DESPRE INTERZICEREA SFINTILOR INCHISORILOR PRIN LEGEA “ELIE WIESEL”. Emisiunea Secvential cu Adrian Ursu, Lucia Hossu-Longin, Octav Bjoza, Alexandru Florian si altii (VIDEO). Ce se intampla cu memoria lui PETRE TUTEA, ION SIUGARIU, PARINTELE IUSTIN PARVU?

31-08-2015 18 minute Sublinieri

SEFUL INSTITUTULUI ELIE WIESEL PARE CA DA INAPOI (DIN RATIUNI TACTICE?): PETRE TUTEA SI PARINTELE IUSTIN PARVU NU AR INTRA SUB “INCIDENTA” LEGII “ANTILEGIONARE”.
ALEXANDRU FLORIAN NEAGA SI AFIRMATIA LEGATA DE COSTUMUL POPULAR SI FASCISM

***

Secvential: Legea 217, interzicerea sfintilor inchisorilor: LUCIA HOSSU-LONGIN, O. BJOZA vs. AL FLORIAN s.a.


Secvential: Legea 217, interzicerea sfintilor… de medialert

Prima parte a emisiunii “Secvential” cu Adrian Ursu (Antena 3) din 30 august 2015 pe tema legii 217/2015 (“antilegionara”, “antiextremista”) si despre posibilitatea interzicerii unora dintre sfintii inchisorilor si a unor mari personalitati romanesti interbelice, declarati criminali de razboi sau fosti membri ori simpatizanti legionari.

participa: Lucia Hossu Longin, Octav Bjoza, Aurel Vainer, Alexandru Florian (prin telefon), Dan Zamfirescu, Daniel Bejan

2/2/ Secvential: Legea 217 si cazul eroului ION SIUGARIU, cu vaduva poetului, DAN TANASA, LUCIA HOSSU LONGIN s.a.


2/2/ Secvential: Legea 217 si cazul eroului ION… de teodorf

A doua parte a emisiunii “Secvential” cu Adrian Ursu (Antena 3) din 30 august 2015 pe tema legii 217/2015 (“antilegionara”, “antiextremista”) si despre cazul scandalos al interzicerii de catre Ambasada Romaniei in Slovacia a unui moment dedicat eroului roman ANTIFASCIST Ion Siugariu.

participa: Lucia Soreanu Siugariu (prin telefon), Lucia Hossu Longin, Octav Bjoza, Aurel Vainer, Dan Zamfirescu, Daniel Bejan, Dan Tanasa (prin telefon).

Istoria este un subiect de discuţie în care arareori îşi face loc consensul, indiferent de nivelul la care se discută.

Una dintre cele mai dificile perioade din trecutul românilor, cea de la finele anilor ’30 şi anii ’40, a fost tema emisiunii “Secvenţial” de duminică, acolo unde Adrian Ursu a rememorat clipe grele din istoria românilor şi a pus o serie de întrebări pentru care nu există, deocamdată, un răspuns clar.

Discuţiile vin în contextul unui text de lege, OUG 31 din 2002, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist şi xenofob, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Legea a suferit mai multe modificări şi completări, pe parcurs fiind adăugate menţuni legate de noţiunea de Holocaust.

În 2013 a fost introdusă o nouă iniţiativă legislativă, pentru completarea aceeaşi ordonanţe din 2002, prin care erau interzise simbolurile şi organizaţiile cu caracter legionar.

În 2015 aceste modificări au fost adoptate de Parlament şi legea a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Noul cadru legal a stârnit numeroase controverse în spaţiul public, acolo unde s-au format două tabere.

Una dintre acestea vedea în actul de lege drept o nouă recunoaştere a Holocaustului, de recunoaştere a unor “pagini de durere şi sânge”, aşa cum spunea deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Pe de altă parte au fost cei care s-au arătat ultragiaţi de iniţiativa legală, iar una dintre marile întrebări puse de aceştia a fost cea legată de personalităţile româneşti care au avut simpatii sau afinităţi faţă de legionari. Ce se va întâmpla cu acestea? Vom mai putea vorbi în termeni elogioşi de Mircea Eliade? Vom mai putea cita din Petre Ţutea? Vom putea vorbi altfel decât în şoaptă despre duhovnicul Iustin Pârvu?

La câteva dintre aceste întrebări au încercat să răspundă Adrian Ursu şi invitaţii săi, alături de Alexandru Florian, directorul Institutului “Elie Wiesel”, instituţie care a colaborat la redactarea modificarilor de lege din proiectul iniţiat în 2013.

“De ce pe listă nu se regăseşte o organizaţie care a promovat naţional socialismul? Grupul Etnic German?” a întrebat Adrian Ursu.

“Grupul Etnic German intră sub incidenţa legii în măsura în care legea vrea să interzică simbolurile fasciste, naziste şi legionare. Dacă ar fi organizaţii care ar vrea să renască Grupul Etnic German, nu ar putea să o facă. Ceea ce funcţionează astăzi ca fiind o organizaţie civică ce reprezintă minoritate germană, nu poartă aceeaşi ideologie (Forumul Democrat al Germanilor din România – nr.)” a explicat Alexandru Florian.

“Asta deranjează. Avem o situaţie. Amiralul Horthy nu a fost declarat criminal de război. Cetăţenii pot să-l aduleze, să-i pupe tălpile dacă vor” a spus Adrian Ursu, referindu-se la Miklos Horthy, regent al Ungariei şi aliat al Germaniei naziste.

“Legea românească se referă doar la realităţile româneşti” afirmă Alexandru Florian.

“În Ardealul de nord nu au fost deportaţi nişte foşti cetăţeni români?” întreabă Adrian Ursu.

“Este adevărat, eu nu neg acest aspect. Faptul că nu a fost condamnat după război, nu îl absolvă. Dacă au fost manifestări pe spaţiul public în România care să îl omagieze pe Horthy noi am protestat” a spus Alexandru Florian.

“Horthy a fost omagiat acum 10 zile la Cluj. Aţi protestat faţă de această acţiune din cadrul Zilelor Culturii Maghiare, sponsorizate inclusiv de Primăria Cluj Napoca, condusă de Emil Boc?” întreabă Adrian Ursu. “A fost un simpozion dedicat lui Horthy. Dacă era unul dedicat lui Ion Antonescu, era o mare problemă, nu?”.

“Nu, era aceeaşi problemă. Nu am ştiut că era finanţat din bani de la Primăria Cluj Napoca” spune Alexandru Florian.

“Aţi spus că nu v-aţi propus să rezolvaţi şi crimele regimului comunist. De ce? Trăiţi în România, sunteţi cetăţean român, institutul e plătit din banii Guvernului. Nu înţelegeţi suferinţa prin care a trecut poporul român, la fel ca şi cel evreu. Nu reacţionaţi la ce s-a întâmplat cu poporul român, deşi trăiţi în România” a spus Lucia Hossu Longin, realizator “Memorialul Durerii”.

“Eu nu sunt conaţional cu dumneavoastră, reprezint o instituţie publică şi sunt cetăţean al României. Despre etnia mea nimeni nu poate şti, atât timp cât nu mă exprim public. Această lege nu a fost făcută de Institutul Elie Wisel” a răspuns Alexandru Florian.

“Institutul nu va avea atribuţii în cadrul acestei legi. Cazul Petre Ţuţea nu intră sub incidenţa acestei legi. Este cazul de valori şi ce valori vrea să îmbrăţişeze societatea românească” a mai spus Alexandru Florian.

“O afirmaţie care vă este atribuită, cea legată de portul naţional. Oricine se îmbracă în costum naţional şi nu este ţăran simpatizează mişcarea legionară. Este adevărat?” a întrebat Adrian Ursu.

“Această lege, nu ştiu de ce, a fost prilejul pentru dezinformare şi defăimarea Institutului şi a celui care îl conduce. Referitor la această informaţie – dezinformare. Nu pot să reacţionez la toate murdăriile şi la tot felul de persoane. Nu am spus această frază” a conchis Alexandru Florian.

 • Cotidianul:

Ioan Spanu: După ce s-a consultat şi cu Institutul „Elie Wiesel”, MAE ne dă dreptate: “Ion Şiugariu nu a fost legionar şi nu a fost condamnat pentru crime de război sau genocid”

Exact în ziua în care podul din Brezno urma să poarte numele „Ion Şiugariu”, Ministerul Afacerilor Externe a remis un Comunicat tardiv în care recunoaşte că noi am avut dreptate: Ion Şiugariu nu a fost legionar şi nu a fost condamnat pentru crime de război şi genocid! Lipsesc însă scuzele faţă de Lucia Şiugariu, soţia poetului-erou, pentru suferinţele cauzate de acest abuz comis împotriva soţului său.

În acest Comunicat, trimis în 28 august 2015, MAE anunţă că va începe, prin Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică (corpul de control al ministrului), o anchetă la Ambasada României în Slovacia pentru a se verifica depăşirea atribuţiilor de către Steluţa Arhire, împuternicitul cu afaceri al ambasadei, şi Radu Coantă, secretar II al ambasadei, cel care a semnat documentul prin care se spunea că Ion Şiugariu ar fi fost „fascist” şi, deci, nu merită omagiul autorităţilor slovace!

PENTRU MAE, INSTITUTUL „ELIE WIESEL” ESTE O INSTANŢĂ DE JUDECATĂ?

Acest ultim Comunicat al MAE are două părţi: una în care ni se comunică rezultatul verificărilor efectuate după consultarea unor instituţii de la care a cerut un punct de vedere, iar alta în care anunţă măsurile pe care ministrul Bogdan Aurescu le-a dispus pentru eventuala sancţionare a funcţionarilor ambasadei din Slovacia.

În prima parte a Comunicatului ni se spune că, fiind sesizat de ziariştii care au scris despre Cazul „Ion Şiugariu”, Ministerul Afacerilor Externe a decis să verifice situaţia eroului nostru, căzut în luptele contra armatei fasciste pe frontul din Cehoslovacia. În acest sens a cerut o „expertiză” de la mai multe instituţii, între care şi Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, condus de Alexandru Florian, despre care cotidianul.ro a scris în mai multe rînduri, deşi acesta nu are absolut nici o competenţă în acordarea unor astfel de avize! Iată prima parte a Comunicatului MAE:

Aşadar, au fost consultate următoarele instituţii:

– Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

– Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române

– Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din Cadrul MApN

– Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

Dintre acestea, singura instituţie care are abilitatea să se pronunţe faţă de situaţia lui Ion Şiugariu în acest caz de interes pentru autorităţile din Slovacia este „Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din Cadrul MApN”, căci acolo sînt înregistrate toate persoanele căzute pe cîmpul de luptă. Nu ştim ce răspuns a primit MAE de la ONPCE, însă noi sîntem deja în posesia unui răspuns trimis de ONPCE doamnei Angela Miclea, în 2012, pe care îl reproducem mai jos:

Cu alte cuvinte, Ion Soreanu – Şiugariu este înregistrat ca erou al armatei române, confirmîndu-se că a decedat „în luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial”, şi este înmormîntat în Cimitirul de onoare al eroilor din Zvolen, Slovacia, care este „cea mai mare necropolă de război românească de peste hotare, fiind declarat, în anul 1963, monument cultural”!

Toate celelalte instituţii consultate de MAE nu au absolut nici o legătură cu situaţia lui Ion Şiugariu, căci:

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române se ocupă de perioada dictaturii comuniste, instaurate după anul 1945, cînd Ion Şiugariu deja căzuse pe cîmpul de luptă,

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se ocupă de dosarele Securităţii, ori această instituţia a fost înfiinţată după anul 1948, cînd, de asemenea, poetul-erou era mort pe cîmpul de luptă,

Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” se ocupă strict de faptele şi evenimentele încadrate în Holocaust, cu care Ion Şiugariu nu a avut absolut nici o legătură, el fiind „concentrat” în armată încă din anul 1939, cînd avea 25 de ani, şi a decedat în 1945, la vîrsta de 31 de ani! Niciodată, nimeni nu a făcut referire la numele său ca fiind legat de vreo acţiune organizată de Mişcarea Legionară sau de vreun eveniment tragic la care să fi luat parte.

Dar, din Comunicatul MAE, înţelegem limpede că acea precizare, cum că s-a evidenţiat „existenţa unor informaţii care indică simpatiile politice legionare ale poetului Ion Şiugariu (cetăţeanul român Ion Soreanu)”, vine din partea Institutului „Elie Wiesel”, cel care a contribuit la promovarea Legii 217/2015, supranumită anti-legionară. Totuşi, nici măcar această lege, cu toate exagerările sale, nu condamnă SIMPATIILE POLITICE ale cuiva, ci doar crimele de război şi genocidul, ori Ion Şiugariu nu a fost niciodată încadrat de nimeni în aceste categorii! Oriunde în lume, a condamna pe cineva pentru ideile sau reprezintă un proces de intenţie şi înseamnă nerespectarea dreptului la opinie, ceea ce este una dintre cele mai grave infracţiuni la adresa drepturilor fundamentale ale omului!

De altfel, la această concluzie ajunge chiar Ministerul Afacerilor Externe, care, în acest ultim Comunicat, menţionează: „Din elementele primite nu a rezultat însă faptul că Ion Şiugariu a fost membru al Mişcării Legionare sau că ar fi fost condamnat pentru crime de război sau genocid”!

În acel moment, discuţia trebuia să fie încheiată, iar MAE ar fi trebuit să îndrepte eroarea colosală făcută de angajaţii săi, Steluţa Arhire şi Radu Coantă, de la Ambasada României din Slovacia, trimiţînd scuze autorităţilor din localitatea Brezno, însoţite de retragerea acelei adrese nefericite care a adus jignire unui adevărat erou al armatei române, astfel încît podul pe care şi-a pierdut viaţa să poarte numele „Ion Soreanu – Şiugariu”!

Din păcate, MAE s-a limitat să trimită chiar în ziua de 28 august (cînd deja erau în derulare acţiunile organizate cu ocazia Zilei Insurecţiei din Slovacia!) concluziile celor patru instituţii consultate, lăsînd la aprecierea autorităţilor slovace luarea unei decizii! Evident, în acea zi nu se mai putea face nimic.

MAE ANUNŢĂ CĂ VA FACE O ANCHETĂ LA AMBASADA DIN SLOVACIA

În partea a doua Comunicatului remis presei, MAE constată că, totuşi, reprezentanţii Ambasadei române din Slovacia, în speţă Steluţa Arhire, împuternicitul cu afaceri al ambasadei, şi Radu Coantă, secretar II, şi-au depăşit atribuţiile, astfel încît Corpul de control al ministrului va efectua un control „cu privire la modalitatea de respectare a procedurilor”! Mai exact, MAE reinterează ce a spus şi în Comunicatul precedent, publicat în cotidianul.ro, adică faptul că „decizia de a denumi podul din localitatea Brezno după numele poetului erou Ion Şiugariu… este de resortul exclusiv al factorilor de decizie locali din Slovacia, ambasada nefiind competentă a interfera în nici un fel în luarea deciziilor de către autorităţile locale slovace”! Şi, totuşi, Ambasada României a interferat, anulînd o acţiune care-i onora pe toţi cei 11.000 de eroi ai armatei române căzuţi în Slovacia! Iată şi această parte a Comunicatului MAE:

Din păcate, Comunicatul MAE nu conţine, nici măcar formal, scuzele faţă de doamna Lucia Soreanu Şiugariu, soţia lui Ion Şiugariu, în vîrstă de 96 de ani, care fusese invitată de autorităţile din Slovacia să participe la omagierea soţului său prin denumirea podului din Brezno după cel al soţului său! Reamintim că, la scrisoarea doamnei Lucia Şiugariu, MAE a expediat un e-mail sec: „Vă vom trimite un răspuns în termen de 30 de zile”! Pentru această neobrăzare, oare cine va mai răspunde, alt acar Păun din MAE?

La această oră, manifestările din Slovacia în cinstea eroilor căzuţi în Războiul cu armata fascistă, la care participă şi o delegaţie din partea României, sînt în plină derulare, fiind umbrite de incidentul teribil provocat de Ambasada română din Slovacia, pe care nimeni nu a vrut să-l rezolve la timp, astfel încît orice trecător peste podul din Brezno să-şi aducă aminte de sacrificiul lui Ion Şiugariu, un tînăr considerat genial, care şi-a dat viaţa pe cîmpul de luptă la numai 31 de ani, plecînd de lîngă soţia sa, cu care abia se căsătorise!

În acest Comunicat, MAE „apreciază intenţia autorităţilor locale din Brezno de a amplasa şi de a dezveli o placă memorială dedicată tuturor eroilor Armatei Române care s-au jertfit în luptele pentru eliberarea localităţii”, dar nu înţelege că noţiunea aceasta de „eroi ai Armatei Române” este formată din persoane concrete, una dintre ele fiind cea a lui Ion Şiugariu, pe care MAE l-a batjocorit într-un mod incalificabil! Iar lucrul acesta nu trebuie să rămînă nepedepsit.

Ceva, totuşi, ca o minimă compensaţie, s-ar mai putea face: ca o stradă din Bucureşti, locul unde a studiat şi a lucrat înainte de pleca pe front, să poarte numele „Ion Şiugariu”, oricît de mult s-ar împotrivi Institutul lui Alexandru Florian! Iar autorităţile române ar mai avea ceva de învăţat: să nu mai promoveze legi care să aducă atingere marilor personalităţi ale României, iar cele care deja există să fie abrogate imediat, căci soarta unei naţiuni stă pe umerii marilor ei spirite.

Cum spunea Constantin Noica, considerat şi el „simpatizant al Mişcării legionare”: „Poţi să domini istoria timp de secole, cum au făcut turcii, dar dacă nu ai în spate o mare cultură, vei ajunge să mături străzile în ţara lui Goethe, Kant sau Shopenhauer, aşa cum fac azi fraţii noştri turci”!

Ion Spanu: Impresionată de solidaritatea românilor, nepoata eroului Ion Şiugariu scrie: “Mi-ar plăcea să cred că eforturile voastre vor reda demnitatea unchiului meu”

După ce marţi v-am prezentat scrisoarea Doamnei Lucia Soreanu-Şiugariu, soţia lui Ion Şiugariu, eroul căzut în războiul antifascist pe frontul din Slovacia, devenit prima victimă a Legii 217/2015, astăzi publicăm scrisoarea trimisă din Aachen, Germania, de Mihaela Stroescu Wallbraun, nepoata soţilor Ion şi Lucia Şiugariu.

„Stimate Domnule Spânu,

Stimaţi Ziarişti Români,

Nu mai prididesc a citi tot ce se scrie pe tema Ion Soreanu-Şiugariu şi sunt foarte impresionată. Motiv pentru care doresc să apelez la amabilitatea Dv. cu rugamintea de a transmite aceste câteva rânduri de mulţumire tuturor celor implicaţi:

Mi-ar plăcea să cred că rezultatul acestor eforturi va reda demnitatea numelui şi operei (prin fatalitatea soartei) neterminate a unchiului meu, care merită un loc în conştiinţa noastră, fie şi numai pentru că a fost un erou.

Doresc pe această cale să mulţumesc tuturor ziariştilor talentaţi, implicaţi şi preocupaţi de apărarea libertăţilor fundamentale şi a valorilor culturale ale României. Mulţumesc tuturor celor care se implică activ, cu convingere şi simpatie pentru cel care a fost poetul-erou Ion Soreanu-Şiugariu.

“Problemele geopolitice” – după cum a invocat angajatul MAE de la Bratislava, Radu Coantă – nu scuză lipsa de profesionalism şi cultură precară până la inculltură a unor funcţionari care nu-şi cunosc nici măcar fişa postului. Altfel nu se poate explica atitudinea Ambasadei României, care îşi permite denigrarea numelui şi a memoriei unui poet-erou căzut în lupta anti-hitleristă în urmă cu 70 de ani, la 1 februarie 1945. Nici astăzi nu am primit scuzele de rigoare!

Doresc să accentuez că dezaprob activităţile parlamentarilor care votează legi fără dezbatere publică, fără să le studieze sau fără măcar să le citească şi protestez împotriva acelora care, neînţelegându-le esenţa antiromânească, doresc să le aplice. Într-un cuvânt: Protestez împotriva abuzurilor care lovesc, iată, şi familia mea! Subliniez că mătuşa mea, soţia poetului erou, Lucia Stroescu Şiugariu, are aproape 96 de ani.

Toată stima mea pentru acei puţini, din păcate, care trăiesc cu ochii deschişi, atenţi la ceea ce ne înconjoară şi atacă fiinţa naţională a României. Tuturor acelora care nu cad în blazarea inoculată cu „aşa-i la noi, la români“, călduroase mulţumiri!

„Nu doresc să spun oamenilor ce să gândească! Doresc să le spun să gândescă, să se aplece chiar şi asupra unor evenimente mici, care în istoria omenirii se repetă cu regularitate“ – Moore Alan.

Vă doresc tuturor numai bine, succes şi prosperitate, un viitor mai bun, cu voia lui Dumnezeu! Maica Domnului să apere România!

Mihaela Stroescu Wallbraun, Aachen, Germania

Cum s-au desfăşurat pînă acum acţiunile de comemorare a eroilor români căzuţi în Slovacia?

Mai sînt doar două zile pînă cînd încep manifestările din Slovacia (28-29 august) cu ocazia Zilei Insurecţiei Slovace, cînd sînt omagiaţi eroii căzuţi în anul 1945 în războiul pentru eliberarea Cehoslovaciei.

În fiecare an, o delegaţie din Maramureş, din care totdeauna făcea parte şi doamna Angela Miclea, omul care s-a dedicat păstrării memoriei poetului-erou Ion Şiugariu, se afla la Banská Bystrica, unde se află cimitirul eroilor, şi la Brezno, locul unde acesta şi-a dat sacrificiul suprem! Angela Milea este directoarea Casei de cultură din Tăuții-Măgherăuş şi organizatorul, alături de autorităţile locale, a tuturor manifestărilor anuale de comemorare a eroului Ion Şiugariu.

Din păcate, în acest an, toate acţiunile care erau deja planificate, atît în ţară, cît şi în Slovacia, stau sub semnul incertitudinii din cauza aplicării abuzive a acestei Legi 217/2015 de către Ambasada României şi Ministerul de Externe, care, fără nici o bază legală, l-au declarat pe Ion Şiugariu ca fiind „fascist”, ceea ce, în afara jignirii aduse unui erou al armatei române în războiul de eliberare de sub jugul fascist, au dus la decizia ca podul din Brezno, unde eroul şi-a pierdut viaţa într-un bombardament al nemţilor, să nu mai poarte numele său!

An de an, în perioada 28-29 august, autorităţile de la cel mai nivel al statului au fost invitate să participe la acţiunile de comemorare a eroilor din cel de-al doilea război, căzuţi în luptele din Munţii Tatra, între care s-au aflat şi 11.000 de români!

De pildă, în anul 2013, la aceste manifestări, a fost prezent chiar preşedintele României, Traian Băsescu (v. foto de mai sus), care a fost însoţit de omologul său, preşedintele Slovaciei, Ivan Gašparovič! Pentru multe lucruri a fost criticat Traian Băsescu, dar, după cum se vede, mandatele sale nu vor purta peste vreme ruşinea de a nu-i respecta pe eroii ţării, cu care se încarcă acum actualii conducători ai României!

Acum, dintr-odată, abuziva Lege 217/2015 face o selecţie între eroii armatei române, generînd o situaţie penibilă, astfel că delegaţia din acest an, condusă de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, va trebui să suporte ruşinea de a da explicaţii autorităţilor slovace faţă de decizia luată de Ambasada României, condusă de împuternicitul cu afaceri Steluţa Arhire, aceea de a-l declara „fascist” pe un ofiţer căzut chiar în lupta contra fascismului!

Pentru a vedea cum înţeleg autorităţile slovace să-i onoreze pe cei căzuţi pentru eliberarea Slovaciei, iată două fotografii: una cu garda de onoare şi fanfara din Svolen, care prezintă în fiecare an onorul în cinstea celor căzuţi, şi a doua cu Turnul din Brezno, din care s-a tras asupra podului pe care se afla şi Ion Şiugariu:

Iată şi o fotografie excepţională, făcută în ziua de 13 februarie 1945, la numai 12 zile de cînd Ion Şiugariu fusese ucis, în care se văd condiţiile dramatice, cu ger cumplit şi zăpadă, în care luptau ostaşii noştri împotriva armatei germane. Însemnările de pe fotografie sînt făcute după exact 58 de ani, în 13 februarie 2003, de cineva care ne spune că, la acea dată, mai trăia doar Miron Iustin, care a scăpat cu viaţă din acel iad din Banská Bystrica!

Este păcat că, prin ignoranţa unor funcţionari ai statului s-a ajuns la această situaţie, în care este dezonorată armata română şi eroii ei, iar preşedintele ţării, prim-ministrul, ministrul de Externe şi ministrul Apărării Naţionale au stat nepăsători lăsînd ca astfel de lucruri să se întîmple, fără ca nimeni să fie pedepsit. În mod sigur, pentru aceste lucruri trebuie să plătească chiar ei, căci niciodată în istorie nu s-a mai întîmplat o asemenea ruşine, ca un om ca Ion Şiugariu, care şi-a dat viaţa pentru ţară, rămînînd în linia întîi, deşi i s-a indicat să plece în spatele frontului din cauza unei boli contractate pe front, să fie batjocorit în faţa celor care doreau să-i onoreze sacrificiul suprem!

De altfel, atît soţia, cît şi nepoata lui Ion Şiugariu ne-au anunţat că îi vor acţiona în judecată pe toţi cei care se fac vinovaţi de dezonorarea sublocotenentului Ion Şiugariu, căzut în luptă ca ostaş al armatei române! Dacă, în mod cu totul şi cu totul forţat, am putea să înţelegem că nu sîntem în stare să ne onorăm eroii, este total de neînţeles faptul că nu-i lăsăm nici pe străini s-o facă! Cu atît mai jalnic, cu cît totul este făcut de frica unei instituţii de stat, în fruntea căreia se află Alexandru Florian, fiul unuia dintre cei mai odioşi ideologi ai comunismului.

Dacă ne uităm în motivarea cu care Legea 217/2015 a fost promovată în Parlament, vom vedea că argumentul îl reprezintă grija faţă de memoria celor dispăruţi în Holocaustul din cel de-al doilea război mondial! Este normală această grijă, dar,  faţă de memoria ostaşilor care şi-au dat viaţa tocmai în lupta directă cu cei care au produs acest Holocaust, ce facem? Îi batjocorim?

Foarte bine că cetăţenii evrei îşi respectă victimele, dar nu ar trebui ca, respectîndu-le pe acestea, să nu-i batjocorim pe românii care au luptat cu arma împotriva fascismului? Ne poate spune vreunul dintre cei care vor Certificate de bună purtare de la Institutul „Elie Wiesel” pe cine a ucis sublocotenentul Ion Şiugariu şi care este vina lui pentru a merita o asemenea jignire?

Oricum, de rîs ne-am făcut; rămîne acum să vedem cine va plăti pentru ruşinea în care am fost tîrîţi cu toţii.

Ion Spanu: Despre Holocaust şi Comunism, cu durere, compasiune, dar şi revoltă

Am văzut zeci de filme realizate în lagărele de concentrare ale naziştilor şi m-am cutremurat tot de atâtea ori de ororile făcute de nişte oameni care trăiau, totuşi, în ţara lui Goethe, Beethoven sau Kant! N-am putut niciodată să-mi stăpînesc lacrimile în faţa grămezilor de cadavre care urmau să fie aruncate într-o groapă comună.

Toţi cei care au participat la astfel de monstruozităţi şi-au anulat calitatea de oameni raţionali, căci astfel de acţiuni demente nu au legătură decît cu instinctele animalice, arătînd cît de periculoasă este cultivarea urii faţă de oricine este altfel decît tine, avînd altă religie, altă culoare a pielii, altă naţionalitate. Am auzit că unii dintre comandanţii lagărelor se duceau seara la concerte, ascultînd emoţionaţi muzica lui Bach sau Mozart, iar dimineaţa deschideau cu seninătate uşa camerelor de gazare! Sînt lucruri despre care credeam că nu pot exista în acelaşi om, că fiecare lucru ce ţine de latura estetică a vieţii produce modificări semnificative asupra psihicului omului, făcîndu-l nu neapărat mai bun, dar măcar mai sensibil în faţa durerii şi suferinţei, chiar dacă este vorba de trăirile altora.

Tot ce s-a întîmplat în lagărele de concentrare naziste reprezintă, fără îndoială, o ruşine a întregii omeniri, nu numai a nemţilor care au legitimat prin vot un guvern capabil să genereze un asemenea genocid, argumentat prin aberaţia apartenenţei victimelor la o anumită naţionalitate. Nimic din ceea ce s-a întîmplat în aceste lagăre nu poate avea o justificare, căci uciderea acestor oameni nu s-a făcut nici ca la animale, pentru a potoli foamea, nici din instinctul firesc de apărare, nici din reflexul hoţesc de-i lua victimei ceva ce-şi dorea criminalul. Toate aceste aberaţii criminale din lagărele naziste au venit dintr-un spirit exacerbat al unei puteri iluzorii, din sentimentul că, dacă ai puşca în mînă, poţi să faci orice, întrucît nimeni nu-ţi cere socoteală; lucruri care s-au dovedit, toate, a fi deşertăciune.

Pentru toate victimele din aceste lagăre, nu putem decît să vărsăm neîncetat lacrimi, iar pentru familiile distruse de aceste oribile crime să manifestăm toată compasiunea şi frăţietatea pentru a se putea depăşi, cît de cît, ceva care nu mai poate fi recuperat: viaţa.

Din păcate, în toţi aceşti ani de cînd lagărele s-au închis, iar vinovaţii au fost condamnaţi la moarte, oameni care n-au avut nici o legătură cu victimele holocaustului, au văzut în soarta acestor nefericiţi calea pentru a dobîndi ceea ce pregătirea sau competenţele nu puteau să le ofere.

Zeci de mii de asociaţii, de institute sau de organizaţii s-au născut peste noapte şi au preluat durerea celor dispăruţi în lagărele naziste ca pe un capital bun de stors. Nu ne referim aici la acele organizaţii care chiar au contribuit la depistarea unor criminali fugari şi la aducerea acestora în faţa completelor de judecată, ci la acea puzderie de asociaţii care aveau în comun cu victimele doar apartenenţa etnică, şi care invocă holocaustul doar pentru a justifica nişte fonduri uriaşe care, de cele mai multe ori, nu ajung la familiile celor dispăruţi, ci în conturile unor profitori care, practic, batjocoresc memoria victimelor holocaustului!

Ana Robinsohn Pauker, de pildă, era evreică. În timp ce conaţionalii săi erau gazaţi în lagărele naziste, ea a venit în România şi nu a făcut altceva decît să deschidă gulagul comunist, care n-a fost decît o altă formă de lagăr de concentrare! Putem noi să spunem astăzi că, în memoria evreilor ucişi în lagărele germane, Ana Pauker ar merita vreo compasiune, din moment ce ştim că, în acelaşi timp cu holocaustul, ea punea bazele unui sistem criminal la fel de criminal ca şi cel nazist?

La fel şi toţi ceilalţi evrei aduşi din Rusia sau din ţările satelite pentru a instaura în România un regim care a ucis în închisori cîteva sute de mii de oameni şi care a practicat tortura sistematică, avînd aceleaşi efecte ca metodele fasciste.

Aşa cum au existat ideologi ai crimelor naziste, la fel de vinovaţi ca acei comandanţi care deschideau robinetele pentru ca gazul ucigaş să pătrundă în încăperile în care erau evrei nevinovaţi, tot aşa au existat ideologii comunişti evrei care au pus bazele întregului sistem criminal de după 1948, ale cărui efecte continuă şi astăzi să fie resimţite.

Lista acestora este lungă: Walter Neulander (Roman), Alexandru Nicolschi (Grumberg Boris Nicolschi), Silviu Brucan (Samuil Brukner), Leon Tismeniţki, Paul Cornea, Radu Florian, Mihai Roller, care a condus secţia de istorie şi care a fost făcut academician deşi nu avea studiile terminate, Filipovici, Onesacu Marcu, Marusohn, Krakauer Charlota, Langfelder Paul, Aronovici, Iosif Chişinevschi, care împreună cu Miron Costantinescu l-au ucis pe Lucreţiu Pătrăşcanu cu ranga, Teodor Rudenco, care ni i-a băgat pe gît pe poeţii A. Toma, Eugen Frunză sau Marcel Breslaşu, Ghizela Vass, Eduard Mezincescu (Mezingher), Mircea Bălănescu, Clara Ardeleanu, Gheorghe Stoica, Mircea Bălănescu, Mihai Florescu, Emil Bodnarebko (Botnăraş), Leontin Silaghi (Sălăjan), Luka Laszlo (Vasile Luca), Ana Toma, Alexandru Moghioroş, Teohari Georgescu (Burach Tescovici), Serghei Niconov, Bodnarenco, Pantelei Pantiuşa, Vladimir Mazuru, Cacica Sasa, Oprescu Dorel, Slechinger Paul, Chioreanu Magdalena, Blaukenstein Magdalena, Roza Adalbert, Bichel Ivan, Mişa Protopopov, Bercovici, Ijak Adalbert, Szabo Eugen, Maximenco Feodor, Hollinger Isidor, Teişanu Eugen, Hirch Tiberiu, Friedlander Eugen, Herişan Alina, Ebner Silvia, Kovaks Pius, Demeter Şandor, Hirch-Haiducu, Fux Beria, Herscovici, Schmerler, Hary Bogadan, Mihai Pacepa, Dulgheru Mişu (Dulbergher), care a condus Direcţia de cercetări penale alături de Aritonovici Samy, Matusevici Nathan, Ficher Simon, Zigler Simon, Davidovici Leon, Segal Luiza, Demeter Şandor, şef de cadre la Ministerul de interne, Ludovik Weiss, care a lucrat în Siguranţă în 1946-1948, iar ulterior la Securitate (1948-1960), fiind cel care s-a ocupat de loturile Canal şi Lucreţiu Pătrăşcanu (în1949 aîmpuşcat patru ţărani din Odorhei (Satu-Mare): Andrei Pop, Chira Gheza, Biro Andrei, Gyla Alexandru), Ştefan Koller, locotenent colonel de Securitate care între 1954 şi1957 afost comandantul închisorilor din Aiud şi apoi a Văcăreştilor, Avram Bunaciu, care a fost Preşedintele Tribunalului poporului, Alexandru Voitinovici, Alexandra Sidorovici (soţia lui Silviu Brucan), care a fost acuzator public în procesele lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Gheorghe Brăteanu, Constantin Titel Petrescu.

Poate să-l acuze cineva de antisemitism pe cel care, după modelul Legii 217/2015, dată împotriva legionarilor, i-ar pune pe o listă a proscrişilor pentru că, sub diferite forme, au participat la crimele din anii ’50, în care au dispărut cîteva sute de mii de români, de la ţărani simpli, la intelectuali de mare valoare, ucişi sau torturaţi prin închisori?

Fără îndoială, în faţa memoriei evreilor ucişi în lagărele de concentrare naziste trebuie să plecăm capul şi să lăsăm lacrimile să curgă neîncetat, pe de o parte ca semn de compasiune îndurerată, iar pe de altă parte ca dorinţă ca astfel de crime să nu mai aibă loc niciodată! Dar absolut aceleaşi sentimente cerem omenirii întregi şi faţă de sutele de mii de români exterminaţi în închisorile comuniste, care nu aveau altă vină decît că şi-au iubit ţara! Între aceste suferinţe nu poate exista decît semnul de egalitate, căci moartea nu alege pe nimeni după naţionalitate, culoarea pielii sau religie!

Cînd, ca reacţie la această absurdă Lege 217/2015, mulţi cer să fie incriminat şi comunismul pentru crimele sale, să nu creadă cineva că lista începe şi se termină cu Nicolae Ceauşescu! Nu, lista începe cu cei enumeraţi mai sus, pe care nici măcar copiii sau nepoţii lor, unii ajunşi acum lideri de opinie, nu-i pot spăla de păcate, din moment ce românii, în baza acestei absurde Legi 217/2015, pot intra în puşcărie doar pentru că ar citi cărţile unor mari intelectuali cu simpatii legionare!

Aici nu e vorba de vreun spirit revanşard, căci autorii unor crime nu merită răzbunarea, ci pedeapsa potrivită. Vrea cineva să fie condamnaţi oamenii pentru simpatiile politice cu acei reprezentanţi ai regimurilor criminale, atunci aşa să fie! Dar fără excluderi pe criteriul „doar unii”, pentru că astfel reacţiile ce se pot naşte sînt devastatoare, necontrolabile şi pot duce la repetarea unor experienţe pe care nimeni nu mai vrea să le trezească, aşa cum au fost Nazismul şi Comunismul.

Marii şefi de stat din ultimele decenii au făcut gesturi istorice de împăcare între Germania, Italia, Anglia, Franţa, dînd un semnal pentru întreaga omenire: nimic nu trebuie uitat, dar nimic din răul acela imens nu trebuie păstrat ca motiv de răzbunare! Legea aceasta 217/2015, coaptă de minţi înfierbîntate, trebuie abrogată imediat, pînă nu generează efectul acela îngrozitor care separă oamenii după criterii etnice: noi şi ei, ai noştri şi ai lor. Abrogaţi legea aceasta dacă vreţi să rămînem toţi împreună!

Nimeni nu are dreptul să se joace cu astfel de jucării periculoase, căci ne-am trezi cu toţii în situaţia unuia care, după ce trage cuiul de siguranţă al unei grenade, ar pune-o liniştit sub pernă, crezînd că astfel se apără de hoţi!

“Legea antilegionara, o aberatie!” – Istoricul Cristian Troncota si Staretul Hariton Negrea de la Petru Voda


“Legea antilegionara, o aberatie!” – Istoricul… de ZiaristiOnlineTV


Categorii

Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Legea 217/2015 ("antilegionara"), Octav Bjoza, Petre Ţuţea, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “DESPRE INTERZICEREA SFINTILOR INCHISORILOR PRIN LEGEA “ELIE WIESEL”. Emisiunea Secvential cu Adrian Ursu, Lucia Hossu-Longin, Octav Bjoza, Alexandru Florian si altii (VIDEO). Ce se intampla cu memoria lui PETRE TUTEA, ION SIUGARIU, PARINTELE IUSTIN PARVU?

 1. Cred ca Florian doar pare ca da inapoi si, da, cred ca o face din ratiuni tactice, asa cum ati spus. Intre timp, se trece la represalii impotriva lui Radu Preda, in “dulcele” stil stalinist. Tovarasi din Institut, plini de proletara indignare, cer demiterea lui pentru parerea sa ca legea este pro-comunista!
  http://www.activenews.ro/stiri-social/Scandal-la-IICCMER-privind-Legea-anti-legionara.-Cinci-membri-ai-Consiliului-Stiintific-cer-demiterea-lui-Radu-Preda-124355
  Cine urmeaza?

 2. bre-CHIN(pentru unii) NIUZ…

  http://www.mytex.ro/component/content/article/546-expres/499711-iiccmer-a-gasit-osemintele-partizanilor-anticomunisti-ucisi-de-securitate-institutul-doreste-sa-ii-inhumeze-cu-onorurile-cuvenite.html

  IICCMER a găsit osemintele partizanilor anticomuniști uciși de Securitate: „Institutul dorește să îi înhumeze cu onorurile cuvenite
  Ma, 01 Sep 2015, 11:50

  După o singură zi de săpături, reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au descoperit osemintele celor cinci partizani anticomuniști uciși de securitate.
  Dr Florin Gavrilas
  Cei cinci partizani anticomuniști (Cigmăian Ioan, Decean Petru, Maier Iosif, Maier Ida Elena și Mitrofan Lucian), ar fi murit în urma unei confruntări armate cu trupele și agenții Securității, în data de 4 martie 1949.
  Căutările au fost făcute de un grup de arheologi și istorici de la IICCMER în Munții Apuseni.
  „Groapa și osemintele au fost găsite. Am făcut săpături o singură zi. Deocamdată suntem în așteptarea autorităților. Pe baza mărturiilor, am reușit să găsim groapa. Cei cinci partizani anticomuniști au fost uciși prin împușcare. În primă fază, osemintele vor fi transportate la medicina legală, unde vor fi făcute câteva analize de specialitate. Institutul dorește să îi înhumeze cu onorurile cuvenite, la cimitirul din Alba”, a declarat pentru mytex.ro, Gheorghe Petrov, arheolog al IICCMER.

 3. Pingback: ASOCIATIA FOSTILOR DETINUTI POLITICI cere ABROGAREA Legii “ELIE WIESEL”: “este fundamental neconstitutionala, antidemocratica si inoportuna”/ RADU PREDA, SEFUL IICCMR, CONTESTAT DE SUSTINATORII LEGII | Cuvântul Ortodox
 4. Pingback: AUGUSTIN BUZURA despre LEGEA 217 (legea Elie Wiesel): ANTICONSTITUTIONALA, DE O MARE PERFIDIE, SCRISA DE STAFII STALINISTE/ Scrisoare deschisa a numerosi oameni de cultura: LEGEA 217 REINTEMEIAZA INSTRUMENTELE DE PRESIUNE SI CENZURA | Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: Marian Munteau despre PETRE TUTEA, “EXPRESIA DESAVARSITA A PATRIOTISMULUI COMPETENT”. Români – victime ale unui razboi psihologic (Video cu filmari documentare)/ MARTURII IMPORTANTE SI INEDITE din dosarele Securitatii despre VIATA CREST
 6. Pingback: Marian Munteau despre PETRE TUTEA, “EXPRESIA DESAVARSITA A PATRIOTISMULUI COMPETENT”. Românii, victime ale unui razboi psihologic (Video cu filmari documentare)/ MARTURII INEDITE din dosarele Securitatii despre VIATA CRESTINA a marturisitoril
 7. Pingback: Marian Munteanu despre PETRE TUTEA, “EXPRESIA DESAVARSITA A PATRIOTISMULUI COMPETENT”. Românii, victime ale unui razboi psihologic (Video)/ MARTURII INEDITE din dosarele Securitatii despre VIATA CRESTINA a marturisitorilor IOAN IANOLIDE si VA
 8. Pingback: INSTITUTUL ELIE WIESEL si-a gasit o noua tinta: VINTILA HORIA, considerat “CRIMINAL DE RAZBOI” pentru cateva articole de tinerete. Se cere RETRAGEREA CETATENIEI DE ONOARE cunoscutului scriitor premiat GOUNCOURT | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: INSTITUTUL ELIE WIESEL si-a gasit o noua tinta: VINTILA HORIA, considerat “CRIMINAL DE RAZBOI” pentru cateva articole de tinerete. Se cere RETRAGEREA CETATENIEI DE ONOARE cunoscutului scriitor premiat GONCOURT | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: MARTURII INEDITE din dosarele Securitatii despre VIATA CRESTINA a marturisitorilor IOAN IANOLIDE si VALERIU GAFENCU: ”Neg că ar exista asemănare între principiile lui Gafencu și principiile legionare”/ “Lazăr sau vremea dintre valuri”
 11. Pingback: Institutul Elie Wiesel ar fi reusit sa CENZUREZE EXPOZITIA ARTISTEI SILVIA RADU. Mircea Vulcanescu, Valeriu Gafencu, Costache Oprisan si Radu Gyr, EXCLUSI din “GRADINA CU INGERI”/ Andrei Plesu despre DUBLE MASURI si un imperativ uitat: IERTARE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare