Wikileaks “da in vileag” RETEAUA MONDIALA CARE NE SPIONEAZA/ Rolul “postacilor”: SA OTRAVEASCA DEZBATERILE ONLINE/ Retele sociale, Facebook si gigantii internetului: SISTEME DE SUPRAVEGHERE (Stiri internet)

2-12-2011 8 minute Sublinieri

WikiLeaks a anunţat joi că şi-a reluat activitatea, suspendată în octombrie din cauza lipsei de fonduri, cu publicarea unor documente care arată cum guvernele îşi spionează propriii cetăţeni graţie unor tehnologii furnizate de industriile specializate în supraveghere. Fondatorul site-ului Julian Assange a lansat, în cadrul unei conferinţe de presă la Londra, publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de ţări, specializate în supravegherea şi interceptarea telecomunicaţiilor.

Acestea arată cum aceste sisteme permit guvernelor să supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail şi urmele lăsate pe Internet. “Publicăm astăzi peste 287 de dosare care arată realitatea unei industrii de supraveghere la scară mare – o industrie care vinde echipamente atât democraţiilor, cât şi dictaturilor pentru a spiona populaţii întregi”, a declarat Assange.

În paralel, site-ul Owni.fr a dezvăluit în parteneriat cu WikiLeaks aproximativ 1.100 de documente provenind de la companii, între care o firmă franceză, Amesys, care a făcut afaceri cu regimul fostului lider libian Muammar Kadhafi, scrie Mediafax. Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere şi interceptare a comunicaţiilor a trecut de la un cerc restrâns de clienţi din domeniul serviciilor de informaţii, cum ar fi agenţiile de informaţii americane sau britanice, la o reţea mondială.

  • Realitatea.net:

Dosarele spionajului tehnologic

WikiLeaks a dat azi publicităţii o serie de documente grupate în dosarul “Spyfiles”, care arată cum îşi spionează guvernele cetăţenii, mulţumită tehnologiilor furnizate de firme specializate. Fondatorul organizaţiei WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat  publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de ţări, specializate în supravegherea şi interceptarea telecomunicaţiilor. Tehnologiile cu pricina permit guvernelor să supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail şi urmele lăsate pe Internet, notează Mediafax.

“Publicăm astăzi peste 287 de dosare care arată realitatea unei industrii de supraveghere la scară mare – o industrie care vinde echipamente atât democraţiilor, cât şi dictaturilor pentru a spiona populaţii întregi”, a declarat fondatorul WikiLeaks la Londra.

Documentele publicate joi de WikiLeaks includ manuale de supraveghere vândute în trecut regimurilor autoritare din lumea arabă cum ar fi Siria, Libia, Tunisia şi Egipt.

Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere şi interceptare a comunicaţiilor a trecut de la un cerc restrâns de clienţi din domeniul serviciilor de informaţii, cum ar fi agenţiile de informaţii americane sau britanice, la o reţea mondială. Avertismentele lansate de experţii care au lucrat împreună cu Assange la dosarele spionajului tehnologic sunt sumbre.

Companiile care se ocupă cu supravegherea cetăţenilor pot folosi telefoanele inteligente, iPhone-urile, spre exemplu, pentru a face fotografii fără ca deţinătorul aparatului să ştie, au avertizat reprezentanţii Biroului de Jurnalism de Investigaţie, implicaţi în publicarea Spyfiles.

Mai mult, aceleaşi companii vând produse care permit modificarea mesajelor pe care utilizatorii le trimit.

Assange a găsit, ca de obicei, un mod mai direct de a explica lucrurile. “Cine are un iPhone, un Blackberry, cine foloseşte Gmail?”, a întrebat el la conferinţa de presă ocazionată de lansarea Spyfiles. “Ei bine, aţi fost cu toţii traşi pe sfoară”, a anunţat fondatorul WikiLeaks.

Experţii care au lucrat cu WikiLeaks în vederea publicării documentelor, au cerut o reglementare a acestor tehnologii. “Guvernele occidentale nu pot rămâne inactive când acest tip de tehnologie este vândut”, a subliniat Eric King, de la organizaţia neguvernamentală Privacy International.

Julian Assange se află în prezent în arest la domiciliu în Marea Britanie, în aşteptarea apelului formulat împotriva deciziei de extrădare în Suedia unde trebuie să răspundă acuzaţiei de agresiune sexuală. Tribunalul va decide la 5 decembrie dacă va primi apelul.

INTRĂ AICI PENTRU A VEDEA DOSARELE SPIONAJULUI TEHNOLOGIC

WikiLeaks: Dictatori sângeroşi, ajutaţi de tehnologia occidentală de spionaj

“Când cetăţenii au înlăturat dictaturile din Libia şi Egipt, anul acesta, au descoperit camere de monitorizare care foloseau tehnologie vândută de companii precum Gamma din Marea Britanie, Amesys din Franţa, VASTech din Africa de Sud şi ZTE Corp din China pentru a le supraveghea fiecare mişcare, online sau la telefon”, susţine WikiLeaks.

Companii care oferă tehnică de supraveghere, precum SS8 din SUA, Hacking Team din italia şi Vupen din Franţa au produs viruşi care infectau calculatoarele şi telefoanele (inclusiv iPhone, Blackberry şi Android), preluau controlul asupra aparatului şi înregistrau fiecare utilizare şi mişcare, chiar şi sunetele şi imaginile din camera în care se afla utilizatorul“, mai spune organizaţia fondată de Julian Assange.

În paralel, site-ul Owni.fr a dezvăluit în parteneriat cu WikiLeaks aproximativ 1.100 de documente provenind de la companii, între care o firmă franceză, Amesys, care a făcut afaceri cu regimul fostului lider libian Muammar Gaddafi.
E-mailurile a şapte opozanţi libieni în exil, care locuiesc în Marea Britanie sau Statele Unite, au fost spionate în aceste ţări prin sistemul de interceptare şi supraveghere vândut Libiei de Amesys, potrivit acestui site.

“Alte companii precum Phoenexia din Cehia au colaborat cu armata pentru a crea programe de analizare a vocii. Firme precum Blue Coat din SUA şi Ipoque din Germania au vândut guvernelor din China sau Iran tehnologie pe care acestea au folosit-o pentru a împiedica organizarea online a dizidenţilor”, precizează site-ul WikiLeaks.

“Trovicor, o subsidiară a Nokia Siemens Networks, a furnizat guvernului din Bahrain tehnologii de interceptare folosite pentru monitorizarea activistului pentru drepturile omului Abdul Ghani Al Khanjar”, mai spune WikiLeaks.

Nota noastra:

Dar Wikileaks insusi este o retea care face jocul CIA… Deci face parte din jocul hotul striga hotii sau, mai corect spus, din jocul la doua maini al puternicilor zilei: cu una supravegheaza, cu cealalta fac rezistenta anti-sistem... Poate sensul acestor dezvaluiri sa stea in recomandarea reglementarii acestor tehnologii, printre care, evident, si internetul?

Foarte sugestiv este si comertul cu tehnologia de supraveghere pe care il practica occidentalii cu “dictatorii sangerosi”, pe care apoi tot ei ii doboara, prin revolte si razboaie civile.

Un mic program instalat pe milioane de smartphone-uri transmite catre operatorii de telefonie mobila informatii detaliate despre mai toate actiunile care sunt facute pe aceste terminale, sustine un dezvoltator pe nume Trevor Eckhart. Acuzatiile se indreapta catre Carrier IQ, companie care isi prezinta softul ca fiind un program ce ajuta la ameliorarea serviciilor pe care operatorii le furnizeaza clientilor. Carrier IQ a reactionat initial foarte dur la acuzatii, insa si-a mai domolit tonul. Se pare ca este vorba de telefoane cu Android, Symbian si Blackberry, insa nu sunt informatii ca ar fi si pe iPhone.

Trevor Eckhart sustine ca mai multi operatori americani de telefonie mobila livreaza telefoanele cu micul soft instalat, iar acest program transmite un mare numar de date catre un portal web la care operatorii au acces. Este vorba practic de informatii legate de orice tasta apasata, site-uri web vizitate, pozitie GPS, aplicatii instalate, mesaje SMS trimise, sustine dezvoltatorul care a facut o demonstratie video si spune ca aplicatia nu numai ca este greu de gasit in telefon, insa nici nu poate fi dezinstalata.

Se pare ca aplicatia este instalata pe un mare numar de telefoane ce ruleaza Android, dar si pe Blackberry, insa nu sunt informatii ca ar fi si pe iPhone. Nu sunt informatii ca micul soft controversat ar fi prezent si pe telefoane din Europa, dar circula zvonul ca ar fi prezent pe 130 milioane de telefoane pe plan mondial.

Compania acuzata neaga ca soft-ul ar fi unul spion menit sa transmita date confidentiale despre useri si spune ca programul este gandit sa ajute operatorii de telefonie mobila sa afle daca exista probleme serioase care ar putea duce la situatii in care clientilor li se intrerup brusc convorbirile sau bateria se consuma anormal de repede. Compania l-a amenintat pe Eckhart ca il va chema in justitie, insa si-a moderat tonul dupa ce o serie de asociatii si de avocati au sarit in apararea experimentatului dezvoltator.

Jocurile video violente sunt de multă vreme criticate pentru efectul pe care îl au asupra creierelui, dar până acum nu au fost aduse prea multe dovezi în acest sens. Un studiu extins pe acestă temă a ajuns la o conluzie îngrijorătoare, scrie Daily Mail. “Astfel de tehnologii determină o excitaţie mare la nivelul creierului şi provoacă dependenţă”, declara în urmă cu o lună neurologul Baroness Greenfield de la Oxford University, care susţinea că în cazul copiilor se poate ajunge şi la demenţă. Acum are şi mai multe dovezi, care demonstrează că are dreptate, potrivit publicaţiei citate.

Diferenţele între activitatea cerebrală a celor care s-au jucat jocuri violente şi a celor care nu au făcut acest lucru sunt vizibile, după numai o săptămână de expunere. Modificările au fost observate prin intermediul investigaţiilor făcute la computerul tomograf. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 22 de tineri, care au fost evaluaţi şi prin intermediul testelor pshihologice şi a diverselor sarcini care li s-au dat.

Un grup a jucat jocuri violente 10 ore în fiecare zi, timp de o săptămână, după care nu au mai jucat deloc. Celălalt grup nu a jucat niciun joc. La gamerii care s-au jucat zilnic, s-a observat o activitate cerebrală mai puţin intensă, în anumite zone ale creierului. “Jocurile video violente afectează modul de funcţionare a creierului”, a fost concluzia celor care au realizează studiul.

Postacii pot “otrăvi” dezbaterile online şi-i pot face pe utilizatorii de internet să nu ştie în cine să aibă încredere, spun cercetătorii canadienii şi chinezi de la mai multe universităţi. Unele companii au creat zeci de mii de conturi false care inundă forumurile şi creează haos în dezbateri, scrie bbc.co.uk.

Cercetătorii spun că există metode prin care postările plătite pot fi identificate şi au îndemnat website-urile să verifice mai atent intenţiile utilizatorilor. “Angajarea unor oameni pentru a publica comentarii la comandă este o strategie interesantă de marketing, însă nu şi una benignă. Comentariile plătite au un efect negativ în rândul comunităţiilor online, în condiţiile în care informaţiile pe care le furnizează nu sunt demne de încredere”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Puzderia de comentarii false îi pot compleşi pe unii utilizatori, aceştia ajungând să nu mai aibă încredere în informaţiile publicate pe internet.

Puteţi citi studiul complet aici.

Curtea Suprema de Casatie din Italia a decis ca redactorii publicatiilor online nu pot fi considerati responsabili, din punct de vedere legal, pentru comentariile defaimatoare postate de cititori, potrivit IT World Today. Hotararea Curtii contrasteaza cu decizii anterioare ale autoritatilor italiene care s-au remarcat prin tendinta de a restrange libertatea de exprimare in spatiul online.

Curtea Suprema italiana a anulat verdictele a doua instante inferioare, achitandu-l pe fostul redactor online al publicatiei L’Espresso, Daniela Hamaui, acuzat ca nu a prevenit aparitia unor comentarii defaimatoare. Judecatorii au argumentat ca publicatiile online nu pot fi tratate in acelasi mod ca si presa scrisa traditionala si nu se poate astepta ca acestea sa exercite control editorial preventiv asupra comentariilor cititorilor.

Presa scrisa traditionala implica, potrivit legislatiei italiene, reproducerea unui text original pe un mediu fizic, reproducere distribuita apoi publicului, a afirmat Curtea. Publicatiile online nu sunt distribuite fizic publicului, chiar daca, teoretic, este posibila printarea unui text online si distribuirea catre o parte terta. Potrivit instantei, nu este corect, din punct de vedere legal, ca sanctiunile ce vizeaza redactorii din mass-media traditionala, care nu au prevenit publicarea unor calomnii, sa fie aplicate redactorilor din presa online care nu au indepartat un comentariu defaimator dupa ce a fost postat de un cititor. Hotararea Curtii contrasteaza cu decizii anterioare ale autoritatilor italiene care restrictioneaza libertatea de exprimare pe internet.

In februarie 2010, trei directori Google Italia au fost condamnati la 6 luni de inchisoare cu suspendare din cauza faptului ca au permis postarea in Google Video a unei inregistrari in care un copil cu sindromul Down era intimidat si lovit de alti copii. Mai multi activisti au protestat in septembrie 2011, la Roma, impotriva unui proiect de lege ce ar fi permis amenzi de 12.000 de euro pentru publicatiile online care nu publica rectificari, acolo unde este cazul, in decurs de 48 de ore. Manifestantii l-au acuzat pe Berlusconi ca vrea sa restrictioneze comunicarea pe internet pentru a-si proteja interesele politice si de afaceri. Wikipedia si-a inchis temporar editia italiana, in semn de protest, invitand cititorii sa semneze o petitie impotriva proiectului de lege. Legea a fost modificata de Parlament.

Identitatea utilizatorilor de pe reţelele sociale va putea fi aflată de către oricine, oricând doar printr-o simplă scanare.

Compania Faced.me va lansa o aplicaţie pentru smartphone-uri şi tablete care va putea recunoaşte feţele celor care au profil pe reţelele sociale. Astfel, având această aplicaţie instalată pe telefon, dacă doriţi să aflaţi cine este o anumită persoană pe care o întâlniţi chiar pe stradă, trebuie doar să îndreptaţi telefonul către ea şi veţi putea afla numele său şi îi veţi vedea profilul de pe Facebook, Twitter sau LinkedIn. Potrivit companiei producătoare, aplicaţia Faced.me utilizează o tehnologie care recunoaşte faţa unei persoane într-o fracţiune de secundă, identificând anumite puncte ale feţei, informează techcrunch.com.

Acest proiect a fost realizat de Alexandre Resende, Thalis Antunes, Fernando Pauer, Pedro Saad şi Marco Vanossi, care au mai creat o aplicaţie dedicată postărilor de fotografii, numită „ClickPick” care utilizează sistemul de recunoaştere facială.

Dacă vă închipuiaţi ca informaţiile despre cum îşi urmăreşte Facebook membrii sunt doar nişte zvonuri, vă înşelaţi. Chiar oficialii reţelei lui Zuckerberg au oferit în cadrul unui interviu, detalii despre cum sunt monitorizate acţiunile atât a celor care au cont, cât şi a celor care nu sunt înregistraţi oficial.

Într-un material exclusiv al celor de la USA Today, directorul de inginerie, Arturo Bejar, purtatorii de cuvânt, Andrew Noyes şi Barry Schnitt, dar şi managerul în inginerie Gregg Stefancik au dezvăluit practicile pe care le folosesc pentru a te urmări.

Iată ce trebuie să ştii

Cookie-uri diferite pentru oameni diferiţi. Mai concret, există un sistem de urmărire distinct în funcţie de activitatea fiecăruia – cei care au cont şi sunt online, cei care au cont şi sunt offline şi cei care nu au cont deloc. Dacă vă înregistraţi pentru un cont pe această reţea de socializare vei avea un session cookie şi un browser cookie. Dacă nu eşti înregistrat, vei avea doar un browser cookie. Reţine! Totul începe cu prima vizita pe site-ul celor de la Facebook, scrie Digital Trends.

Atenţie la third-party sites. Ori de câte ori intri pe un site terţ – third-party site, care are un plugin pentru Facebook (butoane precum Share şi Like) cookie-ul alertează Facebook asupra orei la care ai accesat site-ul, a adresei pe care te afli, dar şi asupra caracteristicilor unice precum adresa IP, rezolutia ecranului, sistemul de operare, dar şi versiunea browser-ului folosit. Facebook ştie tot ce accesezi timp de 90 de zile. După această perioadă începe procesul de eliminare a datelor vechi şi de reţinere a activităţilor noi.

Facebook te poate urmări când eşti offline, dar nu o face. Potrivit directorului de inginerie, Arturo Bejar, Facebook are capacitatea de a-ti urmări paşii făcuţi pe internet chiar şi atunci când nu eşti online, însă nu o face. Să-l credem sau nu?

Nu doar Facebook te urmăreşte. Dacă vă închipuiţi că doar Facebook face acest lucru, atunci ar trebui să ştiţi că la practici asemănătoare recurg şi cei de la Google, Microsoft şi Yahoo. Cum argumentează Facebook această acţiune. Potrivit oficialilor care au participat la interviu, Facebook inregistrează aceste date doar pentru a-şi îmbunătăţi elementele de securitate şi plugin-urile.


Categorii

Bolile generatiei digitale, Era Big Brother, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Wikileaks “da in vileag” RETEAUA MONDIALA CARE NE SPIONEAZA/ Rolul “postacilor”: SA OTRAVEASCA DEZBATERILE ONLINE/ Retele sociale, Facebook si gigantii internetului: SISTEME DE SUPRAVEGHERE (Stiri internet)

  1. De fapt toate smecheriile astea cu spionajul electronic, cu controlul diabolic asupra persoanei sunt tocmai pentru ca, asa cum scrie in Apocalipsa, numarul fiarei este un numar de om iar culmea rautatii prin om va veni. Diavolul fiind duh nu ar avea nevoie de toata recuzita asta. Hristos a sfaramat portile iadului si a biruit moartea facand pe om cu adevarat liber, ontologic liber, cu o libertate ce se sprijina pana la identificare cu ideea de comuniune. Inselarea deci numai prin om poate sa vina caci toate celelalte au fost zdrobite. Si imi zice gandul ca poate asta este uraciunea pustiiri, atunci cand relatia personala, fundamentul dragostei crestine se reduce la flux, la network mort. M-am gandit sa impartasesc aceste ganduri, chiar si electronic :-), ca imi deveniti din ce in ce mai dragi.

  2. Pingback: Google, Wordpress, Wikipedia si altii fac GREVA INTERNETULUI fata de proiectele LEGISLATIVE RESTRICTIVE ALE SUA (SOPA si PIPA). Care e miza? - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: Parintele Savatie Bastovoi: TRAIM INTR-O MARE PESTERA DIGITALA/ Cum se DISTRUGE un cont pe FACEBOOK? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: MAJORITATEA AMERICANILOR ACCEPTA MONITORIZAREA ORWELLIANA. Isterizarea securitara prin "TEROAREA TERORISMULUI" a dat rezultate - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Scandal urias in SUA legat de SPIONAREA de catre FBI a utilizatorilor GOOGLE, FACEBOOK si SKYPE. “Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi” - Recomandari
  6. Pingback: “Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI -
  7. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFAGRATII MONDIALE? - Recomandari
  8. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFLAGRATII MONDIALE? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare