Guvernul si FMI au decis etapele LIBERALIZARII preturilor la energie si scoaterea tarifelor sociale

16-03-2012 3 minute Sublinieri

energie

Preţurile energiei electrice urmează să se liberalizeze până în anul 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2017 pentru clienţii casnici, potrivit unui proiect de lege adoptat vineri de Guvern şi transmis Parlamentului pentru analiză şi aprobare.“Tarifele reglementate vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2013 pentru clienţii non-casnici şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici”, a declarat Iuliu Plaveti, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), după şedinţa de guvern specială.

În proiectul de lege iniţiat de Ministerul Economiei şi ANRE se prevedea ca preţul curentului pentru consumatorii casnici să fie liberalizat până în anul 2015, însă Guvernul a decis amânarea cu doi ani a acestui termen în proiectul care va intra în dezbaterea Parlamentului.

În context, Plaveti a susţinut că ANRE nu intenţionează să “mişte” preţurile la energia electrică în perioada următoare. “După ce va fi aprobat de Parlament acest proiect de lege, vom putea spune ‘acesta este calendarul a ce se va întâmpla’. În momentul de faţă, referitor la preţuri în general, ANRE monitorizează piaţa, dar în momentul de faţă nu vă putem spune nimic despre o majorare. Nu intenţionăm să mişcăm preţurile în niciun fel în următoarea perioadă”, a susţinut preşedintele ANRE. “Ceea ce presupunem noi este că piaţa va funcţiona absolut normal, mediul concurenţial se va dezvolta, de aceea nu vedem neapărat nişte majorări semnificative”, a adăugat Plaveti.

În privinţa consumatorilor casnici, proiectul de lege prevede ca Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi ANRE să adopte măsuri pentru protejarea clienţilor vulnerabili. Pentru măsurile financiare de protecţie, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ar trebui să elaboreze proiecte de legi speciale, pentru a spune cum se identifică acei consumatori vulnerabili şi care va fi susţinerea financiară pentru acele categorii.

Măsurile non-financiare, care intră în sarcina ANRE, pot fi luate în mod direct, în principal pentru persoanele cu dizabilităţi. “Dacă sunt persoane cu handicap şi nu se pot deplasa, putem impune titularilor de licenţă să aibă personal care să meargă să încaseze bani, să citească contorul, să verifice defecţiuni sau în cazul în care sunt persoane care au nevoie de aparate de respirat şi în mod cert pentru aceştia va fi o interzicere a deconectării lor indiferent de plata sau neplata facturii”, a precizat Plaveti.

Proiectul de lege defineşte consumatorul vulnerabil drept “clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi care pentru prevenirea acestui risc beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi alte facilităţi”.

Totodată, proiectul de lege adoptat de Guvern prevede amenzi majorate de zece ori pentru furnizorii de energie electrică ce încalcă drepturile clienţilor şi alte dispoziţii legale. “În scopul unei protecţii reale a clienţilor finali de energie electrică de eventualele practici abuzive ale prestatorilor de servicii, se prevede înăsprirea regimului de sancţionare a contravenţiilor, cuantumul amenzilor fiind mărit de până la zece ori pentru încălcarea prevederilor legale, ajungând la 10% din cifra de afaceri a operatorului economic”, a afirmat ministrul Economiei, Lucian Bode.

Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică. 

Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile, vor fi împărţiţi în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015, relevă un document oficial obţinut de MEDIAFAX. În cazul clienţilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici faţă de piaţa concurenţială, va începe în iulie 2013, cu un procentaj de 10%, şi va continua în acelaşi ritm, în două etape semestriale, din 2014.

“Scenariul a fost discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale la ultima misiune a acestora, din luna ianuarie 2012. În cadrul acestui scenariu s-a optat pentru introducerea obligativităţii pentru furnizorii care practică tarife reglementate să achiziţioneze o anumită pondere din energia electrică furnizată consumatorilor de pe piaţa concurenţială, pondere care va creşte progresiv conform calendarului propus. Concomitent, în factura tuturor consumatorilor care beneficiază încă de tarife reglementate se va introduce o componentă tarifară care să reflecte costul unitar de energie electrică din piaţa concurenţială”, se arată în document.

Astfel, ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor casnici de pe piaţa concurenţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017, la 90% în iulie 2017 şi la 100% în decembrie 2017. În cazul consumatorilor industriali, această pondere va creşte într-un ritm mai rapid, respectiv la 15% încă din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 şi la 100% din ianuarie 2014.

Executivul consideră că acest scenariu reduce riscul financiar al furnizorului, având în vedere posibilitatea de actualizare trimestrială a componentei tarifare refelectând costul achiziţiei energiei electrice în sistem concurenţial, permite implementarea graduală a preţurilor concurenţiale pentru fiecare tip de consumator, evitând “creşteri bruşte şi semnificative” ale preţurilor la consumatorii finali de energie electrică şi nu provoacă şocuri de creştere a preţurilor pe piaţa angro de electricitate.

În acelaşi timp, Guvernul arată că acest scenariu permite controlul procesului, fiind posibilăoprirea, suspendarea, încetarea sau revenirea la o etapă anterioară” dacă efectele la consumatorul final indică “afectarea gravă a suportării valorii facturilor” sau sunt produse distorsiuni necontrolate pe piaţa angro de energie electrică.Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat încă de la începutul anului viitor pentru persoanele şi familiile care vor fi încadrate în prima tranşă de venit, în timp ce familiile din a doua tranşă de venit vor mai fi protejate doar un an, până în ianuarie 2014, prin acest tarif social. Procesul va fi încheiat în ianuarie 2015, când tariful social va fi eliminat şi pentru celelalte familii vulnerabile.

În urma eliminării tarifului social, statul va acorda ajutoare financiare, dar, conform unui document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX, acest ajutor va fi acordat numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.Salariul minim pe economie este 700 de lei pe lună.

În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi (14-17% din total ), astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ. Categoriile de consumatori consideraţi vulnerabili şi modalităţile de protejare a acestora vor fi stabilite până la sfârşitul lunii aprilie.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, Criza preturilor, criza alimentara, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Guvernul si FMI au decis etapele LIBERALIZARII preturilor la energie si scoaterea tarifelor sociale

  1. Iulian Iancu de la psd, excelent asta seara la Jurnal +, pe TVR! pe tema privatizarilor din energie….

  2. Pingback: LIBERALIZAREA TOTALA SI A ENERGIEI ELECTRICE. Hidroelectrica cere cresterea pretului la energie din cauza SECETEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare