Decizie controversata a Patriarhiei Ecumenice: A DOUA CASATORIE PENTRU PREOTII VADUVI/ Sinodul Mitropolitan al Munteniei va scoate o brosura despre FAMILIA BINECUVANTATA

5-09-2018 1 minut Sublinieri

Decizie controversata a Patriarhiei Ecumenice: A DOUA CASATORIE PENTRU PREOTII VADUVI/ Sinodul Mitropolitan al Munteniei va scoate o brosura despre FAMILIA BINECUVANTATA

  • Basilica: 

Decizie importantă: Patriarhia Ecumenică permite a doua căsătorie pentru preoți văduvi

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a luat decizia importantă de a permite a doua căsătorie pentru preoți în caz de văduvie sau în cazul divorțului intentat de soție.

Potrivit Ethnikos Kirikas citat de Romfea, această decizie nu include situația în care preoții își părăsesc soțiile și doresc să se căsătorească cu altcineva.

De asemenea, se subliniază faptul că fiecare caz va fi analizat separat și trimis episcopului locului, ca mai apoi să fie validat și de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

Potrivit sursei citate, a doua slujbă a căsătoriei pentru preoți va fi diferită, cuprinzând o simplă rugăciune și va fi oficiată într-un cerc familial foarte restrâns.

În următoarele zile, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va transmite o scrisoare oficială cu detalii și indicații precise.

Sinodul Mitropolitan al Munteniei și Dobrogei s-a întrunit la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a prezidat marți, 4 septembrie 2018, ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, întrunit la Reşedinţa Patriarhală.

Lucrările s-au desfăşurat în Sala Sinodală.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat următoarele:

  • aprobarea slujbei acatistului mai multor sfinți;
  • proiectul de broșură „Familia binecuvântată”;
  • alegeri de noi membri pentru Consistoriul Mitropolitan;
  • hotărâri recente ale Consistoriului Mitropolitan;
  • ridicarea la rangul de mănăstire a unui schit;
  • propuneri privind participarea clerului și a credincioșilor la Sfințirea Catedralei Naționale în data de 25 noiembrie 2018.

Este o bucurie pentru noi să ne revedem şi, în acelaşi timp, să rezolvăm problemele înscrise pe ordinea de zi”, a spus Părintele Patriarh în deschiderea lucrărilor.

El a subliniat că „temele sunt foarte importante pentru viaţa Bisericii” şi a evidenţiat contribuţia adusă la îmbunătăţirea textelor liturgice.

„Avem bucuria ca împreună să aducem o contribuţie la îmbunătăţirea textelor liturgice, la broşura Familia binecuvântată ca apoi aceasta să fie trimisă la Cancelaria Sfântului Sinod şi împreună cu ceea ce trimit celelalte Sinoade Mitropolitane să avem o broşură cât mai clară şi mai accesibilă credincioşilor privind familia creştină astăzi”, a spus Preafericirea Sa conform Trinitas TV.

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, aflat în vigoare, Mitropolitul, împreună cu Arhiepiscopii, Episcopii, precum şi Episcopii-vicari şi Arhiereii-vicari de la Eparhiile sufragane alcătuiesc Sinodul Mitropolitan.

Sinodul Mitropolitan coordonează activităţile comune ale eparhiilor din Mitropolie în limitele înscrise în sfintele canoane precum şi normele statutare şi regulamentare în vigoare.

Acesta veghează ca pe cuprinsul Mitropoliei, prin consultare şi cooperare ierarhică, să fie apărate şi promovate: credinţa ortodoxă, unitatea liturgică şi disciplina canonică a clerului şi monahilor, precum şi întrajutorarea frăţească între eparhii.


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, Patriarhul ecumenic Bartolomeu

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Decizie controversata a Patriarhiei Ecumenice: A DOUA CASATORIE PENTRU PREOTII VADUVI/ Sinodul Mitropolitan al Munteniei va scoate o brosura despre FAMILIA BINECUVANTATA

  1. In urma cu cateva zile am primit invitatie la o nunta. Cum stiam ca viitorul mire a fost intr-o manastire iar cand mergea la Sf. Impartasanie preotul spunea “se impartaseste robul lui Dumnezeu rasoforul X”, mi-am intrebat duhovnicul daca se poate sa se casatoreasca cu o fata. Raspunsul a fost: va lua binecuvantare de la episcop si va primi Taina Cununiei.

  2. „Decizie importantă” a Papei de la Constantinopol 😉

  3. Cred ca este vorba mai mult de oficializarea unei situatii care oricum se aplica neoficial si pana acum. Nu era nici pana acum liber la recasatorii ci episcopul fiecaruia hotara daca se poate sau nu recasatorii preotul vaduv sau divortat.
    Deci cred ca mai bine asa, macar sa fie lucrurile transparente.

  4. Pingback: Mitropolitul Ilarion anunta intruperea comuniunii cu Constantinopolul: PATRIARHIA ECUMENICA A INCEPUT UN RAZBOI IMPOTRIVA UNITATII ORTODOXIEI. Reactii dure ale Patriarhiei Moscovei fata de decizia Constantinopolului de a trimite doi exarhi in Ucraina
  5. Nu inteleg ce a vrut sa spuna patriarhul prin….: „Avem bucuria ca împreună să aducem o contribuţie la îmbunătăţirea textelor liturgice,…..”. Adica…? Ne asteptam la schimbarea continutului Sfintei Liturghii sau Moliftelnicul este pregatit pentru o….”actualizare”…?!??!

  6. @vasilegheorgita
    Cred ca ce a spus poate sa insemne totul sau nimic adica cu alte cuvinte un fel de limbaj de lemn bisericesc.
    In alta ordine de idei, tu chiar crezi ca continutul Sf. Liturghii si al randuielilor din Molitfelnic vine exact in forma actuala direct de la Hristos? Eu cred ca s-a pastrat doar esenta si forma a evoluat continuu de-a lungul timpului

  7. ” crezi ca continutul Sf. Liturghii si al randuielilor din Molitfelnic vine exact in forma actuala direct de la Hristos? ”
    Bună întrebare
    De la cine vine?

  8. @Mircea
    Din pacate, traim sub imperiul simturilor si al timpului si ignoram ceea ce nu se vede, nu se aude si este vesnic prezent, pretutindeni.

    “Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt mai înainte de a fi fost Avraam.”
    Deci au luat pietre ca să arunce asupra Lui.

    Ioan 8:58-59

  9. Ista ca inevitabilul s-a produs: Patriarhul Kiril intrerupe comuniunea cu Patriarhia Constantinopolului
    http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23857-i-ekklisia-tis-rosias-stamata-na-mnimoneuei-ton-oikoumeniko-patriarxi

  10. deepblue,
    doar nu va inchipuiti ca Domnul Iisus la Cina cea de Taina in foisor a facut o Liturghie in forma in care o avem noi acum in Biserica.
    Ganditi-va numai in ce an a fost formulat de catre Sfintii Parinti Crezul pe care il rostim la fiecare Sf. Liturghie. Chiar si Liturghia Sf. Apostol Iacov ruda Domnului (la care eu particip saptamanal) nu a ramas in forma pe care a avut-o initial pentru ca si acolo spunem Crezul.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare