UPDATE. Ce a răspuns ministrul Tătaru și de ce BOR ar trebui să reacționeze/ Cu toate că PATRIARHIA consideră revenirea slujbelor în biserici „DEPLIN JUSTIFICATĂ”, Guvernul NU include bisericile în noile măsuri de „relaxare”

12-06-2020 3 minute Sublinieri

UPDATE:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le răspunde reprezentanților Patriarhiei Române, care au cerut joi “revenirea grabnică” la oficierea slujbelor religioase și în interiorul bisericilor. Tătaru spune că nu este posibil din 15 iunie, în condițiile în care încă există transmitere a coronavirusului în comunitate și sunt active peste 4.000 de cazuri, și că o astfel de decizie va fi luată în măsura în care va scădea transmiterea comunitară, dar nu mai devreme de 1 iulie.

  • “Evaluarea și evoluția zilnică din perioada imediat următoare ne va da și momentul când se va face acest lucru. De pe 15 (iunie – n.r.) încă nu. Încă avem rata de transmitere în comunitate.
  • Ieri am avut 237 de cazuri noi, încă avem în jur 150 cazuri în terapie intensivă, încă avem peste 4.000 de cazuri active în societate, iar adresabilitatea a crescut din ce în ce mai mult la unitățile de primiri urgențe în ultima perioadă.
  • În măsura în care vom vedea că în perioada 15 iunie – 1 iulie vom vedea că avem o evoluție favorabilă, scăderea numărului de cazuri, dar mai ales transmiterea în comunitate în măsură scăzută, atunci putem decide.
  • (…) Nu mai devreme de 1 iulie, atât timp cât încă nu avem obiectivată o scădere a transmiterii în societate”, a declarat Nelu Tătaru, vineri, întrebat despre solicitarea Patriarhiei române de reluare a slujbelor în interiorul bisericii. (…)

Nota noastră:

Biserica Ortodoxa Română nu ar trebui să rămână tăcută, având în vedere că ministrul Sănătății s-a exprimat explicit la comunicatul purtătorului de cuvânt.

Vorbele ministrului sunt simple alegații lipsite de fundament. Pentru a întemeia o decizie atât de gravă precum închiderea sau deschiderea bisericilor, s-ar fi cuvenit și se cuvine în continuarea aducerea unor dovezi, unor date concrete.

A spune că transmiterea e comunitară NU este o dovadă și NU este suficient pentru a ține închise bisericile. Atâta timp cât, în mod probat, virusul nu s-a transmis în cadrul liturghiilor; având în vedere că bisericile nu sunt orice fel de comunități, ci un tip particular, restrâns și mai degrabă închis și constant; având în vedere că bisericile nu sunt printre canalele de transmitere a virusului, spre deosebire de spitale, de pildă; rezultă că menținerea restricțiilor asupra bisericilor reprezintă o limitare gratuită și arbitrară a libertății religioase și are ca unică explicație motivația de menținere a unei stări induse de frică și de supunere disciplinară a credincioșilor.

ARTICOL INIȚIAL

Hotnews:

Orban: Decizia de prelungire a stării de alertă o luăm săptămâna viitoare / Ce restricții se ridică de la 15 iunie

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seară că Guvernul va decide prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare. Șeful Guvernului a anunțat însă că mai multe restricții vor fi ridicate începând cu 15 mai. Astfel de la această dată se vor putea redeschide mall-urile, grădinițele și afterschool-urilor, nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări. Măsurile de relaxare sunt luate prin hotărâre de guvern.

De la 15 iunie vor fi exceptate de la măsura izolării la domiciliu persoanele care vin din țări unde rata de infectare cu coronavirus este mai mică, respectiv are un coeficient de sub 5, în baza evaluării INSP. Premierul a precizat că e vorba de state precum Austria, Bulgaria și Grecia. De asemenea, se pot relua cursele aeriene către și dinspre aceste țări.

De la aceeași dată mall-urile se redeschid cu excepția restaurantelor și locurilor de joacă.

De la 15 mai, se va permite redeschiderea grădinițelor, after-school-urilor, în condiții stricte, reglementare prin ordin al ministerelor Sănătății și Educației.

Sunt permise, totodată, evenimentele private cu 20 de persoane în spații închise și 50 în spații deschise.

De la aceeași dată, a precizat Orban, se va relua tratamentul balnear și se reia activitatea în piscine exterioare.

Activitatea loteriei și a caselor de pariuri poate fi reluată de la 15 iunie.

De asemenea, din grupurile pietonale pot face parte 6 persoane care nu fac parte din aceeași familie, față de 3 cât este permis în prezent.

„Starea de alertă este indispensabilă pentru a ține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor”, a spus Orban.

Potrivit premierului hotărârea de prelungire a stării de alertă trebuie publicată în Monitorul Oficial până pe 16 iunie.

Basilica:

Vasile Bănescu: Oficierea slujbelor și în interiorul lăcașurilor de cult este deplin justificată

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat joi că „revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult (cu respectarea subînțeleasă a regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente) este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești”.

Declaraţia vine în contextul discuţiilor referitoare la oficierea slujbelor în interiorul lăcaşurilor de cult cu participarea unui număr mai mare de credincioşi.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a explicat că „au fost făcute, inclusiv recent, firești și consistente demersuri către autorități, însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept”.

„Revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia. Istoria universală a umanității relevă indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia”.

„România este o țară eminamente creștină, o largă majoritate a societății sale (civile) fiind implicată în viața reală a Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta a arătat cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie”.

„Oamenii cei mai implicați în situația de criză prin care a trecut recent și încă trece România au fost cei care și-au dovedit prin fapte concrete ale credinței solidaritatea cu cei afectați de pandemie, cu instituțiile medicale și cu autoritățile înseși. Acești oameni care dau suflu moral societății românești, care promovează prin viața lor valorile fertile social ale credinței creștine și care au contribuit major prin atitudinea lor civică la diminuarea rapidă a efectelor pandemiei, doresc în mod justificat participarea la slujbele Bisericii în biserică”.


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Vasile Bănescu

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “UPDATE. Ce a răspuns ministrul Tătaru și de ce BOR ar trebui să reacționeze/ Cu toate că PATRIARHIA consideră revenirea slujbelor în biserici „DEPLIN JUSTIFICATĂ”, Guvernul NU include bisericile în noile măsuri de „relaxare”

  1. Vax albină mesajul lui Vasile Bănescu, și implicit al Patriarhiei. De când se milogește Biserica lui Christos de niște anticreștini ajunși vremelnic la conducerea statului român? NU este demn de un creștin ortodox român, fiu de Împărat, ca să se târe astfel la picioarele unor neaveniți și diletanți! Unde este discernământul arhiereilor, în frunte cu Patriarhul???
    Chiar nu-și fac onor episcopii noștri niciun proces de conștiință, că Țara noastră= Grădina Maicii Domnului a ajuns ca să fie condusă de un evanghelic CA, un unitarian, un musulman și câțiva creștini vopsiți ortodox, dar f probabil în fapt francmasoni? Dacă aceștia le-ar fi cerut binecuvântare ca să candideze la cele mai înalte demnități în stat, le-ar fi dat???
    Pur și simplu tb ca să anunțe Patriarhia, prin V Bănescu, că din 14.06. slujbele bisericești se vor ține în locașurile special construite în acest scop.
    Oricum a fost o mare greșeală, că BOR a pus botul la panisterie și a vărsat din banii credincioșilor, cărora li s-a interzis participarea la Sf Liturghie, către spitalele patronate de către stat; a ajuns BOR de tb ca să arate supunere Ministerului Sănătății?? Îi tb un certificat de bună purtare, ca să mai aibe voie să mai existe (în fapt) și pe viitor? Sau nu mai este nevoie de fonduri pt terminarea Catedralei Mântuirii Neamului, dacă tot nu se vor mai oficia slujbe bisericești indoor???

  2. Pr .Savatie Bastovoi
    Ieri a fost declarată cifra de 406 infectați cu Covid în Moldova. Numărul testelor a fost 1802. La întrebarea “cine sînt acești oameni, de unde provin și cum au ajuns să fie testați?” am primit un răspuns vag, deși nu oficial, totuși de la purtătorul se cuvînt al Ministerului Sănătății. Cazurile provin din rîndurile polițiștilor, medicilor și a persoanelor care își fac teste la privat. Despre cîți din ei sînt în stare gravă și cîți nu au probleme, nu știm. Cîți au fost internați și unde tot nu știm. Testele s-au făcut în cele 10 (zece centre) abilitate sa faca teste Covid 19.

    Așadar, apar următoarele întrebări:

    1. Cum au ajuns cei 1802 oameni la centrele de testare: 1. Cu ambulanța; 2. Cu mijloace proprii

    2. De ce au ajuns anume aceste 1802 persoane (erau ei toți în stare gravă și cu simptome clare sau Ministerul are un program de recrutare a unor grupuri de cetățeni în vederea testării la Covid 19)?

    3. Dacă testarea s-a produs în orele de lucru, atunci avem 7 ore (420 de minute) în care s-a petrecut totul. Dacă împărțim numărul persoanelor (1802) la 10 clinici abilitate obținem 180 persoane pentru fiecare centru (deși probabilitatea ca împărtirea sa fie ideala e imposibilă). Dar dacă am admite că suspecții au fost repartizați în număr egal către fiecare din cele 10 clinici, obținem că pentru fiecare persoană testată, înregistrată au existat 2.33 minute.

    4. La începutul pandemiei, în plină stare de urgență, existau doar 3 centre acreditate să facă teste. Cînd și de ce au apărut celelalte 7?

    5. Dacă informația cum că testele au prețuri diferite la stat și la privat e adevărată (40 dolari la privat si 100 dolari la stat), atunci apare intrebarea: diferenta o face calitatea testelor sau abilitatea managerială? Dacă există teste mai bune și mai scumpe, precum și teste mai ieftine și mai rele, care e doza de eroare pe care o avem?

    6. În ultimile trei zile au fost declarați peste 1000 de infectați. Cîți dintre ei au fost internați și unde? Cîți au fost trimiși nestingheriți acasă și care e regimul familiilor lor?

    7. De ce în cazul acestui nou val declarat cel mai mare și agresiv din Europa nu se mai dau localitățile din care provin cei infectați, așa cum se dădeau la început?

    8. Cîte ambulanțe au fost implicate ieri în transportarea celor 1802 persoane și care a fost traseul lor și timpul parcurs.

    9. Ce alte probe de laborator se fac în afara testului cu jucăriile de 800 si respectiv 1800 lei moldovenesti în cazul Covid 19?

    10. În ce măsura au fost verificate toate cele 1802 teste făcute ieri pentru a se asigura că toate probele provin de la 1802 persoane? Verificarea se impune pentru a elimina posibilitatea de a infecta mai multe teste folosind același subiect contaminat.

    Aștept răspuns la aceste întrebări înainte de a ieși din casă. Vă asigur că împreună cu mine îl așteaptă sute de mii și chiar milioane de oameni. De două zile primesc mesaje din toată lumea de la prietenii mei români care mă întreabă ce nebunie se petrece la noi. Chiar, ce nebunie se petrece? Vă rog respectuos să faceți ordine în informația răspîndită răspunzînd la toate cele zece întrebări de mai sus. Vă mulțumesc.

  3. @ cristian: Subscriu. Si cred ca principalul motiv al supunerii BOR fata de stat sunt fondurile pt CMN. De la inceputul pan-minciunii pozitia BOR nu a fost sanatoasa, au intrat in jocul statului si poate la inceput nu stiau exact la ce supun, cu toate ca ne-am fi asteptat la mai mult discernamant si intelepciune din partea lor. De acum e mult mai greu de iesit din ticalosia asta. Conducerea BOR ar trebui sa se smereasca si sa marturiseasca in fata credinciosilor ca au gresit acceptand tacit directivele statului ignorand ingrijirea sufleteasca a turmei, insa ma indoiesc ca o vor face.

    O pozitie demna de ierarh in marturisirea credintei si apararea Bisericii am vazut la PS Petru de Ungheni si Nisporeni. In Moldova “expertii” din comisia de sanatate au interzis explicit impartasirea cu Sf. Taine.

    http://episcopia-ungheni.md/ro/uncategorized/lovitura-in-biserica-hotararea-nr-13-a-comisiei-nationale-extraordinare-de-sanatate-publica-privind-restrictionarea-tainei-sfintei-impartasanii-termometria-si-mesele-de-pomenire/

    Iertati-ma!

  4. In perioada de timp cu restrictii sub pretextul pandemiei Covid-19,
    companiile multinationale de pe platformele industriale din Timisoara au instalat tehnologia 5G pentru comunucatiile prin Internet. Inainte de aceasta perioada fiecare companie avea o retea locala (LAN) de calculatoare ce se conecta la Internet folosind cabluri sau wi-fi(tehnologia furnizata de companiile telefonie mobila). Unele companii lasau la vedere (acces public daca stii parola) aceste LAN altele ascundeau numele punctelor de acces(AP) la aceste LAN. Oricine vine in zona din apropierea companiei poate vedea AP ale companiei si constata ca pe linga AP vechi (din divesre motive nu l-au dezactivat) este accesibil un AP nou al carui nume este ca si cel vechi dar contine si literele -5G.
    Probabil ca guvernantii vor sa prelungeasca “perdeaua de fum Covid19” ce acopera instalarea tehnologiei 5G la companiile multinationale pina ce TOATE vor confirma ca s-a terminat instalarea.

  5. Pingback: Guvernul decide, în cele din urmă, să permită slujbele religioase și în interiorul bisericilor. Reacția Patriarhiei: „este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale”
  6. Pingback: Guvernul decide, în cele din urmă, să permită slujbele religioase și în interiorul bisericilor. Cum a reacționat Patriarhia și cum e prezentată în massmedia decizia
  7. Pingback: Explicații despre “Puterea politică” spre folosul credincioșilor ortodocşi | theodosie.ro
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare