CRIZA ECONOMICA, GROAZA PRESEDINTILOR, NU SE POATE INTOARCE, pentru ca nici nu a plecat… Din nou despre apocalipsa sistemului social actual, impunerea Codului de Munca sclavagist si, mai nou, despre insolventa SUA
Sistemul financiar mondial rămâne neputincios în faţa unei noi crize economice. Aprecierea aparţine experţilor Fondului Monetar Internaţional.
Într-un document emis la Washington, unele concerne multinaţionale sunt calificate ca principali atentatori la adresa stabilităţii sistemului financiar internaţional. Opinia este împărtăşită şi de reprezentanţi ai Institutului German pentru Studii Economice, de la Berlin. Aprecierile experţilor Fondului Monetar Internaţional sunt prezentate, ce-i drept, ca “propuneri de discuţie”. Dar ele au girul economistului şef al Fondului, Olivier Blanchard, ca şi al şefului departamentului pentru pieţe de capital, Jose Vinals.
Datele sunt clare. La nivel intrenaţional nu există nici un model privind restructurarea giganţilor financiari în cazul unei crize economice. Nota de plată va reveni în continuare contribuabililor, se arată în documentul citat.
Schimbările sunt prea mici
Se impune o regândire a modului în care s-ar putea reduce din complexitatea unor asemenea concerne, din spectrul activităţilor lor şi, totodată, îmbunătăţi structura de capital a giganţilor multinaţionali. “În majoritatea ţărilor, schimbările în structurile financiare sunt prea mici”, constată experţii.
În plus, prin preluarea băncilor aflate în dificultate de către concurenţi, se constată o concentrare a ofertanţilor. O opinie pe care o împărtăşeşte şi Mechthild Schrooteh, profesoară la Institutul German pentru Studii Economice din Berlin. “În urma crizei, numărul băncilor relevante în sistem a crescut”.
Sectorul bancar se confruntă cu un val de fuziuni. Şi tocmai băncile mari sunt afectate de actualul trend. “Când băncile mari fuzionează, rezultă bănci şi mai mari şi, în mod sistematic, institute şi mai relevante”. Ajutorul financiar public oferit în ultimele luni băncilor ameninţate de faliment sporeşte presiunile pentru a se evita cu orice preţ prăbuşirea unor astfel de institute. Mai mult decât oricând trece drept valabil principiul “too big to fail” – prea mari pentru a cădea.
“Dacă, în campania de prevenire a falimentelor, ideea iniţială era de a se reduce numărul institutelor de gen relevante, în Germania asistăm la un eşec”, conchide Schrooten, după cercetări temeinice. Şi încă nu se ştie ce ascund bilanţurile bancare.
Noi teste de fezabilitate
Pentru a verifica sănătatea sistemului bancar merită luat în calcul cel mai recent test prezentat de Autoritatea Europeană pentru Controlul Băncilor, EBA. 88 de bănci, din care 13 germane, trebuie să prezinte un plan pe baza căruia, în cazul ipotetic în care recesiunea ar dura până la finele anului 2012, să piardă cât mai puţin capital propriu.
Rezultatele actualului test le vom afla de abia în iunie. Se aşteaptă însă ca ele să fie mai relevante decât cele ale primului examen de acest gen, derulat în urmă cu un an. Pe atunci, din 91 de institute testate, doar 7 nu au trecut. Printre ele însă nu s-au numărat cele patru bănci care, la puţin timp după publicarea rezultatelor, au adus Irlanda în pragul falimentului.
Autori: Rolf Winkel / Alina Kühnel
Redactor: Petre M. Iancu
Asa deci, dupa ce FMI si institutiile globaliste au girat sistemul neo-capitalist de stat banci + multinationale, acum descopera ”cu surprindere” ca e marea problema… Evident ca e o mare problema si ca a provocat crizele structurale cu care ne confruntam, insa a veni acum si a tine lectii despre cauzele crizei, dupa ce ai proiectat sistemul financiar falimentar ca o cursa gatita multor popoare, e deja inimaginabil de cinic. Cinic si necesar, in acelasi timp, pentru re-configurarea noului sistem social.
Materialul urmator, in schimb, debordeaza de frenezia nebunilor care sa bucura cand se darama sandramaua capitalismului de stat la nivel global. Ce va fi inlocuita nu doar cu un “capitalism” dezlantuit, asa cum spera “analistul”, ci si cu o stare de haos, anarhie, revolte provocate tocmai de evolutia lucrurilor in aceasta directie, de care va profita tocmai acela care va promite oamenilor ca face din pietre paini…
Mai tragica este frenezia cu privire la faptul ca Romania, prin noul Cod al Muncii, a devenit colonie a noii ordini mondiale, sluga stapanilor puternici ai planetei.
- Standard
[Mihai Giurgea]: Secolul 21 va fi apocalipsa lumii voastre
Secolul 21 va distruge tot ce a creat secolul 20
Pensie de stat? Ha! Ajutor social? Haha! Concediu si ziua de lucru de 8 ore? Hahahaha…
Asta veți primi in câțiva ani, daca o sa va cereți “drepturile”. Singurul drept pe care îl veți avea, va fi sa va vindeți munca. Daca găsiți pe cineva s-o cumpere. Pentru ca numărul șomerilor va fi mult mai mare, decât vor mai putea angaja patronii. De ce? Simplu: pentru ca nu mai sunt bani. De fapt, si mai grav: nu mai sunt resursele care stăteau in spatele banilor.
Analiștii împart criza globala in “feliuțe”: criza financiara, criza pensiilor, criza alimentara, criza petrolului, criza suprapopulării… De fapt exista o singura criza enorma si ea se numește așa: ați consumat fără număr. Acum v-a venit nota de plata!
Care e nota de plata?
Miliarde de oameni rămași fără pensii de stat. Sute de milioane concediați. Un dezastru global. Si pur si simplu nu exista scăpare. Știu ca oamenii ar vrea ca, prin magie, sa vina vreun lider epocal, sa le spună: nu trebuie sa mai faceți sacrificii ca sa ieșiți din criza. Va dau eu pâine și pește, la infinit, fără să mai munciți. Cei flămânzi se vor sătura și cei blânzi vor moșteni pământul. Și toate astea, fără sa cresc datoria externa și deficitul bugetar!
Îmi pare rău sa va trezesc, dar Isus nu e disponibil să conducă guvernul. Nici Moș Crăciun. Disponibili sunt doar oameni ca Angela Merkel, care i-a anunțat anul trecut pe germani ca trebuie sa facă cea mai dura reforma din istoria tarii, si ca zeci de mii de bugetari vor fi concediați. In ultimii ani, am trăit peste posibilitățile noastre, le-a zis doamna Merkel.
Îmi vine sa rad când ii aud pe comuniști smiorcăindu-se: pai ce, ne întoarcem la secolul 19? O, nu! Va fi mult mai rău ca in secolul 19, vă asigur! In secolul 19 nu se băteau 7 miliarde de oameni pe resursele unei planete epuizate.
Noua Ordine Mondiala strivește România socialista sub șenile
După articolul România socialista a murit sub ochii voștri, câțiva cititori mi-au scris pe Capitalism pe pâine, ca socialismul românesc e încă foarte solid si ca nu e clintit de noul Cod al Muncii:
“plata nemuncii se face in continuare? Contribuțiile la învățământ si sănătate sunt in continuare obligatorii? (Ba s-a băgat si coplata intre timp, dar numai pentru cei care oricum contribuiau, normal). Investițiile publice se fac in continuare cu dedicație? Populația rurala (50% din tara) continua sa fie scutita de orice fel de impozite si sa trăiască in afara circuitului fiscal al statului român?” (Keep It Simple).
E evident ca schimbarea Codului Muncii nu înseamnă sfârșitul reformei capitaliste. Însă mi se pare evident ca sistemul social-mafiot, căruia i s-au pus bazele in 1990 si care a fost după aia întărit sub fiecare guvernare (inclusiv CDR), a primit prin asta o lovitura grava. Prin posibilitatea de a concedia ușor bugetarii si de a-i trimite in privat, s-a lovit chiar in baza electorala a acestui sistem. De asemenea, s-a lovit si in principiul lui cel mai drag: ca statul va avea grija de oamenii năpăstuiți, care nu-si pot găsi o slujbă. Inclusiv mulți PDL-iști (majoritatea, poate) nu sunt de acord cu schimbările. Pentru ca toata clasa politica, in ansamblul ei, trăiește pe spinarea statului si are tot interesul sa conserve sistemul.
Cine a impus deci noul Cod? Traian Băsescu? Să fim serioși! Daca asta avea in cap, Traian Băsescu îl putea impune încă din 2004-2005 (când Tăriceanu îl pupa in fund). Sau din 2010, când Boc a rămas singur la guvernare. Nu, schimbarea asta a fost evident impusa din afară. Ea marchează oficial un shifting de putere de la clasa politica românească, la forțele externe care guvernează acum România: forțe reprezentate prin FMI si UE. Si mai precis: la americani și la germani. Interesele lor sunt mai puternice decât interesele politrucilor români. Aceste forțe, sigur nu sunt partizanii sistemului socialist românesc si îl vor distruge. Cu orice preț. Indiferent dacă socialiștii români or să urle ca din gură de șarpe.
România e colonie din noiembrie 2010
Noul Cod al Muncii este doar primul act oficial al noului “guvern”. Un act care este total împotriva politicii din ultimii 20 de ani. De aceea am spus ca marchează moartea României socialiste. Nu pentru că n-ar mai fi nimic de făcut! Sigur ca in România mai este si corupție, si birocrație, sistemul de impozite e o mizerie etc.
Dar e pentru prima oara după al Doilea Război Mondial, când la conducerea României sunt forțe autentic anti-socialiste. Chiar si până acum, UE și FMI au dictat linia externă a politicii si au dat indicații economice (nivelul deficitului, de pilda). Dar aceste indicații n-au fost respectate. Iar ei, niciodată până acum n-au spus câți bugetari să fie concediați, ce legi să votăm, sau cum să ne schimbăm Constituția. Nici nu e posibil să-i zici așa ceva unei țări independente.
Noua Ordine înseamnă chiar ordine!
Si tocmai asta e marea schimbare: România nu mai e independentă. Ei au văzut ca nu e eficient sa ne dicteze din exterior, așa ca au pus mâna direct pe volan. Odată cu noul Cod al Muncii, România a devenit oficial o colonie. În Noua Ordine Europeana, ea va avea rolul de…hai sa nu zicem de sclav, că autoritarismul nu e dictatură. Ci de servitor. Un fel de handyman pe care îl trimiți sa repare W.C.-ul, pana te întorci tu acasă de la afacerile tale serioase. Si cred ca rolul asta e mult mai bun, decât sa fii complet in afara ordinii europene.
Să zicem că vine PSD. Și ce dacă?
Vor rămâne aceste forte la putere? Pentru cel puțin un secol! România a devenit mult prea slabă financiar, ca să se mai conducă singură. Sau credeți cumva ca o sa-l apuce pe Ponta naționalismul și o să refuze ordinele? Au mai încercat și Ceaușescu, și Miloșevici. Ar fi chiar amuzant!
Așa că, știți ce o sa facă PSD? O sa-si facă temele, ca un elev silitor. O sa continue politica de distrugere a socialismului românesc (pe care tot ei l-au creat). O sa dea in sindicate, in pensionari, in bugetari si in tot ce a însemnat România socială, creata de Ion Iliescu in 1990.
Ba chiar mi-ar plăcea sa-i vad, în genunchi, cum trudesc la demolarea statului lor social. Piatra cu piatra. Sub umbra puștilor americane și germane. Mai ales ca după ce o sa termine ei de muncit și or să ridice obosiți privirea, exact atunci, o să se apese pe trăgaci. Pentru că socialiștii n-au ce căuta in secolul 21.
[Cristian Socol]: Şi totuşi. Ce efecte va avea aplicarea Codului Muncii
… Prin noul Cod al Muncii se schimbă asimetric puterea în relaţia angajat – anagajator. Dacă până acum 80-90% dintre cazurile ce ajungeau in fata judecatorilor se finalizau în beneficiul salariatului, acum situaţia va fi invers.(…)
Noul Cod al Muncii va aduce mai multe conflicte de muncă precum şi o volatilitate mai ridicată a ratei şomajului. Un şomaj mai ridicat decât cel normal, mai ales în perioadele de criză. Vom avea o segmentare mai puternică a pieţei muncii şi o excluziune socială mai mare pentru cei slab calificaţi. Cei fără studii, tinerii şi femeile vor fi categoriile cele mai dezavantajate de noile modificări. Nici acum situaţia nu este fericită. Rata şomajului în rândul tinerilor in Romania este de 23%, unul din primele locuri în UE. Jumatate din aceasta reprezintă şomaj structural.
Ne vom confrunta cu posibile presiuni inflaţioniste mai ridicate. (…)
Statele Unite sunt pe drumul spre insolvenţă, iar liderii politici americani se află într-un moment de “cotitură”, a declarat, marţi, un oficial al Rezervei Federale americane (Fed).
“Dacă vom continua pe drumul pe care ne-au pus autorităţile fiscale, vom deveni insolvenţi. Întrebarea este când”, a spus Richard Fisher, preşedintele Rezervei Federale din Dallas, una dintre cele 12 instituţii care intră în componenţa Fed.
Fisher este considerat unul dintre cei mai îndrăzneţi şefi ai băncii centrale americane. Chiar dacă măsurile de ajustare vor fi dificile, Statele Unite vor lua deciziile necesare, a adăugat oficialul, într-un discurs susţinut la Universitatea din Frankfurt. Bancherul a avertizat şi asupra semnelor privind o reluare a stilului de tranzacţii care au alimentat criza financiară.
- Realitatea.net: Băsescu: Ştiţi ce mă îngrozeşte? Dacă se întoarce din nou criza? Se pare că încă avem probleme în UE
Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, miercuri seară, într-un interviu acordat Realitatea TV, că, “deşi părea că a trecut criza”, se pare că “încă avem mari probleme în UE”. Şeful statului a spus că problemele cu care se confruntă ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia afectează economia României.
“Mă uitam la o informaţie de astăzi, dacă vreţi e o chemare la prudenţă, înainte de plecarea mea la Consiliu. Mă duc cu câteva îngrijorări: Portugalia are probleme majore, Irlanda trebuie să împrumute din nou bani, Grecia, împrumutată cu 110 miliarde, nu şi-a făcut veniturile în buget, Marea Britanie şi-a revizuit prognoza de creştere de la 2,2 la 1,7. Testul de stres făcut la băncile europene arată că statele membre trebuie să bage repede 250 de miliarde de euro în bănci“, a explicat preşedintele la Realitatea TV, vorbind despre nevoia de responsabilitate şi solidaritate.
“Deşi părea că a trecut criza, se pare că încă avem mari probleme în UE. Ce se întâmplă în zona euro cu Grecia, Irlanda, Portugalia să nu credeţi că nu ne afectează. Şi dumneavoastră puteţi contribui extraordinar, postul dvs (Realitatea TV – n.r.), renunţând la demagogie şi informându-i corect pe români (…) Ştiţi ce mă îngrozeşte? Dacă se întoarce din nou criza? Dacă se întoarce?”, a atras atenţia preşedintele.
- Money.ro:
Noul acord cu FMI ar putea fi îngheţat dacă deputaţii sprijină scăderea TVA la alimentele de bază
Noul acord cu FMI, de tip preventiv, ar putea fi îngheţat dacă deputaţii vor respinge cererea de reexaminare, propusă de preşedinte, a legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază, anticipează analiştii ING.
Senatul menţine reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, Cererea lui Băsescu a fost respinsă
- Hotnews: Criza din Portugalia ar putea impinge euro spre 1,37 dolari. Pe piata romaneasca, miercuri dupa amiaza euro se tranzactiona sub 4,1 lei
- Adevarul: Papandreou: restructurarea datoriilor ar însemna colapsul băncilor elene
Dacă Grecia ar alege să-şi restructureze datoriile, sistemul bancar elen probabil că ar intra în colaps, a declarat ieri George Papandreou (foto), premierul Greciei, potrivit publicaţiei „Stern”, citată de Reuters. Chiar dacă oficialii eleni au declarat în mai multe rânduri că nici nu se pune problema ca statul să-şi restructureze datoriile, Uniunea Europeană a permis recent Greciei să-şi renegocieze condiţiile împrumutului de urgenţă pe care l-a luat în mai 2010.
- Standard [Bogdan Glavan]: Singura profeție adevărată despre Japonia
4 Commentarii la “CRIZA ECONOMICA, GROAZA PRESEDINTILOR, NU SE POATE INTOARCE, pentru ca nici nu a plecat… Din nou despre apocalipsa sistemului social actual, impunerea Codului de Munca sclavagist si, mai nou, despre insolventa SUA”