Egiptul in pragul RAZBOIULUI CIVIL. Confruntari soldate cu victime intre suporterii FRATIEI MUSULMANE, adversarii presedintelui MORSI si ARMATA

5-07-2013 2 minute Sublinieri

Mideast Egypt
Vezi si:

Confruntări între adversari şi susţinători ai fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi s-au înregistrat vineri seară în apropierea Piaţei Tahrir din Cairo. Cele două grupuri de manifestanţi au început să se atace cu arme de foc şi pietre, în zona Podului 6 Octombrie din capitală.

La locul incidentelor s-au deplasat numeroase ambulanţe care transportă răniţii. Confruntări între susţinători şi adversari ai preşedintelui Mohamed Morsi se înregistrează în mai multe oraşe din Egipt, anunţă agenţia de ştiri Mena.

La Cairo, cel puţin trei persoane au fost ucise în schimburi de focuri între susţinători ai preşedintelui demis şi militari ai Gărzii republicane. Incidentele au avut loc în zona Rabaa al-Aadauiya din suburbia Nasr City.

În nordul Peninsulei Sinai, susţinătorii lui Morsi au atacat o clădire guvernamentală în zona El-Arish, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

În oraşul Ismaïliya, armata a tras focuri de avertisment pentru a-i dispersa pe susţinătorii preşedintelui.

Cel putin trei manifestanti au fost ucisi vineri la Cairo in schimburi de focuri intre partizanii lui Mohamed Morsi si soldati, in cursul unei zile de puternica mobilizare in favoarea presedintelui islamist demis dupa o lovitura de stat militara, scrie AFP. In cursul serii, mii de partizani ai lui Mohamed Morsi se indreptau spre sediul televiziunii de stat.

Cortegiul va trece astfel in apropierea pietii Tahrir, unde sunt adunati cateva mii de manifestanti ostili presedintelui demis. Focurile de arma in care si-au pierdut viata cei trei protestatari pro-Morsi, care au avut loc in apropierea unei cladiri a Garzii Republicane, o unitate militara insarcinata in special cu protejarea presedintelui, s-au soldat cu numerosi raniti.

Plecati de la o moschee din Nasr City, un cartier din Cairo, mii de manifestanti islamisti au scandat “Morsi este presedintele nostru” si “Tradatorilor” in fata Garzii Republicane. Ulterior, au incercat sa puna pe baricadele de sarma ghimpata care inconjurau cladirea o fotografie a fostului sef de stat, sfidand de doua ori avertismentele soldatilor, inainte ca focurile de arma sa izbucneasca.

Partizanii lui Morsi au fost chemati sa manifesteze pasnic in aceasta zi intitulata “vinerea refuzului”, pentru a apara legitimitatea fostului sef de stat inlaturat miercuri de o actiune in forta a armatei, si sa denunte “statul politienesc” care a arestat numerosi membri ai Fratiei Musulmane, miscare din care provine si Morsi.

Tabara adversa a reactionat cerand manifestatii masive pentru a “apara revolutia din 30 iunie”, o aluzie la ziua in care s-au inregistrat cele mai ample proteste impotriva presedintelui demis. Avioane de lupta survolau capitala unde erau amplasate numeroase blindate, dupa ce ministerul de Interne a prevenit ca va raspunde “ferm” in fata oricaror tulburari ale ordinii publice.

Dupa destituirea lui Morsi, in prezent arestat, si lansarea unui val de arestari in randul Fratiei Musulmane, armata a cerut renuntarea la “razbunari” si deschiderea unei “reconcilieri nationale”.

Atacuri impotriva armatei in Sinai

Inainte zorilor, violente au izbucnit si in peninsula Sinai, unde un soldat a fost ucis si alti doi raniti in atacuri simultane ale militantilor islamisti impotriva unor posturi de politie si militare. Indepartarea lui Morsi a fost anuntata de ministrul sau al Apararii si seful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi, noul om forte al tarii, dupa manifestatii de o amploare inedita care cereau plecarea sa.

Presedintele Inaltii curti constitutionale Adly Mansour, desemnat presedinte interimar de catre armata, a depus juramantul joi. Lovitura armatei, sustinuta de o mare parte a populatiei, de opozitie si de inalti lideri religiosi, deschide calea unei noi si delicate perioade de tranzitie in cea mai populata tara araba, la doi ani si jumatate dupa caderea lui Hosni Mubarak, in februarie 2011.

Mişcarea islamistă Fraţii Musulmani avertizează că va continua protestele paşnice faţă de înlăturarea preşedintelui Mohamed Morsi, denunţând lovitura de stat militară, conform liderului suprem al organizaţiei, Mohamed Badei.

“Denunţăm lovitura de stat militară. Vom continua revoluţia pentru reinstaurarea în funcţie a lui Mohamed Morsi. Vom face dreptate”, a declarat Mohamed Badei într-un discurs rostit la Cairo, îndemnând susţinătorii să nu se implice în confruntări cu armata, relatează CNN.

Potrivit unor surse oficiale, fostul preşedinte Mohamed Morsi este deţinut la o unitate militară a Gărzii Republicane din Cairo. În momentul de faţă, sute de mii de persoane participă la două mitinguri separate la Cairo, unul în favoarea lui Mahomed Morsi, celălalt împotriva preşedintelui înlăturat de armată.

Confruntări între susţinători şi adversari ai preşedintelui Mohamed Morsi se înregistrează în mai multe oraşe din Egipt, anunţă agenţia de ştiri Mena. La Cairo, cel puţin trei persoane au fost ucise în schimburi de focuri între susţinători ai preşedintelui demis şi militari ai Gărzii republicane. Incidentele au avut loc în zona Rabaa al-Aadauiya din suburbia Nasr City. În nordul Peninsulei Sinai, susţinătorii lui Morsi au atacat o clădire guvernamentală în zona El-Arish, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. În oraşul Ismaïliya, armata a tras focuri de avertisment pentru a-i dispersa pe susţinătorii preşedintelui.

egipt-m2


Categorii

1. DIVERSE, Egipt, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Egiptul in pragul RAZBOIULUI CIVIL. Confruntari soldate cu victime intre suporterii FRATIEI MUSULMANE, adversarii presedintelui MORSI si ARMATA

  1. Cel putin, in Romania, astfel de manifestatii este putin probabil sa se mai intample. Caci nu cred sa mai existe nici un “leader” care sa reuseasca sa mobilizeze vointa publica intr-un sens sau in celalalt. O fi bine? O fi rau? …

  2. Pingback: MASACRU in Egipt [VIDEO]/ Protestele din TURCIA si inca un posibil raspuns pentru “MEGA-EXPERIMENTUL ORIENTAL”: catre DEZMEMBRAREA STATELOR MUSULMANE sau planul Greater Middle East - Recomandari
  3. Pingback: CRIZA DIN EGIPT. ERDOGAN critica LOVITURA DE STAT MILITARA, americanii “statului de drept” o sprijina/ Netanyahu: IRANUL SE JOACA PE LINIA ROSIE/ Israel si SUA au atacat un port sirian ce depozita ARME RUSESTI/ SUA cere Rusiei sa nu acorde EXI
  4. Pingback: Era tulburarilor sociale: MACEL la Cairo/ PROTESTE in Tunisia/ NEMULTUMIRE ENDEMICA in Bulgaria - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare