Criza preturilor la alimente va continua

5-05-2011 1 minut Sublinieri

Până în iunie, BNR estimează că inflaţia anuală va continua să crească, după ce a atins deja nivelul maxim înregistrat în ultimii trei ani. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR spune că vorbim de o criză a preţurilor la alimente.

Adrian Vasilescu spune că preţurile alimentelor şi combustibililor sunt în creştere în toată lumea.Inflaţia reprezintă creşterea preţurilor. Abia mâine va fi dată publicităţii prognoza de inflaţie pentru 2011. Deocamdată pot să spun aşa cum prevede Banca Naţională în trimestrul doi vom avea o uşoară creştere a ratei de inflaţie, nu a inflaţiei ca atare. E un coeficient foarte important creşterea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 24. Ea produce efecte în continuare până la 30 iulie. De la 1 august vom scapa de această povară şi vom putea vorbi de inflaţie fără influenţe ale aritmeticii. La noi cererea de consum nu creşte avem un deficit de cerere. Inflaţia vine din ofertă pentru că oferta suportă şocul inflaţionist. Pe plan extern sunt pericolele din preţurile alimentelor pentru că preţurile sunt în creştere. E chiar o criză a preţurilor, nu o criză a alimentelor. E o problemă cu preţul alimentelor şi preţul combustibilului”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

BNR nu se aşteaptă ca în 2011 să atingă ţinta de 3% pentru rata inflaţiei anuale.

Agricultorii nu cred în scăderea preţurilor la alimentele de bază, odată cu creşterea producţiei agricole din acest an, prognozată de ministrul Valeriu Tabără. Ba dimpotrivă, fermierii spun că alimentele se pot scumpi din cauza costurilor foarte mari pentru motorină sau îngrăşăminte.

Confruntat cu o moţiune simplă privind sprijinul acordat fermierilor, Valeriu Tabără a prognozat un an bun pentru fermieri, care nu sunt în schimb deloc de aceeaşi părere.  Ministrul s-a arătat optimist şi în privinţa producţiilor vegetale din 2011, deoarece s-a lucrat şi mai mult teren decât în 2010. (…)

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Presa

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare