FURTUL DE IDENTITATE: pe cat de simplu, pe atat de periculos

2-10-2011 1 minut Sublinieri

Furtul de indentitate numai cu ajutorul unei fotografii

Angajaţii Institutului de Robotică din Pittsburgh (SUA) au arătat cât de uşor este să furi identitatea oricui, în doar câteva secunde, scrie Daily Mail. Este nevoie doar de un program de recunoaştere a feţei şi de o conexiune la internet.

Primul pas este să fotografiezi o persoană, după care să activezi programul de recunoaştere facială. Cum şi Facebook are o asemenea opţiune, persoana respectivă poate fi găsită foarte uşor pe reţeaua de socializare.

Apoi, dacă respectivul şi-a făcut publice, pe profilul de Facebook, câteva date foarte simple, i se poate “ghici” CNP-ul (social security number, în SUA), folosind câţiva algoritmi cunoscuţi.

Astfel, e nevoie doar să-i faci o poză cuiva, pentru a-i fura identitatea, spune Amy Webb, CEO al firmei de consultanţă digitală Webbmedia Group.

Programele de recunoaştere a feţei devin din ce în ce mai avansate din punct de vedere tehnologic, aşa că oamenii care ţin la intimitatea lor ar trebui să aibă grijă ce date împărtăşesc cu lumea întreagă, pe Facebook“, spune Webb.

Acum, când ajungem într-un loc, toată lumea poate şti despre noi nu numai cum arătăm, ci şi cine suntem, unde lucrăm, ce prieteni avem. Ar fi bine ca oamenii să fie conştienţi ce informaţii există despre ei, pe internet“, avertizează CEO-ul.

Cum te protejezi de furtul de identitate

Pentru a se proteja, lumea ar trebui să facă două lucruri. În primul rând, să dezactiveze funcţia de recunoaştere a feţei de pe Facebook (din meniul “Privacy”). Apoi, tot pe reţeaua de socializare, să se asigure că împărtăşesc doar cu prietenii informaţii cum ar fi data şi locul naşterii sau adresa.

Programul SocialCamera

Pe lângă cel de pe Facebook, un alt program celebru de recunoaştere a feţei este SocialCamera. Această aplicaţie, disponibilă doar posesorilor de smartphone-uri cu sistemul de operare Android, recunoaşte imediat feţele celor fotografiaţi, pentru ca aceştia să primească imediat “tag” pe Facebook.

O altă aplicaţie, SceneTap, le permite utilizatorilor să afle câţi bărbaţi şi câte femei sunt într-un bar, pe care îi numără în timp real. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei camere dotate cu funcţia de reunoaştere facială, montată la intrarea în respectivul bar.

Programul SceneTap

În plus, gigantul Google a cumpărat de curând PittPatt, una dintre cele mai performante firme care produc programe de recunoaştere facială. “Nu vom instala asemenea programe pe gadgeturile noastre decât dacă ne vom asigura că se respectă intimitatea utilizatorilor“, a precizat un purtător de cuvânt al Google.


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “FURTUL DE IDENTITATE: pe cat de simplu, pe atat de periculos

  1. Pingback: Wikileaks "da in vileag" RETEAUA MONDIALA CARE NE SPIONEAZA/ Rolul "postacilor": SA OTRAVEASCA DEZBATERILE ONLINE/ Retele sociale, Facebook si gigantii internetului: SISTEME DE SUPRAVEGHERE (stiri internet)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare