EXPLOZIE LA METROUL DIN SANKT PETERSBURG. 10 morti si zeci de raniti. Procurorul general afirma ca este un ATAC TERORIST (Video)

3-04-2017 6 minute Sublinieri

 

O explozie s-a produs, luni, la o staţie de metrou din Sankt Petersburg, iar 10 persoane au murit şi alte 37 au fost rănite, potrivit unui bilanţ revizuit anunţat de ministrul rus al Sănătăţii. Autorităţile ruse au descoperit un dispozitiv explozibil nedetonat într-o altă staţie de metrou din Sankt Petersburg. Martorii povestesc că au auzit o bubuitură puternică înainte ca un miros de fum să umple garnitura de metrou dintre staţiile Tehnologiceski Institut şi Piaţa Sennaia, spunând că oamenii călătoreau umăr la umăr şi că toate scaunele erau ocupate. Premierul Rusiei a catalogat explozia drept un atentat terorist.

Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev, a catalogat explozia de la metrou drept un atentat terorist, susţinând că persoanele rănite vor primi îngrijirea medicală de care au nevoie în spitalele din metropola Sankt Petesburg.

”Toţi cei răniţi în atentatul terorist din Sankt Petesburg vor primi toată îngrijirea medicală de care au nevoie. Indicaţii au fost transmise în acest sens miniştrilor Sănătăţii şi de Urgenţă”, a scris premierul rus într-un mesaj postat pe Facebook.

De asemenea, acesta a transmis din nou condoleanţe familiilor victimelor, precizând că ”asta este durerea noastră comună”.

Autorităţile ruse au emis mandate de căutare pentru două persoane în urma atacului de luni, de la metroul din Sankt Petersburg, au declarat surse apropiate anchetei pentru Interfax.

O explozie produsă luni într-o garnitură de metrou care circula între staţiile Piaţa Senaia la Tehnologiceski Institut a provocat moartea a 10 persoane şi rănirea altor 37.

Bomba dezamorsată în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia ar fi conţinut un kilogram de explozibili şi şrapnel, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de Russia Today.

Bomba se afla într-o geantă neagră lăsată pe peron.

„Dispozitivul a fost dezamorsat de specialişti la timp, nu sunt victime”, se arată într-un comunicat al Directoratului Serviciului Federal de Securitate din Sankt Petersburg.

Reprezentanţii Comisiei de Investigaţii din Rusia au lansat luni după-amiază o anchetă pentru act terorist în urma exploziei care a zguduit o garnitură de metrou din Sankt Petesburg. Autorităţile ruse au transmis că zece persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 37 au fost rănite, transmite Sputnik.

De asemenea, comisia a catalogat explozia ca fiind un atac teorist, dar mai multe scenarii sunt luate în considerare în acest moment.

Bomba dezamorsată de genişti în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia din Sankt Petersburg se afla într-o geantă neagră şi conţinea „agenţi distructibili”, au anunţat forţele de ordine citate de Russia Today.

„Dispozitivul a fost dezamorsat de specialişti la timp, nu sunt victime”, se arat[ ]ntr-un comunicat al Directoratului Serviciului Federal de Securitate din Sankt Petersburg.

Pe reţelele de socializare au apărut fotografii cu bomba.

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat luni după-amiază că ”organizatorii şi atacatorii trebuie să fie identificaţi şi aspru pedepsiţi” după explozia care a distrus o garnitură de metrou din Sankt Petesburg, transmite Sputnik.

Autorităţile din Sankt Petersburg au declarat stare de urgenţă la instituţiile de învăţământ din oraş, a anunţat Comitetul Educaţional din oraş, citat de TASS.

“Comitetul Educaţional a decis să intensifice măsurile de securitate în urma a ceea ce s-a întâmplat la metrou”, se arată într-un comunicat.

[…]

Presa rusă a publicat luni după-amiază o primă imagine cu presupusul atacator de la metrou, care a abandonat o servietă plină cu explozibili într-o garnitură de metrou care circula de la Piaţa Sennaia spre Tehnologiceski Institut, transmite Interfax.

Presupusul suspect – care are barbă – apare îmbrăcat într-o robă neagră şi are capul acoperit de o căciulă de aceeaşi culoare.

Anterior, un martor a spus că un bărbat ar fi abandonat o servietă în vagonul de metrou  zguduit de puternica explozie din Sankt Petesburg. […]/ integral pe news.ro

  • Digi24:

Explozie la metroul din Sankt Petersburg: cel puțin 9 morți și zeci de răniți

O explozie care a produs victime a avut loc luni la metroul din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării, anunță agenția TASS. Președintele Putin participa, luni, la un forum în acest oraș și a fost informat despre incident.

Pe rețelele de socializare circulă o fotografie cu ușa trenului smulsă. Alte fotografii arată victime care zac pe peron.

View image on Twitter

ACTUALIZARE 17:18 Sunt nouă morți și cel puțin 20 de răniți, unii grav, potrivit unui bilanț comunicat de Comitetul Național Antiterorism. Aceeași instituție anunță că a fost descoperit la o altă stație de metrou un dispozitiv neexplodat, care a fost neutralizat.

ACTUALIZARE 17:00Ce se știe până în prezent:

O explozie, provocată cel mai probabil de un mecanism exploziv artizanal, s-a produs luni, în jurul orei locale 14:40, într-un vagon de metrou din Sankt Petersburg. Explozia a avut loc în timp ce trenul se afla între stațiile Institutul Tehnologic și Sennaia Ploșciad, potrivit Comitetului Național Antiterorism. Biroul guvernatorului din Sankt Petersburg a anunțat că sunt 50 de victime. Zece sunt morți. 25 dintre răniți, inclusiv un copil, au fost transportați la un spital din oraș.

Imediat după explozie, autoritățile au fost îngrijorate că vor urma și altele și au sporit măsurile de securitate, inclusiv la Moscova, la metrou și pe aeroporturi. Au circulat informații contradictorii – că ar fi mai multe explozii, la mai multe stații sau pe o a doua linie de metrou, că ar fi fost găsit un nou dispozitiv exploziv.

În scurt timp, autoritățile au închis întreg sistemul de transport subteran din cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, iar la fața locului au fost mobilizate echipe de geniști și de intervenție. Evacuarea tuturor călătorilor a durat circa o oră.

Imagini postate pe rețelele de socializare arată corpuri neînsuflețite zăcând lângă vagonul afectat de explozie, în interiorul căruia se vede, aparent, sânge pe banchete.

metrou sankt

Imediat după explozie, președintele Vladimir Putin, care se află în zonă pentru o întâlnire cu președintele Belarusului, a anunțat că nu au fost determinate deocamdată cauzele exploziei, dar sunt luate în calcul toate ipotezele, inclusiv atacul terorist.

ACTUALIZARE 16:15 Autoritățile, mai precis Comisia Națională Antiterorism, care a preluat ancheta, vorbesc despre o singură explozie. 

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Interfax că explozia de la metroul din Sankt Petersburg a fost provocată fie de un atacator sinucigaş, fie de un pachet-capcană care a fost lăsat când trenul staţiona la Piaţa Sennaia, informează News.ro.

Măsurile de securitate au fost consolidate la aeroportul din Sankt Petersburg, dar și la cel din Moscova.

ACTUALIZARE 15:50 Autoritățile din domeniul securității confirmă că a fost vorba despre cel puțin un dispozitiv exploziv, care a provocat un număr neprecizat de morți și răniți. Toate stațiile de metrou au fost închise la Sankt Petersburg.

ACTUALIZARE 15:44. Sunt cel puțin zece morți și 50 de răniți. Inclusiv copii sunt printre victime, potrivit RIA Novosti.

Puterea exploziei sau exploziilor nu pare să fi fost, totuși, mare, însă este posibil ca numărul victimelor să fi fost determinat de încărcături artizanale. Potrivit Interfax, explozia a fost echivalentă cu puterea a 200-300 de grame de TNT.

Zece stații de metrou au fost închise la Sankt-Petersburg.

La Sankt Petersburg, la locul exploziilor, au fost trimise cel puțin 80 de persoane din echipele de urgență. Elicoptere survolează zona.

La Moscova au fost luate, de asemenea, măsuri suplimentare de securitate la metrou.

ACTUALIZARE 15:37 La Sankt Petersburg a fost declarată stare de urgență.  Președintele Vladimir Putin, care se află în apropiere de Sankt Petersburg, la Strelna, la o întâlnire cu președintele Belarusului, a transmis condoleanțe și a declarat că nu se cunosc deocamdată cauzele exploziilor. El a mai spus că a vorbit cu toate serviciile de securitate.

ACTUALIZARE 15:26 Agenția TASS vorbește despre explozia unui dispozitiv artizanal. Interfax a relatat că dispozitivul exploziv era umplut cu șrapnel, potrivit Agerpres.

harta metrou

ACTUALIZARE15:22 Potrivit agenției Reuters, au fost două explozii, în două stații diferite. A doua explozie s-ar fi produs în stația Sadovaia, care se află pe o altă linie a metroului din Sankt Petersburg.

Video of St metro after blast

ACTUALIZARE 15:20 Potrivit TASS, sunt cel puțin zece morți.

ACTUALIZARE 15:14 Șapte stații de metrou din Sankt Petersburg au fost închise. Potrivit unor surse media, președintele Vladimir Putin s-ar afla în oraș la un forum.

Rusia are o istorie a stațiilor de metrou vizate de atacuri teroriste. În urmă cu șapte ani, un dublu atentat comis de femei-kamikaze la metroul din Moscova s-a soldat cu 40 de morți. Cu un an înainte, în 2009, un atentat a provocat deraierea unui tren de călători care circula pe ruta Moscova – Sankt-Petersburg, bilanțul atacului fiind de 28 de morți.

La 6 februarie 2004 un atentat s-a soldat cu moartea a 41 de persoane la metroul din Moscova. Atacul a fost revendicat de gruparea cecenă Gazotan Murdaș.

Cel mai recent atentat care a vizat rețeaua feroiviară de transport a fost comis la 29 decembrie 2013, în gara din Volgograd. Au murit 18 persoane, altele 44 fiind rănite.

Explozie la Sankt Petersburg. Mărturia unei românce

O româncă din Sankt Petersburg, care locuiește în apropiere de stația de metrou Sennaia, a vorbit la Digi24 despre atmosfera din oraș, după explozia de la metrou. Cristina Militaru spune că nu li s-a comunicat că ar fi persoane care și-au pierdut viața și că li s-a spus să stea calmi și să-i lase în zona afectată doar pe cei care pot oferi ajutor specializat.

„Locuiesc nu departe de stația de metrou unde s-a întâmplat tragedia. Nu sunt vești că ar fi morți, e o aglomerație foarte mare în centru pentru că s-au închis foarte multe stații de metrou. Sunt ambulanțe, pompieri, agitație”, a spus românca din Sankt Petersburg.

„Toată lumea este agitată, măsurile de evacuare nu pot să spun că le-am văzut. Nu ne lasă să ne apropiem prea mult, dar toată lumea se grăbește să ofere primul ajutor celor care au nevoie”, a adăugat Cristina Militaru.

Ea mai spune că a fost surprinsă că un asemenea eveniment a avut loc la Sankt Petersburg, deoarece este „un oraș liniștit”.

„Noi aici ne credeam toți în siguranță, eram convinși că suntem feriți de astfel de evenimente”, a adăugat ea.

Cristina Militaru a adăugat că astăzi nu au fost luate măsuri speciale în oraș, chiar dacă președintele rus Vladimir Putin s-a aflat în apropiere de Sankt Petersburg.

Cel puțin 10 persoane și-au pierdut viața și alte câteva zeci au fost rănite în urma unei explozii care a avut loc la metroul din Sankt Petersburg.

Explozii în Sankt Petersburg. Reacția lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat de exploziile de la Sankt Petersburg. El spune că autoritățile iau în calcul toate pistele, inclusiv un act criminal sau un atac terorist.

Președintele rus, care se află într-o suburbie din Sankt Petersburg pentru o întâlnire cu Aleksandr Lukașenko, a discutat despre acest subiect și cu șeful FSB, potrivit agenției Interfax.

El a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a cerut autorităților să facă tot ce este posibil pentru a veni în ajurotul răniților.

Cel puţin 10 oameni au murit şi alte câteva zeci de persoane au fost rănite în urma a două explozii produse la metroul din Sankt Petersburg.

Camerele video de la metroul din Sankt Petersburg ar fi surprins imagini cu presupusul autor al atacului de luni, a declarat o sursa pentru Interfax. De asemenea, un martor a declarat ca a vazut un barbat lasand o servieta intr-un vagon de metrou si mutandu-se, apoi, in alt vagon, potrivit The Telegraph.

Un martor citat de agentia ruseasca RBC a povestit ca a primit un mesaj de la un prieten aflat in garnitura de metrou, in care scria: “A fost o explozie pe sine, un barbat si-a lasat servieta in vagon, a iesit din vagon si s-a mutat in alt vagon”.

Potrivit The Telegraph, autoritatile ruse au confirmat ca inca o bomba artizanala a fost descoperita intr-o alta statie din centrul Sankt Petersburgului si a fost dezamorsata.

Alti martori au povestit haosul care s-a instalat la metrou imediat dupa explozie.”Oamenii sangerau, aveau parul ars”, a povestit un barbat. “Ni s-a spus sa mergem spre iesire”, a adaugat el.

“Oamenii au fugit. Prietena mea era in urmatorul vagon dupa cel care a explodat. Cand a coborat, a vazut ca unii oameni erau mutilati“, a povestit un martor.

Cel putin 9 morti si peste 20 de raniti este bilantul oficial anuntat de autoritatile ruse dupa explozia de luni, despre care procurorul general al Rusiei a afirmat ca este “un atac terorist”. Presa rusa a vorbit despre 10 morti si in jur de 50 de raniti.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare