CUTREMUR PUTERNIC IN ITALIA. Zeci de victime si un oras pe jumatate distrus/ Actualizare: NUMARUL VICTIMELOR E MULT MAI MARE SI EXISTA SI ROMÂNI PRINTRE ELE

24-08-2016 4 minute Sublinieri

Cinci români se află printre cele 247 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului devastator de miercuri dimineaţă din Italia. MAE a confirmat în această după amiază decesul a încă trei români, după ce în cursul zilei de oiri şi al dimineţii anunţase decesul a alitor doi. Din datele de până acum alţi patru conaţionali de-ai noştri sunt răniţi, 10 se află în tabăra de sinistraţi, iar 11 sunt daţi dispăruţi. Potrivit unui bilanţ provizoriu, 247 de oameni au murit, însă există persoane dispărute, autorităţile încercând să scoată victimele prinse sub dărâmături. „Jumătate din oraş a dispărut. Oraşul nu mai există”, a declarat primarul din Amatrice.

UPDATE 13:40 Alţi trei români şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia, a anunţat MAE, astfel că bilanţul victimelor din România se ridică acum la 5 morţi. 11 români sunt daţi dispăruţi la această oră.

UPDATE 07:40 Ministerul Afacerilor Externe a anunţat joi dimineaţă decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei.

Bilanţul provizoriu al victimelor este de 247 de morţi.

De asemenea, au mai fost identificate alte două persoane de cetăţenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale.

„Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cei 4 cetăţeni români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate.

Totodată, menţionăm faptul că cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistraţi unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români.

În ceea ce priveşte semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetăţenii români daţi dispăruţi, menţionăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie”, se arată în comunicatul MAE.

Un cutremur de 6,0 grade a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensităţi între 2 şi 4 grade.

Şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio a explicat că seismul poate fi comparat cu cel mai puternic cutremur care a lovit L’Aquila în 2009, în urma căruia au decedat peste 300 de persoane. Fondul naţional de urgenţă a alocat 234 de milioane de euro localităţilor din centrul Italiei.

Primarul oraşului Amatrice, cel mai afectat de seism, a declarat  că oraşul a fost distrus: „Drumurile din şi spre oraş sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Oraşul nu mai există” […]/ integral pe gandul.info

Un cutremur foarte puternic a avut loc în această dimineață în localitatea Amatrice din Italia, la adâncime foarte mică. Potrivit unui bilanț oficial, 38 oameni și-au pierdut viața și alți 100 au fost răniți.

Actualizare 12:40. Serviciul de Protecție Civilă din Italia a oferit primul bilanț oficial: 38 de morți. Autoritățile italiene au mai anunțat că 150 de persoane sunt căutate în continuare de către salvatori.

Între timp, premierul italian Matteo Renzi şi-a anulat vizita programată la Paris.


Actualizare 12:20. Ionut Vîlcu, purtător de cuvânt al MAE, a declarat la Digi24 că din „informațiile disponibile în acest moment, printre victime nu se află cetățeni români.”

În ceea ce privește apelurile telefonice primite de la românii care locuiesc în zona afectată de cutremur, acesta a declarat că ei „sunt în regulă”.

Potrivit acestuia, echipa mobilă a Consulatului general al Bologna se află deja în zona afectată de seism, iar cea a Ambasadei de la Roma este în drum.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAE a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a exprimat solidaritatea cu poporul italian.

Actualizare 11:15. Printre răniții din cutremurul produs în Italia în această dimineață s-ar afla și doi români, potrivit unei românce stabilite în Italia, în orașul Arezzo, situat la 80 de kilometri de epicentru. Aurelia Ceoromila a spus, la Digi24, că deține această informație de la Serviciul Civil Național din Italia și că cei doi români, soț și soție, ar fi suferit răni minore.

Actualizare 11:00. Presa italiană informează că sunt 22 de persoane decedate. Însă este probabil ca bilanțul victimelor să crească, întrucât operațiunile de salvare și căutările de victime continuă.

Actualizare 10:25. Corriere della Sera informează că sunt cel puțin 21 de morți și 100 de răniți în urma cutremurului.

Actualizare 10:00. Declarația primarului din Amatrice: „Jumătate din casele din oraş nu mai există, sunt doar ruine. Am reuşit să avem acces la casele care sunt izolate”, a declarat Sergio Perozzi.

Actualizare 8:45. Facebook a activat funcția SafetyCheck pentru ca cei care se află în zona afectată de cutremur să-i anunțe pe apropiați, prin intermediul rețelei de socializare, că sunt teferi.

Actualizare 8:30. MAE a precizat la solicitarea Digi24 că niciun român nu a cerut asistență consulară. De asemenea, Ministerul a pus la dispoziție numerele de telefon la care românii afectați de cutremur pot apela.

Actualizare 8:00. Cel puțin șase persoane au murit, informează televiziunea Rai. Potrivit sursei citate, mai multe persoane ar fi încă prinse sub dărâmături.

Actualizare 7:00. Televiziunea Rai informează că patru oameni au murit în urma cutremurului din Amatrice.

Cotidianul La Repubblica informează că, în Roma, clădirile s-au cutremurat pentru circa 20 de secunde. 

Autoritățile au anunțat că s-au dărâmat clădiri în trei provincii, însă situația cea mai gravă este în Amatrice.

Seismul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic fiind de 5,5.

Autorităţile italiene au anunţat că localitatea Amatrice a fost puternic zguduită, miercuri dimineaţă, de un seism cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, iar mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături. Momentan nu există informaţii cu privire la numărul persoanelor rănite, informează Reuters.

„Drumurile spre şi din localitatea noastră sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături… A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit”, a declarat primarul Amatrice, Sergio Pirozzi.

Agenţia pentru Protecţie Civilă a anunţat că seismul a fost grav şi există relatări cu privire la daunele provocate. Între timp, un refugiat din munţii Gran Sasso a susţinut că o bucată mare dintr-o piatră s-a prăbuşit în timpul cutremurului.

Seismul a fost catalogat inițial cu magnitudinea de 6,4.

Localitatea Amatrice este situată în partea centrală a peninsulei italiene, în zona montană a Apeninilor.

Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L’Aquila, situată la doar 50 de kilometri de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 302 morţi şi peste 1.500 de răniţi, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.

Mărturii cutremurătoare ale unui român aflat în Italia! Este haos în centrul ţării, în oraşele grav afectate de cutremur. Mii de persoane, inclusiv români, dorm în maşini de teama unor replici. Iar din cauza străduţelor vechi, foarte înguste autorităţile intervin cu dificultate printre dărâmături pentru a salva noi vieţi.

“L-am auzit azi dimineață în direct pe primarul localității Amatrice că e dramatic ce s-a întâmplat acolo, pentru că orașul practic nu mai există. Am primit mesaje de la diferite persoane din diverse localități. Mulți oameni dorm în mașini, prin parcări. Inclusiv români, foarte mulți români. Și în unele zone se ajunge foarte greu. În unele nu s-a ajuns deloc până acum. Pentru că sunt niște străduțe, sunt niște orășele medievale – ca să le spunem așa – unde străduțele nu permit accesul pompierilor, nu permit accesul ambulanțelor. Și tocmai din motivele astea se acționează foarte greu” a afirmat Sergiu Balaban, un român stabilit în Italia.

“Ne-am trezit din somn și am rămas câteva secunde fără să gesticulăm, fără să scoatem vreun sunet. Pentru că nu ești pregătit pentru așa o experiență. Nu aș putea să compar cu nimic. Al doilea cutremur l-am simțit pe viu. Am auzit paharele ciocnindu-se. Am ieșit din casă. Toți vecinii erau pe stradă. Dar deși s-a simțit și aici foarte puternic cutremurul a fost mai liniște decât la Amtarice sau în Orcia” a povestit românul despre experința trăită.

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “CUTREMUR PUTERNIC IN ITALIA. Zeci de victime si un oras pe jumatate distrus/ Actualizare: NUMARUL VICTIMELOR E MULT MAI MARE SI EXISTA SI ROMÂNI PRINTRE ELE

 1. “Dumnezeu Mangaietorul” sa ii sprijine si sa ii ajute!

  “Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, Părintele îndurărilor şi Dumnezeul a toată mângâierea, Cel ce ne mângâie pe noi în tot necazul nostru, ca să putem să mângâiem şi noi pe cei care se află în tot necazul, prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu” 2 Corinteni 3,4

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/03/12/memento-mori/

 2. De cind cu caderea lui Adam tot vine sfirsitul lumii. La fel si omul, cum se naste, deja i si asteapta sfirsitul. mai este cale lunga pina la sfirsitul lumii. Nu stie nimeni planul Lui Dumnezeu cu omul. Personal nu cred, ca Dumnezeu, V a renunta asa usor la planul Lui. Inca mai exista potential sa ne ridicam. A urgenta sau amana sfirsitul nostru, sta in puterea noastra.

  https://www.youtube.com/watch?v=bDNokHBPPtU

 3. Pingback: CUTREMURUL DEVASTATOR DIN ITALIA, INTRE TRAGEDII, EROISM si MINUNI. Povestea lui Mihai si Domnica Harabor, parintii a 3 fetite, dintre care una de 3 saptamani. AMATRICE – ORASUL CARE A MURIT (video). BILANT PROVIZORIU PENTRU ROMÂNI: 10 morti, 16 di
 4. http://www.agerpres.ro/mediu/2016/10/26/italia-un-nou-cutremur-cu-magnitudinea-6-1-in-centrul-tarii-22-58-18

  Acum cateva zile, presa turca prelua avertizarile seismologului francez, prof. Xavier Le Pichon care spunea ca Istanbulul va fi afectat in urmatorii ani de un cutremur cu magnitudine peste 7 grade. Surprinde insa precizarea profesorului, aceea ca doar Catedrala Sfanta Sofia va rezista acestui cutremur:
  http://nikosxeiladakis.gr/%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83-76-%CF%81%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare