CULTURILE AGRICOLE IN PERICOL. Vremea calda, seceta si perspectiva unui inghet pot compromite recoltele

21-01-2014 4 minute Sublinieri

seceta

Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului produce probleme şi în viticultură, iar un îngheţ poate compromite total viţa de vie.

Perioadă de îngrijorare pentru viticultorii vranceni. Temperaturile primăvăratice favorizează înmugurirea viţei de vie iar un eventual ger năpraznic poate compromite definitiv cultura viţei de vie din acest an, scrie ziaruldevrancea.ro.

Fermierii şi specialiştii speră ca lunile ianuarie şi februarie să nu aducă temperaturi cu multe grade sub zero astfel încât producţia de struguri din acest an să fie salvată. Cultura viţei de vie este extrem de sensibilă la factorii de mediu. Până acum, iarna este neobişnuită prin temperaturile cu mult peste zero grade Celsius înregistrate în fiecare zi. Acest lucru ar putea pune în pericol cultura viţei de vie, mai ales dacă în următoarea perioadă se va instala gerul. “Dacă vin geruri de -15-18 grade Celsius pierderea poate fi de 100%. Ce este mai grav, se distruge planta, se pierde investiţia”, a spus inginerul Toader Manole, preşedintele Federației Viticultorilor Vrancea. 

Cei care lucrează via de ani de zile spun că nu au mai trecut prin asemenea momente de ani buni. În această perioadă, cultura viţei de vie are nevoie de zăpadă şi nu de temperaturi de primăvară. “Sper ca vremea să nu facă asta. Dacă înmugureşte via situaţia va fi foarte dificilă“, a spus un viticultor din comuna Varteşcoiu.

“Nu am mai văzut o aşa vreme în plină iarnă, s-ar putea să fie foamete anul ăsta. Dacă dă îngheţul va fi afectată via”, a spus un alt viticultor.

Fermierii spun că au mai trecut printr-o situaţie asemănătoare în urmă cu aproape 30 de ani. Atunci, după o iarnă blajină, cu temperaturi ridicate, care au favorizat producerea ochilor la viţa de vie, a venit un ger de minus 30 de grade Celsius în luna februarie care a compromis aproape întreaga producţie de struguri din Vrancea.

  • Agrointel:

Baciu, LAPAR: ”E secetă deja! Opt litri pe metru pătrat în 120 de zile! Autoritățile să spună adevărul!”

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), spune că în acest moment 40% din suprafețele agricole de mare cultură ale României sunt în pericol din cauza căldurii excesive din această perioadă.

”Toate pământurile însămânțate în toamnă sunt în pericol. Dacă vine un îngheț și nu ninge va fi prăpăd. Asigurări pe secetă și îngheț nu putem face. Suntem la mila lui Dumnezeu. În acest moment estimez că 40% din terenuri sunt însămânțate deja cu culturi de toamnă. La pomi și viță de vie e și mai rău” spune Baciu.

Președintele LAPAR precizează că și în cazul în care vom scăpa de îngheț, seceta deja face pagube: „În toată Moldova, dar și în Sud-Vest (Dolj, Mehedinți), au căzut doar 8 litri pe metru pătrat de precipitații în 4 luni. Atenție, în 4 luni!”.

Laurențiu Baciu a adăugat că în acest moment cel mai important lucru este ca autoritățile să spună adevărul.

A doua tranșă din subvenție, așteptată de fermieri

Președintele LAPAR a dat ca exemplu situația subvenției directe: ”De la începutul anului nu a intrat nici un leu în conturile noastre, ale fermierilor. Am primit la sfârșitul anului trecut avansul de 50%, 60 de euro și un pic. De atunci, nimic, deși am primit promisiuni că vom avea toți banii la începutul acestui an.”

Daniel Constantin îi liniștește pe fermieri: Nu avem secetă. Teama noastră e să nu vină un îngheț

Ministrul agriculturii Daniel Constantin a dorit să îi liniștească pe fermierii îngrijorați de absența precipitațiilor din ultimele trei luni. Oficialul a anunțat astăzi, în cadrul unei emisiuni televizate, că nu se poate vorbi încă de o secetă și că ploile de la începutul toamnei s-a constituit în rezerse bune pentru culturi.

Daniel Constantin a făcut referire indirect la declarațiile unor fermieri care au atras atenția că în ultimele 120 de zile s-au înregistrat prea puține ploi. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a fost unul dintre cei care a solicitat autorităților să recunoască deficitul de apă din această perioadă, anunțând că 40% din ogoare suferă de secetă.

Drept răspuns, ministrul agriculturii a anunțat că este greșit să se vorbească deja de o secetă și că ploile căzute în septembrie și octombrie constituie încă o resursă suficientă pentru culturile agricole. Temperaturile mai mari decât cele normale pentru lunile de iarnă au favorizat dezvoltarea plantelor, iar teama cea mai mare a lui Constantin și a oficialilor din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este un posibil îngheț. ”Acesta ar putea să ne pună cu adevărat în dificultate și să producă pagube în lipsa unui strat protector de zăpadă”, a anunțat Daniel Constatin în platoul emisiunii Viața Satului de la TVR 1.

[…]

Semne bune anul n-are pentru agricultură. După luna decembrie, una dintre cele mai secetoase din ultimii 50 de ani, nici ianuarie şi februarie nu se anunță cu prea multe precipitaţii. Fermierii îşi fac griji pentru recolta din acest an. În lipsa zăpezii, un eventual îngheţ va face ravagii pe câmpuri și în livezi.

Dacă nu ninge şi nici nu plouă în următoarele săptămâni, s-ar putea ca la vară, agricultorii să nu aibă ce recolta. Atât fermierii din centrul ţării, cât și din alte zone, sunt la fel de îngrijoraţi. În lipsa stratului protector de zăpadă şi a apei din sol, o scădere bruscă a temperaturilor ar distruge grâul, rapiţa şi orzul semănate în toamnă. Totodată, specialiștii spun că lipsa precipitațiilor și a zăpezii în această perioadă va afecta culturile agricole, iar ca urmare, grâul și orzul se vor scumpi.

În luna decembrie, precipitaţiile au fost de 5 ori mai mici decât mediile pentru această lună din ultima jumătate de veac. Nici ianuarie şi februarie nu vor duce apă mai multă. În același timp și debitele râurilor sunt în scădere. Deocamdată situaţia nu este alarmantă, spun oficialii de la Agricultură. Datele însă, se pot schimba de la o zi la alta. Cu toate acestea, cei care au făcut lucrările agricole ca la carte şi au folosit soiuri de seminţe româneşti, rezistente chiar şi la ger de minus 20 de grade, pot sta liniștiti,  spun agronomii, care îi asigură că nu vor avea probleme.

Suprafața totală folosită pentru agricultură în judeţul Alba este de 135.087 de hectare , din care puțin peste 130.000 hectare o reprezintă partea arabilă, urmată de vii ( 4.656 de hectare) și livezi, care se întind pe 931 hectare. Anul trecut, 35.755 hectare au fost însămânțate cu porumb, 5.795 hectare cultura de cartofi, iar plante de nutreț 7.512 hectare. De asemenea, în Alba se mai cultivă grâu, ovăz, orzoaică, soia, floarea-soarelui, plante medicinale, tutun, sfeclă de zahăr, căpșuni, muștar și chiar mac.

Căldura din ultima vreme pune în pericol nu doar culturile agricole, ci și plantațiile de pomi fructiferi. In alte zone din țară, fermierii se roagă să ningă ori să plouă. Situația este cu atât mai gravă cu cât într-un an bun, producția agricolă influențează și creșterea economică.

În 2011, agricultura românească a înregistrat o creștere de 17%, dar în 2012, cand au fost temperaturi ridicate și ploi putțne, a scazut cu 20%. În schimb, anul trecut, la fel de bun pentru fermieri, s-a înregistrat o producție agricolă record pentru după 1989 și o creștere de 28,5%. În 2014 însă, experții se așteaptă la o noua scădere. Nici meteorologii nu vin cu vești mai bune pentru perioada următoare.

„Urmează o ușoară răcorire undeva pe sfârșitul săptămâni, începând de sâmbătă, dar aceasta se va resimți doar la deal și la munte, tot aici sunt așteptate și precipitații destul de slabe însă”, a declarat Narcis Maier, de la Centrul Meteorologic Cluj. Din păcate, puțini fermieri au încheiat asigurări arătînd că nu au îvățat lecția anilor trecuți, când culturile le-au fost distruse de inundații, secetă sau ger.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “CULTURILE AGRICOLE IN PERICOL. Vremea calda, seceta si perspectiva unui inghet pot compromite recoltele

  1. Se pare ca si pe la englezi mai sint unii care mai fac corelatii intre pacat si consecintele acestuia:
    Asta apropo de ravagiile vremii.
    http://www.telegraph.co.uk/news/politics/ukip/10582688/Ukip-suspends-councillor-who-claimed-gay-marriage-vote-caused-floods.html

  2. Clima este manipulata. Darele chemtrails contin aluminiu, bariu si strontiu. In unele zone ale planetei natura se usuca, culturi si paduri intregi care mor si in locul carora nu mai creste nimic.
    Ph-ul solului a ajuns la un nivel de 20 de ori mai mare decat cel normal.
    Cine controleaza sursa de hrana, controleaza totul.

    Intre 20 – 40% din razele soarelui nu mai ajung la sol. Dar noaptea, acest ecran format de darele chemtrails actioneaza ca un paravan si nu lasa pamantul sa se raceasca.

    Chinezii au capacitatea de manipulare a vremii si formeaza furtunilor de zapada.

    NASA detine un brevet pentru formarea furtunilor de zapada si gheata.

    Exista tehnologia de a manipula vremea: canicula, ploi devastatoare chiar uragane, temperaturi extreme, furtuni de zapada …

    Cazurile imbolnavirilor de astm, alheimer, autism s-au inmultit fara a fi descoperite alte motive decat intoxicarea cu aluminiu.

    Un film care merita vazut in intregime:

    http://www.youtube.com/watch?v=8-HiggFVKwk#t=906

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare