Escaladare a tensiunilor intre SUA si RUSIA. Armistitiul din Siria si un acord nuclear au fost suspendate

5-10-2016 3 minute Sublinieri

US-Russia-3

Statele Unite ale Americii au anuntat luni ca suspenda negocierile cu Rusia in ceea ce priveste incetarea focului in Siria, scrie AFP.

Rusia “nu a reusit sa-si respecte propriile angajamente”, in special cele umanitare, si a fost “incapabila sa se asigure” ca regimul sirian inceteaza bombardamentele, asa cum s-a stabilit in acordul ruso-american din 9 septembrie.

“Din contra, Rusia si regimul sirian au ales sa continue o cale militara”, afirma Departamentul american de Stat, intr-un comunicat.

Pentagonul a precizat tot luni ca schimbul de informatii intre cele doua puteri vor continua pentru a evita un incident intre fortele aeriene.

Tot luni, Casa Alba a afirmat ca este la “capatul rabdarii” cu Rusia in ceea ce priveste dosarul sirian, potrivit purtatorului sau de cuvant.

“Toata lumea este la capatul rabdarii cu Rusia”, a spus Josh Earnest, purtator de cuvant al lui Barack Obama.

“Nu mai exista nimic despre care SUA si Rusia sa discute” in privinta Siriei, a adaugand el, calificand situatia drept “tragica”.

Decizia Rusiei de a suspenda acordul privind distrugerea plutoniului de uz militar reprezintă un semnal transmis Statelor Unite că limbajul sancţiunilor nu funcţionează, avertizează ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de site-ul agenţiei Tass.

“Decizia reprezintă un semnal transmis Washingtonului: tentativele de a discuta cu Rusia dintr-o poziţie de forţă, în limbajul sancţiunilor şi al ultimatumurilor în timp ce se continuă cooperarea selectivă cu ţara noastră în domenii avantajoase nu vor funcţiona”, a afirmat Serghei Lavrov.

“Dacă Washingtonul îşi ajustează poziţiile şi elimină în totalitate modalităţile de obstrucţionare care din vina sa au generat schimbări negative în echilibrul politic, militar şi economic global, vom fi pregătiţi să revenim la aplicarea acordului”, a subliniat Serghei Lavrov.

Rusia nu va reveni la utilizarea plutoniului pentru activităţi militare, a explicat Serghei Lavrov. “Vreau să subliniez că Rusia nu intenţionează să renunţe la angajamentele asumate în sfera dezarmării nucleare, inclusiv la reducerea numărului materialelor nucleare folosite în programele de armament. Plutoniul rus care nu mai este utilizat pentru scopuri de apărare va rămâne în afara programelor de producere a armelor”, a dat asigurări Lavrov.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus luni suspendarea unui acord privind distrugerea materialelor nucleare, denunţând acţiuni “neprietenoase” din partea Statelor Unite, a anunţat Kremlinul, în timp ce schimburile bilaterale de informaţii militare în Siria au fost oprite. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a anunţat că Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care suspendă acordul din anul 2010 ce prevede distrugerea plutoniului folosit pentru arme nucleare, invocând acţiuni “neprietenoase” din partea Washingtonului care au condus la deteriorarea relaţiilor. “Acordul este suspendat din cauza apariţiei unor ameninţări la adresa siguranţei strategice şi ca rezultat al acţiunilor neprietenoase din partea Statelor Unite faţă de Federaţia Rusă”, a anunţat preşedinţia Rusiei. În paralel, schimbul de informaţii militare între Statele Unite şi Rusia pe tema situaţiei din Siria a fost suspendat, a anunţat Ghennadi Gatilov, adjunct al ministrului rus al Apărării.

  • Cotidianul/ C Marchevici: 

Imediat după suspendarea unui acord militar cu SUA. 40 de milioane de ruşi participă la simularea unui dezastru nuclear

La nici după zile după ce Washingtonul a anunţat că înterupe discuţiile diplomatice cu Rusia în privinţa Siriei şi după ce Kremlinul a suspendat un acord nuclear militar cu SUA şi a anunţat încetarea comunicării militare, nu mai puţin de 40 de milioane de ruşi şi 200.000 de angajaţi ai ministerelor cu atribuţii în acest domeniu vor fi implicaţi într-un exerciţiu gigant de “apărare civila, evacuare de urgenţă şi pregătire pentru dezastre”, a anunţat Ministerul rus al Apărării Civile.

Exerciţiul, care include apărarea în cazul unui atac nuclear, va începe pe 5 octombrie şi va dura pana pe 7 octombrie.

Primul nivel al exerciţiului ţine de organizarea apărării civile. Se vor întruni oficialii regionali, vor fi mobilizate unităţile de protecţie civilă şi vor fi testate sistemele de comunicare în asemenea situaţii. Al doilea nivel tine de desfăşurarea forţelor de protecţie şi de activarea facilităţilor care trebuie să răspundă în cazul unor mari dezastre. Al treilea nivel ţine de organizarea activităţii de management in caz de dezastru. Ministerul Apărării civile face aici referire la exerciţii pentru protecţia radiologică, bacteriologica şi chimică a personalului militar şi a populaţiei în timpul unor stări de urgenţă în zone strategice şi potenţial periculoase.

Nivel zero de încredere reciprocă. Presa rusă, despre Siria: Este exclus să oferim SUA această satisfacţie

La un an după intrarea armatei ruse în conflictul sirian, relaţia cu Washintonul a ajuns la cote îngrijorătoare. Cele două state au renunţat la negocierile diplomatice, SUA avertizează şi ele cu o intervenţie armată, contactele militare au fost tăiate. Un expert rus încearcă să găsească motivele eşecului total al demersurilor diplomatice.

“E greu să facem abstracţie de coşmarul umanitar din Alep, pentru a analiza faptele la rece”, spune politologul rus Fiodor Lukianov în publicaţia pro-Kremlin Rossiskaia Gazeta. Însă trebuie să ne întrebăm de ce au eşuat eforturile diplomatice în Siria, în timp ce “ceva ce a început prin manifestări populare de protest – primăvara arabă – peste cinci ani a luat forma unui conflict indirect între două superputeri – Rusia şi Statele Unite”.

Lukianov subliniază înainte de toate “nivelul zero de încredere reciprocă”, o consecinţă nu doar a evenimentelor din Siria, ci a întregii perioade de după Războiul Rece. El insistă pe incapacitatea Statelor Unite de a “clarifica legăturile cu grupările de opoziţie siriene”, incapacitatea de a “stabili criterii de ‘moderare’” şi de “a stabili limita dintre grupările ‘responsabile’ şi cele radicalizate”.

Pe de altă parte, Rusia are o altă dilemă: “Forţele lui Bashar al-Assad sunt epuizate şi incapabile, chiar cu un sprijin puternic din exterior, să se achite de sarcinile lor militare şi politice”. În acelaşi timp, politica rusă în Siria şi în întregul Orient Mijlociu “pleacă de la postulatul că nicio stabilizare nu este posibilă fără continuarea consolidării regimului aflat la putere, oricare ar fi el, pentru că doar pe această bază se poate reconstrui un stat viabil”.

Nu în ultimul rând, administraţia americană este incapabilă să ajungă la un acord din cauza diviziunilor interne şi a faptului că mandatul prezidenţial este pe final, spune Lukianov. Noul lider american nu va fi nici el capabil să definească mai bine proiectele americane în Orientul Mijlociu. Un lucru este sigur: pentru SUA este profitabil ca Rusia să se încurce cât mai mult în mlaştina din Siria. Însă “iese din discuţie să oferim Statelor Unite aceasta satisfacţie”, spune Lukianov.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare