(update) GRECIA – FALIMENT CERT IN OCTOMBRIE. CARE VOR FI URMARILE?

13-09-2011 10 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Obama despre criza datoriilor suverane: Grecia este cea mai urgenta problema, dar Spania si Italia sunt probleme mari

Angela Merkel: Trebuie facut totul pentru a evita un faliment necontrolat al Greciei. Atena nu va iesi din Zona Euro

Jacques Attali, influent intelectual francez: Cel mai negru scenariu al crizei, in 10 pasi. “Sa ne pregatim de raul cel mai mare, pentru a-l evita”

Realitatea trebuie privita in fata. Criza bancara si a finantelor publice ar putea sa duca la prabusirea sistemului financiar, la o mare depresiune si la un somaj generalizat, scrie reputatul intelectual francez Jacques Attali, care a fost consilierul lui Francois Mitterrand, primul presedinte al BERD si incadrat de Foreign Policy Magazine intre primii 100 de intelectuali publici ai lumii, in 2008.

El sustine, intr-un editorial publicat de Slate.fr, ca Franta are inca timp sa se pregateasca pentru dublul soc care va afecta tara: criza bancara si criza datoriilor suverane. “Vine. Va fi aici in curand. Si nimeni nu se reflecteaza la cel mai rau scenariu; ca si cum ar fi suficient, pentru a indeparta pericolul, sa nu se gandim la el”, adauga Attali, care prezinta viziunea sa asupra celui mai rau scenariu, in zece etape si concluzia care se impune.

1. Grecia nu mai are mijloacele de finantare a deficitelor si inceteaza plata datoriilor, precum si a unei parti din pensii si salariile functionarilor. Toate bancile care au imprumutat Grecia si toate societatile care i-au vandut arme si alte produse de prima necesitate sufera pierderi. Grecia nu iese din Zona Euro, niciun tratat sau acord nu o constrange si nici macar nu face posibil acest lucru. In plus, nimeni nu-i poate obliga pe greci sa schimbe moneda europeana cu o drahma mult devalorizata.

2. Zona Euro refuza sa foloseasca resursele Fondului de stabilizare european si sa emita eurobonduri – care ar avea sens doar in cadrul unei fiscalitati europene si al unui control al deficitelor bugetare nationale .

3. In lipsa unor instrumente financiare suficient de puternice, celelalte tari din UE abandoneaza Grecia.

4. Pietele, in principal creditorii din Asia si din Orientul Mijlociu, ingrijorate de acest abandon, incep sa imprumute din ce in ce mai scump Portugalia, Spania si Italia.

5. Criza se extinde in Franta, care realizeaza ca situatia sa financiara nu este atat de buna ca cea a Italiei (al carei buget, in afara serviciului datoriei, este excedentar, spre deosebire de cel al Hexagonului), si ca bancile sale si companiile de asigurari detin o mare parte a datoriilor publice a tarilor periferice si masive toxice in cantitati mari, fara valoare acum.

6. Pentru a evita prabusirea acestor banci, se cauta actionari, publici sau privati.  In zadar: doar pentru bancile franceze este nevoie de echivalentul a 7% din PIB.

7. In panica, Banca Centrala Europeana consimte atunci la o finantare masiva a acestor banci, regland din nou o problema de solvabilitate prin furnizarea de lichiditati.

8. Oripilata de aceasta atitudine laxa, Germania iese din Zona Euro si creaza moneda ‘euro+’, potrivit unui plan deja analizat si care, spune o banca elvetiana, va costa fiecare cetatean german intre 6 si 8.000 de euro in primul an si, ulterior, intre 3.500 si 4.500 euro anual.

9. Explozia euro releva atunci pietelor ca bancile anglo-saxone nu stau nici ele mai bine, pentru ca nici ele nu au reusit sa se debaraseze de activele toxice si pentru ca ca bula imobiliara nu mai exista, pentru a crea aceasta iluzie.

10. Intervine atunci prabusirea sistemului financiar occidental, o mare depresiune, un somaj generalizat si, pe termen mai lung, este pusa in discutie chiar democratia.

Nu exorcizam o astfel de tragedie refuzand sa reflectam la ea, avertizeaza Jacques Attali.

Si pentru ca guvernele nu par pregatite sa actioneze serios pentru a o evita, de ce sa nu cerem atunci Parlamentului European sa se reuneasca in sesiune extraordinara, sa se declare ‘Adunare constituanta’, votand crearea unui adevarat federalism bugetar, de care depinde supravietuirea a tot ceea ce am construit, din momentul in care Europa a renuntat la barbarie. Nu cu atat de mult timp in urma, incheie acesta.

Probabilitatea ca Grecia să intre în insolvenţă în următorii cinci ani a ajuns o certitudine. Potrivit analiştilor consultaţi de Bloomberg, probabilitatea a atins 98%, după ce cabinetul premierului George Papandreou nu a reuşit să convingă investitorii internaţionali că ţara sa poate supravieţui crizei.

„Toată lumea îşi face cotaţiile luând în calcul un default pe termen scurt. Este clar că planul  de austeritate nu funcţionează”, spune Peter Tchir, fondator al TF Market Advisors din New York. Acum preţul de asigurare al obligaţiunilor greceşti este de 5,8 mil. dolari la semnarea contractului şi 100.000 dolari anual, pentru obligaţiuni greceşti în valoare de 10 mil. dolari. La rândul său, guvernul Greciei estimează o scădere a economiei de 5%, mai mare decât estimarea Comisiei Europene, de 3,8%, măsurile de austeritate făcând recesiunea şi mai dură.

Insolvenţa Greciei aduce după sine riscuri şi pentru ale naţiuni europene cu probleme asemănătoare. “Impactul contagios al unei insolvenţe va fi sever, deoarece la rând urmează Italia, Spania, precum şi sectorul bancar european, ce va avea de suferit”, spune Suki Mann, strateg la Societe General. “Acest trio este deja sub presiune, însă lucrurile vor deveni mult mai grave”, completează analistul.

  • Trenduri Economice: Euro?

(…) Nimeni nu pare a fi înţeles că miza jocului grecesc este mult mai mare decât graniţele acestei ţări. Rezultatele jocului periculos de până acum încep să se vadă. Dacă se confirmă zvonul lansat de WSJ conform căruia BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale urmează să fie retrogradate de Moody’s(SG chiar cu două poziţii!) putem asista la începuturile unei furtuni. Există o posibilitate foarte mare ca, după confirmarea zvonurilor, lucrurile să scape realmente de sub control şi aceasta în ciuda faptului că sunt mulţi analişti care spun că scăderile de ieri de la burse au inclus scenariul scăderii rating-ului. Cele câteva bănci ale căror probleme au ieşit la suprafaţă reprezintă numai vârful iceberg-ului. Cu siguranţă problemele cosmetizate până acum sunt mul mai multe şi, din nefericire, ele nu sunt doar cele legate de Grecia. La rând aşteaptă Italia. Despre expunerile băncilor europene pe Italia nu vrea să vorbească nimeni. Agravarea problemelor de-acolo vor avea efectul unei bombe atomice dezamorsată fix în fundaţia sistemului bancar european. (…) Nu pariez pe o dezintegrare a zonei deoarece, aşa cum am mai spus, nu cred că este posibilă. Însă problemele şi suferinţele sunt abia la început.

Sunt semnale din ce în ce mai clare că Germania s-ar putea pregăti se renunţe la susţinerea necondiţionată a Greciei, mai ales pe fondul neliniştii investitorilor privind capacitatea statului elen de a-şi plăti datoria, scrie Bloomberg. Randamentele cerute de bănci pentru a împrumuta Grecia la o maturitate de doi ani au ajuns, pentru prima dată, la 60% pe an, iar investitorii sunt din ce în ce mai siguri că falimentul statului elen este doar o problemă de timp. Soluţiile propuse pentru a rezolva problema elenă sunt dintre cele mai diverse. Cea care stă însă pe buzele investitorilor este scoaterea Greciei din eurozonă, urmată de asumarea unui faliment “controlat”.

“Ieşirea Greciei din zona euro nu este o soluţie”

“Sunt şanse semnificative ca acest lucru (intrarea Greciei în incapacitate de plată, n.r.) să se întâmple. Ieşirea ei din zona euro nu este însă o soluţie, la fel cum eventuale renunţare a Germaniei la euro este de domeniul absurdului”, a declarat pentru gândul Matei Păun, managing partner BAC Investment. În ceea ce priveşte efectele negative ale acestei situaţii asupra României, Păun spune că ele se resimt şi “în discuţiile cu diverşi oameni de afaceri”, pe care le are în calitate de consultant, dar şi la nivel global, respectiv la nivelul încrederii investitorilor străini asupra României.

După doi ani în care în care s-a luptat din toate puterile pentru a menţine în limite de siguranţă criza regională a datoriilor suverane, în care a avut cea mai mare contribuţie, în bani, în pachetele de salvare financiară a statelor cu probleme, cancelarul german Angela Merkel pare a fi început pregătirile pentru ceea ce investitorii susţin că este falimentul sigur al Greciei, scrie Bloomberg.

“În piaţă există sentimentul că Germania s-ar pregăti pentru a face faţă falimentului Greciei”, a declarat Jacques Cailloux, economistul-şef al Royal Bank of Scotland pe zona Europei, într-un interviu. “Se instalează oboseala. Germania ar putea fi primul stat care face aceşti paşi, dar s-ar putea şi alte state să se pregătească pentru acest lucru”, a adăugat el.

În timp ce presa germană publică articole în care sunt citate surse care susţin că la Berlin se pune problema impunerii Greciei să reintroducă drahma, respectiv să părăsească zona euro, la marcă, la Atena situaţia este din ce în ce mai tensionată.

Dacă Grecia renunţă la euro şi se întoarce la drahmă situaţia nu va fi mai bună, ci mai rea, explică Păun. “Bun. Renunţă la euro. Şi? Datoria tot în euro rămâne. Asta înseamnă că ea va fi mai greu de plătit în drahme, pentru că moneda naţională va fi depreciată. Mai mult decât atât, întreaga Grecie va sărăci. Gândiţi-vă că depozitele populaţiei vor fi schimbate din euro în drahme iar drahma este apoi depreciată”, ne-a declarat el.

Finanţele de la Atena trag semnalul de alarmă: statul rămâne fără bani în octombrie

Marea problemă a Greciei pare a fi acum convingerea populaţiei că fără austeritate falimentul este sigur. În timp ce guvernul de la Atena anunţă noi măsuri pentru a face rost de bani, cea mai recentă este impozitarea mai drastică a anumitor tipuri de proprietăţi, grecii ies în stradă cu pancarde pe care scrie “Nu noi suntem datori, deci nu vrem să plătim”.

Pentru a explica mai bine protestatarilor că planul de austeritate este strict necesar, Filippos Sachinidis, secretar de stat în cadrul ministerului elen de Finanţe, a subliniat, în mod public, că Grecia mai are bani doar până în octombrie, conform Reuters, citat de Mediafax. “Avem spaţiu de manevră în octombrie. Încercăm să ne asigurăm că statul poate continua să opereze fără probleme”, a adăugat el.

Declaraţia poate fi interpretată însă şi ca un strigăt după ajutor, în condiţiile în care acum doar câteva zile creditorii statului elen, în special FMI şi UE, au ameninţat că nu vor mai ajuta, cu bani, guvernul de la Atena din cauza derapajelor fiscale. De cealaltă parte a oceanului, SUA tocmai a cerut, prin vocea lui Timothy Geithner, mai multă responsabilitate din partea mediului politic european în ceea ce priveşte criza actuală, sau, după cum a declarat el pentru Bloomberg TV, “că există o voinţă politică suficient de puternică pentru a pune capăt crizei”.

La Atena, cel puţin declarativ, voinţă există. Prioritatea zero a guvernului este “salvarea ţării din faliment“, a declarat premierul elen Georgios Papandreou la finele săptămânii trecute, cu ocazia unei vizite la Thessaloniki. “Vom rămâne în zona euro şi asta implică decizii dificile”, a adăugat el.

Dincolo de declaraţiile din ultima perioadă sau de articolele “pe surse” despre renunţarea la euro de către Germania sau Grecia, investitorii s-au speriat, mult mai tare, de faptul că Juergen Stark, unul dintre reprezentanţii Germaniei în consiliul executiv al Băncii Centrale Europene, a demisionat. Motivul anunţat a fost opoziţia faţă de faptul că BCE a decis să cumpere titluri de stat emise de ţări cu probleme, ceea ce echivalează, practic, cu faptul că banca centrală a zonei euro susţine cu credite economiile cu probleme din regiune. Plecarea sa la de banca centrală a eurozonei a fost interpretată de majoritatea investitorilor drept o poziţie publică a Germaniei, respectiv a angajamentului de care Berlinul dă dovadă în problema salvării Greciei.

Grecia trebuie sa decida singura daca paraseste sau nu zona euro, insa oficialii de la Atena nu trebuie sa se astepte la ajutoare financiare suplimentare daca nu adopta reformele convenite, a declarat un membru de rang inalt al partidului condus de Angela Merkel, potrivit Reuters.

“Situatia este foarte grava, mai rea decat au crezut unii”, a declarat Peter Altmaier, membru al Uniunii Crestin Democrate (CDU), care a adaugat ca Grecia va primi urmatoarea transa din ajutorul international doar daca convinge misiunea UE, BCE si FMI ca lupta pentru a-si reduce datoria publica.

“Excluderea din zona euro nu este posibila din punct de vedere legal in acest moment. Aceasta inseamna ca grecii trebuie sa decida singuri daca raman in zona euro sau daca pentru ei este mai bine sa iasa. In cazul in care troica ajunge la o concluzie negativa, atunci Grecia trebuie sa se gandeasca la ceea ce trebuie sa faca. Apoi trebuie sa discute acest lucru cu partenerii europeni”, a a mai spus Peter Altmaier.

O sursa citata de Reuters a aratat ca inspectorii UE, BCE si FMI, care au suspendat negocierile cu Atena saptamana trecuta, vor gasi probabil o formula pentru a permite plata in luna octombrie a urmatoarei transe, de opt miliarde de euro, din ajutorul international.

Aceasta a mai aratat ca Ministerul de Finante din Germania este din ce in ce mai convins ca Grecia nu va putea sa evite falimentul, astfel incat asigurarea stabilitatii celor mai indatorate state europene si limitarea contagiunii vor fi cruciale. Reuters mai arata ca politicienii de rang inalt din coalitia condusa de cancelarul Angela Merkel au inceput sa vorbeasca deschis despre un faliment al Greciei, ceea ce reflecta procuparile in crestere din Germania cu privire la criza datoriilor suverane din Europa.

În vreme ce ţara lor se apropie tot mai rapid de capătul drumului, unii politicieni greci îşi dau în stambă. Este cazul deputatului Simos Kedikoglu, care spune că UE a profitat de Grecia tot timpul.

Tot sistemul eurozonei a fost constuit prost, crede Kedikoglu, iar Grecia nu a fost decât cea mai slabă verigă din acest lanţ. Iar măsurile luate de UE pentru a face faţă crizei greceşti „nu au fost nici suficiente şi nici la timpul potrivit”. Politicienii europeni au dat prea multă putere estabilishment-ului financiar, format din oameni ce nu au fost aleşi prin vot, dar care au putere mai mare decât liderii politici.

Deputatul mai spune că, deşi Grecia ar putut să fie mai bine pregătită, acum ţări europene precum Germania, profită de problemele ţării lui şi împrumută Greciei bani la dobânzi foarte mari. Mai mult, tot UE e vinovată pentru că a distrus fermierii greci, iar acum ţara nu-şi mai poate asigura necesarul de hrană.

Alt motiv al crizei, descoperit de Kedikoglu, este modul în care a intrat Grecia în uniunea monetară, el acuzând paritatea neconvenabilă pentru greci la trecerea de la drahmă la euro. Calculul iniţial respectiv a dus la majorarea peste noapte a preţurilor. Politicianul nu crede în măsurile UE şi a Băncii Centrale Europene, afirmând că acestea nu vor rezolva problemele, ci, dimpotrivă, vor crea unele noi. De exemplu, majorarea taxelor în timpul recesiunii nu este deloc indicată.

(…) Efect de domino?

Aceştia au avertizat la vremea respectivă că aplicarea unor măsuri de austeritate nu va rezolva problema Greciei, care are datorii externe de 390 de miliarde euro. Despre excluderea Atenei din rândul comunităţii monetare a vorbit şi Christian Lindner, secretar general al liberalilor. Liderul social-democraţilor, Sigmar Gabriel, avertizează însă că o asemenea soluţie este un dezastru cu efect de domino, că rând pe rând vor fi lovite Italia, Spania, Portugalia şi Irlanda, şi indirect Germania. Revenirea la vechile bancnote greceşti (drahma a fost folosită 1831- 2001), ar fi deja pregătită de Banca Naţională a Greciei (BNG), speculează presa elenă. Cotidianul german „Bild” a descoperit că, deşi ţara foloseşte de zece ani euro, BNG a păstrat vechile bancnote 2001. 9.700 de drahme le cumperi cu 30 de euro de la Banca Naţională. Pe hârtiile de 100 de drahme tronează zeiţa Atena, iar pe cele de 1.000 zeul Apollo.

Avantajele drahmei

Grecii şi-ar putea deprecia moneda cea veche în raport cu euro, iar produsele greceşti ar deveni cele mai ieftine de pe piaţa UE. Partea riscantă este că cetăţenii greci ar lua cu asalt băncile pentru a-şi retrage economiile în euro, falimentând băncile.

Cutremur grecesc pe pieţele europene

Pieţele au reacţionat imediat la vestea venită de la Berlin despre posibila intrare în incapacitate de plată a Greciei. Bursele asiatice şi tranzacţiile europene din cursul dimineţii s-au prăbuşit brusc. Indicele nipon Nikkei s-a depreciat la bursa din Tokio cu 2,3 la sută, indicele Hang Seng al Bursei din Honk Kong a scăzut cu 4,2%.

Bursele de la Frankfurt pe Main, Londra, Paris şi Milano au deschis ieri în cădere cu valori cupinse între 2,4 şi 4 procente. Indicele DAX al Bursei de la Frankfurt a înregistrat o scădere de trei procente, până sub valoarea de 5000 de puncte. Moneda europeană s-a depreciat şi ea în raport cu dolarul, ajungând la 1,3566 dolari. Asta înseamnă cu mai mult de şase cenţi sub valoarea de la începutul săptămânii trecute (1,42 dolari). Aprecierea dolarului în raport cu euro a lovit şi în leul românesc.

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în raport cu euro în prima oră a şedinţei interbancare de ieri, iar cursul a urcat pentru scurt timp peste 4,2900 lei/euro. Ulterior a revenit sub acest nivel. Efectul acentuării crizei din Grecia l-a resimţit mai ales piaţa financiară din Franţa, băncile din Hexagon având o expunere de cel puţin 57 de miliarde de euro pe piaţa grecească. La bursa din Paris, acţiunile BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole au scăzut puternic ieri, după ce presa a relatat că agenţia Moody’s intenţionează să retrogradeze ratingurile acestor instituţii din cauza expunerilor pe Grecia.

Băncile franceze, retrogradate?

Concret, titlurile Societe Generale au coborât cu peste 12 procente, la un minim din ultimii 19 ani, acţiunile Credit Agricole au scăzut cu aproape 14 la sută, la cel mai redus nivel atins vreodată, iar cele ale BNP Paribas cu peste 12 procente, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate. Fondul Monetar Internaţional (FMI) pregăteşte deja organizarea miercuri a unei reuniuni de urgenţă referitoare la situaţia Greciei, relateazăt presa elenă.

  • ZF:

Problemele Greciei au trântit la pământ bursele europene şi au făcut ravagii printre acţiunile băncilor. Cât mai durează frica?

Susţinere tot mai mare pentru ideea schimbării radicale a modului în care funcţionează UE

Ideea elaborării unui nou tratat al Uniunii Europene care să accelereze integrarea fiscală a zonei euro are din ce în ce mai mulţi susţinători în rândul oficialilor europeni, scrie The Wall Street Journal. Dacă va căpăta contur, tratatul va acorda puteri sporite Bruxelles-ului în ceea ce priveşte politica economică şi financiară,va spori constrângerile aplicate guvernelor naţionale în materie de cheltuieli bugetare şi îndatorare şi va accelera reformele structurale care ţintesc sporirea competitivităţii economice naţionale.

Printre “avocaţii” schimbării regulilor după care funcţionează UE se numără ministrul de finanţe al Germaniei Wolfgang Schauble, preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi cancelarul german Angela Merkel. Mai mult, ministrul de finanţe al Marii Britanii, George Osborne, crede că Uniunea va avea un nou tratat în următorii doi ani, al cărui principal obiectiv va fi “întărirea integrării fiscale”.

Merkel a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute în parlamentul german că, pe termen lung, Tratatul de la Lisabona aflat în vigoare nu “oferă o bază solidă eficace” pentru zona euro. “Moneda comună poate fi păstrată dacă există o integrare suplimentară şi mai multă încredere”, susţinea atunci cancelarul german. Pe de altă parte, susţinătorii propunerii de modificare a tratatelor existente întâmpină rezistenţă din partea Franţei, care nu doreşte să îşi piardă autonomia în ceea ce priveşte politica fiscală şi în materie de cheltuieli guvernamentale.

“Este crucial ca interesele Marii Britanii în ceea ce priveşte serviciile financiare, piaţa unică şi competiţia să fie protejate”, a afirmat George Osborne după întâlnirea miniştrilor de finanţe din ţările dezvoltate. El a adăugat că Regatul Unit sprijină adoptarea unui nou tratat, însă numai în condiţiile în care interesele ţării sale sunt luate în considerare. Totuşi, oficialii germani au evi­den­ţiat faptul că modificarea trata­telor ar necesita un timp lung pentru negocieri şi ratificări şi zona euro este nevoită să rezolve criza datoriilor de stat pe baza tratatului actual.

Tratatul UE a a fost semnat la Maastricht în 1992 şi a intrat în vigoare în 1993. De atunci, el nu a fost modificat decât de Tratatul de la Lisabona, atât de criticat în prezent, care a intrat în vigoare după discuţii şi compromisuri care au durat aproape şapte ani.


Categorii

Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “(update) GRECIA – FALIMENT CERT IN OCTOMBRIE. CARE VOR FI URMARILE?

  1. Buna ziua,
    Am o rugaminte la dumneavoastra:de pe acest site am gasit apelul pt Man Varzaresti si le-am trimis 500 lei acum vreo 2 -3 sapt in cont BCR Focsani(din cont BCR Ploiesti-CMI Dr BOIA), dar nu stiu daca au ajuns deoarece tel afisat pe site (2 nr de tel 0755.574.162-0767.181.695-unul nu e valabil iar celalalt e blocat pt apeluri).Daca ma puteti ajuta cu o informatie legata de Manastire ar fi linistitor pt mine ca au ajuns banii.Multumesc.

  2. @mihaela:

    :((

    Noi am pus anuntul pentru ajutorarea manastirii fiind rugati pe mail pe cineva, apoi am gasit pe internet acea pagina de site.

    Numarul de telefon al persoanei care ne-a rugat sa punem anuntul este: 0720822136.

  3. Foarte realist şi cu picioarele pe pământ Kedikoglu; dar tare mi-e, că strigă în van şi nu-l aude nimeni. Cel puţin nimeni care are o voce în media.
    Ce-i îmbucurător: nici grecii de rând (majoritatea ortodocşi) nu pot fi prostiţi, indiferent de cât efort s-ar depune. Ei ştiu, că nu ei au făcut datoriile acestea imense. De fapt rezolvarea crizei (văzută numai dpdv financiar economic, dacă ar fi să facem rabat de aspectul duhovnicesc) de aici ar trebui să pornească; adică cine şi pt ce a făcut această datorie. După ce va exista răspunsul concret la această întrebare, atunci rezolvarea s-ar impune de la sine şi n-ar mai exista tot acest scandal. Dar atunci nici n-ar mai putea unii sau alţii să ceară fortifierea sistemului financiar al UE!!! Căci s-ar vădi, că ei sunt de fapt tâlharii!

  4. Citat Jacques Attali:

    “Si pentru ca guvernele nu par pregatite sa actioneze serios pentru a o evita (următoarea criză- cea adevărată!), de ce sa nu cerem atunci Parlamentului European sa se reuneasca in sesiune extraordinara, sa se declare ‘Adunare constituanta’, votand crearea unui adevarat federalism bugetar, de care depinde supravietuirea a tot ceea ce am construit, din momentul in care Europa a renuntat la barbarie. Nu cu atat de mult timp in urma”, incheie acesta.
    Ca să ştim şi noi, dacă mai era nevoie, încotro vor să ne mâne….

  5. nu pot sa cred , peste tot scaderi , numai la americani , nu . Toate monedele pierd , numai dolarul este stabil , fara nici un motiv temeinic , fara logica . Se intampla exact pe dos . America nu mai este aratata cu degetul de nimeni , ba dimpotriva , Obarackul isi permite sa-si dea cu parerea despre ceea ce se intampla in Europa , in loc sa se uite in propria ograda . Stim insa ca aceasta i-a fost dintotdeauna strategia de baza : cat mai multe diversiuni si cat mai departe de casa , astfel incat sa nu intri in vizor si sa-ti vezi mai departe de huzurul democratic original in timp ce altii , isi bat capul , ca prostii , cum sa taie din cheltuieli .
    Eu cred ca acesta este cel mai bun argument pentru faptul ca , de fapt , criza nu exista , ci se cauta argumente cat mai puternice pentru restrangerea libertatilor , pentru impunerea de legi din ce in ce mai aspre , pentru saracirea marii mase si sclavagizarea ei , pentru globalizare , pentru guvernarea mondiala . Aceste este scopul lor final si vor calca in continuare pe cadavre numai sa si-l atinga .

    Doamne , ajuta-ne !

  6. motive peste motive :
    http://www.ziare.com/politica/schengen/grecia-suspendata-din-schengen-1120339
    Daca vor face asta , au terminat turismul grec . Ceea ce , de altfel , le convine d-lor europeni .

  7. Pingback: Nouriel Roubini: FMI pregateste fonduri speciale pentru ITALIA SI SPANIA. Grecia este printre cotizanti!
  8. @Fane

    Shengen-ul funcţionează ca un ţarc. Dacă grecia va fi eliminată din Shengen, grecii vor fi cei ce nu vor mai putea călători în afară, în condiţiile de până acum. Altfel, Grecia, chiar exclusă din zonă, poate acorda oricând cetăţenilor europeni drept de acces pe teritoriul său în exact aceleaşi condiţii ca şi până acum(cu buletinu`).
    Dar excluderea e un bolovan în plus care va fi legat de piciorul acestui stat. Doamne, ajută!

  9. E interesant ca solutia pe care o propune acest Attali presupune nici mai mult nici mai putin decat o revolutie a elitei europene si o dictatura a eurocratilor. Cu de la sine putere, Parlamentul European se proclama Adunare Constituanta, si tot cu de la sine putere isi insuseste suveranitatea care apartine de drept statelor nationale si popoarelor europene. Urmeaza dictatura revolutionara a centrului asupra periferiei, exact ca in cazul Revolutiei Franceze. Cu alte cuvinte, pana ca actuala criza sa duca la caderea democratiei, vad ca Attali insusi propune eliminarea democratiei ca mijloc de rezolvare a crizei.

    Acum, sunt doua posibilitati: Fie criza actualului sistem ne-a adus in situatia unde exista doar doua alternative cat se poate de sinistre: haosul generalizat, pe de o parte, sau integrarea fortata si dictatura globala, pe de alta parte. Fie exista solutii alternative (eventual mult mai democratice) sau situatia nu este atat de grava, insa cineva care are un plan cauta sa bage lumea in sperieti si sa raspandeasca panica, ca altfel oamenii sa se arunce cu capul inainte. Oricum ar fi, e clar ca partizanii suprastatului european vor profita de ocazie si vor apasa acum pe acceleratie, pentru ca s-ar putea sa nu mai intalneasca o ocazie asemanatoare prea curand. Fie pentru ca se va face totul tandari, fie pentru ca oamenii vor gasi sturcturi politice mai normale si mai democratice, si se vor debarasa definitiv de clica europeana. Cred ca elita politico-financiara traieste acum cu sentimentul lui “acum ori niciodata”. Dar se si teme ca i-a sunat ceasul. Si se prea poate ca supravietuirea ei sa depinda de o mare potlogarie dictatoriala la scara globala. Ajungem la vorba parintelui Arseine: “miroase a 666”.

  10. @fane,

    la americani nu sunt (încă) scăderile care ar fi normale pentru că NU ESTE MOMENTUL, altfel situaţia e mult mai tragică decât în unele ţări europene. În contextul în care ne aflăm, toată această stare de fapt are foarte multă logică, iar politicienii americani ştiu foarte bine că falimentul este fără întoarcere, dar mai fac încă puţină resuscitare înainte de a deconecta aparatele. Totul este sub control. Total.

  11. E clar ca bancile vor cauta sa se apere de furia populara printr-o dictatura. Iar pe de alta parte, masele vor spune ca numai prin dictatura se poate pune capitalul cu botul pe labe. Scenariul cam seamana cu profetiile lui Marx.

  12. Nu degeaba il si “reinvie” “profeti” ca Roubini…

  13. Pingback: SOLUTIA REALA PENTRU GRECIA AR FI IESIREA DIN UE/ Bancile franceze - retrogradate, China pune conditii implicarii in criza zonei euro
  14. vor sa extinda haosul foarte rapid . Nici nu vreau sa-mi inchipui ce va urma maine-poimaine pe burse :
    http://www.ziare.com/economie/rating/moody-s-a-redus-ratingul-societe-generale-si-credit-agricole-1120492

  15. si ca sa aiba si o modalitate de a izola ” anumite persoane ” , OMS s-a gandit sa le intinda o mana de ajutor :
    http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/boli/tuberculoza-rezistenta-la-antibiotice-ia-cu-asalt-europa-1120522

    Din cate stiu eu , tuberculoza este o boala cu o rata de transmitere foarte ridicata si se pot institui zone de carantina acolo unse se constata focare .

  16. Pingback: SANTAJUL "CRIZEI": Bolnavii de cancer din Grecia au ramas fara medicamente
  17. Pingback: Roubini dixit: CRIZA POATE GENERA UN RAZBOI!/ Uniunea Europeana sau… AL PATRULEA REICH? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare