Democratie romaneasca: CUM A DISPARUT ALTERNATIVA LA CARTILE DE IDENTITATE ELECTRONICE

4-01-2014 3 minute Sublinieri

carte_de_identitate_electronica

Noile cărţi electronice de identitate vor fi puse în circulaţie începând cu 1 aprilie 2014, prevede proiectul HG privind modificarea şi completarea actelor normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI, informează Agerpres.

Aceste buletine noi vor conţine mai multe elemente de particularizare. Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu.

În afara acestora, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

‘Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute (…) Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice’, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI cum ar fi un număr personal de identificare (PIN).

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate se realizează numai în prezenta titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor sau al Direcţiei, cu excepţia situaţiei în care persoana este netransportabilă, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care înregistrează cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.

În acelaşi timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cărţii electronice de identitate şi stocate în Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor se şterg prin procedură automată, imediat după ridicarea cărţii electronice de identitate sau, dacă nu a fost ridicată, cel târziu la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea acesteia.

‘Procedurile de ştergere asigură imposibilitatea recuperării parţiale sau totale a datelor şterse’, se precizează în proiect.

Cărţile de identitate electronice vor fi făcute de Direcţia Generală de Paşapoarte, prin Centrul National Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice.

Nota noastra:

Atraseseram atentia asupra mega-magariei facute in Parlament pe legea 235/2013 privind cartile de identitate. Pe atunci nu era inca clar ce au facut alesii nostri cu “alternativa”, exista in OUG emisa de guvern: NOILE BULETINE VOR FI SI CARDURI DE SANATATE! Decizie de ultim moment incredibil de ABUZIVA a PARLAMENTULUI

Intre timp, mass-media ne informeaza ca MAI propune dezbaterii o hotarare bazata pe aceasta lege si ne mai spune ca, de fapt, ambele carti de identitate, si “modelul vechi” (cum spune legiuitorul), si cea “electronica” vor avea cip! 

In zadar veti cauta in Hotararea propusa de MAI dezbaterii publice o informatie sau un articol de lege EXPLICIT care sa ne arate acest lucru. Nu veti gasi nici in Legea 235/2013. Nu, caci autoritatile au ales sa puna cipul in cartea de identitate “model vechi” intr-un mod ascuns, precizat INDIRECT in lege si in proiect. 

Astfel, iata ce gasim in legea 235:

13. La articolul I punctul 18, alineatul (1) al articolului 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

Art. 17. –

(1) Cartea de identitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate, stabilite la art. 331 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, inscrise in mediu de stocare, precum si elemente de particularizare si de siguranta.”

14. La articolul I punctul 18, dupa alineatul (1) al articolului 17 se introduc trei noi alineate, alineatele (11)-(13), cu urmatorul cuprins: „(11) In mediul de stocare prevazut la alin. (1), care asigura functionalitatea cartii de identitate ca si card national de asigurari sociale de sanatate, se inscriu exclusiv datele aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate, stabilite la art. 331 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. (12) Datele aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate stabilite la art. 331 alin. (1) si (2) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, inscrise in mediul de stocare a cartii de identitate, pot fi accesate si utilizate doar de persoanele abilitate conform Legii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si actelor normative subsecvente acesteia. (13) Datele biometrice nu pot fi accesate de persoanele prevazute la alin. (12).”

Mediu de stocare, adica vestitul cip electronic. Si ce cauta prevederea legata de datele biometrice care, conform altor prevederi ale legii, s-ar preleva doar pentru cartea de identitate electronica, intr-un articol legat de “modelul vechi”? Se intelege de aici ca ideea alternativei, pe care chiar autoritatile o subliniasera, initial, a fost fentata in Parlament si golita de substanta sa, de vreme ce si “modelul vechi” al actului de identitate va contine mediu de stocare electronic (adica cip) si procedura eliberarii va presupune, cel mai probabil, si prelevarea datelor biometrice! 

Or asa ceva este o bataie de joc si o sfidare la adresa cetateanului. O lasitate smechera de barbugii si jucatori de alba-neagra, escroci care pacalesc batrane. De ce? Pai, pentru ca au evitat sa formuleze un articol CLAR si EXPLICIT in care sa se stipuleze – cartea de identitate “model vechi” va fi dotata cu mediu electronic de stocare. Nu exista asa ceva, ci aflam dintr-un articol care are alta tema ca SI cartea de identitate clasica va avea cip.

Nu este, insa, acest lucru, cel mai bun si vadit argument ca nu e lucru curat cu noile acte de identitate? De ce atata prefacatorie? De ce un joc legislativ atat de incalcit, facut parca dinadins pentru a te rataci in atatea legi, ordonante si hotarari, de ce smechereala, de ce unirea cu cardul de sanatate, de ce mintirea opiniei publice cu privire la existenta alternativei?  

Nimeni care lucreaza cinstit nu procedeaza astfel, ci lucreaza la lumina, transparent. 

Ideea existentei unor carti de identitate diferite (model vechi si electronice) vadeste faptul ca s-a avut in vedere alternativa, adica existenta unei carti de identitate fara mediu electronic de stocare (cip). Prin modificarile aduse ideea alternativei a fost anulata, deci nu se mai intelege utilitatea pastrarii celor doua tipuri. Fie autoritatile isi asuma sa introduca un buletin electronic cu functie simultana de card de sanatate (si se expun, astfel, unor contestari mult mai directe si frontale), fie asuma ideea alternativei pana la capat si lasa cartile de identitate simple. 

In plus, ideea alternativei se bazeaza pe respectarea cerintelor societatii civile si a unor drepturi civice. Dupa cum au zis cu guritza lor:

consideram ca, prin recunoasterea dreptului la optiune al cetatenilor romani, sunt respectate dreptul la viata privata, cat si libertatea de constiinta ale acestora, precum si libertatile civice specifice unui stat de drept constitutional“. [“Gura pacatosului”: MINISTERUL DE INTERNE recunoaste, intr-o adresa catre Forul Ortodox Roman, ca introducerea buletinelor electronice fara optiune AR FI INCALCAT DREPTURILE OMULUI]

Pai, ce-ati facut domnilor cu dreptul la optiune? V-ati folosit de el doar ca sa o faceti si mai lata, bagandu-ne pe gat buletinul electronic unificat cu cardul de sanatate? 


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “Democratie romaneasca: CUM A DISPARUT ALTERNATIVA LA CARTILE DE IDENTITATE ELECTRONICE

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Era de asteptat sa se intample asa. Ca la noi la nimeni!

  2. Nu ar trebui sa va mai mire nimic in Romania.

    Ce este Romania in prezent?
    O simpla colonie controlata de straini,un bantustan.

    De ce pe tema cartilor de identitate nu s-a facut o consultare publica?
    Pentru ca nu se doreste.

    De ce in Romania nu se face un referendum national privind gazele de sist si Rosia Montana?
    Pentru ca nu se doreste.

    In Romania,opinia publica este consultata doar in chestiunile minore,pentru ca in cele cu adevarat importante,politicienii (cu indrumari stricte de la UE) sa decida cum vor ei.

  3. Știți care e problema? Atât timp cât pentru aurul din Roșia Montană au venit tineri câteva săptămâni la rândul la proteste iar la protestele anti-cip nici 1000 de oameni nu s-au putut organiza odată ( la care nu mai zic de organizare proastă și dorința ortodocșilor de a se umfla în pene ) nu mă miră aceste lucruri.

    Iarăși nu sunt surprins când citesc la păr. Tadei că a găsit un singur călugăr cu rugăciunea inimii pe când la mireni a găsit mai mulți creștini ce au rugăciunea inimii ( și citind de acolo descoperi că acei mireni nu erau din cei care sunt mari cititori de Sfinții Părinți cum se laudă și călugării noștrii ).

    Nu știu dacă îmi veți permite acest mesaj dar eu tot îl zic: personal sunt dezamăgit de monahismul ortodox din țară. Prea multă fățărnicie. Începând cu Petru Vodă și terminând cu acei călugărași ce se plâng că au fost dați afară din mănăstire din cauză că erau anticip peste tot văd cum se fălesc călugării. Și să nu fiu răutăcios. Că până la urmă călugării vin din lume. Ortodxia noastră românească de azi este una făloasă și superficială, morminte văruite. Să nu vă așteptați să meargă ceva bine în țara asta.

  4. Oarecum offtopic, semnalez o inițiativă politică a domnului Mihai Silviu Chirilă, care a mai fost preluat pe acest site cu acest studiu foarte bun: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/04/04/dumnezeu-in-constitutie-stat-laic-stat-anticrestin-sau-stat-care-recunoaste-traditia-crestinismului-rasaritean/

    Inițiativa se referă la crearea unui partid creștin. Textul programatic mi se pare bine scris, coerent și cuprinzător. Eu unul l-am citit cu entuziasm. Textul este disponibil aici:

    http://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/614/

    Doamne, ajută!

  5. Desi cartea de identitate va avea obligatoriu cip.
    Vor fi obligatoriu inscrise in ambele tipuri date biometrice, de exemnplu amprente digitale ? Mai putem refuza acest lucru ?

    Si nu am intreles pana acum daca CI va fi si card de sanatate sau acesta va fi separat, este o brambureala, ba spun ca va fi si card, in acelasi timp ca se va incepe eliberarea de carduri dee sanatate (de sine statatoare), etc.

  6. Utzu:
    Frate, am citit textul cu partidul crestin, iar obiectivele mi se par la fel de volatile si sforaitoare ca si cele ale altor partide. Poate acum 15 – 20 ani, daca era, da! Dar acum… e mult prea tarziu!

  7. păi hai să o luăm sistematic atunci, să nu ne batem joc de munca omului 🙂

    1. Ce anume este în neregulă cu acest text, concret vorbind? Ce trebuie scos din el, unde trebuie reformulat, ce ar trebui adăugat? cu alte cuvinte:

    2. Ce anume şi în ce sens poate fi modificat ca să devină un text în regulă?

    3. De ce este prea târziu pentru constituirea unui partid politic creştin? Prea târziu pentru ce anume?

  8. @ Sorin

    “Am văzut undeva o ilustraţie: era Cuviosul Serghie, iar în jurul lui nişte fiare îngrozitoare, tot felul de crocodili, iar el stătea şi se ruga. Aţi văzut-o? Şi cine erau crocodilii? Ştiţi? Erau diavolii şi patimile omeneşti! Însă rugăciunea pe toţi ne mântuieşte. Dacă judeci, nicăieri nu poţi trăi în bună înţelegere, iar lucrul acesta e urât de Dumnezeu. Uită-te la tine însuți!”

    Mai mult: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/01/03/cum-a-trecut-maica-eufrosina-de-la-diveevo-prin-iadul-bolsevic-toate-acestea-sunt-pedeapsa-lui-dumnezeu-domnul-a-ingaduit-aceasta-stapanire/

    “Tristetea folositoare este aceea care ne face sa plangem pacatele noastre si slabiciunea aproapelui si nu ne lasa sa cadem din hotararea noastra de a ajunge la bunatatea desavarsita.”

    Mai mult: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/05/maica-singlitichia-ne-invata/

  9. Este greu sa acceptam ca traim intr-o dictatura, dar asa este. Cind se mimeaza ascultarea opiniilor cetatenilor, dar statul legifereaza cum vrea (si inca folosind tactici de inginerie legislativa imorale prin netrasparenta lor), nu ne aflam intr-un stat democratic.

  10. Utzu:
    Nu vreau sa intru intr-o analiza (care, poate, s-ar merita facuta), nu am timp – poate alta data.
    Toate principiile mi se par foarte bune, dar a le pune – socialmente – in practica mi se pare imposibil dupa 1789 si dupa 1848.
    Nu zic – bine ar fi sa ma insel!

  11. Utzu:
    Imi vei spuna, probabil, ca in unele state exista astfel de principii puse in practica. E adevarat, dar acele tari nu fac parte din UE! Am fost recent in Columbia si in Venezuela si crede-ma ca daca ar fi vreodata sa emigrez, acolo m-as duce! Cel putin Columbia este un model de stat modern, paternalist in masura in care trebuie: cu ajutoare sociale importante, cu salarii mari pentru profesori si medici (si drept urmare cu un sistem educational si sanitar exemplar), cu alocatrii destul de mari pentru copii (ceea ce face ca natalitatea sa fie mare) cu preturi mici la carburanti, apa si enerie, cu banci doar autohtone, la fel si in cazul supermarketurilor.

  12. Astia cred ca au confundat lucrurile: s-or fi gandit ca la actele cu cip se refera cantarea “Vesnica pomenire”… Obraznicii ! Oricum, sunt cam iezuiti cazuisti, din moment ce au pastrat totusi si “alternativa” buletinelor de tip vechi pentru cei neconvinsi. Astia fac lucrurile de parca toti cetatenii ar fi maximum in grupa mica la gradinita. Of, Doamne !

  13. Da, nu sunt nici eu implicat în chestia asta. Am semnalat/o ca atare pentru că îmi pare de bun augur. Între timp am descoperit că autorul textului are şi un blog: http://mihaisilviuchirila.blogspot.ro/

    Însă, ca principiu, mi s-a părut nepotrivită o reacţie ca a dumneavoastră în faţa unui efort realizat totuşi cu bună credinţă. Adică să expediem tot demersul cu adjective de genul “volatil” sau “sfărăitor”. Parcă ar fi de dorit totuşi o critică (minimal) constructivă, nu una care să demoleze brutal. Adică este de vreun folos cuiva comentariul nr. 6? Nu ar fi fost mai oportună o abţinere?

    Sunt sigur că nu sunteţi singurul care are rezerve în privinţa unui nou partid politic, iar asta e explicabil până la un punct. Însă cred că şi în condiţii de absolută circumspecţie putem avea o poziţie constructivă, de pildă:

    1. Ce anume v-a impresiont concret în societăţile vizitate?
    2. Ce anume s-ar putea face şi la noi (chiar idealistic vorbind)?
    3. Care sunt factorii care împiedică reformele în acest sens?

    A gândi pragmatic, pentru altul, e o altă formă de milostenie. Întrebările d emai sus voiam să vi le pun de fapt încă de la un comentariu anterior al dvs, mai vechi dar care mi-a rămas în minte, în care aţi vorbit de vizita dvs în columbia şi venezuela. Una e să citeşti studii despre asta şi alta sunt relatările la prima mână.
    Iertaţi-mă. Doamne, ajută!

  14. poate totuşi îmi răspundeţi altă dată, la o altă postare, cu un subiect mai puţin important şi urgent decât acesta al buletinelor.

  15. Initiativa domnului Chirila este foarte buna, asta trebuie facut. O alternativa politica, crestina si nationala. Din pacate nu stiu cat ecou va avea, el e in Neamt, ceva de acest gen trebuie sa porneasca de la centru…. Nu stiu cat de cunoscut este si daca ar reusi sa uneasca in jurul sau toate miscarile crestine, mai degraba nu, sunt plin de orgoliu oamenii….

  16. Doamne ajuta ! La multi ani sanatate tuturor romanilor de pretutindeni ! Cu DUMNEZEU INAINTE ,la inceput de an .Multi se intreaba ,ca la noi la nimenea ,care este marele motiv ´, pai esti botezat intru HRISTOS omule si ai DUHUL SFANT asupra ta . Esti un mare dusman al GUVERNULUI MONDIAL . Sa alargam cati mai multi barbati si femei catre DUMNEZEU . Ai alergat anul trecut ,ai muncit ,te-ai distrat ,ti-ai facut poftele trupesti . Asa cum eu am facut 40 de ani si am citit cartile Parintelui Paisie Aghioritul -grec fiind- ,la care mau trezit ,ca pt. suflet nu facusem nimic si eram in alta lume ,lumea moarta cu sufletul si mintea intunecata si materialista .Incepe si TU cu ajutorul lui DUMNEZEU , de maine DUMINICA. Asculta sfanta Liturghie pt. suflet,fa-ti un duhovnic ,cat mai este ,,timp,,Luminarea mintii este numai in CASA DOMNULUI .ADEVARUL si cunoasterea , a toate tainele ortodoxiei .Ftiti INDRZNETI ,dupa cum ne cere DOMNUL IISUS HRISTOS . Fara de mine nimic nu puteti face . -ce altceva mai vrei-cauti – ,EL este peste tot …. Dumnezeu sa va ajute pe toti !.

  17. Utzu:
    Bineinteles ca o sa va raspund, dar peste cateva zile (2- 3). Tot aici.
    In ceea ce priveste primul comentariu, nu am vrut in nici un caz sa fiu sarcastic, daca asa ati crezut (chiar daca, recitind comentariul respectiv sunt de acord ca as fi putut sa-l formulez mai bine, mai altfel)!
    Doamne ajuta!

  18. fratilor aceste documente seelibereaza pe banda rulanta in mai multe state ale planetei, totul este sa nu fie acceptate sub nici o forma

  19. si totusi concret ce tre sa mai facem impotriva actelor cu cip.Sa pastram actele vechi cum zicea parintele ADRIAN FAGETEANU.

  20. @admin
    Nu inteleg de ce ziceti ca se vor unifica CI cu cardurile de sanatate?

    De ce spun ca noile CI vor intra in vigoare incepand cu aprilie 2014 din moment ce vor fi supuse dezbaterii publice? Sau nu se mai supun dezbaterii?

    Se va trece la o inlocuire a actualelor CI cu noile CI pentru toti cetatenii?

    Nu este clar nimic si probabil asta se si urmareste – sa nu mai pricepem nimic!!!!

  21. Sa ne rugam,sa ne intareasca Bunul Dumnezeu si Maica Domnului,sa putem rezista!

  22. @Sanziana:

    Unifica in sensul in care vor adauga date ce ar trebui sa fie pe cipul de la cardul de sanatate si pe cipul de CEI. Cel putin noi asa am inteles.

    Doar Hotararea e supusa dezbaterii publice, iar ea trebuie sa contina si data pe car si-au propus-o autoritatile pentru a incepe implementarea.

    Inlocuirea va avea loc, cel mai probabil, treptat, pe transe. Parca era undeva programul… Insa trebuie cautat in labirintul legislativ.

  23. http://stirileprotv.ro/stiri/social/autoritatile-vor-carti-de-indentitate-biometrice-esti-pro-sau-contra.html

    Am incercat sa gasesc ceva pe site-ul MAI dar nu am gasit nimic. As vrea sa citesc proiectul sa ma lamuresc.

    Poate cineva cu studii de drept gaseste proiectul de lege si ne lamureste.

    Dar dupa cum se vede in stirea de mai sus se pare ca din nou este vorba de obedienta celor cocotati pe sus.

  24. Este greu de urmarit cu atatea link-uri intre documente diferite! Cat de parsivi sunt! Slava Domnului ca se mai sesizeaza cate unii!

    Sa speram ca va exista totusi o opozitie suficient de puternica si de bine sustinuta astfel incat sa ramana o varianta simpla de identificare macar pentru cei care nu vor sa iasa din tara.

    Imi aduc aminte de reactia pe care a avut-o Razvan Teodorescu la pasapoartele biometrice cand a spus ca prefera sa nu calatoreasca in SUA decat sa fie identificat ca un infractor!

  25. Rugăciune şi post pentru a scăpa de acest pericol ce paşte poporul român.

  26. @Utzu

    La comentariul nr. 13 mi-ati adresat trei intrebari – le redau aici:
    Ce anume v-a impresiont concret în societăţile vizitate?
    2. Ce anume s-ar putea face şi la noi (chiar idealistic vorbind)?
    3. Care sunt factorii care împiedică reformele în acest sens?
    Trebuie sa recunosc faptul ca mi-ati dat o ”tema” destul de dificila, deoarece nu pot raspunde punctual la respectivele intrebari.
    Dar, pentru inceput cred ca este util sa va dau cateva amanunte, in sensul in care ele pot lamuri mai bine prin ce ”ochelari” am vazut eu lumea aceea.
    Am calatorit in toata America de Sud, mai putin in Ecuador si Paraguay, in interes de serviciu, dar si turistic (in sensul ca, daca tot am ajuns acolo, am vrut sa vad cat mai multe lucruri). Astfel, cred ca am un material documentar destul de bogat, care imi permite (sper!), prin comparatie, sa fac observatii corecte. Apoi, prin natura profesiei cunosc multe despre partea aceea de lume (din punctul de vedere al populatiei, al istoriei si al economiei mai ales), asa incat am cam stiut la ce trebuie sa ma astept. Dar chiar si asa am fost luat prin surprindere de multe ori! Tot pentru a lamuri contextul trebuie sa spun ca nu am vizitat fiecare tara la fel de amanuntit – unele doar punctual. Am cautat insa sa ma feresc de imaginea sau amprenta turistica ce nu este niciodata nici macar apropiata de realitate. Nu am apelat la vreo firma de turism, ci am calatorit pe cont propriu, cu masina, autobuzul, vaporul si – evident – cu avionul.
    M-au impresionat in mod deosebit trei tari: Argentina, Columbia si Chile (ordinea e aleatorie). Argentina prin oamenii ei, deosebit de calzi si de cumsecade, gata sa te ajute in orice moment), iar Columbia si Chile prin modul in care sunt guvernate.
    Am sa incep cu Chile – pentru a va raspunde, secvential, la prima intrebare. Este o tara destul de ciudata din punct de vedere social si economic, cu un anumit decalaj: statul este puternic dezvoltat, dar populatia nu a ajuns inca la acelasi nivel (chiar daca salariul mediu a ajuns la 1000 USD). Au o infrastructura rutiera la nivel vest-european si statul investeste enorm in cercetare (ca si in Argentina, unde suma medie anuala alocata per cercetator a ajuns la 100.000 USD). De exemplu, inginerii constructori chilieni sunt la ora actuala cam cei mai buni pe plan mondial, fiind solicitati inclusiv de japonezi pentru solutiile pe care le-au gasit in domeniul rezistentei seismice a cladirilor. Educatia universitara este scumpa si nu oricine si-o poate permite, dar cea preuniversitara este gratuita si foarte buna calitativ. Un mic exemplu: eram la Valparaiso si am parcat masina intr-o parcare publica, fara plata. Aici am fost interpelat de un mosulet cam jerpelit, care mi-a cerut cativa pesos, chipurile sa aiba grija de masina mea. Si-a dat seama dupa accent ca sunt strain si m-a intrebat de unde sunt. Cand i-am spus de Romania, a inceput sa-mi povesteasca despre Stefan cel Mare si Mihai Viteazul si – evident – am ramas cu gura cascata! O sa spuneti ca e un exemplu punctual, dar nu e chiar asa. Mergand cu un autobuz interurban m-am nimerit langa o doamna intre doua varste (ziarista) care mi-a facut o foarte corecta radiografie a problemei Basarabiei si a Transnistriei, asa cum nu multi romani ar reusi sa faca.
    Chile are un program de protectie sociala extrem de solid, practic nu exista saraci, chiar daca, evident societatea nu e omogena. Dar nevoile primare le are asigurate oricine si fara prea mult stress. De exemplu, am vazut cred ca zeci de adevarate orasele cu locuinte sociale (case cu un etaj) repartizate celor care au suferit de pe urma cutremurelor sau a valurilor de tip tsunami. In prezent aproximativ 20% dintre chilieni stau in locuinte sociale, ceea ce a dus de altfel la o scadere puternica a preturilor pe piata imobiliara, spre nemultumirea dezvoltatorilor (o casa cu o mica gradina intr-o zona decenta din capitala costa cam 30.000 USD).
    Spuneam ca facultatea e scumpa, dar o diploma universitara asigura succesul social si financiar. Medicii si profesorii sunt foarte bine platiti, la fel si angajatii din administratie. Universitatile si campusurile arata impecabil.
    In tara asta nu exista cersatorie; sunt persoane care traiesc din expediente, dar, practic, nu sta nimeni cu mana intinsa. Ca o curiozitate, acum trei ani cand eram acolo facea valuri in mass media cazul unor retele de cersatori romani de etnie tiganeasca ce aparusera prin Santiago de Chile. Ulterior am aflat ca acelasi lucru se intampla si in Buenos Aires. Vin tigani care au stat deja cativa ani in Spania si deci vorbesc spaniola, adusi de indivizi care se pare ca sunt bine informati cum se misca lumea de azi si stiu ce economii sunt emergente.
    Statul face investitii serioase mai ales in oameni si am vazut recent ca a fost deschis un program de imigrare adresat antreprenorilor. Astfel, daca vii in Chile, statul iti da 10.000 USD nerambursabili pentru orice afacere pe care o deschizi, indiferent de domeniu (au sosit deja destule familii, mai ales de spanioli – deh, criza! – dar si alti latino-americani, rusi, ucraineni si chiar cativa romani). Au luat aceasta masura deoarece economia merge ceas (au fost ani de zile pe primele trei locuri in lume in ceea ce priveste ritmul mediu anual de dezvoltare economica), iar indienii localnici (mapuchi si aymara) sunt buni muncitori, dar sunt total lipsiti de ceea ce numeste spirit antreprenorial.
    Ca parti negative as mentiona in primul rand prezenta mormonismului, religie imbratisata de aproximativ 10% din populatie – cel mai mare procent din afara SUA. Acest fapt cred ca face ca Chile sa se diferentieze cultural net de celelalte tari latino-americane, semanand mai degraba cu California.
    In Chile, ca si in Peru de altfel, in fiecare duminica la pranz, in orasele mai importante, are loc ceremonia inaltarii drapelului national. Iau parte primarul, diverse alte oficialitati si persoane notabile, precum si foarte multa lume de rand. Momentul cheie este intonarea imnului de stat, la care participa toata lumea, cu tot sufletul, indiferent de statutul social. Nu o sa uit niciodata imaginea unui om destul de amarat dupa aspect, dar care, cu mana pe inima, a cantat tot imnul, alaturi de un grup de oamnei evident foarte instariti. La ei inca se face educatie patriotica, sunt mandrii ca sunt chilieni, peruani sau bolivieni! Ce e drept, uneori pot trece in extrema cealalta – cazul chilienilor care au o adevarat fobie in relatie cu ”pericolul invaziei argentiniene”, unul absolut fals.
    Si inca un lucru: nu exista segregarea social-economica de la noi din Europa. Nimeni nu se simte ultimul om (chiar daca ar fi argumente in acest sens) – au acea demnitate pe care nu ti-o poate da si nu ti-o poate lua nimeni. Nimeni nu este cu nasul pe sus pentru ca este bogat, nimeni nu epateaza prin comportament si atitudine pe motive financiar-materiale.
    Domeniile economice considerate de interes strategic apartin statului si ma refer aici in primul rand la exploatarile de cupru, de salpetru si de argint.
    Statul chilian ia decizii intelepte. De exemplu, in nord, in Atacama, am ramas uimit vazand ca tot desertul este impanzit de mici constructii de lemn – cam cat un bordei de mari – nelocuite. Am fost lamurit si mi s-a spus ca statul ofera oricui vrea o suprafata standard de desert, cu conditia sa ridice in acel loc o constructie, chiar si provizorie. Multi s-au incantat si au luat in posesie astfel de terenuri, sperand ca in viitor sa se descopere salpetru sau chiar petrol si astfel sa se imbogateasca. Din toata afacerea statul chilian nu a pierdut nimic, ba chiar a castigat, deoarece, daca anterior acele terenuri nu produceau nimic. Acum, anual, noii proprietari trebuie sa achite impozitul de rigoare. Este cred un exemplu nimerit de buna guvernanta.
    Dar nu rareori, in partile semiaride are celui mai arid desert din lume am vazul mici ferme agricole, cu legume si pomi fructiferi irigate prin sistemul ”picatura cu picatura”. De altfel, agricultura chiliana este celebra pentru eficacitatea ei, inundand piata europeana cu produse ieftine si de buna calitate. Dar pentru asta statul chilian acorda subventii generoase si are o politica logica si coerenta. De exemplu, vrand sa dezvolte viticultura, au atras imigranti germani, specialisti in acest domeniu. Rezultatul se vede: supermarketurile de la noi sunt pline de vin chilian (foarte bun de altfel). La fel, peruanii si brazilienii dorind sa dezvolte cultura orezului au ”important” muncitori agricoli japonezi, care formeaza si in prezent comunitati foarte active, inclusiv politic (Alberto Fujimori, fostul presedinte peruan, de exemplu).
    Spuneam ca m-a impresionat mult si Columbia, tot cu o guvernare foarte buna, dar oarecum diferita de cea chiliana. Este in mod cert o tara pe care Dumnezeu a inzestrat-o cu multe daruri: safire, fier, aur si argint (aici era localizat El Dorado, nu?), iar recent (ca si cum n-ar fi fost de ajuns) au descoperit zacaminte imense de petrol in sud-est. Dar peste toate astea sunt oamenii: un popor tanar, vesel, harnic, cu foarte multi copii.
    Recunosc faptul ca am ajuns in aceasta tara cu inima cam stransa – stiind cate probleme sunt cu gruparile paramilitare si cu violenta armata – cu atat mai mult cu cat urma sa fac un tur al tarii de vreo 4000 km, cu o masina inchiriata. Surpriza a fost, insa, totala – am intalnit, cred, tara cu cel mai mare grad de securitate din afara Europei (din punctul meu de vedere) si, credeti-ma, am vazut cateva zeci de state de pe trei continente. Mult mai nesigure mi se par periferiile pariziene locuite de arabi, Torino sau cartierele enorme de negri din New Orleans!
    Foarte multa politie si armata pe strazi (in marile orase efectiv exista un politist din 20 in 20 m), multe posturi de control in afara oraselor. Ce este drept, acum 15-20 ani in Columbia existau probleme grave de securitate datorita mafiei drogurilor si a gruparilor paramilitare (FARC – Fortele Armate Revolutionare Columbiene), dar, ulterior statul a luat masuri extrem de dure. Intre timp lucrurile s-au linistit semnificativ, insa decidentii au mentinut masurile de securitate luate la acelasi nivel ridicat. Anul trecut FARC-ul si guvernul au demarat o serie de negocieri (la Oslo, pe teren neutru) in vederea stingerii oricarui conflict. Tin minte ca seful FARC, condamnat la inchisoare in contumacie, a propus guvernului columbian sa achite toata datoria externa a tarii (vreo 23 mld. USD) in schimbul achitarii pedepsei primite, dar nu a gasit intelegere la oficialitati! Oare la noi ce s-ar fi intamplat intr-un ipotetic caz similar?
    Tara arata superb – si natura si ceea ce au facut oamenii si ii prevad un viitor turistic fabulos, fara nici un fel de exagerare. Dotarile turistice sunt de inalta calitate si la preturi foarte scazute (am platit la cea mai frumoasa pensiune pe care am vazut-o vreodata 17 euro pe noapte, dar in Europa puteai sa ceri si 400 pe ceva similar, fara nici un fel de exagerare), turismul beneficiind de taxe si impozite foarte mici.
    Statul columbian si-a asumat un rol paternalist destul de accentuat: bancile sunt doar de stat, la fel si supermarketurile, rafinariile, benzinariile si exploatatiile miniere. Importurile sunt reduse la minimum. Am facut chiar si un mic experiment: am rugat o vanzatoare de la un mic magazin mixt sa ma lase sa-i ”inspectez” mai indeaproape produsele. Credeti-ma ca nu am gasit nici macar un produs pe care sa nu scrie ”made in Colombia”!
    Invatamantul si sanatatea sunt extraordinar de bine organizate si generos retribuite. De exemplu, un conferentiar universitar de la o universitate mediocra ridica lunar 4500-4700 USD. Nu am intrebat cat este exact salariul de baza, dar pe ora suplimentara primeste 200 USD. In mana. In conditiile in care benzina e sub un dolar litrul (asta daca nu dai o fuga pana in Venezuela sa faci plinul la pret de 1 cent american / litru!), energia electrica 10 USD lunar, suma fixa, la fel si apa potabila, iar o masa in oras (nu la un restaurant de lux) te ajunge cam 5-7 dolari de persoana. In plus – ceea ce nu am mai intalnit nicaieri in lume – cel mai mare respect social revine profesorilor. Daca spui ca esti profesor, toata lumea se da la o parte din fata ta, toate usile ti se deschid. Asta am simtit-o si pe propria piele: au niste semne de circulatie mai ciudate si de trei ori trebuia sa fiu amendat (abia la sfarsitul calatoriei am aflat si eu ca amenda minima e in jur de 500 USD!). A fost de ajuns de fiecare data sa spun ca sunt profesor (si inca si din Europa!) si totul s-a rezolvat rapid.
    Infrastructura rutiera este la nivelul Germaniei si al Italiei, cu autostrazi perfecte (dar destul de scumpe, cam 120 USD / 100 km) si amenajate cu un gust estetic desavarsit. Transporturile aeriene, care mie mi s-au parut cam scumpe, nu reprezentau pentru ei o problema – toata lumea mergea cu avionul (au foarte multe aeroporturi). Cand le-am spus ca vreau sa fac un tur terestru al tarii s-au uitat la mine cam ca la un nebun! Si pentru ca manipularea mediatica lucreaza in ambele sensuri, trebuie sa spun faptul ca, la fel ca strainii si ei cred ca tara lor este foarte periculoasa. Nu imi pot explica altfel acest lucru, deoarece am mers neinsotit prin favelasuri noaptea, am mers prin regiuni frecventate de contrabandisti, am mers pe drumuri extrem de laturalnice fara nici cea mai mica problema. Inca din prima zi nu am tinut cont de sfatul de a nu calatori noaptea, ce e drept din motive obiective – la tropice, tot anul, se lumineaza la ora 6 fix si se intuneca la 18 fix, deodata, fara sa existe o trecere gradata de tip ”seara” sau ”zori de zi” – si cum nu reuseam sa fac kilometrii propusi, am fost obligat sa merg si noaptea. Dar nu am patit absolut nimic. Culmea este ca aveau aceasta parere proasta despre tara lor inclusiv oamenii educati si care calatorisera mult in lumea larga! Probabil ca amintirile unui trecut nu foarte indepartat se sterg greu…
    Ma impresionat foarte mult mediul rural columbian, cu zone extrem de intinse cu o bogatie pe care nu am mai intalnit-o decat in vestul Austriei si estul Elvetiei. Terenuri agricole impecabil lucrate, case somptuoase de tip hacienda; cam ca in telenovele. Si o buna organizare colectiva: in satele din zona trestiei de zahar exista invariabil macar o mica fabrica de zahar sau de rom, in cele profilate pe cultura cafelei mici intreprinderi de profil. La fel, foarte multe fabricute de sucuri de fructe. Sate si mici orase de acest gen, atat de prospere si de bine ”asezate”, nu am vazut nicaieri in lume! Statul nu incarca cetateanul cu impozite excesive, regulile economice nu sunt numeroase (dar se aplica si se respecta cu strictete maxima), fiecare poate sa traiasca decent. Imi amintesc ca in Cartagena am cunoscut un vanzator ambulant de palarii pe care l-am invitat la o bere. Cand l-am intrebat daca este multumit de viata lui in Columbia i s-a luminat instantaneu fata si mi-a spus: ”si, senor”! Daca o tara poate face astfel incat si un simplu negustor ambulant sa fie fericit si multumit, cred ca merita tot respectul! Chapeu bas!
    Capitala, Bogota, este deja un exemplu de organizare ubana la nivel mondial (alaturi de Curitiba, din Brazilia). Printre altele au un sistem de transport in comun (Metrobus) de mare viteza, extrem de modern si de rentabil. Aproape ca nu se merita sa mergi cu masina personala prin oras. De altfel, acest sistem imaginat de columbieni a fost recent cumparat (licenta) de mai multe mari orase nord-americane.
    Pretul unui apartament cu doua camere intr-o zona centrala este de doar 25.000 USD si drept urmare mai nimeni nu apeleaza la creditele imobiliare.
    In Medellin, oras asezat pe doi versanti destul de abrupti, metroul se continua in zonele inalte cu un fel de teleferic (evident supraaerian) ce duce spre favelas-uri. Am vizitat si astfel de cartiere sarace, dar de o saracie relativa. Am ajuns acolo dimineata, la ora la care copii mergeau la scoala: erau curat imbracati, bine hraniti, veseli, aveau telefoane mobile, aparate dentare etc…
    Patrunderea marilor corporatii pe piata interna este interzisa prin lege – lucru preluat si de alte state latino-americane. De exemplu, acum doi ani, cand am fost in Bolivia, urma sa intre in vigoare (in decembrie 2012) o hotarare privind stoparea importului si productiei de Coca Cola (ce e drept, bolivienii beau sucul asta in cantitati greu de imaginat, absolut toata lumea), statul lansand pe piata o bautura proprie, Inca Cola.
    Ca parti negative: legalizarea prostitutiei si cultele neoprotestante, foarte agresive, inclusiv la nivelul publicitatii stradale.
    In sfarsit, asa cum v-am ”amenintat” din start nu voi raspunde punctual intrebarilor dvs., dar va las sa spicuiti din context.
    Este greu de spus ce s-ar putea face, similar, la noi: teoretic toate acestea, practic aproape nimic. Cine sa poata face toate astea? Ideea unui partid crestin este foarte frumoasa, dar credeti ca, in conditiile actuale, ar putea face ceea ce si-a propus? Mi-e greu sa cred asta; mai degraba cred ca initiatorul propunerii este cam prea idealist.
    Adevarul e ca traim sub ocupatie straina si deja e cam prea tarziu pentru orice. De fapt, cu alte vorbe, cam asta am incercat sa va spun si in primul mesaj. Niciodata UE nu va ingadui un contraexemplu in propria ograda. Deja exemplul de succes al Islandei, oricat ar fi de musamalizat de mass media corecta politic este cunoscut si totalmente neconvenabil Bruxelles-ului.
    Totusi, nu vreau sa credeti ca sunt pesimist, chiar si in conditiile actuale se mai poate face cate ceva – Polonia si mai recent Ungaria ne-au aratat asta! Numai sa fie unitate!

  27. @menumorut

    M-aţi făcut paf! Ce să mai spun!?
    Trăim în România, membră a Uniunii europene. Bem lapte de vacă muls electric!

    În fine.. teoretic cunosc destul de multe lucruri despre America de Sud, căci am urmărit până de curând portalul http://www.coha.org/, printre altele, dar eram interesat mai mult de (geo)politică decât de realităţile sociale. Unele dintre cele pe care le-aţi scris le citisem, altele le priveam cu neîncredere. COHA.org este o porcărie pe care nu o recomand. Mărturia dvs este însă dezarmantă.

    În plan personal îmi dau seama că oricât internet aş avea în cătunul ăsta al meu moldav, adevărata perspectivă o capeţi la faţa locului. Deci ar trebui să merg mai uşor cu pianul pe scări în aprecierile geopolitice postate pe aici.

    Oricum, vă foarte mulţumesc pentru relatare şi vă felicit şi invidiez totodată pentru experienţele turistice. Ce-i drept mi-aţi stricat seara şi multe altele de acum înainte. 🙂 Nu vă port pică, chiar cred că relatarea dvs este foarte bine venită.

    Îmi cer iertare de la cei ce nu erau interesaţi de acest OFFTOPIC, mai ales la o postare pe tema actelor electronice. Iertaţi-mă!

    Doamne, ajută!

  28. @utzu

    Cu siguranta nu aveti de ce sa-mi purtati pica!
    Sunt alte lucruri pe lumea asta, mult mai importante decat calatoriile!
    Sanatosi sa fim si sa avem puterea de a merge pe calea cea dreapta. Ca e taaaare greu!
    Doamne ajuta!

  29. @ utzu
    Insa dati-va seama ce e in sufletul meu. Imi iubesc tara si neamul si ma doare cand ambele o duc rau. Si ma doare si mai mult cand am vazut cu ochii mei ca se poate sa fie si altfel. Si cand vad ca la noi pare ca nimic nu mai este posibil.
    Da Doamne sa ma insel!
    Insa, cu siguranta, meritam din plin tot ceea ce ni se intampla. Si ca indivizi si ca societate.

  30. @Utzu
    Nu trebuie sa-ti ceri scuze. Eu m-am bucurat de cele postate de Menumorut si cred ca si altii. De invidiat nu-l invidiez. Am invatat de mult sa ma bucur de ceea ce-mi da Dumnezeu si nu ma pot plange. Primesc totdeauna ceea ce merit! Ceea ce invidiez totusi este ceea ce alte popoare au si poporul meu nu are: conducatori intelepti, jertfelnici si cu dragoste de neam!

  31. Dupa com. 30 si 31 al meu nu-si mai avea rostul dar nu erau aprobate cand am dat eu drumul la com.32, asta e…

  32. …probabil ca asta ne tine adunati pe toti pe acest site, gandim aproximativ la fel…

  33. @Sanziana, menumoroot:

    Scuze, pur si simplu am uitat sa le aprobam.

  34. @Sanziana

    Chiar simpatica potrivirea asta!

    @Sanziana, Utzu

    Ma bucur ca va placut relatarea mea si ma bucur ca am putut sa va fiu de folos!

  35. @ menumorut

    Frumos scrii,i-am citit si doamnei Holmes cele scrise de tine,acum vrea sa mergem sa cumparam casuta din Chile,cea cu o gradina mica,unde sa ne retragem cindva,renuntam la Cuba,favorita noastra,desi f frumoasa,dar e prea aproape de americani.

    Poate ar trebui ca adminii sa puna mesajul tau pe prima pagina,sa poate fi citit de cit mai multi si gasit cu usurinta la o eventuala cautare.

    gracias señor ( profesor )

    https://www.youtube.com/watch?v=MYB_gs81900

  36. Pingback: Noile buletine cu cip: O SFIDARE SI O BATAIE DE JOC DE ULTIMA SPETA. “Dezbaterea” publica de la MAI [video] si TERTIPURILE absolut incredibile ale autoritatilor - Recomandari
  37. Pingback: Noile buletine cu cip: O SFIDARE SI O BATAIE DE JOC. “Dezbaterea” publica de la MAI [video], SANTAJUL si TERTIPURILE absolut incredibile ale autoritatilor - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare