022

  24. Razboiul SUA cu Coreea de Nord este iminent, Japonia va participa la atac, dar nu si China.

    Aurul si yenul, la maximele ultimelor 5 luni, bursa din Shanghai a intrat pe rosu cu 0,4%
    http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-21710967-situatia-geopolitica-trimite-unde-soc-bursele-lumii-investitorii-fug-spre-activele-refugiu-aurul-yenul-maximele-ultimelor-5-luni.htm

  25. Japonia se alătură flotilei americane pentru descurajarea Coreii de Nord
    ‘Japonia vrea să trimită câteva distrugătoare atunci când Carl Vinson va intra în Marea Chinei de Est’
    Marina militară japoneză, a doua cea mai mare din Asia, după cea a Chinei, este alcătuită în majoritate din distrugătoare de escortă
    http://www.stiripesurse.ro/japonia-se-alatura-flotilei-americane-pentru-descurajarea-coreii-de-nord_1190667.html

    Ready to STRIKE: Now JAPAN sends warships to join US fleet ready to finish off Kim
    http://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/604875/North-Korea-Donald-Trump-United-States-Kim-Jong-un-Japan-Shinzo-Abe-World-War-3-Vinson

  26. Australia se pregateste sa ia parte la razboi daca China se implica de partea Coreei de Nord.
    Toate piesele sunt pozitionate pentru inceperea razboiului impotriva Chinei si Rusiei in luna iulie.

    Australia is sleepwalking into a confrontation with China
    In July, one of the biggest US-led naval exercises ever staged, the biennial Operation Talisman Sabre, will rehearse a blockade of the sea lanes through which run China’s commercial lifelines. Based on an Air-Sea Battle Plan for war with China, which prescribes a “blinding” attack, this “war game” will be played by Australia.
    http://www.smh.com.au/comment/australia-is-sleepwalking-into-a-confrontation-with-china-20170412-gvjn6g.html

  27. Coreea de Nord isi muta artileria spre granita cu Coreea de Sud, China spune ca situatia este foarte periculoasa.

    According to Japanese news @nhk_news, North Korea started moving artillery to forward position on its southern border
    http://koreas.liveuamap.com/en/2017/12-april-according-to-japanese-news-nhknews-north-korea

    China urges all parties to be constructive over Korea issue, says situation is very dangerous
    http://koreas.liveuamap.com/en/2017/12-april-china-urges-all-parties-to-be-constructive-over

  28. Tensiunile din Peninsula Coreeană ating cote dramatice după ce China, aliatul tradiţional al paranoicului regim comunist nord-coreean, publică avertismente pentru generalii nord-coreeni.
    In presă au apărut rapoarte despre o presupusă evacuare ordonată de liderul comunist al Coreei de Nord, Kim Jong Un.
    Acesta ar fi cerut evacuarea a peste 600 de mii de locuitori ai capitalei. Conform rapoartelor apărute în presa sud-coreeană şi japoneză, dictatorul comunist a cerut ca locuitorii oraşului să se îndepărteze cât mai mult posibil de capitală şi să se stabilească la ţară, în câmp sau în păduri.
    http://epochtimes-romania.com/news/coreea-de-nord-preaiubitul-ordona-evacuarea-in-masa-din-phenian—259760

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare