PS IGNATIE MUREȘEANUL – ALES EPISCOP DE HUȘI

5-10-2017 3 minute Sublinieri

Basilica:

Sfântul Sinod a ales noul Episcop al Hușilor

Primele declaraţii după alegere | PS Ignatie Îl cheamă pe Dumnezeu în ajutor în noua misiune

A fost ales noul Episcop al Hușilor!

În ziua de 5 octombrie 2017, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestei ședințe a avut loc alegerea noului Episcop al Hușilor.

Candidații propuși de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au fost Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia, Exarh Administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și stareț al Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, ca Episcop al Hușilor, cu un număr de 39 din 48 de voturi valid exprimate.

 Biroul de presă al Patriarhiei Române

***

În urma alegerilor care au avut loc astăzi în Reşedinţa Patriarhală, PS Ignatie a devenit Episcop ales al Huşilor. După alegere, Preasfinţia Sa a mulţumit lui Dumnezeu şi L-a rugat să-l binecuvinteze în noua slujire.


Preafericirea Voastră, mi-aţi dat un credit extraordinar de mare alegându-mă în postul de Episcop titular al acestei binecuvântate eparhii. Ştiu că aşteptările din partea Înaltpreasfinţiilor şi Preasfinţiilor Voastre sunt direct proporţionale cu cerinţele stringente, responsabile şi consistente pe care le presupune o asemenea demnitate de la sine. Însă, am nădejde vie că rugăciunile stăruitoare, dragostea şi sprijinul nepregetat atât al Preafericirii Voastre, al Înaltpreasfinţiilor şi Preasfinţiilor Voastre sunt pentru mine reazem şi referinţă sfântă în această slujire încredinţată.

Îmi propun, cu ajutorul şi lucrarea harului lui Dumnezeu, să-i slujesc pe clericii şi credincioşii din Eparhia Huşilor, şi o spun cu toată deplinătatea conştiinţei mele, aşa cum ne cere Sfântul Simeon Noul Teolog: nepărtaş la păcat, smerit în purtarea din afară şi inimă zdrobită în starea dinlăuntru. Fără a mă plasa în zona aceasta a convenţionalului, îmi revine datoria aceasta firească de a-I mulţumi lui Dumnezeu celui slăvit în Treime, Sfântului Ignatie Teoforul, ocrotitorul meu spiritual, pentru aceste momente. Apoi, mulţumesc Preafericirii Voastre pentru încrederea sinceră, dragostea şi mai ales grija discretă manifestată faţă de persoana mea. Vă mulţumesc!

La final, ierarhul a adresat mulţumiri mai multor persoane care l-au îndrumat şi susţinut de-a lungul activităţii sale în slujba Bisericii.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

***

PS Ignatie Mureșanul este noul Episcop al Eparhiei Hușilor. Ierarhul a fost ales joi cu majoritate de voturi de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ședinței de lucru prezidate de Patriarhul Daniel.

Pentru scaunul episcopal vacant al Huşilor, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a propus doi candidați. Pe lângă PS Ignatie Mureșanul, a fost propus și  Arhimandritul Nichifor Horia, Exarhul Administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Scaunul de Episcop al Hușilor a rămas vacant în luna august în urma retragerii Episcopului Corneliu. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, în maximum 60 de zile de la vacantarea unui scaun episcopal Sfântul Sinod trebuie să aleagă un nou Chiriarh.

Pe ordinea de zi, prezentată la începutul şedinţei de Patriarhul Daniel, se mai află canonizarea a doi vieţuitori de ranguri diferite din Biserica noastră şi anume, Mitropolitul Iosif Naniescu care va purta numele Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi un mirean foarte evlavios Gheorghe de la Piatra Neamţ pentru care noi am recomandat numele de Gheorghe Pelerinul, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, va fi introdus în calendarul ortodox român şi un sfânt dintr-o Biserică soră. Este vorba de Sfântul Neofit Zăvorâtul din Biserica Ciprului.

În timpul întrunirii vor fi abordate şi alte teme legate de viaţa Bisericii, învăţământ, ora de religie, activităţi privind diaspora ortodoxă română, precum şi unele aspecte pastorale şi misionare din cuprinsul Eparhiilor, a mai precizat Patriarhul României.


Noul Episcop, până astăzi Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-a născut în 7 iulie 1976, în Bilbor, jud. Harghita. Preasfinţitul Ignatie a absolvit Şcoala Generală în comuna natală, Bilbor, jud. Harghita în anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Topliţa, jud. Harghita (1991-1992), ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia (1992-1997) şi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (1997-2001).

A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna”, Sibiu, specializarea Patrologie şi Literatură Postpatristică, sub îndrumarea ştiinţifică a arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu (2001-2007). Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universităţii Bucureşti, sub îndrumarea ştiinţifică a diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza (2007-2011), sub a cărui conducere magistrală a întocmit şi susţinut teza de doctorat: Sfântul Grigorie Palama şi doctrina despre energiile necreate (Bucureşti, 2011).

În perioada 2003-2008 a urmat studii postuniversitare (doctorat) în Atena, ca bursier al Sfântului Sinod al Greciei şi al YKY (Idrima Kratikon Ipotrofion).  În prezent este doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ethniko Kapodistriako”, Atena, pregătind o teză de doctorat cu tema Contribuţia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercreştin, sub îndrumarea ştiinţifică a arhim. prof. univ. dr. Nikolaos Ioannidis şi a Î.P.S. Mitropolit prof. univ. dr. Hrisostomos Savvatos.

A fost hirotonit diacon şi preot în anul 2001 şi tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii Sfânta Treime din Alba Iulia (Catedrala arhiepiscopală). În acelaşi an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit.

În data de 24 octombrie 2011 a fost ales, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu titulatura Mureşeanul. Hirotonia în arhiereu a avut loc în data de 11 decembrie 2011 la Catedrala Mitropolitană Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din Paris, Franţa.

CV-ul integral poate fi consultat aici.

Cuvant puternic al Preasfintitului Ignatie Mureseanul la Nicula despre ATACURILE SI MANIPULARILE LA ADRESA BISERICII in numele fals al “tolerantei”: “EUROPA ESTE MURIBUNDĂ, n-are nevoie de Biserică, de familie, de Dumnezeu. AVEȚI GRIJĂ DE COPIII DVS., nu-i lăsaţi să fie contaminaţi de ideologiile lumii de astăzi! NU EXISTĂ UN ALT FEL DE FAMILIE!” (video)

RESPONSABILITATEA MARTURISIRII NE-RUSINATE A CREDINTEI in vremurile noastre de “CRISTOFOBIE SI ANTICRESTINISM”, in care noile ideologii cauta SA DINAMITEZE FAMILIA si VALORILE: “Nu mi-e rusine de Hristosul meu, nu mi-e rusine de Biserica mea, oricat ar fi ea de injosita astazi”. CUVINTE ARZATOARE ale Preasfintitilor IGNATIE MURESEANUL si DAMASCHIN DORNEANUL (video si text)

PS IGNATIE MURESEANUL despre SECULARIZAREA DIN INTERIORUL BISERICII si CALDURA SUFLETEASCA prin care ar trebui apropiati de Dumnezeu tinerii si cei necredinciosi. CUM DAM MARTURIE DESPRE HRISTOS?

TIMPUL CERNERII, VREMEA MARTURISIRII/ PS Ignatie Mureseanul despre DESFIGURAREA CONSTIINTEI CRESTINE: “Majoritarii sa se retraga in catacombe, iar minoritarii sa defileze in cetate”/ PASTORALA SF. SINOD LA DUMINICA ORTODOXIEI (2015)

Noul Episcop vicar de Spania si Portugalia, PS IGNATIE TRIF. Taina rugaciunii ca LEAC ANTI-DEZNADEJDE si modelul DE FOC al Sfantului Ignatie Teoforul

Episcopul IGNATIE MURESANUL la Petru-Voda: “In lume purtam foarte multe masti, suntem ipocriti, dar la Judecata PE DUMNEZEU NU-L VOM PUTEA MINTI IN NICIUN FEL!”

Predica (VIDEO) PS Ignatie Mureseanul la Inaltarea Domnului: PRIVESTE CERUL! PRIVESTE LA HRISTOS!


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, PS Ignatie Trif, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare