CUM NE TRATAM EROII? Soldatii români cazuti la Stalingrad au fost reinhumati in cutii de carton lipite cu scoci…

5-10-2017 7 minute Sublinieri

Când am văzut cutiile astea de carton, m-am gândit la bunicul meu care a luptat în al doilea război mondial, pe frontul de est. Lui, Dumnezeu i-a îngăduit să se întoarcă acasă și să nu ajungă o mână de oase pusă într-o cutie de carton și îngropată în pământ rusesc.

Când am văzut cutiile, așezate în aceeași groapă cu zecile, ca marfa în depozitul unui super-market, mi-am amintit de toți centenarii despre care am scris și de la care învățat adevărate lecții de viață. Dar mai ales de Toderici mi-am adus aminte. A fost un interviu imposibil, pentru că, la 60 de ani de la întoarcerea de pe front, Florea Gheorghe, fostul învățătorul al lui Marin Preda, era rămas încă acolo. Blocat în tranșee și-n amintiri. Și din toată viața lui, Toderici a considerat că doar aceasta, experiența războiului, este îndeajuns de importantă, pentru a fi consemnată.

Când am văzut cutiile astea de carton, mi s-a făcut rușine. Față de bunicul meu, față de Toderici, față de toți centenarii pe care i-am cunoscut și care au luptat odinioară alături de cei puși azi în cutii.

Zece soldați reînhumați ca la carte, în ceremonia de inaugurare a cimitirului

Conform evidențelor Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), pe teritoriul Federației Ruse au murit 25.549 militari români.

ONCE a identificat mormintele a 4.361 de militari români, morți în lupta de la Stalingrad și înhumați în 65 de cimitire de campanie și gropi comune.

Ȋn lunile august – octombrie 2015, au fost efectuate primele exhumări în localitățile rusești Plodovitoe, Gromki și Izbușenski, fiind identificați 72 de militari români morți în al doilea război mondial, informează Ambasada României la Moscova

62 dintre soldați au fost reînhumați la 23 octombrie, iar 10 în timpul ceremoniei din 25 octombrie 2015. Atunci, de Ziua Armatei, Ambasada României în Federația Rusă, în colaborare cu Asociația „Voennîe Memorialî” și autoritățile centrale și locale ruse, a organizat și desfășurat ceremonia oficială de inaugurare a primului Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriul fostei URSS, la Rossoșka (regiunea Volgograd), construit în memoria militarilor români căzuți în cel de-al doilea război mondial pe front, în luptele de la Stalingrad.

La ceremonie au participat zeci de persoane, printre care și reprezentanți ai mai multor instituții ale statului român, reprezentanți ai MAI și parlamentari, un sobor de preoți români, veterani de război, reprezentanți ai mass-media, reprezentanți ai societății civile. 

Ȋntr-o groapă săpată ca un tranșeu au fost reînhumate rămășițele pământești ale celor zece militari români. Ȋn sicrie negre, din carton, care aveau prins tricolorul românesc. 

Reînhumarea s-a făcut atunci exact așa precum prevăd normele în vigoare, prezentate în «Manualul privind strămutarea mormintelor de război» publicat pe site-ul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, instituția aflată în subordinea MApN.   

Ce scrie în «Manualul privind strămutarea mormintelor de război»

„După stabilirea locului în care vor fi reînhumate, osemintele vor fi introduse în sicrie de carton sau de lemn, cu dimensiunile 60/40/20 centimetri. Pe sicrie se va nota, pentru o evidență exactă, locul și rândul din cadrul cimitirului în care vor fi reînhumate osemintele respective”, se arată în secțiunea a 9-a, punctul 1.2 din documentul oficial.

„Se vor săpa șanțuri longitudinale, de dimensiuni adaptate sicrielor, în conformitate cu modelul prezentat în figura 4.9.4 din anexa 13 (foto mai jos). Se va evita opțiunea săpării unor gropi separate, întrucât acest fapt ar presupune un volum de muncă mult mai mare.”

Mai departe, normele în vigoare prevăd că „la fiecare patru-șase sicrie se va amplasa un semn de căpătâi, specific religiei celor înhumați (cruce creștină, stelă musulmană, piatră de mormânt), pe care va fi înscris numărul (necunoscuți și cunoscuți), numele și prenumele, unitatea și data decesului, dacă se cunosc”, precum și un „text comemorativ”.

Doar 8 sicrie și niște pungi cu oase

Anul trecut, tot de Ziua Armatei României, la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoșka au fost reînhumați alți 594 militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în toamna – iarna anilor 1942/1943. Ȋnsă doar pentru 8 dintre ei s-au găsit sicrie.

 

Ceilalți 586 de soldați români au fost reînhumați în cutii de carton lipite cu două benzi de scoci. Fără tricolor deasupra. 

Cum în groapa aceea sunt în jur de o sută de cutii, iar cei reînhumați sunt aproape 600, e posibil ca într-o singură cutie de carton să fi fost introduse resturile pământești ale mai multor soldați. Ȋn pungi de plastic.

Reînhumați fără tricolor

Vinerea trecută, la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoșka (Volgograd), Ambasada României în Federația Rusă și MApN au organizat o nouă ceremonie de reînhumare, pentru alți 345 de militari români căzuți pe front în al doilea război mondial.  

La ceremonie a participat și o delegație oficială din România. Reprezentanții autorităților române au aprins candele ale recunoștinței la cele 22 de plăci comemorative din cimitir, au depus coroane de flori și au păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor căzuți la datorie.

Oasele ostașilor căzuți la datorie au fost reînhumate toate, fără discriminare, în cutii de carton. 

 

După ce fuseseră introduse în aceleași pungi de plastic.

Și doar câteva dintre cutii au avut prinsă și o bandă tricoloră pe deasupra.

Dovada respectului pe care îl purtăm celor care au murit făcându-și datoria față de țară

Mai contează, pentru cei decedați acum 70 de ani, că e un sac din pânză sau e o pungă de nailon? Că e cutie sau sicriu din carton? Că e tricolorul sau e o bandă de scoci?  Că e o piatră de mormânt, și nu o cruce, la căpătâiul lor?

Toată această acțiune, lăudabilă în sine, de căutare – identificare, exhumare și reînhumare a militarilor români căzuți în cel de-al doilea război mondial, e mai mult pentru noi, cei vii, decât pentru ei, cei plecați la Dumnezeu. 

E dovada respectului pe care românii – cu toții, nu doar cei care au comandat cutiile – îl poartă soldaților care au murit făcându-și datoria față de țară. Iar semnul prețuirii noastre stă nu doar în gestul reînhumării, ci și în modul în care facem asta. Ȋn ambalajul cu care punem în groapă oasele lor. Fără tricolor și fără cruci la căpătâie, de parcă n-am ști nici cine au fost, nici cum au murit.

Active News a solicitat ieri Ministerul Apărării Naționale și Oficiului Național pentru Cultul Eroilor să ne comunice motivele pentru care militarii români căzuți în timpul celui de-al doilea război mondial au fost reînhumați în cutii de carton, prinse cu scoci.

Până acum, nu am primit niciun punct de vedere. Ȋn moment în care îl vom avea, îl vom face public.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) ne anunţa, la 28 septembrie a.c., printr-un Comunicat de presă (vezi textul integral al acestuia la adresa de internet http://www.mapn.ro/cpresa/15660_Militari-rom%C3%A2ni-c%C4%83zu%C8%9Bi-la-Stalingrad,-re%C3%AEnhuma%C8%9Bi-la-Rosso%C8%99ka) că a doua zi urma să aibă loc, „în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd”, reînhumarea unui număr de „345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. La 29 septembrie, după ce reînhumarea a avut loc, acelaşi Minister al Apărării publica 11 fotografii făcute la Rossoşka (vezi galeria completă, intitulată Aspecte de la ceremonie, la adresa de internet deja indicată mai sus).

Unele dintre aceste imagini prezintă scene care, pentru orice om normal, sunt absolut revoltătoare. În fotografia numărul 2, de exemplu, se văd, într-o groapă de mari dimensiuni, săpată la câţiva metri în spatele unui scurt text inscripţionat pe suprafaţa unui bloc de marmură neagră, nişte cutii de carton, închise cumva cu bandă adezivă trasparentă. Imaginea cea mai sinistră din cele 11 este cea cu numărul 4. Aici, groapa în cauză, săpată cu un utilaj mecanic (panta folosită de acesta pentru a ieşi din groapă e vizibilă, clar, în partea din stânga, sus), se vede pe toată lungimea sa: înăuntru sunt aşezate, ordonat, în şase şiruri paralele lungi, plus un al şaptelea, incomplet, mai multe sute de cutii din carton maroniu, de tipul acelora în care sunt ambulate, în mod obişnuit, pachetele de biscuiţi sau pungile cu pufuleţi (http://www.mapn.ro/fotodb/20170929/IMG_5669).

Dacă te uiţi în grabă, ai senzaţia că e o vreo fotografie a Poliţiei, care tocmai a prins nişte borfaşi ce voiau să îngroape, pe şest, ceva mărfuri de contrabandă. Două sau trei dintre cutii sunt vizibil desfăcute sau parţial rupte. Imaginea cu numărul 7 ne lămureşte, pe deplin, despre ce-i vorba: un înalt funcţionar civil din Ministerul Apărării stă în poziţie de drepţi în faţa unui şir de opt cutii din carton, de mărimea celor pe care le-am văzut deja în groapă, doar că acestea au, la mijlocul axei lor lungi, câte o bandă tricoloră lată de câţiva centimetri (http://www.mapn.ro/fotodb/20170929/IMG_5723). În imaginea numărul 8, un ins îmbrăcat într-o uniformă militară cu camuflaj de deşert stă în groapă, în picioare, şi se uită în jos, către cinci dintre cutiile cu bandă tricoloră. În imaginea numărul 9, înaltul funcţionar civil – care e chiar actualul secretar general al MApN, înalt funcţionar public – stă pe vine, pe marginea gropii, şi dă o cutie cu bandă tricoloră insului în uniform de camuflaj, aflat în groapă (http://www.mapn.ro/fotodb/albums/20170929/IMG_5727.jpg).

Cine sunt participanţii vinovaţi de aceast episod jenant

Dintre oficialităţile statului român care au participat la această uluitoare nemernicie – nu pot numi altfel reînhumarea în cutii din carton a câtorva sute de militari români căzuţi la datorie – îi putem identifica, din explicaţiile care însoţesc fotografiile, ca şi din Comunicatul MApN, pe următorii: Codrin-Dumitru Munteanu, secretarul general al MApN şi conducăorul delegaţiei care a participat la reînhumare; senatorul PSD Titus Corlăţean şi deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, ales pe listele USR; comunicatul MApN vorbeşte şi de prezenţa unor „reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Externe”. În mai multe din cele 11 fotografii poate fi lesne identificat şi Constantin Dudu Ionescu, fost demnitar din partea PNŢCD şi actualmente consilier de stat la Cotroceni (comunicatul MApN nu îl aminteşte, dar el apare în mai multe informaţii de presă – vezi la adresa de internet http://www.stiripesurse.ro/revoltator-militarii-romani-cazu-i-la-stalingrad-ar-putea-fi-reinhuma-i-fara-onoruri-militare-razbunarea-crunta-a-lui-dmitri-rogozin_1222348.html, ca şi la adresa de internet http://www.romania-actualitati.ro/ostasi_romani_cazuti_in_luptele_de_la_stalingrad_reinhumati_la_rossoska-107787). E drept, Dudu Ionescu nu apare, pe site-ul MApN, în niciuna dintre fotografiile ce înfăţişează cutii din carton, ci – inclusiv purtând ochelari de soare negri, de zici că tocmai joacă într-o scenă din Men in Black – doar în unele în care e prezentată o slujbă religioasă, oficiată, pe cât înţeleg, de un preot militar.

Fără fanfară şi fără gardă de onoare, c-aşa vrea Rogozin, zice presa

Dincolo de ideea absolut incalificabilă – şi de care se fac responsabile în mod direct autorităţi de stat române – de a reînhuma în cutii de carton militari căzuţi pe front, la datorie (nu contează când şi unde), ceea ce s-a petrecut acum două zile în cimitirul de la Rossoşka e la fel de revoltător şi din altă perspectivă: conform informaţiilor de presă existente, care preiau inclusiv un fragment dintr-un text publicat de ziarul rusesc Izvestia,reînhumarea s-a desfăşurat „modest”, adică „fără fanfară militară şi gardă de onoare”. Surse deschise afirmă, explicit, şi că „o dispoziție în acest sens a fost emisă de Dmitri Rogozin, responsabil pentru pregătirea ‘sărbătorilor în cinstea celei de-a 75-a aniversări a victoriei Armatei Roșii în bătălia de la Stalingrad’”. Aceleaşi surse sugerează şi că „vicepremierul rus ar fi luat această decizie la insistența activiștilor locali, nemulțumiți de pregătirile pentru ceremonia solemnă de reînhumare a militarilor români” (vezi textul de la la adresa de internet http://www.stiripesurse.ro/revoltator-militarii-romani-cazu-i-la-stalingrad-ar-putea-fi-reinhuma-i-fara-onoruri-militare-razbunarea-crunta-a-lui-dmitri-rogozin_1222348.html).

Câteva întrebări, plus o urare sinceră, preluată din reacţii deja publice

Că Rogozin are o astfel de atitudine, nu-i deloc de mirare. Ştim, cu toţii, cine e personajul acesta. Ceea ce e rămâne însă absolut intolerabil e episodul reînhumării, în cutii de carton, a unor militari români căzuţi în luptă. Să explic niţel, ca să fie mai clar, dacă se mai află, cumva, cineva care chiar nu pricepe: îţi poţi imagina că, la Paris, ajunşi la Domul Invalizilor, l-am găsi, de exemplu, pe Napoleon (alt militar decedat demult) aşezat într-o cutie din carton? Sau că, la Arlington, cimitirul militar ar fi alcătuit din şiruri nesfârşite de cutii din carton (eventual acoperite cu ceva folie de plastic, ca să nu le strice ploaia)? Nu, cred că nimeni zdravăn la cap nu-şi poate imagina aşa bazaconie sinistră. Nu-i bai, ce nu pot face francezii şi americanii pot face, iată, românii! Mai precis, instituţii ale statului român, ca şi partide politice importante, de la Putere, ca şi din Opoziţie.

Şi e clar că despre instituţii vorbim aici, nu despre comportamentul unor simple persoane fizice, oricine ar fi ele. Niciuna dintre oficialităţile române (alese sau numite în funcţie, nu contează) pe care le-am înşirat mai sus nu se afla acolo în nume propriu, ci, evident, doar reprezentând instituţiile unde lucrează: Guvernul, mai multe ministere (Apărarea şi Externele), Administraţia Prezidenţială, ambele Camere ale Parlamentului, ca şi două dintre partidele parlamentare importante – PSD şi USR. Citind toată această listă, nu poţi înţelege decât un lucru: pentru oficialităţi române de toate culorile şi rangurile, să-şi bată joc de militari români morţi la datorie pare a nu fi o problemă. Dimpotrivă. De ce niciuna dintre instituţiile implicate n-a dat deja explicaţii şi nici n-a prezentat scuze, nu-i deloc clar. De ce MAE nu a întreprins nimic vizibil – şi adus în timp util la cunoştinţa opiniei publice – pentru a face ca Federaţia Rusă să respecte chestiuni de bun simţ elementar, ca şi de protocol diplomatic, iarăşi nu-i clar.

În câteva din grupurile de pe Facebook unde sunt discutate frecvent chestiuni ce ţin de Apărare, ca şi de istoria militară, există deja mesaje deschise care exprimă revolta faţă de reînhumarea unor militari români în cutii de carton. Cineva foloseşte, pe bună dreptate, formula „bătaie de joc”. Altcineva are o postare extrem de scurtă, dar clară: „Penibil!”. Privind fotografiile cu oficialităţi române prezente la Rossoşka, altcineva scrie: „Dar s-au dus  putorile să mănânce pe banii statului şi să bea votcă de calitate. Cred că a fost coadă”. Alte persoane au postat, referindu-se tot la atitudinea oficialităţilor române: „Ireal”; sau „Ruşine!”; sau „Împuţiţi!”; sau „Ruşine autorităţilor de ‘carton’, ruşine delegaţiei româneşti… jegurilor!”; sau „Bine că nu i-au pus în plasa de plastic rămasă de la cumpărături ☹. Ordinari!”. […]/ integral la sursa


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “CUM NE TRATAM EROII? Soldatii români cazuti la Stalingrad au fost reinhumati in cutii de carton lipite cu scoci…

  1. Pentru Sechelariu la Bacău au fost bani pentru fanfară militară și gardă de….. . Onoare nu se poate numi ,pentru că dacă aveau onoare refuzau să fie prezenți.
    Pentru cei care merită, au fost folosite cutii de carton in loc de sicrie, pentru care s-au decontat câteva milioane de euro.
    Ce să mai ..!? Ne merităm soarta. Așa știm să ne respectăm valorile.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare