REZERVELE PENTRU SITUATIILE DE CALAMITATE – refacute de autoritati

15-01-2015 1 minut Sublinieri

Un nou cutremur de 4,1 pe scara Richter a avut loc, miercuri, in zona Vrancea. Specialistii ne linistesc si spun ca, deocamdata, asistam la o activitate seismica normala.

Chiar si asa autoritatile iau masuri. Ministerul Sanatatii si cel al Internelor incearca sa refaca rezerva nationala de medicamente, si materiale sanitare. Mai ales ca exista un Oficiu Central de Stocare, unde ar trebui sa existe tot soiul de materiale utile in caz de calamitate.

Chiar daca este un obiectiv strategic, care ar trebui pazit ca atare, oricine poate trece de poarta Oficiului Central de Stocare din Bucuresti. Aici, cativa angajati gestioneaza cladirile, mai mult goale, in care ar trebui sa fie depozitate materiale medicale pentru situatii de urgenta.

Acum, in depozitul strategic, unele dintre putinele lucruri ramase sunt dispozitive medicale si truse chirurgicale care vor fi distribuite catre spitale pentru ca ies curand din garantie.

Nu ni se permite accesul in interior, insa nici nu ar fi mult de filmat. Cateva carucioare, carje, galeti, corturi, pense si clesti pentru uz medical amintesc de ceea ce era odata Depozitul Strategic pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit legislatiei, in rezerva Ministerului Sanatatii ar trebuie sa existe stocuri cu medicamente, vaccinuri, dezinfectante, anestezice, dispozitive medicale si alte materiale specifice. Acestea ar trebui reinnoite o data la zece luni.

Oficiul are cinci astfel de depozite in intreaga tara si toate ar trebui sa fie pline.

Situatia din prezent poate fi pusa pe seama reorganizarii acestui oficiu, la care participa doua ministere – cel al Sanatatii si cel de Interne.

Oficiul pentru Situatii de Urgenta a fost infiintat in anul 1953, iar rezervele au fost folosite pana acum in cazul calamitatilor naturale, inclusiv la cutremurul din 1977.

Miercuri , la ora 05.10, un nou cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, epicentrul fiind în judeţul Buzău.

Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) anunță că seismul s-a produs la o adâncime de 145 de kilometri.

Un cutremur, cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter, s-a produs și luni, în judeţul Vrancea, de data aceasta la adâncimea de 17 kilometri. Conform directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului citat de Mediafax, seismul a fost unul de suprafaţă şi acest tip de cutremur este urmat de mai multe replici, dar acestea au magnitudine mică şi nu ar trebui să depăşească 3,1 grade.

Marţi în Vrancea au mai avut loc alte două cutremure de peste 2,5 grade Richter, respectiv de 3,2 şi 2,8 grade.

În zona seismică Vrancea au fost înregistrate, în ianuarie, alte şapte cutremure, cu magnitudini între 3,2 şi 4,3 grade pe scara Richter, cel mai puternic dintre acestea, cu epicentrul în judeţul Buzău, fiind înregistrat în 4 ianuarie.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “REZERVELE PENTRU SITUATIILE DE CALAMITATE – refacute de autoritati

  1. Pingback: Autoritatile iau in calcul serios PRODUCEREA UNUI MARE CUTREMUR [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare