Exploatarea aurifera cu cianuri de la Certej: s-ar fi demarat procedura de ANULARE a avizului de mediu

17-09-2012 1 minut Sublinieri

Emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare auriferă de la Certej a stârnit un imens scandal, după ce două organizaţii de mediu au protestat. Autorităţile spun că în cazul acordului de mediu pentru exploatarea auriferă de la Certej, emis de Agenţia Regională de Mediu Timişoara, nu s-au respectat toate procedurile legale.

“În şedinţa de Guvern, doamna ministru ne-a informat că acel aviz pentru zona Certej s-a eliberat fără respectarea procedurilor legale şi în mod clar va fi anulat. Cel mai grav este că şefa de acolo, fără niciun fel de control din partea Guvernului şi a Ministerului, a rezolvat o problema care ţine de programul de guvernare al PDL. (…) Există o procedură legală prin care se poate anula şi aceasta a fost declanşată“, a declarat premierul Victor Ponta la Tulcea, cu ocazia unei întâlniri cu liderii locali, scrie nouzhd.ro.

Asociaţiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior şi Re.Generation condamnă emiterea recentă a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scară largă pe bază de cianuri din România, arată un comunicat trimis de cele trei asociaţii.

“Proiectul minier propus la Certej, judeţul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, creând astfel un precedent extrem de periculos pentru România”, se arată în comunicat.

Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizaţiilor de protecţia mediului din România.

Proiectul, care ocupă o suprafaţă de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentraţie de 1,8 g de aur pe tonă de minereu – şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.  

“Cerem USL-ului şi Guvernului României să îşi asume public această decizie, emiterea acordului de mediu pentru un proiect minier bazat pe cianuri şi să explice tuturor românilor beneficiile sale de mediu, economice şi sociale”. a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Exploatarea aurifera cu cianuri de la Certej: s-ar fi demarat procedura de ANULARE a avizului de mediu

  1. Sulfina Barbu o critică pe Rovana Plumb, pentru poziţia sa faţă de proiectul minier de la Certej (Hunedoara). Vicepreşedintele PDL spune la RFI că o eventuală anulare a acordului de mediu ar fi “periculoasă” şi “antieuropeană”.
    http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/o-anulare-acordului-mediu-certej-ar-fi-periculoasa-antieuropeana

  2. Mineritul cu cianuri: o alegere politică

    A rămas neclar aşadar dacă guvernul USL contestă doar legalitatea avizului obţinut la Certej de compania Deva Gold (Eldorado Gold Corporation 80% + Minvest Deva şi alţii) sau dacă se opune din principiu exploatării aurului cu cianuri. Ministrul mediului a mai spus că avizul dat de Agenţia de mediu locală ar exprima „tipul de comportament iresponsabil al celor de la PDL, care considerau, la guvernare, că pot dispune aşa cum doresc de această imensă valoare a resurselor minerale ale României, faţă de care noi avem acum o altă abordare”.

    Ministrul mediului şi guvernul în întregul său au rămas însă datori cu o explicaţie: care este în definitiv noua abordare? Să ai grijă ca toate avizele să fie legale este o obligaţie instituţională, care precede în mod normal orice politică. Dar care este politica USL faţă de mineritul cu cianuri? Dacă nu ar fi existat declaraţiile contradictorii ale unor membri ai guvernului, întrebarea nu s-ar fi pus.

    Problema mineritului cu cianuri nu este una tehnică, aşa cum au susţinut miniştrii PDL şi preşedintele Traian Băsescu. Din punct de vedere tehnic, este imposibil de spus dacă e bine sau rău, căci proiectul minier cu cianuri, oriunde ar fi el pus în practică, are, pe lângă beneficii economice, inevitabile efecte negative.

    Problema este să cântăreşti dacă îţi asumi riscurile şi să faci o alegere care este, esenţialmente, una politică. De fapt, preşedintele Traian Băsescu a asumat de la un punct încolo proiectul ca pe o politică personală şi a pledat insistent pentru deschiderea exploatărilor cu cianuri, inclusiv în momentele cele mai încordate din perioada suspendării sale din funcţie. El nu a vorbit despre cianuri, ci despre „minerit”, dar toată lumea a înţeles bine aluziile.

    Prin urmare, din punctul de vedere al guvernului, problema nu poate fi decât una politică. Este o alegere care se bazează în primul rând pe valori şi abia apoi pe calcule şi probabilităţi.

  3. Pingback: Inadmisibil: Ateul ignar, agresiv si speculant REMUS CERNEA, BAGAT DE PSD-ul lui Ponta in PARLAMENT pe spinarea romanilor din HARGHITA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: TRAIAN BASESCU, LOBBYSTUL ”ASASINULUI ECONOMIC” FRANK TIMIS/ Rosia Montana: NOI LOVITURI PROPAGANDISTICE/ Statul va plati pentru ECOLOGIZAREA exploatatiei aurifere RMGC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare