Extremismul iudaic, tot mai periculos: ”VA VOM CRUCIFICA” si alte blasfemii grave anti-crestine, scrise pe zidurile din Ierusalim

1-03-2012 2 minute Sublinieri

evreu fanatic

Iudeu care isi arata devotiunea cu scuipati.

“Moarte creştinilor” sau “Vă vom crucifica” – astfel de inscripţii pot fi citite tot mai des pe zidurile din Ierusalim. Extremişti şi colonişti radicali atacă tot mai des biserci, cimitire şi instituţii creştine. Musulmanii sunt de mai multă vreme ţinta atacurilor executate de radicali de dreapta din Israel. Nou este că şi creştinii se simt acum intimidaţi şi ameninţaţi.

Multă vreme atacurile extremiştilor de dreapta din Israel s-au îndreptat împotriva musulmanilor şi activiştilor de stânga. În cursul ultimilor doi ani, în Israel şi în Cisiordania au fost incendiate zece moschei. Membri ai mişcării pacifiste “Peace Now” au fost ameninţaţi şi intimidaţi. Acum, afectaţi au ajuns să fie şi creştinii.

La mijlocul lunii februarie, mesaje jignitoare au fost scrise cu vopsea pe zidurile unei biserici baptiste din vestul Ierusalimului, locuit preponderent de evrei. Acelaşi lucru a putut fi constatat cu câteva zile înainte la intrarea într-un cimitir creştin de pe Muntele Sion, aflat în imediata vecinătate a cartierului evreiesc din centrul oraşului. La începutul lunii februarie, pe zidul de incintă al unei mânăstiri ortodoxe, făptaşi necunoscuţi au scris în ivrit “Iisus e mort”, “Moarte creştinismului”, “Vă vom crucifica” sau (…). Pe capota unei maşini care aparţine mânăstirii au scris cu spray “Preisschild“, ceea ce întăreşte bănuiala că făptaşii provin din mediul coloniştilor radicali.

Aceştia reacţionează în mod normal cu acţiuni „Preisschild” la operaţiuni ale armatei israeliene, cum ar fi demolarea unor colonii ilegale. Răzbunarea coloniştilor nu se îndreaptă însă împotriva armatei, ci împotriva palestinienilor şi instituţiilor acestora, laice şi religioase. Şi iată că, între timp, nici bisericile nu mai sunt la adăpost.

Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat că este vorba de “huliganism ordinar” şi nu de delicte cu motivaţie ideologică. Făptaşii nu ar fi în toate cazurile animaţi de naţionalism.

Preşedintele Israelului, Shimon Perez, a condamnat atacurile subliniind: “Vreau să transmit celor trei religii monoteiste, musulmanilor, creştinilor şi evreilor, că această ţară va respecta orice loc sfânt, orice ritual. Muntele Templului este protejat. Ce le este sfânt musulmanilor ne este şi nouă sfânt; ce le este sfânt creştinilor ne este şi nouă sfânt. Iar ce ne este nouă sfânt ne este cu siguranţă nouă tuturor sfânt.”

Astfel de declaraţii nu mai sunt însă în măsură să-i liniştească pe creştinii din Ierusalim şi împrejurimi. Tocmai aici ei sunt zilnic discriminaţi. Naţionalişti evrei sau evrei ultrareligioşi s-au obişnuit să-i scuipe în obraz pe călugării şi preoţii creştini pe care-i întâlnesc pe stradă în centrul vechi. Clerici armeni se plâng adesea de asemenea tratament. Cartierul armean din oraşul vechi se află în imediata vecinătate a celui evreiesc.

Potrivit ierarhilor armeni, incidente de acest gen au loc aproape zilnic, de aceea unii preoţi evită anumite zone din centrul oraşului. Chiar dacă inclusiv Anti Defamation League, o organizaţie din SUA pentru drepturile omului, a cerut Rabinatului Suprem din Ierusalim să ia măsuri pentru a pune capăt scuipărilor, acestea continuă.

Este adevărat, rabinii şefi Shlomo Amar şi Iona Metzger i-au vizitat în semn de solidaritate pe patriarhii creştini din Ierusalim. De asemenea, ei au apelat la şcolile talmudice şi la comunităţile evreieşti din oraşul vechi, să ia măsuri pentru ca niciun membru al lor să nu participe la astfel de atacuri.

Cu doi ani în urmă, Iona Metzger a vizitat chiar şi o comunitate palestiniană din Cisiordania, după ce moscheea locală a fost incendiată. Cu acea ocazie el a declarat: ” Am venit pentru a spune vecinilor noştri, musulmanilor, că suntem împotriva incendierii oricărui lăcaş de cult, în care oamenii vin să se roage, indiferent că e vorba despre o moschee, biserică sau sinagogă. Pentru noi este acelaşi lucru. Pentru noi aceste lăcaşe de cult sunt ceva în genul unor reprezentanţe diplomatice ale lui Dumnezeu.”

Totuşi, acest mesaj al rabinului-şef nu pare să fi ajuns nici astăzi la urechile coloniştilor radicali.

Autor: Sebastian Engelbrecht / IA
Redactor: Robert Schwartz


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Israel, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Extremismul iudaic, tot mai periculos: ”VA VOM CRUCIFICA” si alte blasfemii grave anti-crestine, scrise pe zidurile din Ierusalim

  1. cata ura conservata de-a lungul secolelor ! nu poate fi decat lucrarea tatalui minciunii.

  2. doare Invierea ?…altfel cine si-ar pune mintea cu un mort ?

    Cuvantul lui Hristos catre Saul: greu iti este sa dai cu piciorul in tzepusa ?
    Se vede ca da, cam greu…dar orgoliul, deh

  3. Pingback: IPS Ilarion despre "revolutiile arabe", radicalizarea islamului si persecutarea crestinilor - Război întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare