Crestini decimati de Craciun. NOI, IN SCHIMB, DECIMAM CRACIUNUL…/ Razboiul impotriva Nasterii Domnului/ MINISTERUL SANATATII PARE CA A RENUNTAT LA ALTERNATIVA PROMISA PENTRU CARDUL DE SANATATE. Efectul vizitei prezidentiale la CNAS?/ JULIAN ASSANGE, “EROU ANTI-SISTEM” PE BANI GREI sau cum sa faci o avere manipuland mitul rezistentei anti/ MASONUL CHIROVICI NE ANUNTA CA IN ANUL 2011 VOM AVEA PARTE DE SUFERINTE SOCIALE SI CA SE VOR PUNE BAZELE PENTRU… CEEA CE VA URMA IN 2012!/ Scandalul traficului de organe cu prizonieri sarbi (STIRI 24-28 DECEMBRIE 2010)

28-12-2010 16 minute Sublinieri

UPDATE

Sărbătoarea creştină a Crăciunului a făcut ca Nigeria să fie iarăşi scena unor atenate sângeroase. 32 de persoane au fost ucise şi 74 rănite vineri, în timp ce-şi făceau cumpărăturile la Jos, oraşul de demarcaţie dintre nordul majoritar musulman şi sudul majoritar creştin. Duminică, cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, după ce mai multe case au fost incendiate. Armata patrulează pe străzile oraşului pentru a evita o nouă izbucnire a violenţelor în regiunea care este adesea teatru al înfruntărilor intercomunitare, intensificate şi de apropierea alegerilor, ce vor avea loc în luna aprilie. Seful statului major al armatei a estimat că atentatele de vineri de la Jos sunt fără precedent, utilizarea bombelor dând o dimensiune teroristă evenimentelor. Si în Filipine au avut loc atentate. Şase persoane au murit şi alte şase au fost rănite după ce o bombă a explodat într-o biserică, în timpul slujbei de Crăciun. (…)

Nota razbointrucuvant:

Pacat ca multi dintre noi, care inca avem marele dar de a ne putea adanci in Biserica, cum spunea foarte frumos parintele Justin Parvu, cu ocazia unui asa mare praznic ca Nasterea Domnului, dam deseori dovada ca dumnezeul nostru este, de fapt, scandalul, iar harul dumnezeiesc l-am inlocuit cu adrenalina stirilor “tari” (si, deseori, irelevante) emise pe banda rulanta, inclusiv in Ajun de Craciun, inclusiv de praznic, inclusiv… non-stop. De fapt, s-a ajuns la o decimare a Craciunului, la o calcare in picioare a duhului sarbatorii, prin aceasta vrie a multelor vorbe, “stiri” si socuri intretinute frenetic, fara discernamant si fara noima.

Sigur, trebuie facute toate, trebuie si informare, si filtrare, si analiza, dar, mai presus de toate, trebuie pregatire, trebuie Sfinte Taine, trebuie sa constientizam vremurile pe care le traim si ca starea in care ne gasim e departe de a fi starea crestinului pregatit totdeauna de moarte, gata sa spuna, alaturi de Dreptul Simeon: Acum slobozeste pe robul Tau Stapane…

Iata ca sunt parti ale globului pamantesc unde crestinii sunt ucisi pentru ca sunt crestini, iar a merge la biserica, la slujba Nasterii Domnului, poate costa viata. Oare noi ce raspuns vom da pentru cum am folosit darul imens al posibilitatii de a participa la dumnezeiestile slujbe ale acestor sfinte zile? Cu ce stare launtrica am intampinat noi vestea ca Hristos S-a nascut? Nu va fi oare dupa dreptate ca se va lua acest dar de la noi?

Incepem cu acest gand de pocainta iarasi rubrica de stiri, intrerupta de Praznicul Nasterii Domnului, deoarece vrem sa subliniem, odata in plus, ca singura ratiune a unei astfel de lucrari este nu doar informarea, ci constientizarea ca mult timp nu mai poate fi si, prin urmare, cu atat mai mult este necesara adancirea in Biserica, prin Sfintele Taine, pocainta si pregatirea pentru… orice.

Crăciunul şi creştinismul se află sub asediu în toată lumea, în Occident şi în lumea necreştină. Dar acesta nu este un motiv să nu ne bucurăm de Sărbătoarea Naşterii Domnului. Dimpotrivă.

În New Jersey, la intrarea în tunelul Lincoln, spre New York, o organizaţie de atei americani a plasat un panou publicitar care îi înfăţişează pe Cei Trei Magi şi următorul text: „ŞTIŢI că este un mit. Anul acesta sărbătoriţi RAŢIUNEA!”. Un alt panou le spune cetăţenilor dintr-un alt stat: „Da, Virginia… Nu există Dumnezeu!”. În Canada, patria de origine a multiculturalismului, departamentul de psihologie al unei universităţi din British Columbia a realizat următorul studiu: a pus două grupe de studenţi în două clase, una „dotată” cu un mic brad de Crăciun, iar cealaltă fără, şi i-a întrebat cum se simt. Se pare că studenţii sikh şi budişti s-au simţit nesiguri şi excluşi la vederea bradului, drept pentru care „studiul” conchide că expunerea publică a simbolurilor de Crăciun afectează sentimentul de incluziune al minorităţilor religioase şi încrederea lor de sine.

În Oregon, o şcoală a interzis bradul de Crăciun, ca fiind un simbol religios. În America, Crucea Roşie a interzis toate simbolurile legate de Crăciun. Angajaţilor unor lanţuri de magazine importante, precum Gap, Best Buy, Eddie Bauer, Banana Republic şi Home Depot, le este interzis să le ureze clienţilor „Crăciun fericit!”. Mai multe municipalităţi au fost avertizate să îndepărteze scena Naşterii Domnului, tradiţional amplasată într-o piaţă publică, din orice loc care poate măcar aminti de autorităţile publice, în numele secularismului şi al separaţiei religiei de stat. Nici măcar Google nu mai prezintă Crăciunul pe pagina sa de pornire, ci un evantai de tradiţii foarte multiculţi.

În Tennessee, celebra Uniune Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) a trimis o serie de scrisori şcolilor publice, prin care le cere să evite etalarea simbolurilor religioase creştine şi să expună simboluri seculare care să promoveze incluziunea. În Tennessee, patria muzicii country – şi a lui Jack Daniels! -, comentatorul conservator al postului Fox News Bill O’Reilly crede că toate acestea fac parte dintr-un „război împotriva Crăciunului” lansat de stânga progresistă împotriva valorilor creştine tradiţionale ale Occidentului, un concept emis de un alt comentator Fox News, John Gibson, într-o carte publicată în urmă cu cinci ani. Cel puţin în ceea ce priveşte ACLU, O’Reilly are dreptate. Responsabilii ACLU au încercat să răspundă acuzaţiilor sale în mai multe articole (inclusiv în USA Today) şi comunicate în care afirmă că nu au nimic împotriva Crăciunului, din contră, şi că nu au nimic împotriva expunerii simbolurilor creştine ATÂTA VREME CÂT SE FACE ACASĂ SAU LA BISERICĂ.

Toate aceste atitudini par extrem de tolerante şi de sensibile la adresa libertăţii religioase, dar nu sunt. Ateii nu sărbătoresc raţiunea, pentru că ateismul este doar o altă CREDINŢĂ. Oricine a avut vreodată de-a face cu ştiinţa ştie că ştiinţa nu poate şi nici măcar nu încearcă să răspundă la întrebări privind transcendenţa. Nici măcar nu le pune. Dacă vrei să fii ştiinţific şi „raţional” până la capăt, atunci te declari agnostic, nu ateu. Ateismul este doar o altă atitudine metafizică şi atât. Despre ACLU şi celelalte intervenţii ale autorităţilor într-o poveste care nu-i priveşte ar fi de întrebat numai atât: ce facem cu colindele? Sunt o expresie a religiozităţii creştine manifestate în spaţiul public. O să le interzicem sau o să le îngrădim în spaţiul Bisericii sau în cel al locuinţei personale când ele sunt menite să fie expresii ale coeziunii comunităţilor CREŞTINE? Sigur, ACLU nu vrea să facă asta! În august a publicat un comunicat în care „aplauda proiectul construcţiei unui «centru islamic plus moschee»” în apropiere de Ground Zero. Problema cu moscheile e că sunt foarte publice şi, de cinci ori pe zi, un tip pe care îl numesc muezin cheamă lumea la rugăciune public, cu ajutorul unor boxe destul de puternice. Sigur, ACLU nu ar aproba aşa ceva. (…)

Nasterea Domnului, sub cenzură, în Marea Britanie si SUA

Ortodoxia.md via Doxologia/ 21 decembrie 2010

Crucea Rosie din Marea Britanie si Comisia Federală din SUA interzic simbolurile Nasterii Domnului de teama să nu-i supere pe musulmani, un gest care se înscrie în curentul corectitudinii politice.

Nasterea Domnului a fost interzisă de către Crucea Rosie britanică în toate cele 430 de spatii pentru strângerea de fonduri. Personalului i s-a impus să dea jos decoratiile si orice alt simbol al sărbătorii crestine, deoarece acestea i-ar putea ofensa pe musulmani.

Un voluntar al Crucii Rosii a declarat: “Pusesem în vitrină scena Nasterii Domnului si ne-au fortat s-o înlăturăm. Se pare că nu putem avea nimic din ce înseamnă Nasterea Domnului. Dacă trimitem felicitări, trebuie să transmitem salutări de sezon sau cele mai bune urări. Însă acestea nu au voie să fie legate direct de Nasterea Domnului. Când am întrebat de ce, ni s-a răspuns: ca să nu-i ofensăm pe musulmani”.

O doamnă a precizat: “Am fost instruiti că nu putem spune nimic ce tine de Nasterea Domnului si cu sigurantă nu putem avea un brad de Nasterea Domnului. Nu avem voie să sugerăm prin nimic crestinismul”.

Fapte identice se petrec si în Statele Unite, unde comisia Federal Reserve a înlăturat dintr-o bancă din Kansas citatele biblice, crucile si dispozitivele care cântă “Crăciun fericit, Domnul este cu noi”, pentru că le-au considerat “nepotrivite”. Au înlăturat si versetul zilei de pe pagina de net a băncii.

Federalii au motivat actiunea astfel: Pentru un musulman, un evreu, sau un ateu ar putea fi ofensator si ar putea crede că banca îi discriminează”.

Toate aceste lucruri se întâmplă de atunci, când Departamentul de Justitie a dat în judecată o scoală pentru că nu i-a acordat concediu unei profesoare musulmance, care a vrut să meargă la Mecca pentru pelerinaj.

(…) Marea problema este care dintre noi ne dam seama ca de fapt noi nu mai suntem crestini. Lumea “moderna” se pare ca ne ofera toate cate le aveam si atunci cand eram crestini, precum si crestinii isi fac daruri pentru a simboliza bucuria Nasterii Domnului, tot asa si necrestinii isi fac daruri pentru ca si ei sunt darnici si nici macar nu au nevoie de un motiv anume. Precum crestinii taie porcul si fac mancaruri bune ca sa se bucure ca au trecut cu bine peste un post in care s-au lispit de multe bunatati, tot asa si necrestinii se bucura de bucate alese pentru ca asa s-au obisnuit din anii trecuti. Trecerea de la crestin la necrestin este din ce in ce mai usoara si foarte putini sesizeaza asta. Diavolul a reusit ca sa faca din lumea de azi o camera a oglinzilor in care fiecare – dupa masura noastra mai sus sau mai jos pe scara mantuirii -sa vedem chipuri false, chipuri deformate ale unei realitati ireale, dar care ne distreaza si ne atrag prin sclipiciul si prin falsa lor aparenta. Nu doar cei necredinciosi nu stiu ce sarbatoresc si le place sa creada ca mai sunt copii si prin urmare trebuie sa se bucure de luminite, de cadouri si de mancaruri bune de Craciun. Chiar si cei mai atenti crestini cu greu pot sa traiasca sarbatoarea la adevarata ei inaltime si semnificatie. (…)

Trei din patru români susţin că merg la biserică de Crăciun. Doar unul din zece a ţinut şi postul. Potrivit unui sondaj IRES, realizat în perioada 13 – 15 decembrie, aproape 75% dintre români (74,9%) spun că merg la biserică de Crăciun. Acelaşi studiu arată că cele mai multe care vin în aceste zile la slujbă sunt femeile. 80,6% dintre respondenţii care au declarat că merg de Crăciun la biserică sunt femei, în timp ce doar 68,5%, bărbaţi. De asemenea, potrivit studiului, cel mai adesea, la slujbă vin românii trecuţi de 65 de ani. 83,1% dintre respondenţi care au declarat că merg de Crăciun la biserică au peste 65 de ani, în timp ce doar 63,7% dintre persoanele între 18-35 de ani au acest obicei. În ceea ce priveşte postul Crăciunului, mai puţin de 10% dintre români (9,1%) au ţinut în totalitate acest obicei. Alţi 36,6% spun că au postit parţial. Peste 80% dintre persoanele care merg de Crăciun la biserică sunt din Transilvania şi Banat sau Moldova, în timp ce acest obicei îl au doar 66,2% dintre respondenţii care locuiesc în regiunea Sud -Bucureşti-Dobrogea. Pe lângă mersul la biserică, românii consideră colindatul, tăierea porcului, împodobirea bradului şi prepararea mâncărurilor cele mai frumoase tradiţii de Crăciun. Potrivit studiului IRES, 89,9% dintre români susţin că sărbătoarea Crăciunului este cea mai bogată în tradiţii, iar pentru 70,8% dintre români Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare din an. Studiul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe un eşantion de 1.178 de persoane, de peste 18 ani, între 13 şi 15 decembrie 2010 şi are o marjă de eroare +/-2,9%.

***

Comunicat de presă

Ministerul Sanatatii/ 23 decembrie 2010

Începând de anul viitor, românii vor beneficia de cardul naţional de sănătate. La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi Ordonanţa de urgenţă privind introducerea cardului naţional de sănătate.

Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional. Acesta se emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, asemenea cărţii de identitate.

Cardul asiguratului va cuprinde unele informaţii minime despre cetăţean, precum:

1. datele de identitate şi codul numeric personal ale asiguratului;

2. cod unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;

3. numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

Pe de altă parte, cardul va conţine şi alte date, de natură medicală, care vor fi stocate pe un cip. Cip-ul va conţine informaţii, ca de exemplu:

a) diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice;

b) grupa sanguină şi Rh;

c) acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces;

d) medic de familie: nume, prenume, date contact.

Diagnosticele medicale cu risc vital şi bolile cronice care vor fi înregistrate pe cip-ul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se stabilesc prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS.

Informaţia referitoare la acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, se va înregistra pe cip-ul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, sub condiţia respectării dispoziţiilor prevăzute la art. 147 pct. 5 din Legea nr.95/2006 (prin act notarial de consimţământ pentru prelevare sau înscrierea în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule), iar accesul la această informaţie a personalului medical va fi stabilit prin Normele metodologice date în aplicarea Legii.

Cardul profesional al medicului va fi utilizat de către acesta, în acelaşi timp cu cel al pacientului, pentru ca acesta din urmă să poată beneficia de servicii medicale. Toţi medicii din sistem vor primi un astfel de card, acesta va fi un fel de card de control, va fi cheia de acces în sistemul informatizat.

EXEMEPLU- un pacient are nevoie de o reţetă de la medicul de familie. Acesta va merge cu cardul medical la medicul de familie, care la rândul său va introduce în sistem şi cardul său pentru a putea accesa informaţiile şi a elibera reţeta.

Nu se va putea efectua niciun serviciu medical dacă nu există cele două carduri în acelaşi timp introduse în sistem.

Asiguraţii vor plăti numai contravaloarea emiterii cardului, care este estimată la suma de 2 euro. Persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu excepţia serviciilor de urgenţă.

Conform noului act normativ, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate vor avea obligaţia de a acorda asistenţa medicală titularilor de card naţional de asigurări sociale de sănătate, care prezintă acest document la data acordării respectivelor servicii, în condiţiile prevăzute de contractul-cadru şi de normele metodologice de aplicare a acestuia.

Persoanele asigurate au obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în vederea acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea acestor servicii contra-cost, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale şi a bolilor cu potenţial endemo – epidemic.

“Implementarea cardului naţional de sănătate reprezintă o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Era nevoie demult de un astfel de demers. Prin acest proiect facem de fapt primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplină financiară şi medicală. Sistemele informatice sunt mult mai sigure decât cele în care se folosesc documente scrise, pe hârtie. Dacă în prezent, hârtiile se plimbă de la instituţie la alta şi pot fi accesate şi citite de oricine, în sistemul informatic, doar pacientul şi medicul au acces la informaţii. Iar dacă datele vor fi publice, autorităţile vor avea posibilitatea să cunoască cine le-a divulgat, ceea ce este foarte greu de probat în acest moment”, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii

Introducerea cardului naţional de sănătate va îmbunătăţii mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate, prin:

* introducerea unui mecanism suplimentar de control pentru evidenţele, raportările şi decontările serviciilor medicale;

* asigurarea accesului rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare deciziei medicale, în special în caz de urgenţe medicale;

* valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul şi schimbul de date în condiţii de deplina siguranţă si protecţie a datelor cu caracter personal conform legislaţiei în vigoare şi recomandărilor Uniunii Europene

Cardul va fi livrat prin Poştă, la domiciliu, fiecărui asigurat.

Producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se realizează de către Imprimeria Naţională S.A, iar personalizarea documentului de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din cadrul Direcţiei Generate de Paşapoarte, structură componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Implementarea procesului de introducere a cardului naţional de sănătate va începe din luna ianuarie 2011, şi estimăm că primele carduri vor fi primite de asiguraţi în al doilea semestru din 2011.

Data de intrare în vigoare a cardului se va stabili prin hotărâre de guvern.

sursa>

http://www.ms.gov.ro/?pag=62&id=8733&pg=1

Nota razbointrucuvant: Ar fi util sa avem la dispozitie textul Ordonantei de Urgenta adoptate de guvern. Dar, conform acestui comunicat oficial, nu exista alternativa pentru asiguratii care nu doresc cardul electronic de sanatate. Lucru grav, deoarece inseamna, pur si simplu, ca autoritatile au mintit in dezbaterea publica de pe 18 noiembrie, unde insusi secretarul de stat a promis ca autoritatile vor respecta drepturile cetatenilor de a avea o alternativa la acest card! Au mintit sau… au primit indicatii ferme de la insusi seful statului, care tocmai si-a asumat rolul de principal animator al programului de informatizare a administratiei romanesti.

Reamintim faptul ca, in raspunsul oficial dat de Ministerul de Interne FORului, autoritatile au recunoscut, practic, ca un astfel de card incalca drepturile la protejarea datelor personale si la libertatea de constiinta, si ca doar existenta unei alternative le mai protejeaza. Pe langa aceasta incalcare a drepturilor cetatenilor, sistemul informatic este o bataie de joc din cele mai josnice la adresa asiguratilor, deoarece nu doar ca nu va rezolva nicio problema reala a sistemului sanitar (lipsa medicilor, a medicamentelor, micsorarea bugetelor) dar le va amplifica, prin costurile imense implicate si prin haosul generat de implementarea unui mod total nou de gestiune. Evident, fraudele vor fi departe de a fi eliminate…

Oare si in cazul cardurilor de identitate se va renunta la alternativa, dupa eventuala bataie cu pumnul in masa a liderului maxim?

A se vedea si:

***

E ironic, nu? – Traian Basescu, cel care a castigat alegerile folosindu-se de comunisti pe post de sperietoare nationala, a trezit si a rascolit o nostalgie generala a comunismului printre aceiasi romani care, cu doar un an in urma, ii dadeau votul “reformatorului statului modern”, de frica sa nu fie inghititi de comunistul Geoana si ai sai camarazi prea-umblati pe la Moscova.

Nu cred ca poate fi facuta o sinteza mai buna a anului 2010. A fost anul in care romanii s-au reintors in comunism. Moartea statului social, decesul sistemului bugetar, a educatiei si sanatatii, minciunile guvernantilor, spectrul colapsului de maine si al derapajului de azi – toate i-au innebunit pe romani si i-au facut mai nostalgici ca niciodata dupa vremurile “taticului” unic, cand serviciul era garantat de stat, iar aparatamentul oferit gratuit de partid.

Libertatea nu mai face doi bani atunci cand esti disperat, cand nimic in jurul tau nu mai are coerenta si sens, cand totul e la voia intamplarii. Atunci e mai buna tortura unui regim absurd, dar care iti ofera cel putin siguranta zilei de maine si o speranta indefinita, decat haosul si spaima unui regim politic care falimenteaza tot in jurul sau si iti lasa doar speranta unei morti sigure.

Toate sondajele realizate in 2010 exprima regretul tot mai profund al romanilor dupa comunism. Mai rau de atat, un numar tot mai consistent il regreta pana si pe N. Ceausescu. Si Traian Basescu a fost afectat de aceasta tendinta, din moment ce a spus ca: daca fostul dictator s-ar fi oprit la primii 10 ani de mandat, ar fi ramas un mare conducator in istoria Romaniei.

E usor de inteles. Buimaciti de criza care ba se duce, ba revine si mai nervoasa, mintiti incontinuu de niste politicieni care habar nu au pe ce lume traiesc, ingroziti de spectrul falimentului, sufocati de datorii la banci pentru mai nimic (televizoare si masini), majoritatea isi intoarce privirea spre sistemul care ii garanta o viata calduta, chiar daca in apartamente inghetate.

Pe langa majoritatea care plange comunismul, cealalta parte a romanilor viseaza sa plece oriunde in alta parte, numai aici sa nu ramana. Magnifica reforma si modernizare a statului!  (…) Aceasta idee – ca statul este responsabil pentru fiecare cetatean in parte – a fost folosita de presedinte impotriva generalizarii nostalgiei comuniste. Argumentul sau – ca ei incerca sa puna omul in valoare, nu statul -, se prabuseste sub evidenta realitatii de zi cu zi. Cand taman statul lor se consolideaza, iar omul moare strivit de lipsa de speranta a zilei de maine.

Nu am gasit nimic mai bun pentru final decat un pasaj din Discursul Marelui Inchizitor.

Adevar zic tie ca sufletul omenesc nu cunoaste alta grija mai chinuitoare decat aceea de a gasi cui sa-i incredinteze mai degraba harul libertati cu care aceasta nefericita faptura se naste pe lume. Numai aceluia insa care va izbuti sa-i impace constiinta ii va fi dat sa puna stapanire si pe libertatea lui.

Emblema ce ti s-a oferit odata cu painea avea toti sortii de izbanda; da-i paine, si omul ti se va supune fara gres, e cea mai sigura chezasie; dar daca in acelasi timp cineva – nu Tu, altcineva – s-ar intampla sa-i prinda in mreaja constiinta – oh, atunci, sa stii, e-n stare sa se lipseasca pana si de painea cu care il imbii si sa-l urmeze pe acela care va fi izbutit sa-i subjuge cugetul. Taina existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti. Fara o notiune precisa a rostului sau pe lume, in vecii vecilor omul n-ar accepta sa traiasca…

***

Procedura simplificată de obţinere a cetăţeniei ungare de către etnicii maghiari din alte ţări, care va intra în vigoare din ianuarie 2011, va reunifica naţiunea, a afirmat azi vicepremierul ungar Zsolt Semjen, transmite MTI, citat de Agerpres. Zsolt Semjen a apreciat că facilitarea accesului etnicilor maghiari din ţările vecine la cetăţenia Ungariei este o „realizare istorică” şi are o importanţă crucială pentru menţinerea identităţii maghiare. În condiţiile în care naţiunea maghiară nu a fost niciodată divizată în materie de limbă, cultură şi istorie, această măsură contribuie şi la unificarea ei din punct de vedere al dreptului, a adăugat Semjen. El a menţionat că legea dublei cetăţenii „nu face distincţie între cetăţenie ungară de categoria A sau de categoria B”, subliniind că „există o singură naţiune şi o singură cetăţenie ungară”. (…)

Australianul, acuzat de unii disidenţi din echipa sa că se poartă ca un “stăpân de slavi” nu este nicidecum strâmtorat cu banii, deşi una dintre suedezele “violate” s-a plâns că a trebuit să-i plătească un bilet de tren, iar el i-a explicat că nu voia să-şi utilizeze cardul, pentru a nu fi interceptat de urmăritori

Partea leului din fondul de salarii aflat la dispoziţia echipei WikiLeaks îi revine fondatorului siteului, Julian Assange, al cărui salariu pe 2010 este situat la 86.000 dolari americani, respectiv două treimi din fondul de salarii. Dezvăluirea a fost făcută de cotidianul The Wall Street Journal (WSJ), care a obţinut date privind finanţarea WikiLeaks de la fundaţia germană Wau Holland Foundation ( Wau Holland Stiftung – WHS). Organizaţia este privită drept “divizia financiară” a WikiLeaks. (…)

Cu banii WHS, au fost finanţate dezvăluirile-bombă. Astfel, pe 2010, WHS a oferit WikiLeaks 130.000 USD pentru salarii, dintre care două treimi au intrat în conturile lui Assange. Totalul banilor viraţi de fundaţia germană pe anul în curs a fost de 1,3 milioane USD. Poziţia oficială a WHS şi WikiLeaks este aceea că sumele provin din donaţiile benevole ale fanilor. Numai până în august, fuseseră strânşi un milion USD, pentru ca cele 300.000 de atunci încoace să fie doar o estimare.

Situaţia financiară a siteului, deloc transparentă

Deşi militează pentru transparenţă şi pune la zid guvernele pentru că ascund lucruri de cetăţenii lor, situaţia financiară nu este deloc transparentă. Suma recunoscută de WHS ca oferită spre finanţare (1,3 milioane) în 2010 este mult mai mare decât cheltuielile pe care le anunţa WikiLeaks în 2009.

În vara anului trecut, organizaţia anunţa că funcţionează cu venituri mai mici de 200.000 USD pe an. Însă, conform WSJ, fundaţia germană a achitat facturi de 500.000 USD ale WikiLeaks pentru anul trecut, ba chiar continuă să mai plătească pentru echipamente hardware, servicii de internet şi deplasări.

O nouă cheltuială faţă de anii trecuţi va fi contribuţia la plata avocaţilor lui Bradley Manning – militarul american care a furnizat mesajele diplomatice şi alte date secrete dezvăluite în ultimele luni. Iniţial, WikiLeaks a anunţat că va plăti 100.000 USD pentru apărarea lui Manning.

Ulterior, oferta a fost redusă de cinci ori, la numai 20.000 USD. Dar nici această sumă nu este sigură. Fundaţia germană aşteaptă verdictul unor avocaţi dacă, potrivit legislaţiei germane, are voie să doneze această sumă pentru un inculpat care va fi judecat de o curte marţială americană.

“Nu vreau să scriu această carte, dar trebuie să o fac”

Assange va primi şi 1,2 milioane euro pentru publicarea unei autobiografii, pe care nu a scris-o încă, potrivit unui interviu din ediţia de duminică a cotidianului britanic The Times (Sunday Times). “Nu vreau să scriu această carte, dar trebuie să o fac“, a explicat el, motivând că are nevoie de bani pentru cheltuielile cu contestarea în faţa justiţiei britanice a extrădării către Suedia.

“Am plătit 200.000 de lire sterline cheltuieli judiciare şi trebuie să mă apăr şi să păstrez WikiLeaks pe linia de plutire“, a adăugat el. Arestat la 7 decembrie, iar acum aflat în eliberare condiţionată după plata unei cauţiuni, pe Assange îl aşteaptă mai multe luni de bătălii judiciare.

Suedia doreşte extrădarea lui pentru agresiuni sexuale comise împotriva a două femei cu care a avut relaţii sexuale la diferenţă de patru zile, în august 2010. Pe durata procesului privind cererea de etrădare formulată de autorităţile de la Stockholm, ar putea apărea şi o nouă solicitare, din partea Washingtonului, unde Departamentul Justiţiei caută variante de formulare a unei acuzaţii de spionaj.

86.000 $ este salariul pe 2010 al “părintelui” WikiLeaks, dintr-un fond de salarii de 130.000 USD pentru întregul personal care deserveşte siteul de dezvăluiri

***

Pentru a incepe cu “un invins” colectiv multiplu, cred ca invinsii au fost cetatenii tuturor statelor care au fost nevoiti sa ia imprumuturile Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. Vina acestor cetateni este indirecta, plina de circumstante atenuante si motivata de un singur lucru – alegerea unor lideri incompetenti si de multe ori  lipsiti de orice atitudine responsabila si civica fata de popoarele care le-au acordat increderea electorala. (…)

  • Hotnews:

Ancheta de conjunctura a INS: Numarul de angajati va scadea in toate sectoarele economice, mai putin in comertul cu amanuntul

Ce ne va aduce 2011? Noua si celorlalti “porcusori”

2010 a fost cum a fost in Europa, dar vine 2011 cu noi taieri si strangeri ale curelelor. Drept e, vine si cu noi sperante. In ceea ce ne priveste, nu pot sa cred in proiectiile optimiste ale Guvernului, cu intrarea pe crestere. 1,5% poate fi atinsa doar in conditiile unei reveniri in viteza a economiile Europei, ceea ce nu e cazul. BCE, FMI, BM nu au rezolvat problema cronica a zonei euro, marginindu-se sa puna deoparte alti bani pentru eventuale salvari de la falimente. Cu o crestere anemica, UE nu are cum sa ne traga in sus. Iar despre o turare a consumului nu poate fi vorba dupa taierile salariale operate, scrie Dan Popa pe blogul lui. (…)

In conditiile in care trendul de revenire a economiei europene si globale va ramine unul modest, iar zona de volatilitate internationala nu a fost depasita, anul economic 2011 va fi pentru tara noastra unul dificil. Asta chiar daca, in alternativa cea mai optimista, recesiunea va fi depasita si Produsul Intern Brut va inregistra o crestere “la fotografie”. Cuvintele de ordine pentru anul financiar viitor – chiar daca, din ratiuni mai degraba politice, nu sunt rostite deocamdata raspicat de guvernanti – vor fi prudenta, austeritate si suferinte sociale predictibile. (…) In concluzie, singurul lucru bun care il poate aduce 2011 va fi construirea unor premise cu adevarat favorabile pentru anul 2012, cind depasirea crizei ar putea deveni o realitate perceptibila la nivelul publicului larg, daca lucrurile vor functiona cum trebuie. Ceea ce inseamna ca drumul prin desertul crizei nu s-a terminat oricum.

PS. Cu regretul ca tonul analizei de mai sus este mai degraba rezervat in ceea ce priveste viitorul, urez cititorilor Bloombiz “Craciun fericit” si ii indemn sa reflecteze la un citat din Albert Einstein, cel care a formulat celebra sa teorie a relativitatii in timpul macelului de la Verdun. Einstein a spus: “Singurul avantaj al crizelor este ca obliga la schimbare, infring inertiile altminteri inerente si nasc perspective noi de abordare”. Cine stie, poate chiar in suferintele de acum se nasc, abia vazute, semintele schimbarii reale, dupa doua decenii de jumatati sau sferturi de masuri.

Nota razbointrucuvant: asadar, un mesaj cat se poate de clar – 2011 este un an suferintelor si al pregatirii terenului pentru ceea ce ni se pregateste, de zor, pentru anul 2012, un an incarcat de semnificatii pentru euro-masoni…

***

  • Gandul:

Pachete suspecte descoperite în faţa a numeroase ambasade din Roma. Explozibili într-un colet trimis la ambasada Greciei

Coreea de Nord se simte „INVITATĂ” LA UN RĂZBOI NUCLEAR. Phenianul acuză SUA şi Coreea de Sud că se „pregătesc pentru o invazie la scară largă”

  • Hotnews:

Tensiunile cresc la granita israeliano-palestiniana: Doi membri ai Jihadului islamic au fost ucisi de armata Israelului. Hamas: Suntem pregatiti de razboi

Trafic de organe in Kosovo: Serbia acuza misiunea ONU de ascundere de probe

Realitatea.net:

Autostrada Mării Negre va trece pe la Bucureşti VEZI PROIECTELE CNADR

Pacepa: Obama şi Partidul Democrat transformă SUA într-un stat marxist

***

  • Gandul:

PDL contra E: BULINE PE ALIMENTE – portocaliu pentru cele care trebuie consumate cu moderaţie, roşu pentru cele nesănătoase. Citeşte aici ce spun iniţiatorii proiectului anti-E-uri, cum reacţionează producătorii de alimente şi care este poziţia Comisiei Europene

Lumea văzută de IBM se va schimba spectaculos ÎN URMĂTORII CINCI ANI: de la apelurile holografice, cu avataruri 3D, la GPS-ul care anticipează ambuteiajele

Bancherii câştigă 90 de milioane de euro pe an obligând clienţii să-şi achite ratele la cursul lor şi nu la cel al BNR. Valutiştii au o marjă de curs de 1%, băncile mari urcă la 3,5%

Val de crime în Haiti: zeci de preoţi voodoo, acuzaţi că ar fi adus epidemia de holeră, linşaţi de populaţia furioasă


Categorii

Acordul cu FMI, Al treilea razboi mondial, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize, Pagini Ortodoxe, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “Crestini decimati de Craciun. NOI, IN SCHIMB, DECIMAM CRACIUNUL…/ Razboiul impotriva Nasterii Domnului/ MINISTERUL SANATATII PARE CA A RENUNTAT LA ALTERNATIVA PROMISA PENTRU CARDUL DE SANATATE. Efectul vizitei prezidentiale la CNAS?/ JULIAN ASSANGE, “EROU ANTI-SISTEM” PE BANI GREI sau cum sa faci o avere manipuland mitul rezistentei anti/ MASONUL CHIROVICI NE ANUNTA CA IN ANUL 2011 VOM AVEA PARTE DE SUFERINTE SOCIALE SI CA SE VOR PUNE BAZELE PENTRU… CEEA CE VA URMA IN 2012!/ Scandalul traficului de organe cu prizonieri sarbi (STIRI 24-28 DECEMBRIE 2010)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. „ŞTIŢI că este un mit. Anul acesta sărbătoriţi RAŢIUNEA!”..Parintele Galeriu de frumoasa si odihnitoare amintire, predica despre un fenomen asemanator, parca in Franta post-revolutionara (1789-Robespierre) unde la Paris (cred) s-a inaltat statuie dedicata ZEITEI RATIUNII.

    Bietii americani fara radacini. Lipsindu-le basmele (si prin ele accesul la mit) si-au construit o lume imagologica (vezi SF-urile si toate bazaconiile). Acu imita prostiile pe care europa le-a experimentat deja. Pacat ca ne-am dorit, sub talpa rosie a altor alienati, sa ne scoata astia din istorie…si iata, se poate.

    Mare este Artemisa efesenilor ! ….strigau acum 2000 de ani…nimic nou sub soare, afara poate de TV si Internet, cu care mai repede cascam gura la toate prostiile. Urmeaza, se pregateste sa intre in scena, cu voia Dvs stimati telespectatori, Simon Magul..aplauze.

  2. Spuneti in titlu: „Crăciunul şi creştinismul se află sub asediu în toată lumea, în Occident şi în lumea necreştină.” Dar ma intreb sincer, si fara sa dau sentinte: in ce masura mai e occidentul o lume crestina???

  3. @antuza: Nu am pus in titlu, iar ceea ce am subliniat in articolul din Romania Libera era altceva – faptul ca crestinismul se afla sub asediu inclusiv acolo unde exista doar prin cateva biete simboluri, ceea ce arata pana unde poate duce ura fata el… Occidentul nu este, desigur, o lume crestina, de altfel nici noi nu ne simtim mai bine sub acest aspect, diferenta fiind ca noi avem acces la izvorul vietii vesnice, nealterat si intreg.

  4. Da, Antuza, buna intrebare. Bineinteles ca occidentul este doar pseudo-crestin de mult. Dar, din pacate, si crestinismul nostru, vai de trairea noastra crestina, a multora dintre noi. Chiar daca, asa cum spune admin, credinta noastra este nealterata. Problema e ce facem cu faptele ? Degeaba avem acces la izvorul vietii vesnice, daca nu ne silim sa ne adapam cat mai mult din el !

  5. Nu numai ca nu ne adapam, dar il mai si “impurificam” cu pacatele noastre.
    Tocmai pentru ca avem acces la acest izvor suntem mai de plans si probabil ca vom fi mai aspru judecati.
    Cat de sugestiv (dar dureros de adevarat!) este in titlu acest “in schimb, noi decimam Craciunul”. Multi dintre noi, nici in aceste zile sfinte nu am renuntat la parerile, obiceiurile, rautatile noastre.

  6. In lumea in care traim, ceea ce conteaza din pacate cel mai mult si pentru multi crestini, sunt banii. Banul este zeul lumii moderne. Suntem facuti sa credem ca avem nevoie de multe lucruri pe care trebuie sa le cumparam pentru a fi multumiti, si de aceea occidentul pseudo-crestin reprezinta pentru multi o atractie irezistibila, pentru ca acolo este sursa de welfare. Saracirea Romaniei care nu se produce de ieri de azi ci de aproape o suta de ani, a dus poporul in faliment. Sa fi un bun crestin intr-o saracie din ce in ce mai lucie este o mare nevointa, este chiar un eroism. La aceasta se adauga si marele handicap al secularizarii produsa de comunism, si de spalarea ulterioara a creierului de socieatatea apostaziata in care traim, care au facut mari presiuni, chiar foarte violente in anumite epoci, pentru ca romanii sa uite de Dumnezeu. Preocuparea noastra esentiala ar trebui sa fie mantuirea, dar, ce greu este in astfel de conditii! Avem la indemana noastra izvorul vietii vesnice nealterat, dar multi il ignora pur si simplu, unii si din lipsa de educatie religioasa in familie. Am pierdut obisnuinta de a ne raporta la Dumnezeu in fiecare moment al vietii noastre, si am uitat ca Iisus ne-a spus ca fara El nu putem face nimic. Ni se ofera fericirea vesnica, si noi suntem preocupati de supravietuirea noastra vremelnica. Este greu sa ai o traire crestina adevarata in timpurile pe care le traim, dar nu imposibil, pentru ca ceea ce noi nu putem face, Dumnezeu va face pentru noi.

  7. Am vazut ca in noile calendare tiparite de Patriarhie, saptamana incepe cu ziua de Duminica.
    E corect?
    Cum se vor interpreta citatele de la Facere in lumina acestor schimbari?
    Multumesc anticipat.

  8. @Catalin Ioan: pai, din cate stim, din cate citisem, asa e considerata, teologic. Dar poate stiu unii parinti mai bine.

    Totusi… oameni buni, treziti-va! Vi se pare ca e important sa strecuram zilele calendarelor cand vedeti doar ce fel de stiri navalesc peste noi chiar si in aceste zile?! Cand o sa murim de foame, boala, criza sau razboi, oare tot cu prostii de acest gen ne vom umple mintea?! Asta ne e pregatirea noastra?

  9. Imi cer iertare daca problema ridicata este minora.
    Apreciindu-va opiniile am cerut un raspuns care sa spulbere nelinisti si sa zideasca sufletele celor care poate aidoma mie si-au pus aceste intrebari.
    Si da, eu unul nu pot ridica pretentia cum ca stiu exact in ce vremuri traim.
    Iertati inca odata!

  10. @Catalin Ioan: Iarta-ne si tu frate, eram usor cam exasperati de unele dileme care ni se aduc in fata, legate de calendare, dezlegari si altele cum e si duminica drept prima zi a saptamanii, si pe care descoperim, intreband la randul nostru preoti, ca sunt FALSE dileme, cel putin majoritatea. O sa ne interesam si de acest aspect. Iar reactia nu era indreptata catre fratia ta in special, era generica. Totusi e bine sa intelegem ca aceste ”vremuri” nu inseamna doar o pricepere in semnele descrise in Scripturi (deci o pricepere totusi inca rationala) ci inseamna CEVA CONCRET, CEVA CARE SE APROPIE CU REPEZICIUNE SI CARE NE VA AFECTA VIETILE LA MODUL CEL MAI SERIOS. Iar asta o spun pana si analistii cei mai ne-apocaliptici si mai terni, cu privire la consecintele sociale ale masurilor luate de guvernele inrobite de FMI! Si, in timp ce se intampla aceste lucruri GRAVE, SERIOASE, REALE, noi stam ca fermecati, ca hiptonizati si ne uitam nu la televizor, ci la tot felul de spelunci cu firma ortodoxa care fac treaba pe care scamatorii o fac in fata multimii prostite: tot felul de scheme si zgomote de scena ca, in spate, baietii sa isi faca treaba pe indelete, profitand de neatentia acelor gura-casca ce constituie publicul lor.

  11. @admin
    Nu e bai… Va citesc, va apreciez si o voi face si pe mai departe.
    Intr-adevar sunt timpuri grele si care curg clar tot mai repede spre un viitor sumbru.
    Imi permit o alta intrebare…apropos de cardul de sanatate…
    Acceptarea lui vi se pare o cadere? Poate fi mai rau decat a avea card bancar cu sau fara chip?

    P. S. Dincolo de aceste framantari care sunt doar partea slab intrezarita a icebergului sunt convins ca alte rele mult mai mari asteapta a iesi din cutia Pandorei…

  12. Pingback: Război întru Cuvânt » MARTURISIRE ESENTIALA, PROFETICA, A SINODULUI BISERICII GRECIEI DESPRE CAUZELE CRIZEI ECONOMICE, PLANUL DE INROBIRE MONDIALA SI REMEDIILE SALE DUHOVNICESTI. Si despre o prima strategie diversionista de abatere a atentiei de
  13. @Catalin Ioan: Cardul de asigurat este mai nociv pentru drepturile si libertatile noastre decat cardul bancar, caci primul presupune un sistem logistic cu baza de date centrala, cu acces la informatiile personale, creand o posibilitate de control a noastra mult mai mare decat sistemul informatic folosit de banci. Implicatiile duhovnicesti… raman a fi stabilite de fiecare cu duhovnicul sau, plecand de la constientizarea faptului ca prin aceste carduri se construieste Leviathanul electronic, asa cum am aratat si o sa aratam de atatea ori pe site. Iar Biserica trebuie sa se opuna acestor tendinte totalitare.

    In alta ordine de idei, cardurile acestea nu vor fi implementate chiar asa repede cum se lauda oficialii, vor avea intarzieri. Oricum, faptul ca ei trimit prin posta cardul inseamna ca, practic, nici macar nu suntem intrebati daca il vrem sau nu. Si asa o sa faca cu toti cei care sunt asigurati in sistem, inclusiv cu toti preotii si calugarii canonici.

    PS: Am intrebat deja doi preoti, un calugar si un preot misionar, traditionalisti, si amandoi ne-au confirmat ca duminica este, in intelesul crestin, prima zi a saptamanii. Asadar, alarma falsa. Pentru a cata oara? Si pana cand?

  14. “In ziua cea dintai a saptamanii, dis-de-dimineata…” Invierea s-a petrecut in prima zi a saptamanii, duminica. Adventistii de ziua a saptea tin sambata, zi in care S-a odihnit Dumnezeu, după Facere. Noi, ortodocsii, cinstim duminica, o “alta zi” de odihna(Evr. 4:8-9). In ce priveste formalismul credintei – nu vom găsi usor vreun cusur învatatorilor nostri de lege. In alta parte schiopateaza chiar vadit.
    Deci duminica este prima zi, luni a doua… Dar duminica este si a opta zi, ultima. Deci tine de optiune. E drept ca duminica e perceputa ca ultima (a opta), simbol al invierii finale. Dar este prima, caci saptamana are doar sapte zile, nu opt.
    Dar la fel de grav este conspirationismul exagerat, care tine mortis la o pagina de internet, eventual salvata in calculator. Cred ca un adevarat crestin doar citeste si acumuleaza inauntru, nu indosariaza. E gata sa aduca lamuriri in privinta credintei, nu sa provoace dileme la care sa raspunda altii.

  15. @exegeticus
    Departe de mine gandul de a starni o polemica si atat…
    Inteleg ratiunea pentru care Duminica este prima zi a saptamanii dar nu stiu cum sa interpretez versetele Facerii privind odihna lui Dumnezeu din ziua a saptea. Daca Duminica e prima zi, a saptea este Sambata?
    ??

  16. @admin

    Multumesc pentru rabdare si lamuriri!
    Sa va rasplateasca Dumnezeu!
    Iertare inca odata daca v-am retinut cu nimicuri…. Nu asta am intentionat ci am vrut doar un cuvant de folos…

  17. @Catalin Ioan: Noi, fiind crestini, am iesit de sub lege. Ziua noastra este Ziua Invierii, Ziua inceputului veacului ce va sa fie, acum ascuns, insa in curand venind cu putere. Ziua in care Dumnezeu s-a ”odihnit” dupa facere este, logic, diferita de ziua in care a Inviat.

  18. @Catalin Ioan
    Dupa cum a spus admin, sambata este a saptea, noi tinem ziua a opta. Nu precum adventistii de ziua a saptea. Praznuim Invierea Domnului (si a noastra), care nu e din veacul acesta precum duminica nu e din cadrul saptamanii, ci e a opta, dar si prima zi, dupa cum relateaza evanghelistii Invierea.
    Ce-i drept, e mai bine sa fie prima din saptamana pt ca nu s-a schimbat saptamana după Hristos. Se produce putina confuzie cu traditia iudaica, dar asta e adevarul.

  19. @admin
    @exegeticus

    Va multumesc tuturor!

  20. Dar faptul ca Duminica este si ziua de odihna (zi sfanta, inchinata Domnului) pare ca o plaseaza in noul context, dupa Inviere, ca fiind ultima din saptamana . Porunca de pazire a zilei de odihna (parte din cele zece porunci) nu cred ca s-a schimbat, stiindu-se bine ca este un pacat sa lucrezi Duminica, si asta luand in considerare porunca din Vechiul Testament. Insa ultima zi din saptamana la crestini devine Duminica, care este prima zi din saptamana la iudei. Cat priveste a opta zi din saptamana, eu stiam ca saptamana are sapte zile… 🙂

  21. @Mirela: si totusi ne preocupa mai mult mizele secundare decat cele esentiale?

    Fiind zi de Inviere, este, fireste, si zi de odihna, insa in alta logica si cu alte semnificatii decat ziua sabatica. Odihna sabatica este o stare de pasivitate a omului dupa activitate; in inteles crestin, odihna este o participare activa la Cina Domnului, o inaintare in indumnezeire. De aceea, noi nu mai suntem sub lege, pazind strict si iudaic ziua sambetei, cu interdictii dintre cele mai absurde, asa cum reiese si din Evanghelii. A venit Hristos sa ne slobozeasca tocmai de astfel de intelesuri sarace si rigoriste ale legii… dar se pare ca avem in noi o tendinta de iudaizare si, desi habar nu avem de intelesul patristic al duminicii si al odihnei, sarim in sus cand vedem o astfel de “inovatie”, care nu e deloc inovatie (nu ma refer la tine aici).

    Numerotarea zilelor se face si ea dupa alte criterii decat cele uzuale, astazi. Si cele trei zile ale pogorarii se numara altfel, dupa traditia de atunci. Cum este si cu ceasurile, traditie care a ramas tot din acele vremuri.

  22. @admin, ai dreptate. (Se pare ca nu am scapat de mustrare. 🙂 )

    Pe mine ma preocupa toate mizele.:mrgreen: Insa e bine ca ai facut precizarile astea, aveam nevoie sa le constientizez ceva mai bine. Ai dreptate cu tendinta de iudaizare…

  23. Desi nu as fi vrut sa lungesc si eu la nesfarsit subiectul cu “Duminica – prima zi a saptamanii”, mai este, pe langa ce s-a spus, un motiv crestinesc pentru care este normal sa fie asa. Si anume ca, orice inceput trebuie sa-l avem intru Domnul. Adica ne incepem saptamana ducandu-ne la Sfanta Liturghie, duminica, si de putem ne si imparatasim cu Preacuratul Trup si Sfant Sangele Domnului, ca in El si cu El sa ne ducem lucrarea din continuarea saptamanii.

    E adevarat ca in DEX duminica e definita ca fiind ultima zi a saptamanii, dar uite ce spune Sfantul Grigorie Teologul : “La fel cum intaia zidire incepe cu Duminica (iar aceasta se vadeste din faptul ca a saptea zi dupa ea este Sambata, fiindca este ziua odihnei dupa lucrare), tot asa cea de-a doua zidire incepe din nou cu aceeasi zi [adica ziua invierii].”

  24. Apropo de tendinta de iudaizare … Poate nu degeaba s-a generalizat atat de mult expresia week-end, cand de fapt aparentul sfarsit, pentru un crestin e un inceput.

  25. Din cate stiu eu, in inteles crestin, sambata este ziua in care Domnul s-a odihnit cu trupul in mormant coborand pana la iad si eliberand sufletele dreptilor care asteptau acolo plinirea vremilor si a proorocirilor.
    De aceea sambata semnifica si starea in care se gasesc sufletele celor adormiti pana la Judecata de Apoi.
    Duminica reprezinta acel prezent continuu in care se vor regasi sufletele dreptilor si cosmosul transfigurat dupa Parusie si Judecata de Apoi, ziua Domnului in care totul este viata si continua desavarsire. Este intr-adevar sibmbolul celei de-a 8 -a zi ce va sa vie si ce nu va avea sfarsit.
    Noi pregustam in fiecare duminica la Sfanta Liturghie din aceasta bucurie a Invierii.

  26. Intr-adevar sambetele sunt zilele in care in biserica ortodoxa se fac slujbele pentru cei adormiti.

  27. Si totusi…
    Mantuitorul nu a venit sa calce Legea ci sa o plineasca.
    Cum asadar atunci uitam de ziua a saptea a Facerii ca zi de odihna?
    Ma iertati dar parca nu pricep.

  28. Serios, ai zice ca suntem ca in legenda cu teologii Constantinopolului care in preziua caderii orasului discutau despre sexul ingerilor.

    Nu cred ca a zis nimeni ca se renunta la ziua a 7-a, de odihna, din Facerea. Doar ca nu acela e punctul terminus. Mai mult de atat nu prea am pasiunea de a cerceta…

  29. Toata problema rezida in faptul ca ziua in care Dumnezeu S-a odihnit si anume ziua a saptea nu mai poate fi Duminica de moment ce aceasta este prima zi a saptamanii.

  30. “…adunându-se în prima zi a săptămânii ucenicii să frângă pâinea…”(Fapte 20:7). Iata ca si in practica ziua Domnului era cea dintai, pe langa trimiterea la Evr. 4:8-9. Doar nu ajungem de acuma la cugetari eretice, adica sa praznuim ziua a saptea de odihna ca si adventistii de ziua a saptea.

  31. Sf Apostol Pavel vorbeste in Epistola catre Evrei (Cap4) de ziua a 8-a. Pe care nu el o defineste astfel ci Sfintii Parinti care au talcuit Epistolele (Sf Ioan Gura de Aur).

    4 Căci într’un loc a vorbit astfel despre ziua a şaptea: ,,Dumnezeu S’a odihnit în ziua a şaptea de toate lucrările Lui.“

    5 Şi aici este zis iarăşi: ,,Nu vor intra în odihna Mea!“

    6 Deci, fiindcă rămîne ca să intre unii în odihna aceasta, şi pentru că aceia cărora li s’a vestit întîi vestea buna n’au intrat în ea, din pricina neascultării lor,

    7 El hotărăşte din nou o zi: ,,Astăzi,“ -zicînd, în David, după atîta vreme, cum s’a spus mai sus: ,,Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile!“

    8 Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n’ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi.

  32. Despre ceea ce s-a discutat aici in legatura cu semnificatia duminicii ca zi a Invierii Domnului, ziua intaia a saptamanii, sau ziua a opta, iata o predica foarte lamuritoare a pr. Constantin Galeriu (pentru cine are timp sa o citeasca):

    http://teologie.do.am/news/duminica_ziua_domnului_ziua_invierii/2010-11-14-436

  33. Acum e totul clar. Pr. Galeriu mi-a risipit umbra neintelegerii.

  34. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Lămuriri privind calendarul creştin ortodox pe anul 2011
  35. Pingback: Război întru Cuvânt » Din nou din cartea “Zeul tolerantei…”, un capitol fundamental: CRESTINISMUL: CAUZA A INTOLERANTEI? Care este diferenta intre marturisire si FANATISM?
  36. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CE URMEAZA IN ANUL 2011? Un an sub semnul convulsiilor sociale si un nou val dur al crizei economice?/ MONDIALIZAREA SCLAVIEI BIOMETRICE SI NOUA ERA A INTERNETULUI. BULETINELE ELECTRONICE DOAR AMANATE OLEACA…/ Ne asteap
  37. Doamne ajuta tuturor dar mai ales adminilor!
    Incer sa fac o precizare (fiind din SUA), aceea ca lozinca de pe panoul din Virginia e din decembrie 2009, doar cea de la intrarea in tunele dintre New Jersey spre New York e recenta, adica 2010. SI de ce nu s-a dat si poza asociatiilor catolice (nu ca tin eu cu ei, dar macar astia s-au mobilizat si au reactionat) de pe acelasi site? “YOU KNOW IT’S REAL. THIS SEASON CELEBRATE JESUS?”
    http://www.npr.org/2010/12/11/131988679/War-On-Christmas-Spreads-To-Lincoln-Tunnel
    Si asa mai putea adauga si de alte panouri de genul “IS CHRIST IN YOUR CHRISTMAS PLANS?” (“Face parte Hristos din planurile tale de Craciun?”) Sau chiar “Is there room for HIM in your INN?” (“E un locusr si pentru EL in hotelul sufletului tau?”)
    Da, se poate spune ca e libertate si corectitudine politica multa in America, ca multi nu mai ureaza “Craciun Fericit” ci “Happy Holidays” (Sarbatori Fericite!) dar nu pentru ca sunt toti atei ci pentru ca se perpetueaza constant ca trebuie sa fii “cool”. Nu e spiritul sarbatorilor autentice romanesti, cu traditii vechi de sute ani. Zicea bine cineva intr-un comentariu mai sus “bietii americani fara radacini”.
    “All of a sudden, Silverman was on cable news debating representatives from the Catholic League over whether or not there is a God. But why does an organization representing a worldwide church need to respond to a single billboard in New Jersey?

    “This is the time of year that the secularists, these atheists, choose to assault our Christianity and our religion,” says Jeff Field with the Catholic League. “We decided that we’re not going to sit by and let that happen.” No turning the other cheek this time.” (din acelasi articol)
    “Deodata, Silverman (presedintele astora putini la minte, adica atei) era peste tot la stiri (vezi perversul de la Targu Ocna si altele asemenea) in dezbateri cu reprezentatii Ligii Catolice daca exista sau nu Dumnezeu. Dar de ce ESTE NEVOIE sa raspunda un reprezentant al unei biserici universale (scuze, dar alta traducere nu am gasit) unui SINGUR panou din New Jersey? “Aceasta perioada a anului au ales-o acesti atei sa atace crestinatatea si religia noastra”, a precizat J.. F.. reprezentantul Ligii Catolice. “Asa ca am decis sa nu stam nepasatori si sa ne prefacem ca nimic nu s-a intamplat. Nu am intors si obrazul celalalt.”
    Sper ca macar asa sa mai raspund catorva nelamuriri.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare