In ciuda unui referendum si a propriei Constitutii, guvernul din CROATIA a adoptat un proiect de lege ce instituie UNIUNILE CIVILE pentru HOMOSEXUALI

27-06-2014 1 minut Sublinieri

croatia

Articol de Marija Avramovic – Zagreb

La sedinta de ieri [24 iunie] Guvernul croat a adoptat proiectul de lege in ceea ce priveste uniunile civile intre persoane de acelasi sex, iar primul ministru Zoran Milanovic a declarat ca acest lucru implica alinierea Croatiei la solutiile adoptate in principalele tari europene occidentale.

“Cred ca acest proiect de lege nu deranjeaza pe nimeni, deoarece acesta include mai degraba decat exclude” a declarat Milanovic.

Ministrul Administrativ Arsen Bauk a subliniat ca forma finala a proiectului de lege este un “compromis democratic” si ca acesta introduce un parteneriat de viata pentru comunitatea homesexualilor, asigurand astfel o pozitie mai echitabila a parteneriatelor intre persoane de acelasi sex in relatiile cu persoanele heterosexuale, cu exceptia cazului in care vine vorba despre adoptia copiilor si denumirea oficiala a acestei unuini care nu poate fi casatoria.

Persoanele de acelasi sex care intra intr-un parteneriat de viata in fata unui grefier ar trebui sa se bucure de drepturile rezervate anterior exclusiv pentru casatoriile dintre un barbat si o femeie, cum este de exemplu dreptul de mostenire sau facilitatile fiscale. Activistii din ONG-ul Zagreb Pride au primit cu placere textul legii si au subliniat ca, fara indoiala, acesta reprezinta “o evolutie pozitiva si un pas inainte pentru fiecare din noi, lesbiene, gay, bixesuali si transsexuali, cetateni ai Republicii Croate.”

Cei de la Zagreb Pride au spus ca“Acesta este un standard democratic pe care Croatia trebuie sa-l indeplineasca in calitatea de membru al Uniunii Europene, si a fost mult timp o nevoie serioasa pentru cetatenii LGBT din Croatia. Am asteptat acest proiect de lege mai mult de 10 ani. “

Activistii LGBT recunosc ca proiectul de lege prevede accesul la cele mai multe din drepturile specifice de care se bucura in mod traditional un cuplu heterosexual, dar ei considera faptul ca proiectul de lege final privind uniunile civile intre persoane de acelasi sex si care inca nu permite adoptarea copiilor este un lucru esential conservator.

Unele organizatii LGBT au emis o petitie in care, printre alte lucruri, ei condamna cu fermitate politica guvernului “care este discriminatorie si segregationista pentru cuplurile de acelasi sex, si ca aceasta este condusa in principal de calcule politice ale partidelor majoritare.”

Aceste organizatii au notat in petitia lor comuna ca “Daca institutiile de stat nu elimina discriminarea impotriva cuplurilor de acelasi sex, cetatenii de sex masculin sau feminin care traiesc in uniuni de acelasi sex vor fi nevoiti sa se adreseze Curtii Europene pentru Drepturile Omului astfel incat drepturile sa le fie recunoscute si protejate.”

Asociatia “In numele familiei” care la sfarsitul anului trecut a depus eforturi pentru organizarea unui referendum cu privire la casatoriile din Croatia, a spus ca daca guvernul accepta proiectul final de lege cu privire la parteneriatul civil inseamna ca nu tine cont de dorinta poporului exprimata la referendum.

In declaratia asociatiei “In numele familiei” se mai arata:

“Constitutia defineste clar casatoria ca fiind uniunea dintre un barbat si o femeie. Este inacceptabil faptul ca actualul guvern si definitiile de casatorie ale presedintelui Ivo Josipovic presupun o comunitate complet diferita in mod substantial.”

traducere pentru razbointrucuvant de L.F.


Categorii

1. DIVERSE, Homosexualitate, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “In ciuda unui referendum si a propriei Constitutii, guvernul din CROATIA a adoptat un proiect de lege ce instituie UNIUNILE CIVILE pentru HOMOSEXUALI

  1. Cainii latra, ursul merge

  2. Atâta doar, că se îndreaptă încet dar sigur spre România. Iar diferența asta va adânci prăpastia cu Rusia până la război.

  3. inca otara care a intrat in ”randul lumii”

  4. Dar intentiile guvernului erau cunoscute de mult. De aceea au si depus eforturi croatii pentru organizarea referendumului.

    Cu toate drepturile pe care le primesc, cuplurile unisex si cele hetero intrate in parteneriat NU se pot numi “familie”. Inchipuiti-va ce s-ar fi întâmplat in absenta referendumului…

  5. Dar oare Croația n-are o curte constituțională???

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare