ERDOGAN, tot mai disperat? Premierul Turciei INTERZICE TWITTER

22-03-2014 2 minute Sublinieri

Turkey-Protests-Erdogan-VERT_full_600

Site-ul de microblogging Twitter a fost închis în Turcia, la câteva ore după ce premierul turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că acest lucru se va întâmpla. “Vom elimina Twitterul. Nu-mi pasă de ce ar putea să spună comunitatea internaţională”, a afirmat Erdogan în faţa a mii de susţinători adunaţi la un miting electoral organizat cu zece zile înainte de alegerile municipale din 30 martie.

“Vor vedea forţa Turciei”, a adăugat el. “Aceasta nu are nimic de a face cu libertăţile”, a insistat şeful Guvernului turc. “Libertatea nu permite intruziunea în viaţa privată (…) sau spionarea secretelor de stat prin aceste mijloace”, a continuat el.

Începând din decembrie, un scandal de corupţie vizează mai mulţi apropiaţi ai premierului turc, care conduce ţara încă din 2002. Conversaţii telefonice care îl pun pe Erdogan direct sub semnul întrebării în afacerile de corupţie sunt publicate pe Internet încă de la începutul lunii martie. În aceste convorbiri, a căror autenticitate nu a fost stabilită definitiv, premierul îi cere fiului său să ascundă sume mari de bani sau evocă un comision considerat insuficient, plătit de un grup industrial.

Aceste interceptări, considerate drept o “înscenare” de către Erdogan, au stârnit furia opoziţiei, care a organizat manifestaţii în marile oraşe ale ţării pentru a-i cere demisia. “Nu vom mai permite aşa ceva”, a dat asigurări, joi, Erdogan. “Vom lua rapid aceste măsuri (de interzicere). Securitatea ţării mele este în joc”, a adăugat el. La începutul lunii, şeful Guvernului islamo-conservator a ameninţat deja că va interzice YouTube şi Facebook în Turcia.

În plină campanie electorală, el a promis să plece din politică dacă partidul său nu va câştiga alegerile municipale din 30 martie, care au valoare de test pentru regimul său.

Preşedintele turc Abdullah Gul a denunţat, vineri, pe contul său de Twitter blocarea, joi seara, a reţelei sociale de către guvernul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, cu opt zile înaintea alegerilor municipale, informează France Presse.

“Nu putem aproba blocarea totală a reţelelor sociale. Sper că această situaţie nu va dura mult timp”, a scris şeful statului. “Aşa cum am spus în mod repetat, este de fapt imposibil de a bloca complet accesul tehnic la platforme sociale, cum ar fi Twitter”, a reiterat Gul , subliniind că doar unele site-uri direct vizate de justiţie ar putea face obiectul închiderii.

Această interdicţie constituie răspunsul guvernului islamic-conservator la difuzarea zilnică pe net, de mai bine de trei săptămâni, a unor fragmente de convorbiri telefonice piratate ale premierului Erdogan, implicat într-un mare scandal de corupţie. Vineri, principala forţă de opoziţie din parlament – Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat) – şi preşedintele Asociaţiei Barourilor din Turcia (TBB), Metin Feyzioglu, au sesizat justiţia, cerând suspendarea executării autorităţii guvernamentale de telecomunicaţii (TIB) de a interzice site-ul de microblogging.

Cu numai câteva ore după ce Erdogan a ordonat închiderea paginii de internet twitter, indiferent de pagube şi de reacţiile străinătăţii, măsura a fost pusă în aplicare. Premierul turc, supărat pe internet fiindcă a contribuit la dezvăluirea unor afaceri de corupţie care-l vizează, pe el şi familia sa, nu a avut însă sfetnici buni. Cu viteza vântului, cei mai mulţi din cei 12 milioane de turci care folosesc regulat serviciile twitter, şi-au modificat identităţile de domain, urmând sfatul unor hackeri. Astfel, ei au reuşit să ocolească interdicţia.

Pe măsură ce alegerile locale din 30 martie se apropie, Erdogan devine tot mai nervos. Viitorul său politic este ameninţat de publicarea în internet a unor convorbiri telefonice pe care le-a avut, de dezvăluirea unor scandaluri de corupţie în care a fost implicat direct şi de vizibila fărâmiţare a taberei guvernamentale. Toate acestea l-au împins pe Erdogan spre suicidul digital. Şi asta, deşi însuşi preşedintele Abdullah Gül l-a avertizat – via twitter – că interzicerea mediilor sociale nu poate fi acceptată într-o lume digitalizată. Dar preşedintele a acceptat totuşi să semneze legea privind libertatea internet, devenind astfel complice la îngrădirea libertăţii de opinie.

Ştefan Füle s-a numărat între primii reprezentanţi ai UE care l-au criticat deschis pe Erdogan. Acest comisar al extinderii i-a amintit – tot via twitter – premierului turc că telecomunicaţiile şi libera alegere a canalului de comunicare se numără între valorile fundamentale ale Europei.

Erdogan ar face bine să nu ignore, după cum a anunţat, criticile şi reacţiile din străinătate provocate de stilul său de guvernare. Mai ales că acestea provin de la partidele, politicienii şi ziariştii care au militat în ultimii ani pentru apropierea Turciei de UE şi pentru acceptarea lui Erdogan în cele mai importante foruri internaţionale. Dacă Erdogan va continua pe drumul izolării Turciei, urmările ar fi fatale pentru toată lumea. Faptul că Turcia este a doua ţară care interzice twitter, după China, vorbeşte de la sine.


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ERDOGAN, tot mai disperat? Premierul Turciei INTERZICE TWITTER

  1. Pingback: ERDOGAN rezista scandalurilor recente si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fata de opozantii sai politici: “A VENIT TIMPUL SA-I ELIMINAM”/ Inregistrare cu oficiali turci care au PLANIFICAT un ATAC pentru a PROVOCA RAZBOIUL cu SIRIA - Rec
  2. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare