Dupa esecul desfiintarii, PONTA ”STA CU OCHII” PE MUZEUL TARANULUI ROMÂN si se incurca in minciuni

23-12-2013 3 minute Sublinieri

targ-de-sfantul-ilie-la-muzeul-taranului-644x416

Premierul Ponta a declarat că va urmări cu foarte mare atenţie modul în care vor fi cheltuite anul viitor milioane de euro de către Muzeul Ţăranului Român, susţinând că scandalul comasării a pornit de la aceste fonduri, iar directorul muzeului “are o problemă că vrea să cheltuie” banii respectivi.

“Acel director de muzeu are o problemă că vrea să cheltuie 6 milioane de euro. E în regulă. Să-i cheltuie! Dacă îi cheltuie legal, nu-l deranjează nimeni. O să urmăresc cu foarte mare atenţie modul în care – că totul de fapt e de la cele 6 milioane de euro care trebuie cheltuite anul viitor pentru MŢR – şi o să urmăresc cu foarte mare atenţie ca această miză financiară să fie corectă şi transparentă”, a declarat Ponta.

Întrebat dacă Guvernul intenţionează să comaseze Muzeul Ţăranului Român cu Muzeul Satului, Ponta a susţinut că “n-a vrut nimeni niciodată să comaseze niciun muzeu”.

El a explicat că, la momentul învestirii ministrului Culturii, Gigel Ştirbu, a spus “comasaţi-le!” pentru a-i răspunde de fapt preşedintelui Traian Băsescu, care nu ar fi ştiut despre ce este vorba în acest caz.

“A fost un răspuns la domnul preşedinte Băsescu care chiar habar n-avea despre ce era vorba, i-am şi spus a doua zi despre faptul că Muzeul Antipa care e cel mai de succes muzeu, fiind bine manageriat în acest moment, spre deosebire de altele, are nevoie la un moment dat de o extindere. Nu se poate extinde în piaţă şi nici în clădirile private. Dacă s-a politizat această discuţie, nu mai doresc să abordez subiectul”, a spus Ponta.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privitor la comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului şi la trecerea Muzeului Antipa în subordinea Ministerului Mediului a fost deocamdată suspendat, a declarat directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, luni, într-o conferinţă de presă.

[…]

Premierul Victor Ponta l-a avertizat, luni, pe directorul Muzeul Ţăranului Român să aibă grijă cum va cheltui bugetul instituţiei din 2014.

“O să urmăresc cu atenţie cum va cheltui directorul MŢR 6 milioane de euro anul viitor. Aceşti bani au fost miza scandalului din ultima perioada”, a spus Victor Ponta.

Un proiect de hotărâre a Guvernului care prevedea comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român din Capitală a fost făcut public de directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. Virgil Niţulescu i-a solicitat într-o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta ca autorităţile să nu aprobe acest proiect.

Clădirea monument istoric care găzduieşte Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti va fi supusă unor lucrări de consolidare începând din septembrie 2014, a declarat Virgil Niţulescu, directorul muzeului, luni, în timpul unei conferinţe de presă.

“Probabil că în luna septembrie va vor începe lucrările de consolidare a clădirii monument istoric. Luna trecută, am semnat în calitate de beneficiar contractul cu constructorul. Trebuie să va amintesc că acest proiect de consolidare este realizat în baza unei finanţări pe care România a obţinut-o în urma unui contract încheiat în 2005 (…) între România şi Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei. Era un împrumut de 250 de milioane de euro. Era la acea vreme cel mai mare împrumut pe care l-a acordat vreodată Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, împrumut din care (…) s-a finalizat construcţia Bibliotecii Naţionale a României, s-au făcut lucrări la Teatrul Naţional, la Opera Naţională, la Muzeul Antipa (…) În sfârşit, ne-a venit şi nouă rândul, şi, cum am spus, în septembrie sperăm să putem începe propriu-zis lucrările de consolidare“, a spus Virgil Niţulescu.

Potrivit lui Niţulescu, consolidarea clădirii din Şoseaua Kiseleff, numărul 3, va fi efectuată de firma de construcţii Aedificia şi va dura cel puţin doi ani, interval în care expoziţia permanentă a Muzeului Ţăranului Român nu va fi închisă în totalitate.

Potrivit site-ului Unităţii de Management a Proiectului, o structură înfiinţată în martie 2007, ca o consecinţă obligatorie a parafării Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanţarea Proiectului Reabilitarea monumentelor istorice din România, valoarea investiţiei la Muzeul Ţăranului Român, alocată prin Acordul-cadru de împrumut, este de 7.914.188 euro, fără TVA. Această sumă cuprinde lucrările de proiectare şi de execuţie.

Pe de altă parte, printre celelalte proiecte avute în vedere pentru 2014 de conducerea Muzeului Ţăranului Român se numără reamenajarea Studioului “Horia Bernea” – ca sală de proiecţii, de spectacole şi de conferinţe-, precum şi organizarea unei noi săli de expoziţii permanente la mansarda imobilului din Şoseaua Kiseleff, numărul 3.

De asemenea, pe lângă expoziţiile dedicate artiştilor populari şi atelierele etnografice, Muzeul Ţăranului Român va sărbători pe 6 februarie atestarea documentară a comunei Roşia Montană.

În cadrul conferinţei de presă de luni, Virgil Niţulescu a mai spus că proiectul de Hotărâre de Guvern privitor la comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului şi la trecerea Muzeului Antipa în subordinea Ministerului Mediului a fost deocamdată suspendat. “Nu în ultimul rând, şi o fac fără niciun fel de ironie, trebuie să mulţumesc domnului prim-ministru pentru că a înţeles să facă un pas înapoi şi să renunţe, aşa cum a spus dumnealui, pentru moment, la acest proiect de hotărâre de guvern”, a declarat Virgil Niţulescu.

Totodată, Virgil Niţulescu şi-a exprimat speranţa că decizia premierului Victor Ponta va fi una definitivă, în caz contrar, directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti susţinând că este pregătit să treacă la proteste de stradă.

Nota noastra:

Premierul se incurca in minciuni. Pe de o parte, afirma ca nu a vrut nimeni sa desfiinteze MTR si ca a spus “comasati-le” doar ca sa-l contrazica pe presedinte si fara sa stie despre ce e vorba (lucru care daca ar fi adevarat ar spune multe, in sine, despre iresponsabilitatea sa). Pe de alta parte, arata ca oricum Muzeul Antipa nu putea fi extins in alta parte, deci… s-ar fi extins in cladirea MTR!

Totodata, intrarea Muzeului Taranului Roman intr-o perioada de consolidare are riscurile sale mari. Va mai avea, oare, aceeasi infatisare si acelasi profil MTR? Sau va intra intr-o adaptare la “cerintele pietei” si ale “corectitudinii politice”, asa cum a dat semne in ultima perioada, sub directorul Nitulescu?


Categorii

1. DIVERSE, Muzeul Taranului Roman, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Dupa esecul desfiintarii, PONTA ”STA CU OCHII” PE MUZEUL TARANULUI ROMÂN si se incurca in minciuni

  1. In spatele muzeului antipa este un fel de curte, destul de mare, s-a amenajat un bar…. de ce nu se extinde acolo ? in barul acela se mai pot organiza vreo doua sali cu exponate.

  2. @admin,

    Pe de o parte, afirma ca nu a vrut nimeni sa desfiinteze MTR si caa spus “comasati-le” doar ca sa-l contrazica pe presedinte si fara sa stie despre ce e vorba (lucru care daca ar fi adevarat ar spune multe, in sine, despre iresponsabilitatea sa).

    “pentru a-i răspunde de fapt preşedintelui Traian Băsescu, care nu ar fi ştiut despre ce este vorba în acest caz” – nu premierul nu ar fi stiut despre ce e vorba, ci de Basescu a spus ca nu stia despre ce e vorba. Concluzia: a spus “comasati-le” doar ca sa il contrazica pe presedinte, iar explicatia pe care o da este alambicata tocmai pentru a nu se intelege nimic. Se incurca in justificari, stie foarte bine despre ce este vorba, ii sta in gat Muzeul Taranului si in general spiritualitatea si traditia ortodoxa a poporului roman. Bine ca sta cu ochii pe banul public cheltuit de Muzeul Taranului, in timp ce el aproba o concesiune pt un teren de peste 2000 de metri patrati langa Romexpo pt. Marea Loja Nationala.

    Daca nu e de acord cum se cheltuie banii la MTR, sa demita pe seful institutiei, nu sa desfiinteze Muzeul. De fapt, e clar ca Ponta cauta motive cu lumanarea pt desfintarea MTR-ului.

  3. acum se cauta distrugerea culturii cu orice chip

  4. Pingback: BIBLIOTECA PEDAGOGICA din Bucuresti – desfiintata de aceleasi interese imobiliare care au jinduit la Muzeul Taranului Roman? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare