Lobby netransparent pentru gazele din Marea Neagra. Reprezentanti ai EXXON si OMV, intalniri ”discrete” la Parlament cu Liviu Dragnea. OBIECTIVUL: LEGEA OFFSHORE SI REDEVENTELE/ CARREFOUR scoate 40 milioane de euro din România, profit declarat
- Curs de guvernare: OMV și Exxon – în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament
O delegație a ExxonMobil Exploration and Production l-a vizitat miercuri pe Liviu Dragnea la Parlament, întâlnirea având loc în biroul liderului PSD – transmite agenția Mediafax.
Cu o zi înainte, tot în biroul său de la Parlament, Liviu Dragnea l-a primit și pe Reiner Seele – CEO-ul OMV.
După întâlnirea cu reprezentanții Exxon de miercuri, a avut loc o ședință între Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, urmată apoi de o întrunire cu ministrul Energiei, Anton Anton și cu ministrul Transporturilor, Lucian Șova. Lor li s-au alăturat și Darius Vâlcov și managerii complexurilor energetice Hunedoara, Oltenia și Nuclearelectrica.
Joi urmează să aibă loc o întâlnire și între Călin Popescu Tăriceanu și reprezentanții Exxon.
Discuțiile din aceste zile vizează revenirea asupra așa numitei Legi off-shore, care reglementează exploatarea gazelor de la Marea Neagră.
Legea off-shore – miza și prețul ei
Negociată îndelung și făcând obiectul multor controverse politice în ultimii ani, Legea off-shore a fost votată pe data de 9 iulie, într-o zi de luni, în modul atipic ce caracterizează legile românești importante:
a fost votată seara după ora 20,00 și într-o formă diferită de cea negociată în ultimele luni cu investitorii. În timp ce Comisiile din Parlament discutau și dezbăteau forma finală obținută prin discuții, președintele PSD, Liviu Dragnea, prezenta presei o versiune diferită a legii. Versiunea a plecat spre Comisii, apoi în plen, apoi la vot.
A urmat, a doua zi, promisiunea lui Liviu Dragnea că legea ar putea fi ajustată cu o Ordonanță de Urgență ”emisă de guvernul Dăncilă”.
Acesta e contextul vizitelor și întâlnirilor reprezentanților Exxon și OMV cu președintele PSD, în biroul acestuia de la Parlament.
Acestea au fost precedate de un incident bizar, referitor la discuții: senatorul Liviu Pop a publicat în urmă cu 2 săptămâni o imagine în care România, reprezentată ca o pompă de benzină, era înconjurată de gândaci în dreptul cărora erau trecute numele unor țări occidentale: SUA, Germania, Austria. Oficialul român nu a oferit explicații coerente privind gestul său.
Miza economică a fost deja estimată: e vorba de maniera în care va fi fiscalizată o investiție de la care se așteptă venituri care pot ajunge la 20 de miliarde de dolari.
Miza politică va putea fi estimată numai în cazul că se va afla ce anume s-a discutat în spatele ușii închise a biroiului lui Liviu Dragnea.
- Romania Libera: Dan Chitic: “S-a declanșat jihadul exploratorilor împotriva intereselor legitime ale României”
Cunoscutul avocat și luptător pentru resursele naturale ale României, Dan Chitic, a publicat azi o alertă cu privire la o vizită pe care ar urma să o primească președintele PSD și al Camerei Deputatților, Liviu Dragnea.
“Azi, 05.09.2018, Dragnea va fi “vizitat” de către însăși Șeful OMV!”, scrie Dan Chitic, care completează “Mâine vine și Șeful Exxon!!! Acesta se pare că va fi susținut în demersul său și de “ambasadorul României în SUA”, George Maior — care va încerca astfel să recâștige simpatia și bunăvoința adevăraților lui șefi și stăpâni”.
Informația este extrem de importantă în contextul actual, în care Liviu Dragnea este supus unor presiuni uriașe — poate chiar și atacul Gabrielei Firea.
Să nu uităm că Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, persoana pentru care Firea a declanșat războiul cu Carmen Dan și ulterior cu Liviu Dragnea, este căsătorită cu Iulian până de curând vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO).
Ce este intersant cu ACOPRO — e “instruită” de americani, prin intermediul Energy Governance and Capacity Initiative, program inițiat în 2009 sub secretarul de stat Hillary Clinton, promotorul intervențiilor serviciilor secrete americane în toată lumea, inclusiv în România. Poate știe Daniel Dragomir mai multe, provocarea e lansată!
În privința vizitei celor doi magnați de la OMV și EXXON, Dan Chitic precizează ironic: “Nu, nu vin sa discute problema luptei împotriva corupției sau despre eradicarea pestei porcine”. Dimpotrivă:
“Vin să obțină gazele din Marea Neagră! Pe gratis! Prin trafic de influență. Sau dare de mită?!”.
“MAYDAY, MAYDAY: Azi, 05.09.2018, Dragnea va fi “vizitat” de către însăși Șeful OMV!!!
Mâine vine și Șeful Exxon!!! Acesta se pare că va fi susținut în demersul său și de “ambasadorul României în SUA”, George Maior – care va încerca astfel să recâștige simpatia și bunăvoința adevăraților lui șefi și stăpâni.Și nu, nu vin sa discute problema luptei împotriva corupției sau despre eradicarea pestei porcine…
Vin să obțină gazele din Marea Neagră! Pe gratis!
Prin trafic de influență. Sau dare de mită?!?Asistăm impasibili la un adevărat desant pe #resurse – căci artileria grea a lobby-ului exploatatorilor supune Parlamentul si Guvernul României sub un foc încrucișat!
ROMÂNIA E ÎN PERICOL!
Cine poate, să vina in fața Parlamentului și in aceste zile! Țara are nevoie de noi!
S-a declanșat faza finală a jihad-ului exploatatorilor împotriva intereselor legitime ale României.
Sa fim #UnițiPentruRomânia și sa spunem clar:
#ResurseleRomâneștiRomâniei!#ÎntâiRomânia!
Post script: atunci când vom vedea că România își va ceda resursele – așa cum e probabil ca o sa se întâmple, să nu căutăm vinovați doar in Parlament sau in Guvern.
Să ne privim in oglinda… și sa recunoaștem in fața copiilor și nepoților noștri că am fost complicii actualei clase politice prin neimplicare și pasivitate la Trădarea acestei țări!”, își încheie postarea pe Facebook avocatul Dan Chitic.
OMV și Exxon în birou la Dragnea. Absolut la întîmplare. N-a zis nimeni nimic de asta. Ca și cum n-ar fi fost o știre. Oare ce cred? Că dacă ung presa deontologică, să se meargă pe burtă, n-o să vorbească nimeni de asta și o să primească gazele din Marea Neagră pe gratis?Ghinion. N-o să fie așa. (…)
Prin formule care însă nu au fost bine explicate, sumele ar urma să ajungă la 1 mld. $ când producţia va fi de 5-10 mld. metri cubi pe an, valoare în care intră atât redevenţele, cât şi taxele pe veniturile suplimentare.
„În anul 2017, din Marea Neagră a fost extrasă o cantitate de 1,36 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Pentru producţia de gaze naturale din Marea Neagră a fost încasată, sub formă de redevenţă în anul 2017, suma de 116,4 milioane de lei (25 de milioane de euro, respectiv 29 de milioane de dolari)“, au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), gestionarul tuturor bogăţiilor din subsolul României.
În total, exclusiv din producţia de gaze naturale, care a fost de 13,5 miliarde de metri cubi anul trecut, statul român a încasat 798,2 milioane de lei (175 de milioane de euro, 197 de milioane de dolari).
„În acest moment, pentru producţia de gaze naturale din Marea Neagră nu se plăteşte o redevenţă diferită faţă de cea aferentă gazelor produse onshore“, au mai precizat reprezentanţii ANRM.
În ciuda cifrelor foarte modeste, reprezentanţii statului spun că prin legea off-shore, document prin care se va introduce o nouă modalitate de taxare a producţiei din Marea Neagră, indiferent dacă este realizată la mică sau la mare adâncime, lucrurile se vor schimba radical. Astfel, ca prin magie, de la nici măcar 30 de milioane de dolari, încasările la buget din exploatarea gazului din Marea Neagră ar trebui să ajungă la circa un miliard de dolari anual, pe o perioadă de 20 de ani, sumă în care sunt incluse şi redevenţele, dar şi taxe pe veniturile suplimentare.
La nivelul anului 2025, producţia ar putea ajunge la 10 miliarde de metri cubi, potrivit estimărilor existente la acest moment.
Nebuloasa care înconjoară calculul sumelor pe care statul le-ar putea încasa din noua formă a legii offshore se adaugă multor altor necunoscute legate de proiectul gazului din Marea Neagră, pornind de la acordurile de preluare a gazului până la vânzarea acestuia peste graniţe. Cert este însă că în România două treimi din case se încălzesc cu lemne, nu există niciun plan privind racordarea locuinţelor la reţeaua de gaze, jumătate din şcoli nu sunt racordate la sistem, iar industria chimică, cel mai mare consumator de gaze, este la pământ. (…)
Asta nu e economie de piață, oameni buni. Avantajul pieței îl insemna alocarea mai eficientă a resurselor. Iar rolul economiei este de a oferi bunăstare pentru toți oamenii. Altfel, trebuie înlocuit modelul. E simplu.
Asta e capitalism extractiv (neo-colonialism). In loc să extragi resurse minerale din colonii şi să le utilizezi în folos propriu, extragi bani. Forma neoliberală a capitalismului care încurajează împărțirea pieței într-o formă de oligopol (concentrarea capitalului între câteva corporații), nu e economie de piață. Ea nu ajută cu nimic dezvoltării economice a României, nu e vreo formă de alocare eficientă a resurselor, câtă vreme capitalul adus în România este mai mic decât cel extras şi repatriat. Rămâne în loc o țară îndatorată şi nedezvoltată. Cu asta trebuie luptat, cu lăcomia marelui capital, nu cu Dragnea (un extractor minor). Părerea mea.
Le: la observația corectă a lui Ovidiu Coman, într-adevār, in cazul în speță vorbim doar de profitul declarat. Capitalul este repatriat prin multe alte forme decât distribuirea de dividende: contracte fictive de consultanță, transfer in paradisuri fiscale, contabilitate creativă etc.
Grupul francez Carrefour retrage din România echivalentul a aproape 40 de milioane de euro, sub formă de dividende, din profitul reportat, obținut în exercițiul financiar 2017. Pentru anul trecut, cu aproape 10.000 de angajați, retailerul a anunțat afaceri de 6,7 miliarde lei și un profit net de 209,7 milioane lei. În urmă cu doi ani, Carrefour a încasat dividende de 41,7 milioane euro din profitul realizat între anii 2011-2015. Ultimele date, prezentate de Profit.ro luna trecută, relevă că retailerul francez Carrefour, cel mai mare din Europa și al doilea din lume, a continuat să își dezvolte afacerea din România și a ajuns la vânzări de aproape 1 miliard de euro pe piața locală după prima jumătate a anului, în urcare cu peste 5% comparativ cu aceeași perioadă din 2017. (…)/ integral la sursa.
Exxon investeste cateva miliarde in China (“genialul” Trump este imbatabil, numai el se poate bate pe sine!)
Exxon Mobil to build chemical plant and LNG terminal in China
Exxon accelerated investment in Asia under former CEO Rex Tillerson, who spent 11 years at the helm through 2016 before becoming Trump’s first secretary of state.
https://asia.nikkei.com/Economy/Trade-War/Exxon-Mobil-to-build-chemical-plant-and-LNG-terminal-in-China
Miting în Parcul Izvor #ÎntâiRomânia: ‘Iohannis să nu mai cedeze în fața traficului de inflență făcut de către marile puteri’
https://www.stiripesurse.ro/miting-uria-in-parcul-izvor-intairomania-iohannis-sa-nu-mai-cedeze-in-fa-a-traficului-de-inflen-a-facut-de-catre-marile-puteri_1289270.html
Avocatul Dan Chitic organizează, duminică 16 septembrie, un miting în fața Parlamentului pentru a cere ca legea off-shore să nu fie modificată în defavoarea României în Parlament.
https://www.activenews.ro/stiri-social/Duminica-16-septembrie-miting-in-fata-Parlamentului-pentru-a-cere-ca-legea-off-shore-sa-nu-fie-schimbata-in-defavoarea-Romaniei-Sa-spunem-lumii-ca-Romania-este-un-partener-si-aliat-si-nu-o-sluga-intaiRomania-152601
Petiție online: „#ÎntâiRomânia: Vrem redevențe ca afară – cel puțin 40% din gazele offshore din Marea Neagră pentru România!”.
https://www.amosnews.ro/petitie-online-intairomania-vrem-redevente-ca-afara-cel-putin-40-din-gazele-offshore-din-marea-2018
Pax Americana: cel mai bogat oras din Irak, Basra, numit si Venetia Orientului, a ajuns in colaps
Basra plutește deasupra unuia dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume, zăcământ care reprezintă totodată aproximativ 80% din totalitatea rezervelor de petrol ale Irakului.
https://www.jurnalistii.ro/protestele-violente-de-la-basra-capitala-economica-a-irakului-o-realitate-bazata-pe-intrigi-vechi-de-un-secol/
Valul de tulburări a lovit pentru prima dată provincia Basra bogată în petrol în luna iulie, înainte să cuprindă şi alte zone ale ţării. În capitala irakiană Bagdad, atacatori neidentificaţi au tras cu proiectile asupra Zonei Verzi fortificate ce găzduieşte Parlamentul, birouri guvernamentale şi ambasada SUA.
Sute de manifestanţi irakieni au incendiat vineri consulatul iranian din oraşul sudic Basra, în condiţiile în care noi demonstraţii au izbucnit din cauza infrastructurii slăbite şi a lipsei de locuri de muncă.
http://epochtimes-romania.com/news/proteste-in-irak-manifestantii-dau-foc-consulatului-iranian-din-basra—278729
2.12.2018
Bulgaria dă undă verde gazoductului ce va transporta gaze ruseşti în UE
Parlamentarii bulgari au votat favorabil decizia ce permite companiei de stat Bulgartransgaz să lanseze licitaţii pentru construcţia conectorului de gaze care va avea o lungime de 484 de kilometri, proiect estimat la circa 1,4 miliarde de euro.
Tot vineri, Polonia şi Danemarca au convenit asupra construcţiei unui gazoduct pe sub Marea Baltică, prin care Polonia să se aprovizioneze cu gaze din Norvegia pentru a-şi diminua dependenţa de gazele ruseşti.
https://www.focus-energetic.ro/bulgaria-da-unda-verde-gazoductului-ce-va-transporta-gaze-rusesti-in-ue-54353.html
Am cumparat de la Gazprom cu 32% mai mult gaz decat anul trecut
http://www.ziare.com/gazprom/export-gaze/am-cumparat-de-la-gazprom-cu-32-la-suta-mai-mult-gaz-decat-anul-trecut-1538275
Transgaz a lansat faza 2 a interconectării României cu conducta internațională care aduce gaze în Europa via Ucraina, inclusiv de la Gazprom.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/transgaz-a-lansat-faza-2-a-interconectarii-romaniei-cu-conducta-internationala-care-aduce-gaze-in-europa-via-ucraina-inclusiv-de-la-gazprom-valoare-ridicata-a-contractului-18685463
Americanii au vândut deja jumătate din gazele din perimetrul concesionat în Marea Neagră, cumpărătorul fiind grupul francez ENGIE.
https://romanialibera.ro/economie/cainele-n-a-plecat-de-la-macelarie-762649?fbclid=IwAR3itACKixn6WQ3D7p9GEyahjtc0SxNwuf0S7sUDWLjsl6wh-WY7R8U9ZFI
Transgaz a scos la licitaţie şi conducta care aduce gazele din Marea Neagră
http://www.economica.net/transgaz-a-scos-la-licitatie-si-conducta-care-aduce-gazele-din-marea-neagra-toata-infrastructura-de-export-este-in-licitatie-sau-in-constructie_162407.html#ixzz5ZThdd1sZ
A inceput razboiul gazoductelor: miza este gazul din Marea Neagra. Suparare mare in Germania si Rusia.
Ungaria cere SUA să pună presiune pe ExxonMobil pentru a demara proiectul offshore în România
https://www.stiripesurse.ro/ungaria-cere-sua-sa-puna-presiune-pe-exxonmobil-pentru-a-demara-proiectul-offshore-in-romania_1324353.html
Dancila a refuzat-o pe Merkel, spunând că nu tradeaza interesele UE si parteneriatul strategic.
Votul de vineri ar urma sa fie impotriva gazoductului ruso-german Nord Stream 2, odata cu trecerea Frantei de partea României, Poloniei, a tărilor baltice și a SUA. Germania este sustinuta de Austria si Olanda.
Statele aliate României in aceasta problema considera ca o astfel de conducta va creste dependenta UE de gazele rusesti.
https://www.stiripesurse.ro/ciocnirea-merkel—dancila–ce-i-a-propus-cancelarul-german-premierului-roman-intr-o-discutie-telefonica-de-jumatate-de-ora_1324465.html
Macron se opune gazoductului Nord Stream-2, ceea ce a dus la ruperea prieteniei cu Merkel.
Macron, a decis să nu mai meargă la conferința pentru securitate de la Munchen, refuzând să participe și la o conferință comună cu Angela Merkel. Franța intenționează să susțină revizuirea directivei europene a gazelor, care ar putea afecta realizarea proiectului .
Conferința internațională pentru securitate se va desfășura în capitala bavareză între 15 și 18 februarie.
Franța și-a rechemat ambasadorul de la Roma, după ce viceprim-ministrul italian Luigi Di Maio a avut o întrevedere cu liderii mișcării protestatare Vestele Galbene.
https://ro.sputnik.md/International/20190207/24573601/Macron-a-refuzat-participarea-la-o-conferinta-comuna-cu-Merkel.html
Ungaria pregătește o investiție masivă în România. Bani mulți pentru gazele din Marea Neagră
Durata licitaţiei corespunzătoare acestei capacităţi a fost prelungită până la 30 mai, la cererea comercianţilor.
Traian Băsescu declara în septembrie, anul trecut, că România riscă să fie „o simplă ţeavă prin care trec gazele”, pentru că nu avem consum intern, iar atât Exxon cât şi OMV Petrom ar vrea să vândă pe piaţa românească.
https://evz.ro/ungaria-se-pregateste-sa-transporte-gazul-din-marea-neagra.html
Black Sea Oil&Gas a rezervat 90% din capacitatea punctului de intrare a gazelor în sistemul naţional de transport (SNT) de la Vadu, începând cu 1 februarie 2021.
https://www.stiripesurse.ro/black-sea-oil-gas-pregate-te-terenul-pentru-gazele-din-marea-neagra-a-rezervat-90prc-din-capacitatea-conductei-de-gaze-de-la-vadu_1332609.html
Black Sea Oil & Gas este deținută de doi investitori de talie mondială, Grupul Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
https://www.blackseaog.com/ro/despre-noi/investitori/
Ne vinde foarte discret acest Dragnea…