Episcopia Maramuresului: VALENTINE’S DAY este ZIUA DESFRAULUI, o “DIVERSIUNE” pentru a strica moralitatea si traditiile. Reactii in presa: “stupefiant”, “dupa isteria cardului de sanatate”

11-02-2015 3 minute Sublinieri

sfantu-valentin

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, „în acord cu Bisericile Romano – Catolică, Greco – Catolică şi Reformată îndeamnă pe toţi creştinii să se delimiteze de mijloacele prin care se promovează „Valentine’s Day„, considerând că această „sărbătoare” este „o formă de denigrare a valorilor morale româneşti, creştineşti şi un atac la adresa familiei, cu impact devastator în educaţia tinerilor”, se arată într-un mesaj trimis preoţilor, credincioşilor şi cadrelor didactice.

Mai mult, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului consideră că „Valentine’s Day” nu este „Ziua Îndrăgostiţilor” ci a „desfrâului şi a jocului de-a căsătoria”.

„Aşa cum arată astăzi, Valentine’s Day nu este Ziua Îndrăgostiţilor, ci a desfrâului şi a jocului ‘de-a căsătoria’. Biserica Catolică se dezice de ea”, afirmă Episcopia.

Evenimentul de pe 14 februarie „a devenit o sărbătoare artificială şi i se dă importanţă datorită celor care proclamă iubirea cu orice preţ, chiar şi atunci când ea nu există”. Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului consideră că „nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arăta. Cel mai frumos cadou pe care şi-l fac doi oameni care se iubesc sunt copiii pe care-i au împreună”.

Actuala sărbătoare nu poate fi numită creştinească” şi dragostea de astăzi nu mai este percepută ca fiind un sentiment romantic, gingaş, afectuos, jetfelnic, ci mai ales se rezumă la priviri, vorbe, gesturi seducătoare spre păcat”. Episcopia acuză Mass Media că le face „reclamă deosebită” celor din urmă şi consideră că este „o diversiune pusă la cale pentru a strica moralitatea şi tradiţiile creştine”.

În finalul memoriului, Episcopia îi îndeamnă pe „preoţi, profesori, pe diriginţi şi pe directorii responsabili cu munca educativă în şcoli să promoveze virtutea, curăţia fizică şi morală şi demnitatea tinerilor”.

Sâmbătă, 14 februarie, toate bisericile vor fi deschise. Biserica Ortodoxă din Maramureş şi Sătmar propune ziua de 14 februarie şi duminicile din preajma acestei zile, ca date de combatere a desfrâului şi susţinere a familiei – instituţie esenţială a societăţii”.

Iată comunicatul integral

In atentia credinciosilor, a preotilor si a cadrelor didactice!

Prea Cucernice Parinte
Stimata Doamna / Domnule Profesor

Intrucat se apropie sarbatoarea comerciala numita “Valentine’s Day”, Va indemnam sa avem o atitudine solidara pentru a descuraja imoralitatea promovata cu acest prilej in mass-media si in societate. Demersul nostru este sustinut de catre principalele biserici crestine din Maramures.

Dorinta noastra este de a educa societatea crestina si de a atentiona asupra pericolelor pentru viata morala tinerilor:

– Asa cum arata ea astazi, Valentine’s Day nu este Ziua Indragostitilor, ci a desfraului si a jocului „de-a casatoria“. Biserica Catolica se dezice de ea. In anul 1998, episcopii catolici din Romania au dat o declaratie prin care si-au exprimat dezacordul. „Din punct de vedere crestin, se spune in declaratie, este o profanare a memoriei unui martir si a virtutii castitatii faptul de a pune dezmatul sexual public sub patronajul unui preot sfant… Orice crestin constient si responsabil in fata Lui Dumnezeu stie si nu poate tolera ca o Sfanta Taina – ca aceea a Casatoriei – sa fie celebrata batjocoritor in tramvai, in autobuz sau intr-o spelunca, sub oficierea ei de catre un impostor, in sfidarea ostentativa a unui sacrament instituit de Iisus Hristos, a Preotiei si a ofiterului starii civile. Un crestin onest este convins ca orice act sexual in afara casatoriei este imoral, oricat de raspandit ar fi acest pacat“.

– Sfantul Valentin a devenit o sarbatoare artificiala, si i se da importanta datorita celor care proclama iubirea cu orice pret, chiar si atunci cand ea nu exista. Atunci cand iubesti, nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arata. Cel mai frumos cadou pe care si-l fac doi oameni care se iubesc sunt copiii pe care-i au impreuna, indiferent de religia lor, de continentul sau tara in care locuiesc.

– In forma actuala nu poate fi numita sarbatoare crestineasca, deoarece majoritatea celor care o practica incalca porunca a 7-a din Decalog : Sa nu fii desfranat; mai mult: Insusi Mantuitorul ne invata:„ Ca oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui”.(Matei 5.28).

Dragostea in ziua de astazi nu mai este perceputa ca fiind un sentiment romantic, gingas, afectuos, jertfelnic, ci mai ales se rezuma la priviri, vorbe, gesturi seducatoare spre pacat. Cu desavarsire tuturor acestora li se face o reclama deosebita in mass media romaneasca. Se pare ca este o diversiune pusa la cale pentru a strica moralitatea si traditiile crestine.

Este frumos sa fii indragostit. Lumea devine mai buna iar iubirea iti da aripi sa te inalti tot mai sus. Dar, de aici si pana la obiceiurile ce insotesc Ziua Indragostitilor este distanta mare.

– Ii indemnam pe toti crestinii sa se delimiteze de mijloacele prin care se promoveaza “Valentine’s Day” in luna februarie : – localuri si petreceri, emisiuni TV, reviste sau ziare, standurile comerciale specifice, discutii sau dezbateri si mai ales sa respingem orice mod de “sarbatorire“ in viata personala, la servici sau in familie.

Consideram ca aceasta “sarbatoare“ este o forma de denigrare a valorilor morale romanesti – crestinesti si un atac la adresa familiei, cu impact devastator in educatia tinerilor.

– Ii indemnam pe preoti, pe profesori, pe diriginti si pe directorii responsabili cu munca educativa in scoli sa promoveze virtutea, curatia fizica si morala si demnitatea tinerilor.

– Sambata, 14 februarie toate bisericile vor fi deschise. Se vor face slujbe si rugaciuni speciale dimineata si seara – pentru dragoste curata, pentru ocrotirea si binecuvantarea tinerilor de ispite si necazuri, pentru tinerele familii in lumina devenirii lor ca familii cu adevarat crestine.

Biserica Ortodoxa din Maramures si Satmar propune ziua de 14 februarie si duminicile din preajma acestei date – ca zile de combatere a desfraului si sustinere a ”familiei” – institutie esentiala a societatii.

In demersul nostru, contam pe sprijinul opiniei publice, a presei locale, a scolilor si mai ales pe atitudinea familiilor crestine.

In acord cu Bisericile: Romano – Catolica, Greco – Catolica si Reformata
din Maramures si Satmar,

Sectorul Educational al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului

Prin intermediul unui comunicat de presă stupefiant, redactat de Sectorul Educaţional al Episcopiei Române a Maramureşului, având antetul Mitropoliei Clujului Maramureşului şi Sălajului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului Baia Mare, creștinilor li se cere imperios să combată ”14 februarie” ca fiind Valentines Day. În comunicat populaţia este îndemnată la o atitudine solidară pentru a descuraja imoralitatea promovată cu acest prilej în mass-media și în societate, cu menţiunea că demersul popilor este susţinut de către principalele biserici creştine din Maramureş din dorinţa de-a educa societatea creştină şi de- a atenţiona asupra pericolelor pentru viaţa morală tinerilor. […]

După isteria creată în jurul cardului de sănătate, acum reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române condamnă sărbătoarea de ”Valentines Day„. […]

greeting_0465434001202808107_1

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Cultura desfraului, Ierarhi romani, IPS Iustinian Chira, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Episcopia Maramuresului: VALENTINE’S DAY este ZIUA DESFRAULUI, o “DIVERSIUNE” pentru a strica moralitatea si traditiile. Reactii in presa: “stupefiant”, “dupa isteria cardului de sanatate”

 1. Mare plaga ziua asta a desfranarii, dar cred ca mai mult e pacat ca se foloseste numele unui sfant in acest context, sau ca a deraiat mintea celor care cumva mai fac sa creada pe unii ca e vorba de vreun praznic.

  Si tot off topic. Si cer iertare, dar se potriveste cu ce s-a comentat deja cu privire la scrisoare, si anume ca din vorbe se pot face bani si nici nu trebuie sa mai dai cu sapa. Ma gandesc cati bani de pensii sunt investiti in companii precum GR si cum se amagesc oamenii. Jalnic.

  http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/exclusiv-faci-19-milioane-dolari-canadieni-intr-o-luna-scrisoarea-gabriel-resources-presedintele-klaus-iohannis-valoreaza-mica-avere-1_54d915b6448e03c0fd71db24/index.html

 2. a) m-am uitat pe articolul din “VoceaTransilvaniei” (n-am vazut autorul) si ceva mai repede pe EVZ – autorul este dl Mihai Soica (habar n-am cine-i); ei au dreptatea lor: din moment ce te desparti de traditie, nu te mai inscrii (din varii motive: dispret fata de istorie, complex de inferioritate fata de “civilizatii” de aiurea, lene/neputinta intelectuala, necredinta si/sau neincredere in credinta ortodoxa a stramosilor, etc) intr-o continuitate necesara si vitala in orice imprejurari istorice! (nu exgerez), atunci sa critici – cum fac episcopiile – un valentine’s day este o absurditate, un non-sens; sa-i mai opui si traditia, asat-i de acuma “reactionarism (sic)”. Iti pierzi radacinile, orice alta tentatie fluturata cu abilitate comerciala devine normalitate, placuta, hai sa ne veselim si noi, nu mai ai reperele la care sa te raportezi
  b) vorbeam cu un parinte profesor: eu o tin cu a mea privind invatatura Sfintului Grigorie Palama iar parintele imi spune: cartile lui Varlaam calabrezul inca sint publicate si doctrinele lui predate si astazi, cu perseverenta, in scolile celor pe care i-a combatut Sfintul lui Dumnezeu; de aia ei nici nu pot intelege sensul energiilor necreate, etc, nici macar in ziua de astazi !!; n-au cum ! daca ei una au invatat si li s-a spus ca este bine si s-au convins cu mijloacele lor intelectuale – in plus se si incadreaza intr-o suita logica (omeneasca, de-a lor, sa ne intelegem bine) compatibila cu traditia lor – , de ce si-ar batea capul cu ceva care este in afara spatiului lor intelectual ? nu ca n-ar fi capabili, dar asta cere un efort enorm; asa si cu valentine’s day: daca n-ai referintele ortodoxe, nu pot intelege de ce este o pervertire, in cel mai fericit caz sint doar contaminati de invelisul comercial al afacerii

  Dumnezeu sa ne milluiasca pe toti ! ca nu meritam niciunii…

 3. @Iulian:

  fara legatura cu restul postarii tale:

  ‘Dumnezeu sa ne milluiasca pe toti ! ca nu meritam niciunii…’

  ei, poate unii merita, cine stie… Ca n-om fi noi aia, asta e alta poveste.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare