FENOMENE METEO EXTREME. Ninsori si viscol in plina primavara, afectand grav culturile. Localitati izolate, drumuri blocate, cazuri urgente (Video)/ Situatia este grava indeosebi in Moldova. La Chisinau, autoritatile au scos armata pentru dezapezire

22-04-2017 8 minute Sublinieri

 

  • StirileProTV: 

Ninsorile abundente au lasat in bezna zeci de mii de locuinte. Drumurile din Vaslui si Galati care sunt in continuare inchise

Au fost zile de iarna autentica in aproape jumatate din tara. A nins puternic, iar in zona Moldovei crivatul a spulberat cu putere zapada.

Rezultatul? Zeci de mii de locuinte au ramas fara curent electric, sute de copaci s-au frant, iar numerosi soferi au ramas captivi pe sosele.

Sambata dimineata doua drumuri nationale din Vaslui si Galati sunt in continuare inchise. Conform Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane, din cauza zapezii si a viscolului, traficul rutier este intrerupt pe urmatoarele tronsoane de drumuri nationale:

Judetul Galati:

1. DN24D Balabanesti – Cuca.

Judetul Vaslui:

2. DN26 Ganesti – Blagesti;

Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, se circula cu restrictie de 7,5 tone pe DN24D Cuca – Vanatori (judetul Galati).

Porturile Constanta Nord, Constanta Sud – Agigea si Midia, au fost redeschise traficului maritim si fluvial.

La Dumitresti, in Vrancea, oamenii au dus o lupta inegala cu natura. In timp ce crivatul spulbera nemilos zapada, o ambulanta a ramas blocata in nameti. In salvare erau un copil de 3 ani si un batran – ambii in stare grava. Alti soferi care si-au fortat norocul si au pornit la drum desi nu erau in misiune au regretat ulterior.

Pe 12 drumuri nationale nu s-a putut circula intreaga zi. La Iasi, s-a stat cu orele in vifor.

Pe drumul catre Husi, 3 autocare au intampinat probleme. Printre calatori se aflau si 18 copii din Kazahstan. Ca sa ii salveze, au pornit spre ei militari si pompieri.

In toata Moldova situatia a fost critica. O femeie de 31 ani a nascut un baiat in masina celor de la ISU pentru ca salvarea a ajuns tarziu la ea. Ca sa ajunga la o alta gravida aflata intr-o zona izolata medicii au solicitat interventia unui elicopter.

O operatiune dramatica de salvare a avut loc si in Buzau. Salvatorii au avut nevoie de 16 ore ca sa ajunga cu o senilata la un barbat dependent de dializa.

In Bucovina, a nins incontinuu pentru 24 de ore.

Vantul puternic a rupt retelele electrice in zeci de localitati. Mai grav este ca multi nu au nici apa potabila pentru ca statiile de pompare nu mai au alimentare. In parcul Copou din Iasi, rafalele au rupt inclusiv Teiul lui Eminescu.

Orasul Barlad, rupt de lume din cauza zapezilor. Magazinele nu mai vand decat paine si apa, fiindca nu pot da bon fiscal

Cei peste 60.000 de locuitori ai municipiului Barlad nu mai au apa, gaze, curent electric si acces la telecomunicatii de mai mult de sapte ore, din cauza problemelor aparute in reteaua de furnizare a energiei electrice.

In cursul noptii de joi spre vineri, reteaua de inalta tensiune care alimenteaza zona de sud a judetului Vaslui a fost avariata, mai multi stalpi metalici fiind rupti. In aceste conditii, locuitorii din municipiul Barlad au ramas, de mai mult de sapte ore, fara apa, gaze, curent electric si acces la telecomunicatii – atata telefonie fixa, cat si Internet.

De altfel, intreaga zona de sud a judetului Vaslui, percum si toata Valea Prutului sunt nealimentate cu energie electrica, oamenii neavand acces la telecomunicatii de vineri dimineata. Reprezentantii Delgaz Grid nu au putut preciza cand vor fi realimentate cu energie electrica zonele afectate, avand in vedere complexitatea lucrarilor de remediere a retelei electrice.

Potrivit Vremea Noua, din cauza intreruperii curentului electric nici statiile de alimentare cu carburanti nu functioneaza. Cei care traverseaza orasul nu vor putea sa alimenteze in Barlad cel putin pentru cateva ore.

Spitalul din oras functioneaza cu ajutorul unui generator de curent electric. Acesta ar mai avea combustibil doar pana in jurul orei 17:00. In aceste conditii, primarul incearca sa gasesca combustibilul necesar pentru ca inca cel putin doua ore de functionare a generatorului. Sala de operatii este nefunctionala, insa, din fericire, pana acum nu a fost nevoie.

Nu sunt deschise decat magazinele mici, de cartier, iar singurele care se vand sunt apa si paine, pentru ca nu pot elibera bon fiscal. Primarul a dat dispozitie sa vanda doar alimente strict necesare.

Presedintele Moldovei a mobilizat armata ca sa lupte impotriva zapezilor. 4.000 de copaci au cazut doar in Chisinau

Nu doar Romania, ci si Republica Moldova a fost lovita de zapezi, iar autoritatile de peste Prut au luat masuri extreme.

Presedintele Igor Dodon a dispus „mobilizarea totala a efectivului armatei nationale pentru inlaturarea consecintelor calamitatilor naturale”, insa nu a instituit si stare de urgenta. „Nu a fost declarata situatie de urgenta pentru ca este suficient, putem sa facem fata acestor calamitati. Dupa ce se va topi zapada, exista riscul inudatiilor, trebuie sa curatim albia raurilor, sa nu avem blocaje”, a explicat premierul Pavel Filip.

Potrivit sefului Centrului Operational de Comanda, locotenent-colonel Dumitru Sîli, in toate garnizoanele militare au fost create echipe de interventie, dotate cu mijloace tehnice pentru a actiona, la solicitarea autoritatilor locale, in zonele afectate de ninsori.

Sursa a specificat ca militarii din Brigada „Dacia” actioneaza la Cahul, iar cei din Divizionul de Artilerie – la Ungheni. De asemenea, echipe formate din peste 300 de militari ai Brigazii „stefan cel Mare”, Regimentului Rachete Antiaeriene, Batalionului de Garda, Batalionului 22 de Mentinere a Pacii, Batalionului cu Destinatie Speciala si Batalionului de Geniu sunt pregatiti sa intervina în municipiul Chisinau.

In Chisinau, stratul de zapada a depasit jumatate de metru si in jur de 3.000 de copaci s-au prabusit doar pe strazi si in curtile blocurilor si inca 1.000 in apropierea scolillor, gradinitelor si liceelor – iar situatia din parcuri nu a fost inca evaluata.

Soferii s-au trezit cu masinile ingropate in mormanele de zapada, iar pana la amiaza transportul public nici nu a mai reusit sa iasa pe strazile din Chisinau. Cel putin o persoana a murit in capitala Moldovei din cauza fenomenelor meteo extreme.

E.ON a fost de departe „campionul“ acestei nesimţiri: toată dimineaţa nu au putut lua legătura cu furnizorul de curent electric nici ieşenii simpli, nici presa şi nici măcar alte autorităţi sau furnizori de utilităţi. Asta în condiţiile în care judeţul Iaşi a avut cel mai mare număr de localităţi rămase fără curent electric. Prăpădul din oraş, dar şi modul greoi în care a intervenit Primăria, au pus la grea încercare ieşenii pe străzile blocate de sutele de copaci căzuţi pe carosabil. Numeroşi ieşeni s-au trezit dimineaţă cu maşinile avariate, tot din acest motiv. Zăpada neaşteptată i-a prins pe mulţi ieşeni, în mod neregulamentar dacă erau în trafic, cu cauciucurile de vară la maşini.

Mulţi ieşeni au crezut ieri-di­mineaţă că visează, atunci când s-au trezit. Dar coşmarul abia începea, căci ei aveau să dea piept cu ce e mai greu abia după ce ieşeau din case. Ninsorile abundente şi intempestive căzute peste Iaşi ieri-noapte au pus în mare dificultate auto­rităţile în dimineaţa zilei, şi au produs pagube semnificative în tot judeţul.

Sute de arbori s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii, care s-a aşezat în cantităţi mai mari decât iarna din cauza frunzelor, şi zeci de maşini au fost astfel avariate. Numeroşi ieşeni au reproşat o intervenţie lentă a autorităţilor în zone unde copaci sau crengi au căzut pe carosabil.

Blocaje în circulaţie s-au produs ieri la primele ore ale zilei şi în străzile în pantă, cum ar fi şoseaua Iaşi – Voineşti imediat după Belvedere, străzile de legătură dintre Păcurari şi Copou, dar şi multe altele, pantele sau rampele de aici venind de hac, culmea, şoferilor mai prevăzători care apucaseră să îşi pună la maşini cauciucurile de vară. Aceştia fie derapau sau nu puteau urca, blocând astfel circulaţia pentru zeci de minute.

În judeţ, zeci de localităţi au rămas fără curent, dar şi fără apă potabilă întrucât avariile la reţeaua E.ON au afectat şi staţiile ApaVital. Mulţi ieşeni au reclamat că nu au putut intra în contact timp de ore întregi cu autorităţile, pentru a afla când vor fi rezolvate deficienţele apărute la reţeaua electrică. Inclusiv oficialii ApaVital precizau ieri la amiază că nu pot estima când va fi reluată apa potabilă întrucât nu au putut lua legătura cu reprezentanţi E.ON.

Ieri-dimineaţă, la Bâr­nova se înregistra cel mai mare strat de zăpadă din Moldova (59 cm), cu excepţia zonelor muntoase din Neamţ şi Suceava.

Crengi din Teiul lui Eminescu, la pământ

Principala problemă la nivelul municipiului Iaşi a constat în prăbu­şirea arborilor. În toate cartierele au fost semnalate astfel de cazuri, zeci de maşini fiind avariate şi mulţi ieşeni neputând ieşi cu maşinile din spatele blocurilor. Autorităţile lo­cale au vorbit despre sute de copaci care s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii.

Una dintre zonele afectate a fost Parcul Copou, inclusiv crengi din Teiul lui Mihai Eminescu fiind puse la pământ de vântul puternic şi zăpada îngheţată. În mai toate zonele parcului puteau fi observaţi, ieri la amiază, copaci căzuţi sau crengi rupte din trunchi. O situaţie asemănătoare a fost şi în Parcul Expoziţiei. În celelalte zone ale oraşului, nu a existat cartier în care să nu fi fost semnalată prăbuşirea unui copac. În zeci de cazuri, arborii au avariat maşini parcate (Tă­tăraşi, Copou – Păcurari, Bu­cium, Centru). Pe foarte multe străzi lăturalnice din diverse cartiere au căzut crengi de dimensiuni mari pe carosabil care au blocat temporar circulaţia, iar în unele cazuri locuitorii zonei nu au mai aşteptat intervenţia autorităţilor şi au îndepărtat ramurile cu resurse proprii.

Pe str. Sf. Lazăr şi în Bucium au căzut chiar stâlpi de curent electric. Lucrătorii Servicii Publice Iaşi au intervenit în peste 50 de situaţii pentru a reduce din pagube şi a degaja străzi afectate de prăbuşirea unor copaci. Cele mai multe acţiuni au fost desfăşurate în zonele Copou, Păcurari, Tătăraşi – Aeroport, Centru – Podu Roş, Nicolina – CUG şi Dacia.

„Codul portocaliu a lăsat urmări în municipiul Iaşi, peste tot pe unde a trecut. Grosimea stratului de zăpadă, mai ales pe Bucium şi Copou, a depăşit 25 cm, cu densitate mare, asta înseamnă peste 25-30 l/mp. Vântul şi volumul mare de zăpadă au provocat sute de căderi de arbori, iar dacă îi nu­mărăm şi pe cei mărunţi, putem vorbi de mii“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

În cursul nopţii de joi spre vineri, drumul spre Aeroport a fost blocat de zeci de copaci şi crengi, iar în dimineaţa zilei de ieri lucrătorii SPI încă interveneau pentru a face calea rutieră practicabilă, în contextul în care inclusiv pe timp de noapte au acţionat.

La Aeroport, cursele ae­riene au plecat cu întârzieri de până la cinci ore, problemele de dimi­neaţă dând peste cap traficul aerian pe tot parcursul zilei. Potrivit reprezentanţilor aerogării, utilajele au lucrat în permanenţă pentru a îndepărta zăpada de pe pistă şi platformă, însă problema principală a fost vizibilitatea scăzută, creată de ceaţă, viscol şi ninsoare abundentă.

E.ON a scos din sărite şi pe oamenii simpli şi pe autorităţi

Ieri-dimineaţă, la prima oră, 13 drumuri judeţene erau închise circulaţiei, lucrătorii intervenind pe cel puţin 40 de tronsoane pentru a înlătura zăpezile, până aseară toate fiind deschise circulaţiei. Probleme deosebite s-au înregistrat în zone precum Ţibăneşti, Paşcani, Rugi­noa­sa, Dagâţa, Grajduri, Lungani sau Tătăruşi. Pe drumurile naţionale au fost instituite restricţii de circulaţie în ceea ce priveşte traficul greu.

Vremea extremă a distrus linii de înaltă tensiune, iar ieri la amiază 46 de localităţi nu erau alimentate cu energie electrică, în multe pro­blema persistând şi astăzi. De altfel, la numerele E.ON sunai ieri degeaba, aici neputându-se lua legătura nici ca cetăţean, nici ca ziarist, nici ca autoritate. Abia ieri după-amiază E.ON a remis un comunicat presei. În acesta, reprezentanţii companiei precizau că „numărul de reclamaţii în call-center a crescut exponenţial, având în vedere că au fost afectate 5 judeţe de avarii“, şi subliniau că acest lucru a făcut ca, în anumite perioade, preluarea apelurilor să fie îngreunată. Avariile E.ON au afectat şi staţiile ApaVital din judeţ, astfel că operatorul a fost în imposibilitate de a furniza apă potabilă către 16 localităţi.

Ninsorile abundente care au căzut fără întrerupere la Iaşi până ieri la amiază au dus la situaţia în care, la Bârnova, a fost înregistrat cel mai mare strat de zăpadă din Moldova, cu excepţia zonelor mun­toase din judeţele Neamţ şi Su­ceava. Potrivit Administraţiei Na­ţio­nale de Meteorologie, în mu­nicipiul Iaşi a fost un strat de 19 cm, iar la Cotnari de 18 cm. Meteo­rologii anunţă însă că vremea îşi va reintra în cursul normal de astăzi, chiar dacă cu temperaturi sub media perioadei.

După viscol, a dat îngheţul. Românii au trecut peste cea mai rece noapte de aprilie din ultimii 14 ani. Au fost minus 13 grade în zona montana înaltă. Jumătate din România a îngheţat bocnă, din cauza temperaturilor siberiene. Atât în centrul, cât şi estul ţării temperaturile au coborât sub zero grade Celsius, informează B1 TV. A fost încă o noapte plină pentru echipele de intervenţie, care nu au pus geană pe geană. Zecii de mii de locuințe nu au curent electric, sute de copaci s-au frânt, iar numeroși șoferi au rămas captivi în nămeți. În toată Moldova situația este critică. În judeţul Neamţ, mai multe drumuri sunt în continuare blocate. 

Peisaj de iarnă, în plină primăvară în judeţul Iaşi. Pe lângă drumul troienit, localnicii au avut de înfruntat şi un ger năprasnic. Cu greu au reuşit unii dintre şoferi să iasă din nămeţi. Alţii au rămas captivii zăpezilor.

De ore bune, Moldova, dar şi centrul ţării se afla sub zapada. A nins abundent la Galați, iar viscolul a lăsat în beznă nu mai puţin de 24 de localităţi. Au intervenit şenilatele, care au salvat zeci de oameni din nămeţi. Opt persoane au fost transportate de urgenţă la spital, printre care două femei însărcinate şi un copil.

De asemenea, 25 de persoane au rămas blocate cu maşinile în trafic, în apropierea localităţii Cuca, pe DN 24D.

Probleme au fost și în județul Vrancea, unde zeci de şoferi au rămas captivi nămeţilor. O autospecială a unui serviciu de pază cu cinci persoane dializate a rămas blocată pe DJ 204 Blidari-Dumitreşti. De asemenea, trei autoturisme au fost blocate la Dumitreşti şi un altul pe drumul judeţean dintre Haret şi Panciu.

Circulație ca în miez de iarnă a fost și pe autostrada Soarelui din cauza vântului puternic, dar și din cauza lapoviței.

Un carambol în care au fost implicate șase mașini a avut loc pe Autostrada 1, din cauza poleiului depus pe asfalt. CNADNR a fost sancţionată de poliţişti.

De asemenea, pe drumul naţional 13, o mașină a derapat pe șosea și a lovit un parapet. Cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Mulţi şoferi au fost luaţi prin surprindere de condiţiile meteo complet nefavorabile şi pe Valea Prahovei. Astfel pe DN1, între Sinaia şi Predeal, se stă la coadă ca în plin sezon estival.

E jale… Florile nu mai zâmbesc, copacii plâng, iarba suferă…pământul suspină…
Cei care iubesc natura sunt în doliu…
În pomicultură e dezastru…

Mi-am scuturat copacii îndurerați implorându-i să se țină viteji…Le plângeau mugurii cu lacrimi de gheață…S-au bucurat o clipă de această îmbrățișare…

În sanctuarul primăverii nu se mai aude sub biciuirea viscolului nici cântarea: Hristos a înviat din morți…

Doar câte o vrăbiuță se încăpățânează să mai țină isonul într-un cor amuțit de frig al liturghiei necuvântătoarelor…
Nădăjduim că Domnul milei se va îndura de creația Sa și ne va dezlega de această tristețe a stricăciunii, a vremelniciei…


Categorii

1. DIVERSE, IARNA GREA ROMANIA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “FENOMENE METEO EXTREME. Ninsori si viscol in plina primavara, afectand grav culturile. Localitati izolate, drumuri blocate, cazuri urgente (Video)/ Situatia este grava indeosebi in Moldova. La Chisinau, autoritatile au scos armata pentru dezapezire

  1. Și, dacă nu știam încă, vom afla cât de curând că acesta este unul din modurile cele mai specifice în care se manifestă încălzirea globală.

  2. Fenomenele extreme au alimentat conspiratiile.E mai usor sa dai vina pe armele climaterice ale rusilor,decat pe propriile pacate.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1119938854778168&set=p.1119938854778168&type=3&theater

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare