Emisarul american NULAND vrea LEGILE BIG BROTHER/ “Soldatul-universal” român/ TROMPETELE Big Brother in Romania – exemple jenante de ”societate civila” si ”presa quality” sau ORCILE LUI SAURON

14-01-2015 17 minute Sublinieri

Victoria Nuland

Victoria Nuland la Bucureşti. Adjunctul secretarului de stat al SUA s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ulterior, emisarul SUA a avut şi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Pe parcursul zilei, Nuland mai are programate discuţii cu premierul Victor Ponta, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi cu liderii partidelor politice. 

Victoria Nuland la Bucureşti

UPDATE Victoria Nuland s-a întâlnit cu Valeriu Zgonea şi cu Călin Popescu Tăriceanu,  preşedinţii celor două Camere ale Palramentului, şi cu liderii partidelor politice. Potrivit unor surse politice, Victoria Nuland a cerut implemntarea legilor Bog Brother şi adoptarea unui nou Cod electoral. Informaţia a fost confirmată, ulterior, de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „A fost nu o discuţie, ci a fost evocat acest subiect care e un subiect de preocupare comună, pentru că şi România şi SUA şi toate ţările europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securităţii naţionale, a securităţii comune şi sigur că aceste subiecte au fost evocate pe parcursul discuţiei”, a spus preşedintele Senatului.

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a fost prezent la discuţii din partea PNL, a confirmat şi el, pentru Digi 24, că l-a întâlnirea cu Victoria Nuland s-a discutat despre legile securităţii naţionale.  „A fost un mesaj de încredere, în măsura în care România va continua pe calea reformelor. S-a menţionat articolul 5 din Tratatul NATO, în acelaşi timp au fost ridicate şi chestiuni punctuale, cum ar fi legislaţia aplicabilă Justiţiei şi a luptei antiteroriste. Trebuie discutat în Parlament dacă trebuie făcute ajustări pentru legile pe securitate naţională.Trebuie găsită o soluţie care să aducă un nivel rezonabil de garantare a drepturilor cetăţenilor. Este o chestiune tehnică. Foarte multe lucruri se împotmolesc din cauza lipsei de îndemânare în redactarea textelor de lege. S-ar putea exprima juridic corect ambele deziderate: şi nivelul de securitate, şi cel al drepturilor cetăţeneşti. Poziţia exprimată a fost aceea de suport, de cooperare şi de încurajare. Nimeni nu a dat termeni nimănui. Colegii români au sugerat şi au spus că este foarte important să continuăm pe calea luptei anticorupţie. […]/ integral pe adevarul.ro

Subsecretarul de stat Victoria Nuland a avut o întâlnire cu liderii partidelor politice, discuţiile fiind axate pe probleme legislative. O declaraţie halucinantă a lui George Maior.

Legea Big Brother, repusă pe tapet

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a avut miercuri pe agendă şi o întâlnire cu preşedinţii partidelor politice. Încă din startul discuţiilor, oficialul SUA a precizat că în România ar fi necesară adoptarea legii (popular denumită „Big Brother”). O sursă participantă la întâlnire a declarat pentrucotidianul.ro că „subiectul a fost deschis de către subsecretarul de stat SUA, care a invocat situaţia din regiune, nevoia de cooperare şi asigurarea securităţii naţionale. Este adevărat, dna Nuland nu a mai avut tonul categoric utilizat la precedenta vizită în România, dar totuşi a insistat pe subiect”.

„Nuland nu a fost informată…

O primă reacţie privind discuţiile legate de legea Big Brother ne-a venit de la un parlamentar PNL, care pentru moment a ţinut să-şi păstreze anonimatul. „Nimeni nu contestă interesul partenerilor României privind cooperarea şi siguranţa naţională. Dar personal consider că există o mare diferenţă între România şi capitala României şi alte ţări occidentale. Poate în alte părţi unde există milioane bune de imigranţi, este necesară o astfel de lege, dar ţinând cont că în România nu există fenomenul respectiv, legislaţia în domeniu existentă este mai mult decât suficientă. În plus, cred că dna Nuland nu cunoaşte realităţile dâmboviţene. Nu cunoaşte câte abuzuri s-au făcut inclusiv pe legislaţia existentă. Cred că nu a fost informată de apariţia în presă a unor interceptări inclusiv a celor care nu aveau vreo legătură cu dosarul din cauză. Nu cred că i-a explicat nimeni dnei Nuland de întreaga gamă de abuzuri care se pot înregistra şi, ceea ce este mai important, faptul că majoritatea românilor nu doresc o astfel de lege. Nu cred că i-a explicat cineva că legea a fost considerată ca fiind neconstituţională în mare parte. Oricum, indiferent ce directive s-au dat, în Parlament nu vom vota o lege care să pericliteze drepturile cetăţeanului”, ne-a declarat sursa citată.

Simple coincidenţe?

Exact în ziua în care oficialul SUA a ridicat problema legislaţiei de tip „Big Brother”, pe site-ul Ziare.com, la ora 7.36, a fost postat un interviu (preluat şi de alte medii de informare) cu fostul şef al CSM Oana Schmidt-Hăineală, care s-a pronunţat în favoarea legislaţiei mai sus amintite. „Cred că problema acestor legi trebuia rezolvată încă de la publicarea deciziilor CCR, adică din toamnă. Este necesar să avem legi în acest domeniu, pentru a preveni şi combate fapte grave – cum ar fi cele de corupţie, actele de terorism şi criminalitate organizată, dar şi alte infracţiuni, cum ar fi cele contra vieţii – legi care să permită accesul la o serie de date sub controlul unui magistrat, legi care să respecte Constituţia şi normele internaţionale”.

În timp ce se desfăşura întâlnirea dintre Victoria Nuland şi liderii partidelor politice, pe site-ul postului tv patronat de Sebastian Ghiţă a fost scos din nou la loc vizibil un interviu cu şeful SRI, George Maior, publicat marţi dimineaţa tot de Ziare.com. „Legea privind retenţia datelor există şi funcţionează în toate statele europene. Lipsa ei slăbeşte operaţional posibilitatea seviciului de a investiga, de a acţiona preventiv (…)

Pentru ca oamenii să trăiască în linişte, să-şi ducă în siguranţă copiii la şcoală, nu putem să acţionăm în scop preventiv în această eră cu mijloacele lui Sherlock Holmes”, spune printre altele Maior.

Să fie oare simple coincidenţe publicarea acestor interviuri? Credem că nu. În ceea ce priveşte afirmaţia lui George Maior „nu mai putem lucra cu mijloacele lui Sherlock Holmes”, se impun o serie de întrebări:

– de când a descoperit că se acţionează cu mijloace specifice graniţei dintre secolele 19 şi 20?

– de ce vine abia acum cu astfel de afirmaţii?

– de ce nu şi-a dat demisia când a constatat acest aspect?

Alte sugestii ale oficialului SUA: Codul Electoral şi primenirea clasei politice

Tot în cadrul discuţiilor cu liderii partidelor politice, subsecretarul de stat SUA, Victoria Nuland, a ridicat (corect de această dată) problema adoptării Codului Electoral. Chiar dacă – întâmplător sau nu – în ziua vizitei oficialului SUA a fost convocată comisia parlamentară electorală, chestiunea Codului Electoral reprezintă o restanţă istorică. Încă din 2010 în Parlament a fost trimis de către Autoritatea Electorală Permanentă un proiect de Cod Electoral, dar documentul a rămas închis în sertar. O altă problemă corect pusă în discuţie a fost cea referitoare la renunţarea legiferării prin ordonanţe de urgenţă. Din păcate nu există (încă) informaţii dacă s-a discutat concret şi despre ordonanţa care a permis migrarea primarilor şi cea prin care premierul Victor Ponta a modificat Legea educaţiei pentru a-şi rezolva situaţia penibilă legată de lucrarea sa de doctorat. În cadrul discuţiilor, Victoria Nuland a mai pus pe tapet o chestiune delicată: împrospătarea clasei politice prin întinerirea structurii partidelor politice, prin includerea tinerilor care vor să facă o carieră politică. În principiu un suflu nou în partidele politice este de dorit. Dar nu se ştie (în România) dacă infuzia de tineret reprezintă şi un salt calitativ. Un exemplu îl reprezintă majoritatea tinerilor care au apărut în ultimii ani în principalele partide politice şi care nu se prea deosebesc de „veterani”. În plus, mulţi dintre tinerii existenţi pe piaţă sunt radicali şi utilizează slogane de genul „fără partide!”, „fără parlament!” etc. Nu în ultimă instanţă, din informaţiile pe care le deţinem, în cadrul întâlnirii cu liderii politici, oficialul SUA s-a pronunţat împotriva unor legi care să vizeze amnistia sau graţierea.

 • Voxpublica/ Costi Rogozanu:

A venit Nuland, idolul ziaristilor şi ong-urilor de bine. Ce s-a schimbat după un an?

Victoria Nuland mi-e antipatică mai ales prin stilul de lucru. Vizite pe aici, întîlniri cu ziarişti şi ongişti prieteni, toţi de la dreapta înspre şi mai dreapta, linii trasate, şi apoi urlete nesfîrşite direcţionate etic-electoral, răcnete proamericane, antiruseşti, pac la răsboiu! şi toate celelalte.

Nuland a fost o voce mai mult decît rudimentară, concepută special pentru urechi groase de ţărănoi necivilizaţi de la periferie. Ea dă directive fără perdea, instruieşte pe cine are de instruit şi punct. Şi pentru o cauză bună e de neacceptat un astfel de comportament într-o democraţie. NUland a amestecat lupta anticorupţie cu ceva interese de business. Or, nişte lucruri s-au schimabt în ultimul an.

Nuland:

So today I ask their leaders: How can you sleep under your NATO Article 5 blanket at night while pushing “illiberal democracy” by day; whipping up nationalism; restricting free press; or demonizing civil society! I ask the same of those who shield crooked officials from prosecution; bypass parliament when convenient; or cut dirty deals that increase their countries’ dependence on one source of energy despite their stated policy of diversification.

Diplomatul american a topit într-un recipient unic apucăturile vecinului Orban cu chestiile totuşi mult mai puţin radicale care se petrec prin România. Corupţia se împleteşte, după cum vedeţi, cu independenţa energetică. Din nou, aş numi-o lene propagandistică, dar asta e, niciodată n-a fost timp pentru Est. Numai că de anul trecut, preţul petrolului a scăzut spectaculos. Deja se anunţă cutremure în zona industriei producătoare de petrol şi gaze de şist – nu poţi exploata scump o resursă care a ajuns la un preţ spectaculos de scăzut. Ţările cu industrii în zona aceasta de energie au de pierdut, ţările cu industrie consumatoare vor cîştiga; se va vedea şi în consum poate ceva mai mult. Deci misiunea lui Nuland trebuie să suporte unele modificări – poate se vor inventa scutirile pentru investitori car epot aduce profit chiar şi în astfel de vremuri “grele”.

Ce se aşteaptă însă cu adevărat de la NUland în aripa apucată a presei şi oengismului: să ni-l dea jos pe Ponta americanii. Nu putem parlamentar, nu putem cu negocieri partinice de culise, Iohannis dă chiar semne că se relaxează în tandem cu un premier ultramaleabil? Atunci să ni-l răstoarne Nuland! Ştiţi bine că aşa e gîndirea democratică şi libertatea de expresie pe aici.

Nuland mai are de dat nişte mesaje pro-securitate şi în sprijinul SRI, sigur că da. E poate vîrful de lance al misiunii acum, reglarea rapidă a tergiversărilor democratice.

Şi, evident, mai e TTIP (tratatul comercial UE-SUA, negociat în prezent), deşi nu cred că vor fi probleme în negocieri. Subiectul ar fi foarte interesant de dezbătut pentru că interesele României ar putea fi destul de diferite şi de restul Europei. Dar cu cine? NUland se poate asigura că e totul cum s-a stabilit.

Există şi scenariul în care Nuland să plece fără să zgîrie nici un timpan. Şi atunci coabitarea Ponta-Iohannis ar putea curge fără nici o opoziţie reală încă doi ani. Da, sînt interesaţi să urle împotriva coabitării ceva ziarişti sau intelectuali care au devenit dependenţi de rente prea mari date de puteri de dreapta. Să stea liniştiţi. Sînt sigur că Ponta îi poate ajuta. […]

Vă prezentăm noul prototip român-soldat universal: salariul mic, legea Big Brother în el, cerul înstelat cu F16 deasupra

Zilele acestea a fost prezentat noul prototip de român-soldat-universal. E compus din trei module: salariu mic, supraveghere mare şi un cer înstelat kantian ornat cu nişte comenzi serioase de F16.

La Cotroceni se semnează cu intonarea imnului şi anunţuri ale “jucătorilor” făcute de crainic un angajament politic pentru mărirea procentului din PIB, contribuţia României la NATO. De fapt, revenirea la un procent la care am mai fost (2006 – 2,1% – mai multe date utile pe mediafax).

Criza a lovit în membrii NATO, nu şi-a mai respectat mai nimeni angajamentul cu procentele din PIB. Întrebarea e de unde atîta grabă pentru revenirea la alocări mai mari? Oarecum retorică pentru că ea ne arată politica postcriză: niciodată nu vor mai intra pe lista de priorităţi drepturi pierdute, ale muncii, dreptul la sănătate sau la educaţie. Şi cînd economia îşi mai revine cîte puţin, avem astfel de show-uri, date cu tragedii precum Charlie Hebdo pe fundal, cu lupta pe fonduri pentru armată sau pentru atac legislativ tip SRI.

Văd din ieşiri publice ale şefului SRI că sîntem foarte buni la informaţii, şi acolo au fost investiţii, alea de ce nu se contorizează? O declaraţie:

“Din punct de vedere al informaţiilor, suntem a doua ţară contributoare cu informaţii la unitatea civilă de informaţii a NATO, despre ea pot să vorbesc acum, unde contribuie, de altfel, şi SRI, a coordonat deja mai multe rapoarte pe informaţii legate de securitatea energetică, SRI împreună cu colegii de la SIE, şi chiar avem oameni din partea Serviciului care lucrează, de fapt, în aceste unităţi foarte apreciate, unul dintre ei fiind chiar unul dintre adjuncţii unităţii de informaţii civile a Alianţei. Deci, sunt foarte mulţumit şi de schimbul de informaţii care se desfăşoară în context NATO şi de contribuţia noastră cu analiză şi informaţie la sistemul de informaţie al Alianţei”, a precizat directorul Serviciului Român de Informaţii. (analiza Mediafax citată mai sus).

Banii turnaţi pentru servicii speciale se adună? Nu, bineînţeles. Observaţi însă că există deja o competiţie mediatică între armată şi servicii. Eu zic să-şi facă şi două echipe sau să le preia pe alea care au fost tot ale lor. O fi simptom de criză a la ‘80. Cînd poporul e din ce în ce mai îndatorat şi gîfîie mai rău, apare gustul pentru “imagine”. În ritmul ăsta luăm Liga Campionilor în 2-3 ani.

O altă întîmpinare a acestui consens politic este rezumată într-o postare a lui Moise Guran. E un soi de keynesianism cu arme la care speră analistul nostru. Adică dacă tot se dau banii să se dea ca să încurajeze industria şi să creeze locuri de muncă româneşti. Ăsta ar fi maximum de critică.

Unii spun că pactul e doar imagine. Nu cred, vom face cheltuielile la care ne-am angajat. Mitul pactului transpartinic începe să cîştige teren. Oamenii şi-au dat seama că nu mai are rost cearta de suprafaţă, nu se mai poartă.Ponta deja încearcă noi acorduri transpartinice.

Ce mai e de reţinut e că pe cît de clar ni se propune acest 2% pe atît de alambicată şi netransparentă e contribuţia membrilor la NATO. Iohannis ar fi putut măcar propune un document cu o minimă listă de contribuţii şi cheltuieli pe care le avem deja.

Aşa, de curiozitate, ce spuneau liderii politici canadieni de chestia cu 2 %: “Regarding the 2%, specifically, it is an aspirational target and will be acknowledged as such in the Summit statement.” (sursa)

Deci, aspiraţional, nu minimal.

Batjocoriţi cu codul muncii

Lucruri pe care le ştim deja ne tot explodează periodic în faţă. E obligatoriu ca ştirea triumfalistă cu NATO să fie servită la pachet cu o astfel de analiză din ZF:

De la începutul anului 2011 şi până la finalul lui 2013, economia românească a pierdut peste 2,1 mld. euro din masa salarială totală, care a ajuns la valoarea de 47,2 mld. euro în 2013, potrivit datelor Eurostat.

„Pentru că nu mai există obligativitatea acordării unui salariu minim pentru persoanele care au terminat o facultate (care până în 2011 era egal cu două salarii minime la nivel naţional –  n. red.) au fost situaţii în care proaspeţii ingineri sau contabili au fost angajaţi cu salarii minime, asemenea celor obţinute de muncitorii necalificaţi.“

Mai puţin de 90.000 de salariaţi erau plătiţi la nivelul salariului minim pe economie în august 2011, iar numărul acestora a crescut de aproape 12 ori până la finalul anului trecut, când peste un milion de angajaţi (adică 20% din totalul salariaţilor din economie) primeau salariul minim, arată datele de la Inspecţia Muncii.

Unul dintre motivele acestei creşteri accelerate îl reprezintă faptul că firmele care au angajat tineri absolvenţi de facultate i-au „încadrat“ în muncă cu salarii la nivelul salariului minim pe economie, adică pe salarii mai mici decât practica de până în anul 2011, care impunea, prin lege, ca absolvenţii de facultate să primească un salariu cel puţin egal cu două salarii minime la nivel naţional.

Legislaţiile muncii şi ale dialogului social au reuşit idealul: companii mari care zbîrnîie cu amărăşteni din ce în ce mai mulţi plătiţi cu salariul minim. Cei care urlă că de fapt sînt plătiţi şi la negru uită că şi aia e de fapt o deprivare de drepturi, contribuţii pentru sănătate, pensie, şomaj, etc. Noile legi ale muncii au funcţionat din plin.

Şi libertăţile noastre contra legi Big Brother

După săptămîna cu tragedia de la Charlie Hebdo, au apărut şi apăsările despre cîtă libertate dăm ca să luăm securitate. Cu alte cuvinte, am făcut un festival al libertăţii de expresie pentru ca apoi să ascultăm de la Maior cîte ceva despre preţul siguranţei. Luaţi F16, băgaţi-le cetăţenilor microfoane şi în fund pentru a-i putea apăra cînd comit anumite “libertăţi de expresie”.

Ce spune Maior într-un interviu de zilele astea, pe lîngă noi argumente livrate în duet cu Hurezeanu pro-conflictul huntingtonian al civilizaţiilor (despre teroriştii culţi şi de familie bună), apar interesante consolări:

Să fim mulţumiţi că uneori suntem intens preocupaţi, şi este normal să fie aşa, de probleme economice, de dezbateri politice de la noi, şi că nu suntem în focul unei dezbateri post-factum.

Alt interviu, noi propuneri de liniştire, adoptaţi legile pentru că sînt peste tot în UE:

Legea retentiei datelor exista in toate statele UE?

Bineinteles. Exista si o directiva europeana in acest sens.

Dar Directiva 24/2006 a fost invalidata de Curtea de Justitie a UE tocmai pe motiv ca reprezinta o imixtiune in viata privata si in confidentialitatea datelor personale.

In formula initiala. Dar necesitatea exista si statele au remediat problemele. Noi nu avem legea. Nu facem acum decat sa ne punem de acord si cu aceste exigente europene legate de problema securitatii europene in general.

Vad ca problema este pusa in termeni antitetici – securitate vs libertate. Nici vorba de asa ceva. Este vorba despre securitate pentru cetateni intr-un stat democratic. Si ea este o premisa fundamentala pentru exercitarea drepturilor si libertatilor intr-un stat european, inclusiv dreptul la intimitate si la libera exprimare.

Ce urmăresc băieţii de mai jos cu aprobarea unor proiecte de lege în regim de urgenţă? Cine sunt ei, cine îi dirijează şi unde vor să ajungă se întreabă Vlad Dumitraș în www.cotidianul.ro, preluat de Romanian Global News.

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, Calea Europeană, Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie, Asociaţia pentru Transformare Europeană, Asociaţia Atlantică a Tinerilor Lideri Politici, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii au cerut decidenţilor aprobarea în regim de urgenţă a proiectului de lege privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice PrePay, a proiectului de lege care permite violarea secretului corespondenţei electronice, precum şi a celui privind monitorizarea şi stocarea datelor privind convorbirile telefonice

Într-un comunicat ce fost postat pe site-ul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei se menţionează şi purtătorii de mesaj ai acestor ONG-uri:

•Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei – AID (purtător de mesaj – Alexandru Cumpănaşu, Director)

•Calea Europeană (purtător de mesaj – Jean Dănuţ Cărbunaru)

•Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie – ARES (purtător de mesaj – Vasile Dâncu)

•Asociaţia pentru Transformare Europeană

•Asociaţia Atlantică a Tinerilor Lideri Politici

•Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” (purtător de mesaj – Marius Nistor)

•Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (purtător de mesaj – Dan Matei Agathon)

O sumară investigare a surselor media relevă că numitele ONG-uri sunt prelungirile în spaţiul comunicării publice ale unor servicii secrete şi nu numai.

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei Alexandru Cumpănaşu, director al AID

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a fost, încă de la fondare, membră în Comitetul strategic pentru sprijinirea activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie, din cadrul Ministerului de Interne. Comitetul a fost înfiinţat anul 2006, ca organism consultativ, pentru sprijinul DGA.

Chiar şi sediul iniţial al AID a fost în str. Beldiman nr. 2, imobil din patrimoniul Internelor, unde a funcţionat, până în anul 1989, Securitatea Municipiului Bucureşti, ulterior o Direcţie „Culturală” condusă de Cico Dumitrescu, apoi „Doi şi un sfert”… Ulterior, pe măsura meritelor speciale, Cumpănaşu a fost promovat pe str. Corbeni nr.4 A, pentru a fi stabilizat într-un imobil al RAAPPS din Str. Mihai Eminescu, acolo unde colcăie de ONG-ri, „de legătură ale serviciilor cu societatea civilă”.

Conform informaţiilor jurnaliştilor EVZ, Ministerul Administraţiei şi Internelor virează 3,8 milioane de lei într-o fundaţie cu activitate aproape inexistentă: Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID).

Cel care conduce ONG-ul, Alexandru Cumpănaşu, „analist” plătit de Realitatea TV, are o fundaţie care este „hrănită” cu bani europeni intermediaţi de stat. Acesta s-a remarcat prin prezenţa constantă în studiourile Realitatea TV – televiziune cu care ar avea un contract de colaborare. Părţile neagă existenţa contractului.

AID a obţinut 3.788.008,10 lei (peste 900.000 de euro) de la Interne, cu destinaţia „Dezvoltarea şi consolidarea Centrului Naţional de Integritate“.

Nu prea înţelegem cum această destinaţie a banilor serveşte scopul din actul constitutiv al asociaţiei:

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei este o organizaţie neguvernamentală din România a cărei misiune este de a contribui la dezvoltarea democraţiei în România prin promovarea valorilor democratice, întărirea instituţiilor democratice şi susţinerea noii generaţii de lideri.”

Numele lui Cumpănaşu a devenit cunoscut în 2007, după un scandal imens care a dus la demisia fostului şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorul Marian Sîntion.

Alexandru Cumpănaşu spune despre originea finanţării: „Banii aceştia nu provin din bugetul ministerului. Provin din fonduri structurale de la Uniunea Europeană. Ministerul este un intermediar în acest proces, nu e administratorul banilor“. Interesant!

Banii au fost viraţi doar cu aprobări semnate de secretarii de stat numiţi de ministrul Internelor Vasile Blaga, cel care, în martie 2007, era iritat de ONG-urile de la Interne, spunând că nu există „monopol în România pe societatea civilă”, reclamând un cartel de ONG-uri care vizau fondurile europene intermediate de Direcţia Generală Anticorupţie. Nu a luat „cartelul”, a primit Cumpănaşu.

„În ceea ce priveşte eventualele plăţi efectuate în cadrul contractului menţionat, mecanismul financiar al Fondului Social European prevede că decontarea sumelor se face prin rambursare, în urma completării unor Cereri de rambursare periodice depuse de către beneficiar. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei nu a depus nicio cerere de rambursare până în prezent”, precizează Ministerul Adiministraţiei şi Internelor. QED! „Cheltuieli operative speciale fără acte justificative”.

“Asociaţia Atlantică a Tinerilor Lideri Politici”

Acest ONG este tot Cumpănaşu!

Oficialmente, „Asociaţia Atlantică a Tinerilor Lideri Politici (AAYPL) este o reţea internaţională ce cuprinde tineri lideri politici din zona euroatlantică – SUA, Canada şi Europa, ce desfăşoară numeroase activităţi în cadrul NATO şi în zone ale Parteneriatului pentru Pace (PfP).

John Inge Lovdal, secretar general al Asociaţiei Atlantice a Tinerilor Lideri Politici (Atlantic Association of Young Political Leaders – AAYPL) a declarat că “Alexandru Cumpănaşu (director executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei de la Bucureşti) a fost desemnat drept preşedinte şi reprezentant AAYPL pentru România şi Republica Moldova”.

Asociaţia pentru Transformare Europeană

Acest ONG este tot Cumpănaşu! La căutarea pe net nu apare decât în comunicatul remis de Cumpănaşu catre Agerpres.

“CALEA EUROPENĂ” a lui Dan Cărbunaru

Dan Cărbunaru şi-a început cariera jurnalistică în 1999, ca reporter la agenţia de presă Mediafax. De atunci, traseul lui profesional a mai însemnat şi experienţele de jurnalist de presă scrisă (Adevărul, Gândul) şi televiziune (Naţional TV, B1 TV şi TVR). În 2005, Dan Cărbunaru a prezentat la TVR seria de interviuri Misiune permanentă. Din 2006 s-a specializat în domemiul afacerilor europene, promovând de atunci valorile europene în proiectul Calea Europeană. În prezent, Dan Cărbunaru gestionează şi scrie pentru caleaeuropeană.ro.

Fostul ziarist la cotidianul “Gândul”, Dan Cărbunaru, a ajuns, imediat după fuga lui Omar Hayssam, director general în Ministerul de Interne, pe funcţie de chestor, prin semnătura ministrului de atunci, Vasile Blaga.

Prin noua reglementari interne abuzive, ministrul Vasile Blaga l-a împuternicit pe fostul jurnalist Dan Cărbunaru (foto) să se ocupe de imaginea sa personală, o serie interminabilă de derogări, date pentru a-l numi şi menţine într-o funcţie pe Cărbunaru care nu are nici vârsta, gradul, pregătirea sau experienţa obligatorii. Plecând de la încadrarea directă din viaţa civilă a jurnalistului într-un grad de două ori mai mare decât cel prevăzut de lege, călcând în picioare perioada de probă sub tutela obligatorie pentru orice poliţist aspirant la un fotoliu în aparatul central, Blaga a transformat Statutul Poliţistului şi Ghidul Carierei Poliţistului în hârtie igienică ”

Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-01-18/blaga-silit-sa-faca-noua-scamatorii-ca-sa-aiba-un-ziarist-de-casa-imaginea-costa.html#ixzz3Oh63jGjz

“Ziaristului” Cărbunaru i-a parvenit, prin căi doar de el ştiute şi legătura sa superioară, o scrisoare a lui Omar Hayssam către fraţii săi, ascuns de acesta în mânerul unei genţi din celula arestului IGP în care se afla. Scrisoarea ar fi conţinut instrucţiuni în limba arabă, privind acţiunile, inclusiv teroriste, care să fie realizate în vederea eliberării sale.

Instrucţiunile lui Omar Hayssam a ajuns în spaţiul public, prin intermediul lui Dan Cărbunaru, care a publicat în “Gândul” toate mesajele acestuia.

Oriunde altundeva, un asemenea mesaj publicat ar fi produs cutremur în structurile de informaţii, dar nu s-a întâmplat nimic! Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a MAI a tăcut mâlc.

La nici o lună de la publicarea scrisorii lui Hayssam, ziaristul Dan Cărbunaru, autorul articolului, a fost promovat, fără concurs, pe postul de şef al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit “ZiuaNews”, ulterior “Dan Cărbunaru s-a transferat, pe net, de la Ministerul de Interne pe site-ul său www.caleaeuropeana.ro, şi l-a însoţit pe Traian Băsescu în toate deplasările externe. Aşa da cale europeană de urmat pentru un fost ziarist îmbarcat pe corabia Ministerului de Interne!”.

Mai nou, Dan Cărbunaru este una dintre figurile noi ale grilei de la TVR 1, unde promovează şi imaginea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul cu patru stele, decorat de Traian Băsescu în ultimele zile ale mandatului de preşedinte.

În Emisiunea “Calea Europeană” difuzată vineri, de la ora 18:50, la TVR 1, moderatorul Dan Cărbunaru îi va avea ca invitaţi pe europarlamentarii Adina Vălean şi Ioan Mircea Pascu, precum şi pe directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş.

„Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie – ARES

Asociaţia este „deplin conspirată” sub largile boruri ale pălăriilor de profesor la Academia Naţională de Informaţii pe care le schimbă Vasile Dâncu, după anotimpuri.

„Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”

Marius Nistor, liderul federaţiei, este nelipsit din platourile „televiziunilor de servicii”. Evaluarea prestaţiilor sale indică avantajul de a avea o legătură superioară care îl orientează, de regulă, în limite rezonabile. Semnătura sa pe „Apelul Cumpănaşu”ar putea fi şi un accident?!

„Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii” (Dan Matei Agathon)

Patronatele contactate se dezic de gestul lui Dan Matei Agathon şi contestă acţiunile acestuia de captare a bunăvoinţei serviciilor. Cu alte cuvinte, scaunul şefului patronatelor din turism a început să scârţâie.

Ar fi de dorit ca opinia publică să cunoască dacă semnatarii “Apelului Cumpănaşu” ştiu ce stă în spatele fibrilaţiei în care au intrat Traian Băsescu şi serviciile, după declararea ca neconstituţională a pachetului legislativ “Big Brother”?

Le spunem noi, în caz că au fost traşi pe sfoară:

1.Sistemul “BIG BROTHER”, peste capacitatea de imaginaţie a lui Orwell, în “1984”, este funcţional de şapte ani, când Băsescu, sub pretextul securităţii Summitului NATO de la Bucureşti, a obligat operatorii de comunicaţii, prin Hotărâre CSAT, să transfere la servicii capacităţile tehnice de interceptare.

2.Iniţial, operatorii au propus “staţii de filtrare”, care să permită accesul limitat al serviciilor la ţintele vizate.

3.Serviciile au cerut acces general, prin personal propriu detaşat la companiile de telefonie şi servicii Internet, cerere care a fost satisfacută.

4.Operatorii au mai invocate lipsa capacităţilor de stocare-arhivare. Serviciile au spus că dispun ele de aceste capacitate, astfel că un by pass redirecţonează intregul flux la depozitele de arhive electronice ale serviciilor.

5.De şapte ani, atentatul la inviolabilitatea comunicaţiilor personale şi intimităţii implicate de acestea este continuu.

6.Infractorii sunt presaţi de teama că un mare scandal ar putea izbucni, în ipoteza căderii unor agenţi intraţi sub anchetele internaţionale privind scandalul softurilor de interceptare.

7.O lege care le-ar legitima abuzurile, deja comise, i-ar exonera ori diminua răspunderile pentru gravele atentate la drepturile şi libertăţile constituţionale.

Nota noastra:

Pe langa aceasta “societate civila”, exista si o presa care, in loc sa-si indeplineasca functia de “caine de paza al democratiei”, isi face datoria de “caine de paza al puterii” serviciilor secrete.

Cum este posibil ca organisme de presa care, culmea, mai trec si drept “quality”, presa serioasa, critica, sa faca servicii de PR pentru serviciile secrete? Pai poate nu e asa complicat si greu de inteles, daca de gandim la recenta “deconspirare” a unui agent acoperit – cazul Turcescu.

Astfel, in HOTNEWS sesizam doua materiale “promotionale” in care punctul de vedere al initiatorilor legilor Big Brother si ale programelor de supraveghere digitala este asumat si promovat cu tehnici specifice relatiilor publice:

Bietele servicii secrete! Auziti, “nici macar” datele de facturare nu mai pot fi accesate! Pai, nu-i frumos, nu-i democrat, nu-i civilizat. Si, mai ales, nu-i conform cu …”statul minimal”. Hmmm… Dar, parca aici ar fi o contradictie. Nu zic oamenii astia, mereu, ca statul e o problema, ba deseori chiar PROBLEMA cea mai mare a societatii noastre? Si, atunci, de ce se face propaganda, de catre aceiasi care ne zic ca statul e rau si e bine sa fie mic, ca statul sa aiba putere asupra unor informatii ce tin de viata privata si, prin implicatie, de libertatile civile de baza? Sau “statul de drept” bate “statul minimal”, asa cum Bruce Lee il bate pe VanDamme? Sintagma “stat de drept” fiind code name pentru securism si procurorism, nu pentru stat care e limitat de legi si principii de drept. 

Al doilea material este despre sistemul medical informatizat:

In stilul sau inconfundabil, autorul ne linisteste total: datele noastre medicale personale sunt stranse, toate, intr-o “ferma de servere” la care are acces un oarecare domn. Care este garantia ca cel care are acces nelimitat la datele personale ale tuturor romanilor nu va face abuzuri? Cuvantul sau de onoare! Hmmm… Adica facem digitaalizare ca sa depindem de o persoana (nu conteaza cine e aceasta persoana)? Caci singura garantie de protectie impotriva abuzurilor este buna credinta prezumata a utilizatorului, a administratorului sistemului. Dar, daca in privinta controlorului/gestionarului de date personale functioneaza premisa bunei credinte si noi, prostii de rand, trebuie sa credem in povestea oamenilor buni si altruisti care ne conduc si ne pazesc pe noi, de ce nu functioneaza aceeasi premisa a bunei credinte si fata de medici si pacienti? De ce sunt considerati cei de jos potentiali fraudatori ai sistemului, pe cand cei de sus intransigenti si incoruptibili? Parca in democratie era invers? 

Dar nu si pentru HOTNEWS, care foloseste si o metafora-mit ca sa manipuleze mai narativ. Astfel, cel care are acces la baza de date cu informatiile private de sanatate ale romanilor este prezentat drept “stapanul inelelor”. Stapanul inelelor este o metafora mai degraba pozitiva, caci eroul din filmul omonim este personajul pozitiv care se caracterizeaza prin faptul ca, desi are la dispozitie o putere extraordinara, se abtine sa abuzeze de ea in folos propriu, ilegitim, egoist. Intelegeti acum metafora? Cei de la SIUI sunt astfel de oameni altruisti care nu vor sa foloseasca puterea imensa pe care o au pentru interesele proprii sau pentru a manipula date si persoane. Realitatea este insa cu totul alta. De fapt, nu de inel e vorba, cand ne referim la baze de date personale, la acces neingradit, ci de OCHIUL LUI SAURON, ochiul rosu si rau care scobeste peste tot, ecraneaza, patrunde si cauta sa fie prezent in mod ubicuu si sa obtina puterea absoluta. Administratorii bazelor de date nu sunt altceva decat niste locotenenti ai acestui ochi rau si omniprezent, iar SRI si STS, dati (pe ce baza?) drept garantii pazitori ai SIUI-ului, sunt diferite variante ale lui Saruman, vrajitorul care cauta sa-si extinda puterea prin intermediul lui Sauron. Ce sunt, atunci, jurnalistii si societatea civila in solda serviciilor si a “ochiului”? Pai, niste jalnice si urat mirositoate ORCI.

Si metaforele noastre chiar sunt in concordanta cu spiritul cartilor/filmului. Fratia inelului este ceva cu totul diferit de puterea lui SAURON, ochiul cel rau, pentru ca ultimul reprezinta si este reprezentat prin tehnologie, identificata de Tolkien drept un rau al modernitatii. Pentru detalii, vezi si acest articol din SLATE:  The Eye of Sauron Is the Modern Surveillance State

screen-shot-2013-12-18-at-5-14-56-am

Imagine cu orasul subteran si tehnologizat al lui Saruman – vrajitorul lui Sauron, un simbol pentru modernitatea tehnologizata si avida de putere absoluta


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize, Panopticon, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Emisarul american NULAND vrea LEGILE BIG BROTHER/ “Soldatul-universal” român/ TROMPETELE Big Brother in Romania – exemple jenante de ”societate civila” si ”presa quality” sau ORCILE LUI SAURON

 1. “Alte sugestii ale oficialului SUA: Codul Electoral şi primenirea clasei politice”
  Oficiali SUA, incetati sa ne vorbiti despre “Codul Electoral şi primenirea clasei politice” din Romania. Aceasta problema va rog sa o dicutati exclusiv in SUA sau teritoriile ce apartin SUA. Romanii stiu ce au de facut in aceasta privinta; amestecul dumneavoastra are drept consecinta apariria unor atitudini anti SUA in popor.
  Doamne, miluieste-ne.

 2. Până când se va mai amesteca SUA în politicile interne ale României? Klaus Iohannis are lângă el un spion extrem de periculos. Nu ştiu dacă M.R.Ungureanu a fost numit consilier din iniţiativa proprie a lui Iohannis sau a fost impus de către cineva. În orice caz, ar fi bine să se ferească cât mai mult de M.R. Ungureanu!

 3. Pe undeva este de-a mirărilea, că pe afectata aceasta de Nuland o primesc la noi: Președinte, Prim ministru, Șefi de Senat și Camera deputaților, Ministru de externe. În mod normal ar putea s-o primească f f bine un secretar de stat din MAE și să pritocească ei acolo între ei ce vor ei, dar nu strategie care ne afectează pe toți, fără nicio discriminare, și la care deja ne-am arătat a fi împotrivă!!! Chiar așa de jos a ajuns respectul de sine în România??? Înainte vreme, și în Rusia, și în SUA, guvernatorul unei gubernii, unui stat mai conta ceva, acum se pare că guvernatorul/președintele/prim ministrul unei țări= România nu mai valorează nimic!?

 4. @I.L., Col. Turcescu scria intr-una din zilele trecute pe pagina sa de fb cum ca MRU ar avea sanse sa devina sef peste SIE.

 5. “What it begins to suggest is that we’re looking at a Lord of the Rings-type world — that there were many hominid populations,” says Mark Thomas, an evolutionary geneticist at University College London who was at the meeting but was not involved in the work.

  http://www.nature.com/news/mystery-humans-spiced-up-ancients-sex-lives-1.14196

 6. Stiti ceva despre stirea in care este prezentata situatia in care cetateni ai Frantei ar deveni pasibili de puscarie daca se dovedeste ca au afirmat sustinerea atacului de la Charlie Hebdo?

 7. Pingback: IPS CIPRIAN DESPRE CARDUL DE SANATATE [video]: “Vremurile sunt grele. Oamenii sunt controlaţi din toate punctele de vedere. Ce a fost pe vremea lui Ceauşescu este nimica toată. Nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe. Vedeţi şi cu Legea Big B
 8. Pingback: Temerile SRI, confirmate! Un site de MANELE atacat de jihadistii ISIS! Avem nevoie urgenta de Legile Big Brother | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: TUR DE ILUZIONISM in complicitatea presei de propaganda, a clasei politice si a falselor constiinte civice: NOUA LEGE BIG BROTHER ESTE MAI INTRUZIVA DECAT PROIECTELE ANTERIOARE!/ Programul de spionaj NSA este ILEGAL | Cuvântul Ortodox
 10. “In nothing is the power of the Dark Lord more clearly shown than in the estrangement that divides all those who still oppose him.” (Haldir of Lorien to the Fellowship of the Ring)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare