EMMANUEL MACRON CASTIGA DETASAT ALEGERILE IN FRANTA. Scamatoria establishmentului neoliberal a reusit

8-05-2017 2 minute Sublinieri

Emmanuel Macron (candidatul formatiunii de centru En Marche!) e noul presedinte al Frantei si cel mai tanar din istoria republicii, la 39 de ani. Sondajele de la finalul alegerilor de azi il dau castigator cu peste 60%, o victorie zdrobitoare in fata extremistei de dreapta Marine Le Pen. Le Pen a anuntat imediat ca recunoaste infrangerea. Votul a fost marcat insa de cel mai puternic absenteism din 1969 incoace, precum si de cel mai mare numar de voturi anulate din istorie. Toata lumea asteapta acum anuntul cel mare: cine va fi premierul lui Macron.
——————
23.30: Klaus Iohannis il felicita pe Macron pentru “o victorie importanta pentru Franta si Europa”.
23.12: Convorbire telefonica “foarte calda” intre Macron si Angela Merkel. Noul presedinte al Frantei a promis ca va calatori la Berlin curand.
23.00: Rezultate oficiale partiale: Emmanuel Macron – 61,7%, Marine Le Pen – 38,3%, dupa numararea a jumatate dintre buletinele de vot, a anuntat Ministerul francez de Interne. (Le Figaro)
22.37: Si Donald Trump il felicita pe Emmanuel Macron: “Astept cu nerabdare sa lucram impreuna”, a scris liderul de la Casa Alba pe Twitter.
22.14: Macron: Voi apara Franta, voi apara Europa, civilizatia noastra e in joc
22.07: Macron, discursul invingatorului: Stiu ca multi si-au exprimat anexietatea si indoielile la vot. E datoria mea sa am grija de ei, de securitatea lor
21.52:Preluarea mandatului de presedinte de la Hollande va avea loc pe 14 mai (Figaro)
21.48: Macron a primit felicitari de la Angela Merkel si Theresa May
21.45: Prima declaratie a lui Macron (AFP): “E o noua pagina a istoriei noastre. Sper sa fie pagina sperantei si increderii regasite”
21.28: Ecartul creste in favoarea lui Macron: 65,5% vs. 34,5% (TVR 5) […]

Neîndoielnic, Macron va deveni preşedinte. Cursa s-a tranşat prin împotmolirea judiciară a lui Fillon. Alegerile de azi, lipsite de suspansul turului I, vor confirma vorba din popor: „Oricât ar ţipa, bufniţa nu poate să egaleze cucul“. S-a văzut din duelul TV. Rămâne întrebarea esenţială: Macron e soluţia sau amânarea falimentului celei de-a V-a Republici?

O Franţă obosită de o campanie electorală tensionată steril, în care dezvăluirile şi scandalurile au luat locul argumentelor şi al dezbaterii, o Franţă confuză şi divizată într-o răscruce a istoriei mizează, în disperare de cauză, pe acest tânăr de 39 de ani, care a ştiut să joace, foarte abil, cartea anti-sistem, în condiţiile în care el însuşi este un produs – e adevărat, strălucit – al sistemului financiar-politic-mediatic. Nu va întruni scorul istoric al lui Chirac, din 2002, în faţa lui Le Pen – tatăl (82,21%), nici cele 74,2% din voturi acordate, în 1848, viitorului Napoleon al III-lea, la alegerea sa ca prim preşedinte al celei de-a II-a Republici. Dar, foarte probabil, va scrie istorie acest cel mai tânăr preşedinte al Franţei, prin rezultatul de astăzi.

Va fi, însă, povara originară, ce-i va greva mandatul.

60% din votanţii lui îl aleg în lipsa unei alternative, iar 47% dintre cei care optează pentru el nu-l plac. Aceste cifre relevă şubrezenia triumfului de azi.

Macron a pozat în candidatul soluţiilor, Le Pen s-a vrut portavocea indignării. După mandatul lamentabil al lui Hollande, în cursul căruia s-au cronicizat toate relele de care suferă Franţa, de la şomaj şi datorie, la terorism şi irelevanţă internaţională, Macron e chemat să restarteze o economie şi o societate ce şi-au pierdut nu doar vlaga, ci şi, în mare măsură, încrederea că o pot mai regăsi.

Azi, Marine Le Pen va obţine aproximativ dublul voturilor tatălui ei, de acum 15 ani. Un scor de 40% ar fi deja o enormă victorie”, spunea acum două zile nepoata candidatei Frontului Naţional, deputata Marion Maréchal-Le Pen. ”Asta ne-ar poziţiona ca singura opoziţie credibilă”, a explicat tânăra de 27 de ani.

Urmează alegerile parlamentare, în 11 şi 18 iunie, la care se vor înfrunta cele patru blocuri politice reprezentate de plutonul fruntaş al candidaţilor din turul I al prezidenţialelor. Fiecare mizează pe un segment de 20-25% din voturi. De aceea, dacă nu va exista o dinamică spectaculoasă a formaţiunii lui Macron, En Marche!, ca efect al alegerii sale la Palatul Élysée, viitorul şef de stat se va putea baza pe o majoritate mai degrabă de circumstanţă, cu voturi din stânga şi dreapta eşichierului gravitând în jurul centrului social-liberal prezidenţial.

Sunt primele teste ale noului mandat: formarea unei majorităţi guvernamentale şi negocierea, în cadrul ei, a reformelor atât de necesare. În lipsa acestora, cu Republicanii şi Socialiştii de pe acum împinşi în derizoriu de o inerţie şi orbire sinucigaşe, peste cinci ani ascensiunea extremistă nu va mai putea fi oprită.

De ce sunt sceptic în faţa energiei electorale a lui Macron? Pentru că declinul valoric, din ultimele două decenii, al clasei politice europene ilustrează vechiul proverb francez: ”Când cucul a mâncat floarea secarei, el nu mai ştie să cânte”.  


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “EMMANUEL MACRON CASTIGA DETASAT ALEGERILE IN FRANTA. Scamatoria establishmentului neoliberal a reusit

 1. Nu mă miră deloc.

  Poate starea lucrurilor are vreo legătură cu faptul că-n Franța lojele masonice sunt peste tot și la vedere, la colțurile blocurilor, cum sunt băncile și farmaciile de cartier la noi.

  Dar care nu vor să vadă, nu văd, nici dacă li se dărâmă construcțiile acelora peste ei. Ca în atâtea alte cazuri…

 2. Statuia Papei Ioan Paul al II-lea, din orașul francez Ploermel, de pe care urmează să fie eliminată Crucea, provoacă o serioasă dispută diplomatică între acest stat laic prin exceleță și Polonia, predominant catolică.
  Premierul polonez, Beata Szydlo, a denunțat „dictatele corectitudinii politice” și „secularizarea statului” care promovează „valori străine culturii noastre, lucru care duce la terorizarea europenilor în viața lor de zi cu zi”.
  Louis Aliot, vicepreședinte al Frontului Național, susține că decizia ar putea duce la „distrugerea societății noastre iudeo-creștine”.
  https://www.activenews.ro/stiri/Franta-vrea-sa-dea-jos-Crucea-de-pe-statuia-Papei-Ioan-Paul-al-II-lea-Polonia-apara-monumentul-de-cenzura-si-de-%E2%80%9Edictatele-corectitudinii-politice-%E2%80%9EKarol-Wojtyla-este-un-simbol-al-unei-Europe-crestine-si-unite-147095

 3. O scamatorie pro-diversitate, marca Macron:
  Real-life Spider-man wins French citizenship for heroism
  https://www.youtube.com/watch?v=Yi4koqggLVc
  De ce barbatul din balcon nu l-a ridicat pe copil si a asteptat sa urce imigrantul expert in escaladari ca sa faca asta?

 4. Pingback: OAMENII NOI - ASTRO-TURF - MACRON + Patru "femei noi" în politica internațională cu o ascensiune foarte rapidă, prin mimarea unor "acțiuni la firul ierbii"/ MACRON, un fake-Mesia al populismului eurocrat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare