Desi “AVEM CEA MAI BOLNAVA NATIUNE DIN EUROPA”, guvernul Ponta continua “programul” genocidal al Troicai si al lui Basescu de REDUCERE DRASTICA A INTERNARILOR SI A NUMARULUI DE PATURI DIN SPITALE

11-04-2014 3 minute Sublinieri

Spitalul_Municipal_Targoviste

“Avem cea mai bolnava natiune din Europa, de aceea sarcina noastra este sa asiguram dreptul la viata tuturor pacientilor”, a declarat ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, in cadrul Health Forum organizat de Intact Media Group.

“Suntem determinati sa punem lucrurile in ordine, a declarat ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, in deschiderea Health Forum. Vrem sa punem in ordine lista cu medicamente compensate si gratuite, sa asiguram un mediu predictibil si sustenabil. Stiu ca pacientii nu au timp de explicatii si scuze. Dar dincolo de dorinta de a da drumul cat mai repede acestei liste, nu putem face greseli. Ar fi foarte simplu sa avem o lista la cheie, dar riscam sa punem in pericol pacientii”.

Ministrul a apreciat ca exista o serie de progrese in dezvoltarea mecanismului ce ar permite accesul mai facil al moleculelor noi pe lista de compensate.

“Am transferat la ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale – n.r.) compartimentul de evaluare a medicamentelor si singura noastra cerinta catre Agentie a fost sa permita accesul mai usor al terapiilor noi”, a punctat Banicioiu. “Evaluarea ar trebui sa permita delistarea moleculelor invechite, fara efect terapeutic. Totodata, propunerile de molecule noi sa fie in spiritul sustenabilitatii financiare”, afirma ministrul sanatatii.

Banicioiu spune ca pana de Paste vom avea stabilite clar criteriile de evaluare a medicamentelor, astfel ca, ulterior, sa putem realiza evaluarea medicamentelor propuse.  “Pana de Paste vom avea proiectul Ordinului de evaluare. Nu stiu cat va dura evaluarea medicamentelor, poate o zi, poate o luna”, declara ministrul.

In trecut, evaluarea celor peste 160 de dosare s-a făcut de către o singură persoană, în mai puţin de şase luni, în vreme ce în ţările europene acest proces este unul multidisciplinar care implică munca unei întregi echipe. Porcesul va fi acum insa mult mai rapid, dupa ce acest proces a fost mutat la ANMDM.

Numărul de paturi aprobat pentru spitale va scădea cu 4.177 până în 2016, când se urmăreşte atingerea mediei europene la acest capitol, potrivit unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS).

Numărul total de paturi, aprobat anual la nivel naţional şi detaliat pe judeţe, reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu spitalele publice şi private din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Numărul de paturi contractabile la nivel naţional a scăzut de la 136.341 în 2010 la 123.127 pentru 2013, însă datele înregistrate arată că România se menţine la valori superioare mediei europene de număr de paturi la 100.000 de locuitori, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, mai spun iniţiatorii proiectului, în numărul total de paturi contractabile sunt incluse şi paturile destinate internării pacienţilor care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital.

“În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii, împreună cu autorităţile locale în subordinea cărora se află unităţi sanitare cu paturi, trebuie să găsească soluţiile optime care să răspundă pe de o parte nevoii de asigura accesul cetăţenilor la servicii de sănătate, pe de altă parte nevoii de performanţă a sistemului şi de eficienţă în cheltuirea banilor publici, pornind de la realităţile şi circumstanţele actuale”, se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit MS, datele cu privire la internările din ultimii ani indică faptul că o pondere importantă a cazurilor de internare continuă (30-40%) puteau fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate sau prin spitalizare de zi, ceea ce ar fi condus inclusiv la o mai eficientă cheltuire a fondurilor publice.

Pe de altă parte, în ce priveşte structurarea şi organizarea spitalelor, se constată diferenţe semnificative, în funcţie de specialităţi, zone geografice, tipuri de spitale sau medii de rezidenţă. Astfel, unele secţii, pe anumite specialităţi, sunt supraaglomerate, iar altele subutilizate sau deficitare. Aceleaşi diferenţe se constată şi în cazul ratei de ocupare a paturilor, care în cazuri frecvente coboară sub 60%, la nivel anumitor secţii, în condiţiile în care rata optimă este considerată 80%.

O altă raţiune pentru scăderea numărului de paturi este aceea că România s-a angajat prin acordurile cu organismele europene şi internaţionale (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială) să revizuiască structura spitalelor şi să continue restructurarea acestora, reflectată în Planul naţional de paturi, pentru a crea cadrul necesar creşterii numărului de pacienţi care sunt monitorizaţi şi trataţi în ambulatoriul de specialitate şi în internare de zi, concomitent cu scăderea numărului de cazuri tratate în spitalizare continuă, se mai precizează în nota de fundamentare.

Prin actul normativ al cărui proiect a fost lansat în dezbatere publică, se propune aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2014-2016.

Astfel, pentru 2014, se propune o reducere cu 2.177 a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional, echivalent cu numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi numărul de paturi din penitenciarele spital.

Pentru 2015 şi 2016 se propune o scădere cu câte 1.000 de paturi, pentru a se atinge indicatorul de 4,8 paturi acute la 1000 de locuitori, care reprezintă atât o medie la nivel european, cât şi o ţintă asumată de România în cadrul Acordurilor cu Banca Mondială.

“Numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital, nu fac parte din numărul total de paturi aprobat la nivel naţional şi se contractează separat, cu casele de asigurări de sănătate’, mai prevede proiectul.

Conform aceluiaşi document, numărul total de paturi, detaliat pe judeţe, se aprobă anual, prin ordin al ministrului Sănătăţii. Proiectul se află în dezbatere publică până la 20 mai.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Desi “AVEM CEA MAI BOLNAVA NATIUNE DIN EUROPA”, guvernul Ponta continua “programul” genocidal al Troicai si al lui Basescu de REDUCERE DRASTICA A INTERNARILOR SI A NUMARULUI DE PATURI DIN SPITALE

  1. Mai rau ca pe vremea comunistilor, cand se facea economie la lumina (la energie electrica) si ramaneau spitale intregi in intuneric, sau cand se vindea mancarea pe ratie. Acum ni se impune ratie la internari si paturi de spital, si asta asa doar pt. ca vor unii, pt. ca trebuie (?) (desi nu explica nimeni de ce), si nu pt ca s-ar impune din motive economice precum in primul caz. E musai sa avem si ratie la… sanatate, ca tot se doreste reducerea populatiei in aceasta minunata societate libera, restructurata, moderna si ultra-tehnologizata.

  2. Culmea, pentru sanatatea noastra nu iesim si noi in strada, numai cand trebuie sa sprijinim sau sa destituim un politician sau altul se gasesc curajosi care sa stea pe orice vreme afara si sa manifesteze. Dar s-a vazut si cu gazele de sist, si cu cipurile, ca putem sa strigam cat vrem din moment ce suntem vanduti de ai nostri. Acum ca putem sta ca la circ cu ochii holbati pe Ucraina si pe rusi, sforile se trag si mai intens pe la noi si o sa ne trezim calici de tot si fara cel mai mic drept de apel.

  3. Nadejdea-i numai la Domnul.

    Omeneste vorbind,admir eu si milioane de europeni si de americani,demnitatea presedintelui Vladimir Putin.
    Daca ar fi dupa mine,as face precum Crimeia.

    Puterea politica,vinduta,corupta,fara scrupule din Romania i-mi provoaca dezgust.Incerc sa nu ma cramponez de…politica lor…Domnul cu mila.

  4. Pingback: PRABUSIREA SISTEMULUI SANITAR [VIDEO]. Criza grava de personal, lipsa medicamentelor, mortalitate ridicata la nascutii prematur. RASPUNSUL GUVERNULUI: “REFORMA”, ADICA REDUCEREA PATURILOR DE SPITAL - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare