Curtea Constitutionala respinge si LEGEA PREPAY. Legea elimina ANONIMITATEA in privinta achizitionarii cartelelor telefonice preplatite

17-09-2014 4 minute Sublinieri

“SOCIETATEA CIVILA” A ACOPERITILOR SI SEBASTIAN GHITA CRITICA DECIZIA CCR SI VOR SECURISM NELIMITAT
cartela-prepay

Legea prepay a fost declarată neconstituţională, iar decizia a fost luată marţi de judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi. Curtea Constituţională a luat această decizie întrucât dispoziţiile pentru legea prepay nu au un caracter precis şi previzibil, scrie Mediafax.

Judecătorii constituţionali au discutat excepţia ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat legea prepay privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay pe raţiuni legate, între altele, de protejarea vieţii intime şi de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Critici pentru legea prepay

Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, a transmis ieri Curţii Constituţionale punctul de vedere al instituţiei referitor la legea prepay şi criticile aduse de Avocatul Poporului, arătând că acestea sunt neîntemeiate. „În sesizarea de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului arăta faptul că prin adoptarea acestei legi se încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 şi art. 147 alin. 4 din Constituţia României. DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituţionalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile şi accesibile“, se arată într-un comunicat de presă remis luni de DIICOT.

Legea prepay a intrat în vigoare în această vară. Camera Deputaţilor a adoptat pe 2 iulie, cu 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 75 de abţineri, iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare. Legea prepay urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Totuşi, până la 1 ianuarie 2016 posesorii de cartele ar fi avut timp să se înregistreze la operator, dacă au deja cartele prepay. În caz contrar, legea prepay prevedea anularea numărului de telefon.

Legea prepay pică după legea „Big Brother“

Se poate spune că 2014 a fost anul anulării „legilor de supraveghere“, după cum au fost cunoscute. Astfel, Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie, că o altă lege (82/2012), cunoscută drept legea „Big Brother”, este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate. 

Atunci, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate. A constatat că dispoziţiile Legii nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale.

Legea 82 prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Reacţie la legea prepay

Pe 13 iulie, în Bucureşti, a fost organizat un protest. Cei prezenţi manifestau contra legii prepay şi a implicaţiilor sale. De asemenea, a fost inclusă pe lista de nemulţumiri şi înregistrarea celor care folosesc punctele WiFi din oraş. După acel protest, „Adevărul“ a găzduit un reportaj despre nemulţumiţi, nemulţumiri şi puncte de vedere.

„Legile supravegherii“ se vor dovedi la fel de ineficiente ca „Legea Big Brother“, iar cetăţenii constrânşi să facă ceva vor face fix pe dos. Vom vedea zeci de cerşetori cu mii de cartele prepay pe numele lor. Vom vedea site-uri de anunţuri pline cu cartele prepay. Vom vedea puncte WiFi „nebuletinizate“. Parlamentarii rămân ce au fost o viaţă, nişte oportunişti cu ochii pe bani şi beneficii. Iar activiştii rămân şi ei ce au fost. Noi, ceilalţi, rămânem în România. Acum, legea prepay a fost declarată neconstituţională şi identificarea cetăţenilor ia o pauză până la următoarea idee. 

Decizia magistraților CCR cu privire la neconstituționalitatea legii care impune legitimarea cumpărătorilor de cartele Prepay slăbește capacitatea de apărare a României și a cetățenilor țării, este părerea formulată de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID).

”AID consideră că securitatea României, combaterea terorismului şi a altor tipuri de infracţiuni care aduc atingere gravă atât securităţii naţionale, cât şi securităţii cetăţeanului, sunt puternic afectate de decizia luată astăzi de Plenul Curţii Constituţionale, slăbind capacitatea instituţiilor cu atribuţii în domeniu de a contracara ameninţările la adresa acestora”, potrivit unui comunicat publicat pe website-ul Asociației.

AID subliniază că decizia vine într-un moment sensibil și va îngreuna astfel capacitatea de intervenție și reacție a instituțiilor statului ”în faţa unor potenţiale pericole la adresa României (acte de terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, ciber crime etc)”.

Asociația cere în final ca Parlamentul să întocmească un nou proiect de lege ”care să ia în considerare observaţiile Curţii Constituţionale şi care să prevadă obligativitatea declarării datelor cu caracter personal de către utilizatorii de cartele prepay, asigurându-se astfel un tratament egal şi nediscriminatoriu”.

Și deputatul PSD Sebastian Ghiță consideră că decizia CCR reprezintă ”o greșeală uriașă” ce periclitează siguranța cetățenilor României, relatează România TV.

“Decizia CCR este o greşeală uriaşă faţă de interesele Romaniei. Este vorba despre siguranţa copiilor noştri. Este vorba de puterea României de a acţiona în faţa ameninţărilor externe de orice fel şi a reţelelor de crimă organizată. Este vorba de micşorarea capabilităţilor serviciilor de informaţii ale României şi instituţiilor de aplicare a legii de a şi exercita atribuţiile inclusiv în relaţiile cu partenerii externi”, a comentat Sebastian Ghiţă

Deputatul PSD susţine că ar trebui reluată dezbaterea despre modul în care pot fi protejaţi cel mai bine cetăţenii români şi găsite noi soluţii la această problemă.

“Dezbaterea ar trebui să fie despre întărirea capacităţilor statului român şi protejarea cetăţenilor săi. Nu despre slăbirea instituţiilor fundamentale prin discuţii despre acoperiţi. Cred că Parlamentul trebuie să găsească rapid soluţii pentru a menţine România în rândul ţărilor sigure şi predictibile din punct de vedere legislativ”, a afirmat social-democratul.

Magistrații Curții COnstituționale a României (CCR) au decis, marți, că legitimarea cumpărătorilor de cartele Prepay este neconstituțională. (Detalii AICI)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) solicită Perlamentului României elaborarea cât mai urgentă a unui proiect de lege care să modifice legea „Big Brother, în așa fel încât să se permită controlul asupra cartelelor PrePay, cu observațiile Curții Constituționale. Oficialii MAI au precizat că, în ultima perioadă de timp, membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat un număr însemnat de cartele PrePay din România.

Ministerului Afacerilor Interne transimte că, în activitățile concrete pe care structurile, în special Poliția Română, le desfășoară pentru protejarea cetățenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales în domeniul combaterii crimei organizate, decizia Curții Constituționale –  care a declarat neconstituțională legea „Big Brother”, privind reţinerea datelor personale de către operatorii de telefonie şi furnizorii de internet – este de natură a influența în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative.

MAI arată că, din practica judiciară a Poliției Române, a rezultat faptul că membrii grupurilor infracționale utilizează cartele PrePay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-și asigura o protecție suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuințe s-a constatat că membrii acestor grupări achiziționau cartele PrePay înainte de comiterea fiecărei fapte.

Vulnerabilități la adresa României

De asemenea, din datele și informațiile existente la nivelul Poliției Române rezultă că membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat în ultima perioadă un număr însemnat de cartele PrePay din România, pe care să le utilizeze în pregătirea și comiterea unor infracțiuni, inclusiv pe teritoriul altor state.

Aceste aspecte au făcut obiectul unor schimburi de date și informații cu polițiile altor state, și constituie vulnerabilități la adresa României. […]


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Panopticon, Servicii secrete, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Curtea Constitutionala respinge si LEGEA PREPAY. Legea elimina ANONIMITATEA in privinta achizitionarii cartelelor telefonice preplatite

 1. Companiile de telefonie au colectat pana acum CNP-urile utilizatorilor de cartele PrePay. Spre exemplu in momentul reincarcarii electronice online ti se cerea CNP-ul. Are vreun efect decizia CCR asupra faptului ca niste date au fost deja inscrise in “sistem”. Ma-ndoiesc ca vor fi obligati operatorii sa distruga datele pe care le-au colectat deja.

 2. In orice moment, poate fi identificata locatia unui telefon mobi – bloc, etaj.
  Am inteles ca nu se recunoaste oficial, dar un telefon mobil este permanent un microfon deschis. Daca se stie unde este telefonul 60% din timp – noaptea sa zicem, care mai este secretul locatiei utilizatorului.

  PS: Telefoanele lui Bercea Mondial din inchisoare au fost in permanenta ascultate si inregistrate, si e de presupus ca la cate smecherii stie, a avut din alea fara date de identificare…

 3. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18138290-intelesul-tuturor-cum-trebuie-citit-conflictul-sri-curtea-constitutionala-tema-big-brother-cartele-prepay.htm

  Din aceasta scriere sceptica fata de avantul securitar, venita, totusi, din partea unora care au sustinut la baioneta securismele dna-iste, ai zice mai degraba ca asistam (tot) la un conflict intre grupari rivale din servicii si institutii cheie.

 4. Pingback: In chestiunea “ACOPERITILOR”. Auto-deconspirarea lui TURCESCU si o dezbatere ratata - Recomandari
 5. vineri, 19 sep 2014, am cumparat cartela orange prepay si mi s-a spus ca nu functioneaza casa de marcat si ca mi se intocmeste factura (direct in aplicatia orange) insa e nevoie de seria si numar CI (probabil e un truc afirmatia referitoare la casa de marcat “defecta”)
  atentie !
  cine este autoritatea care poate impune firmei orange sa nu mai faca abuz cerand datele de identitate ale cumparatorului unei cartele prepay? aceasta autoritate ar trebui sa se auto-sesizeze (in numele legii, desigur)

 6. Pingback: Blestemul lipsei de alternativa. THINK TANKURILE CA INSTRUMENTE DE MANIPULARE A OPINIEI PUBLICE. De la manufacturarea ideilor la bisnita cu idei gata facute - Recomandari
 7. Pingback: UPDATE – AUTORITATILE ROMANE, IN FRUNTE CU PROCURORUL GENERAL, VOR SA REINTRODUCA LEGILE BIG BROTHER PROFITAND DE CAZUL “CHARLIE HEBDO” - Recomandari
 8. Pingback: In ciuda presiunilor SRI, CCR a declarat NECONSTITUTIONALA LEGEA SECURITATII CIBERNETICE in “ansamblul” ei - Recomandari
 9. Pingback: NARAVURI SECURISTICE. Demisia neasteptata a lui George Maior, seful SRI. Cum sunt primite numele sefilor serviciilor secrete “IN PLIC” | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: TUR DE ILUZIONISM in complicitatea presei de propaganda, a clasei politice si a falselor constiinte civice: NOUA LEGE BIG BROTHER ESTE MAI INTRUZIVA DECAT PROIECTELE ANTERIOARE!/ Programul de spionaj NSA este ILEGAL | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: Blestemul lipsei de alternativa. THINK TANKURILE CA INSTRUMENTE DE MANIPULARE A OPINIEI PUBLICE. De la manufacturarea ideilor la bisnita cu idei gata facute | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: CONSILIUL EUROPEI. Semnal de alarma asupra SUPRAVEGHERII IN MASA: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: OAMENII DE PAIE AI SERVICIILOR. Premierul Dacian Ciolos: au fost folosite CARTELE PREPAY din România in ATENTATE din Europa. Drept urmare, sa dam mai multe “INSTRUMENTE” serviciilor… | Cuvântul Ortodox
 14. Pingback: OAMENII DE PAIE AI SERVICIILOR (II). Guvernul tehnocrat si presedintele Iohannis vor BIG BROTHER IN EXTREMA URGENTA. In mars triumfal pe drumul de la CARTELE PREPAY la CIPURI IMPLANTATE (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare