Rusii sunt pregatiti pentru RAZBOI/ Exercitii militare ale Armatei Ruse la granita cu Ucraina/ Summitul de la Minsk: ultima sansa?/ Oficial rus: OBIECTIVELE MILITARE DIN ROMANIA VOR FI TINTA/ Letonia si Estonia se asteapta la “razboi hibrid”

11-02-2015 6 minute Sublinieri
russia-ukraine-expectations-war.si

foto: rt.com|reuters

 

  • Hotnews:

Efectele propagandei moscovite: rusii par “montati” pentru razboi, indiferent de rezultatul negocierilor internationale legate de Ucraina

Sondajele de opinie publicate in ultimele saptamani de diverse institute de cercetare din Rusia sugereaza ca propaganda Moscovei, pe marginea razboiului din Ucraina si a escaladarii tensiunilor cu Vestul, si-a atins scopul. Cetatenii acestei tari par sa fie, deja, “montati” informativ pentru un razboi de proportii, indiferent de rezultatul negocierilor internationale, ce urmeaza sa continue cu momentul-cheie al summitului franco-germano-ruso-ucrainean programat sa aiba loc miercuri, la Minsk.

Inainte ca europenii, in special Berlinul si Parisul, sa-si intensifice eforturile de mediere a unui compromis in Ucraina, din Rusia s-au facut auzite, in ultimele zile, sondaje ce arata atitudinea oamenilor de rand fata de SUA, Vest si conflictul din fosta republica sovietica.

Ultimul astfel de sondaj – despre care HotNews.ro a scris aici – arata ca atitudinea antioccidentala in randul rusilor a atins un maxim al ultimilor 25 de ani. Patru din cinci rusi, de doua ori mai multi decat in urma cu un an, spun ca au o opinie proasta sau foarte proasta despre SUA; aproape trei din patru rusi au o opinie negativa fata de tarile europene, iar doi din trei au o opinie negativa fata de Ucraina, arata sondajul realizat de centrul de cercetare Levada.

In urma cu o saptamana, un alt sondaj, realizat de centrul de cercetare a opiniei publice VTSIOM si citat de varful de lance al propagandei internationale a Rusiei, televiziunea RT, se refera la perceptia rusilor in privinta evenimentelor din Ucraina. Potrivit acestuia, conflictul din estul Ucrainei este vazut de jumatate dintre respondenti drept un “razboi civil”, de 17% – drept “actiuni de terorism si genocid” (fara a se specifica cine este autorul acestora), de 17% – actiuni de “banditism si anarhie”, de 3% – drept o “lupta pentru putere” intre diverse factiuni politice, iar de 3% – drept o “interferenta a natiunilor occidentale”. Notabil este faptul ca printre raspunsurile enumerate de RT nu apare optiunea unei interferente a Rusiei.

Acelasi sondaj VTSIOM arata ca 63% dintre respondenti se asteapta la amplificarea tensiunilor (fata de numai 38% in octombrie 2014) si numai 25% considera ca situatia este stabila (50% in octombrie 2014). 26% dintre respondenti cred ca un razboi de amploare intre Rusia si Ucraina este foarte posibil (33% – foarte improbabil, 21% – imposibil, 10% cred ca un astfel de razboi se petrece deja).

Rezultatele sondajului Levada sunt puse si in perspectiva istorica (vezi graficele preluate de Vox.com): din 1990 pana acum au existat patru momente critice in care atitudinea rusilor fata de SUA a scazut abrupt – la sfarsitul anilor ’90 pe fondul razboiului din Kosovo; in 2003 pe fondul invaziei din Afghanistan; in 2008, pe fondul criticilor SUA la adresa razboiului din Georgia; si recordul negativ absolut de acum, record atins la capatul unei scaderi continue ce a inceput in urma cu un an.

Tot de un an s-au accentuat si eforturile Rusiei de a tine sub control, pe plan intern, opiniile critice la adresa Kremlinului si de a alimenta sentimentele nationaliste si antioccidentale:

La sfarsitul anului 2013 si inceputul lui 2014, agentia de stat Ria Novosti a fost inchisa si relansata cu o noua conducere, televiziunea independenta Dojd a fost eliminata din grila principalilor operatori de cablu si de satelit, seful postului de radio Ecoul Moscovei a fost inlocuit. Fondatorul principalei retele de socializare din Rusia, Vkontakte, a fost eliminat din afacere, Vk.com intrand sub controlul unui apropiat al presedintelui Putin. Multe site-uri si bloguri critice la adresa Kremlinului au fost blocate pentru publicul intern. Detalii aici

Propaganda s-a amplificat pe fondul escaladarii crizei din Crimeea, in primavara anului trecut, cand vestul Ucrainei era prezentat de principalele media din Rusia ca fiind controlat de forte de extrema dreapta si de “nazisti” sau “fascisti” ucraineni care impiedica unificarea Rusiei. Aceeasi abordare – reflectata in buna masura si in mijloacele internationale de propaganda ale Moscovei – a continuat pe tot parcursul anului trecut, extinzandu-se la cazuri precum zborul MH17 al Malaysia Airlines si la soarta soldatilor rusi ucisi in estul Ucrainei.

Intre timp, modul de actiune al propagandei moscovite s-ar fi cizelat, dupa cum reiese dintr-o ampla analiza a publicatiei Moscow Times. Potrivit sursei citate, represiunea informatiilor si opiniilor critice in Rusia se manifesta, acum, “inconsistent si selectiv”. Televiziunea Dojd a ramas fara sediu si in incapacitatea de a se face auzita, fratele liderului de opozitie Alexei Navalnii a fost inchis, o televiziune independenta din Tomsk a incetat abrupt emisia. In acelasi timp, alte media relativ independente continua sa se faca auzite, fara sa fie limpede cum reusesc acest lucru.

Cum explica Moscow Times acest fenomen? Printr-o aparenta tendinta a autoritatilor ruse de a se inspira din modelul chinez al “controlului efectiv al media”, impartasit de Beijing multor altor regimuri autoritare din lume. Prin reglementari vagi, care pot fi aplicate oricand si oricui, e suficient sa actionezi in cazul unui numar relevant de critici – ceilalti se vor autocenzura, de regula, pentru a nu risca inchisoarea sau inchiderea institutiei de presa.

Recent, televiziunea canadiana CBC a trecut, la randul sau, in revista cateva exemple de actiuni propagandistice care alimenteaza sentimentele antioccidentale si nationaliste ale rusilor:

In locul unui vechi parc expozitional foarte popular in epoca sovietica, la Moscova a fost inaugurat un patinoar in care amatorii de sport trec pe sub mesajele “prieteniei intre popoare” si pe langa statuile tuturor republicilor foste sovietice – inclusiv Ucraina.

Sefa unui partid de opozitie, irina Prohorova, este citata spunand ca, de cate ori participa la o emisiune televizata, este acuzata imediat de lipsa de patriotism si de atitudine civica, o atitudine ce aminteste de propaganda epocii totalitare.

Daria Aslamova, jurnalista la Komsomolskaia Pravda, este citata cu putere de exemplu pentru atitudinea multor oameni de presa din Rusia: “Ei [Vestul] vor sa ne zdrobeasca, sa puna mana pe resursele noastre si sa ne rupa tara in bucatele – sa ne ia gazele, petrolul, apa (…) Sunt alergica la acest cuvant [democratie], deoarece e numai bun sa acopere toate rahaturile pe care ei le fac in lume, in Libia, Irak, Siria, Iran”.

In media, s-a ajuns pana acolo incat un post de televiziune a sugerat ca America i-ar impinge pe copii spre homosexualitate, aratand o reclama in care un baiat intra in camera lui si vede, plin de bucurie, decoratiuni de perete ce infatiseaza barbati goi (min.43 si 55 de secunde in aceasta inregistrare). De fapt, reclama originala il arata pe baiat cum intra in camera si vede peretele tapetat cu un Monster Truck gigant.

Rusia a inceput exercitii militare la frontiera cu Ucraina si in Crimeea, cu o zi inainte de intalnirea decisiva de la Minsk

​​Cu o zi inainte de summitul international de la Minsk, unde ar trebui negociata o solutie de pace in estul Ucrainei, armata rusa a inceput un exercitiu militar de proportii. Agentia rusa Interfax anunta participarea a 2.000 de militari in regiunea sudica a Rusiei (la frontiera cu Ucraina). Ria Novosti anunta un exercitiu cu 600 de militari in Crimeea.

Trupele mentionate de Interfax fac parte din contingentul rusesc de recunoastere avansata. Regiunea sudica a Rusiei se invecineaza cu Ucraina. Cei 600 de militari din Crimeea fac parte din Flota ruseasca din Marea Neagra. Exercitiul este programat sa dureze o luna de zile.

In acelasi timp, fortele ucrainene au inceput o ofesinva la Mariupol, anunta tot agentia Interfax, citand Consiliul de Securitate Nationala de la Kiev.

Ambele decizii apar in ziua de dinaintea summitului international de la Minsk, la care sunt asteptati sa participe Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Poroshenko si Vladimir Putin.

sursa: Spiegel

Fortele ucrainene au lansat ofensiva langa Mariupol

Garda nationala a Ucrainei a lansat o ofensiva impotriva separatistilor pro-rusi langa portul strategic Mariupol, a transmis Interfax citand consiliul de securitate al Ucrainei, potrivit Reuters.

Secretarul Consiliului National de Securitae si Aparare, Oleksander Turcinov, “se afla langa Mariupol, unde unitati ale garzii nationale au trecut de defensiva inamica si au trecut la ofensiva,” se arata intr-un comunicat.

Sambata, Kievul a spus ca rebelii isi maseaza fortele pentru atacuri asupra unor orase strategice, precum Mariupol, care se afla la Marea Azov, intre zonele controlate de rebeli si peninsula Crimeea.

Petro Poroshenko: Negocierile de la Minsk, o “ultima sansa” pentru o adevarata incetare a focului in Ucraina

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a declarat ca negocierile de pace de la Minsk, care vor avea loc miercuri, reprezinta una dintre ultimele sanse pentru declararea unui armistitiu neconditionat in conflictul cu separatistii sustinuti de Rusia, potrivit unui comunicat difuzat marti pe site-ul sau, transmite Reuters.

“Intalnirea de maine de la Minsk este una dintre ultimele sanse pentru declararea unui armistitiu neconditionat si retragerea armamentului greu”, i-ar fi transmis presedintele ucrainean ministrului spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, intr-o convorbire telefonica, potrivit comunicatului.

Reusitele separatistilor impotriva fortelor guvernamentale in estul Ucrainei au dat un imbold unei initiative diplomatice de a se incerca negocierea unui acord de pace, miercuri, la Minsk, in Belarus.

Rusia a avertizat cu o serie de reacţii de răspuns, după deciziile luate de Alianţa Nord Atlantică privind întărirea capacităţilor sale în estul Europei.

Vladimir Evseev,  directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova:

Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează  o grupare de forţe armate terestre bine pregatită şi de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo  diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate ameninţările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ţinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme.  După evaluările militare facute de Rusia,  din acele baze militare ce urmează  să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă.  Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate şi rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta.  Rusia va fi obligată să reacţioneze nu numai la apariţia centrelor de comandă,  dar şi la depozitele de armament sau altă infrastructură militară. Ştim că în România se poate crea şi potenţial ofensiv, de aceea vom căuta şi mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va creşte confruntarea dintre ţările noastre şi din păcate avem motive să credem asta.”

După ce “a luat în calcul” tot ce s-a întâmplat în Ucraina, Letonia s-a declarat pregătită pentru un posibil scenariu de “război hibrid”. Semnale asemănătoare se fac auzite și din Estonia, informează agenția de presă Unian, citată de Agerpres. “Planurile noastre interne presupun și un asemenea scenariu. Am luat în calcul ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis.

Despre adoptarea unor măsuri corespunzătoare a vorbit și premierul estonian Taavi Roivas. Potrivit lui Roivas, ‘Estonia și-a planificat cu atenție apărarea’. De altfel, ambii politicieni consideră că pericolul ca țările lor să fie atacate este redus, în condițiile în care ambele sunt membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Prin termenul de ‘război hibrid’ sunt calificate acțiuni armate desfășurate de soldați și tehnică militară fără semne de apartenență la trupele unei anumite țări, fiind susținute prin campanii de dezinformare și atacuri în spațiul cibernetic.

Săptămâna trecută, fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat pentru Daily Telegraph că președintele rus Vladimir Putin ar putea decide un asemenea ‘atac hibrid’ asupra uneia dintre republicile baltice, pentru a testa eficiența garanției de sprijin militar din partea Alianței Atlanticului de Nord.

 


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Rusii sunt pregatiti pentru RAZBOI/ Exercitii militare ale Armatei Ruse la granita cu Ucraina/ Summitul de la Minsk: ultima sansa?/ Oficial rus: OBIECTIVELE MILITARE DIN ROMANIA VOR FI TINTA/ Letonia si Estonia se asteapta la “razboi hibrid”

  1. M-am linistit. Avem un acord de pace. Am scapat de razboi!
    Aaaa, da parca mai aveam un acord , prin septembrie parca…. Si nu prevedea fix acelasi chestii?!
    Aaaa, dar tot e bine…..ca s-a mai amanat un pic…macar pana la urmatorul acord!
    Nadajduesc ca urmatorul acord sa nu fie unul………….de razboi!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare