Guvernul Ungariei SFIDEAZA guvernul Romaniei, refuzand sa isi ceara scuze. Tendintele REVIZIONISTE ale UNGARIEI

4-06-2012 6 minute Sublinieri


 • Gandul:

RĂSPUNSUL GUVERNULUI UNGAR, după ce Ponta a spus că aşteaptă scuze pentru declaraţiile din cazul Nyiro Jozsef

Actele de reverenţă sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politică, iar Guvernul ungar nu intenţionează să comunice cu Guvernul român în această privinţă, a declarat duminică Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relaţiile internaţionale, relatează site-ul politics.hu.

Şeful Guvernului ungar, Viktor Orban, a fost tratat cu dispreţ de omologul său român, Victor Ponta, la reuniunea de vineri de la Bucureşti a mai multor lideri europeni, scrie presa ungară. Orban a fost singurul premier care nu a fost primit de Ponta cu ocazia reuniunii grupului “Prietenii coeziunii”, notează cotidianul Nepszabadsag.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Craiova, că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Kover Lazslo i-a jignit pe români în ţara lor, acuzând Guvernul român de comportament “neprietenos, necivilizat şi barbar”, a adăugat Ponta.

“În România, nu acceptăm comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane care sunt sau au fost cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi pro-fasciste“, a mai spus premierul român.

La rândul său, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că dacă Guvernul ungar nu îşi cere scuze pentru declaraţiile lui Kover, acesta ar putea fi declarat persona non grata în România. Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să se amestece în campania pentru alegerile locale din România.

În acest context, Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relaţiile internaţionale, a declarat duminică pentru postul de radio Kossuth că actele de reverenţă sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politică, iar Guvernul ungar nu intenţionează să comunice cu Guvernul român în această privinţă.

[Lelia Munteanu]: România barbară şi prietenii ciocului mic

Ieri, la Craiova, premierul Victor Ponta mai aştepta scuze de la premierul Viktor Orban. Tot ieri, dar la Cluj, ministrul Internelor, Ioan Rus, încă mai aştepta scuze pentru Victor Ponta de la Viktor Orban.

Victor şi Viktor – amicii coeziunii – s-au întânit zilele trecute la Bucureşti, la un summit al ţărilor europene de mâna a doua, dar s-au ignorat. Orban s-a văzut cu Traian Băsescu, însă preşedintele României (dacă s-au văzut cu adevărat) n-a invocat episodul declaraţiilor neprietenoase, necivilizate şi barbare ale şefului Parlamentului de la Budapesta. Duminica trecută, la Odorheiul Secuiesc, dl. Kover Laszlo catalogase comportamentul Guvernului Ponta în scandalul Nyiro Jozsef drept “neprietenos, necivilizat şi barbar”. Responsabilii români n-au încercat decât să-şi facă datoria, cum ştiu mai bine – la limita grotescului. Dinspre partea lor, oficialii de la Budapesta le-au dat apă la moară, pretându-se să plimbe prin ţara vecină, neprietenă, necivilizată şi barbară, adică pe la noi, o urnă fără cenuşă. Dacă, atunci când se va întoarce de la Cluj, ministrul Rus va face un anamnesis (nu zic să ancheteze excesul de zel al subordonaţilor săi), ar rămâne cu un gust de cenuşă.

Urna lui Nyiro Jozsef n-a fost decât un pretext în adevăratul scandal, al urnelor, dintre formaţiunile politice maghiare care participă la alegerile din România. (Iniţiativa manifestărilor comemorative aparţine Partidului Civic Maghiar). Candidatul UDMR la primăria Targu-Mureş o spune cu vorbele lui, acuzând oficialii de la Budapesta: “Divizează comunitatea maghiară, asta vor, şi vor să ne scoată pe noi din Parlamentul de la Bucureşti. Pentru ei nimic nu-i scump pentru că vor să implementeze acelaşi scenariu pe care l-au făcut în Slovacia sau în Voivodina”. Iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, exprimă acelaşi lucru, în termeni mai diplomatici: “Preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România (…) Nu ar trebui să se implice în campania electorală din România, în competiţia noastră internă. A făcut un deserviciu relaţiilor româno-maghiare”. Episodul Nyiro nu e decât un argument în plus despre cât de… pragmatic priveşte Budapesta partidele etnice maghiare.

Să mai adăugăm doar că manifestarea primise girul fostului premier Ungureanu. A spus-o Szöcs Géza, secretarul de stat al Culturii de la Ministerul Resurselor Naţionale, şi n-avem motive să ne îndoim, de vreme ce MRU n-a catadicsit să-l contrazică şi tace mâlc. Nici marii intelectuali ai naţiei, prietenii ciocului mic, cei cărora ultimele două madate prezidenţiale din România barbară le-au oferit atâtea tribune, nu par a avea nimic de spus.

Dar de ce tace Traian Băsescu la aşa un afront? De plăcerea de a-i vedea pe Ponta şi Marga rupându-şi gâtul.

József Nyírö s-a născut în 1889, în secuimea din Transilvania – pe atunci, parte a Ungariei. Nu a fost doar un poet etnocentrist, un poet “al sângelui şi gliei”, ci şi ideologul cultural al regimului pro-nazist ungar din perioada octombrie 1944 – martie 1945, când Budapesta a trimis grupuri masive de evrei în lagărele morţii – sau i-au masacrat, pur şi simplu.

În parlamentul vremii, Nyírö fusese deputat de Ardeal şi i-a rămas fidel führer-ului fascist de la Budapesta, Ferenc Szálasi, până în ultima clipă a războiului. Căutat în Ungaria şi România, după 1945, ca răspunzător pentru crime de război, a fugit în Germania şi, din 1950, în Spania lui Franco. În mod paradoxal, în zilele noastre, scrierile i-au devenit lectură obligatorie în şcolile din Ungaria.

O ceremonie de reînhumare a cenuşii lui Nyírö în Ţinutul Secuiesc a fost, recent, interzisă de Guvernul de la Bucureşti, premierul Victor Ponta argumentând că România nu doreşte ca mormântul lui Nyírö să devină un loc de pelerinaj al extremei drepte.

În absenţa ceremoniei a avut loc, în Odorheiul Secuiesc, localitatea de naştere a poetului, o comemorare ecumenică la care au participat secretarul ungar de stat pentru cultură Géza Scöcs şi preşedintele Parlamentului de la Budapesta, László Kövér. Acesta din urmă a declarat că reînhumarea va avea loc, odată şi odată, chiar şi împotriva voinţei “necivilizaţilor, istericilor, paranoicilor şi barbarilor” din Guvernul României. Şeful Parlamentului de la Budapesta a vorbit “despre un popor biruitor (…) care dispune de un fiu a cărui cenuşă stârneşte teamă”.

Între timp, secretarul de stat Géza Szöcs a mărturisit, pentru publicaţia electronică index.hu, că urna cu cenuşa poetului fascist a fost introdusă ilegal în România. Gestul a avut însă doar caracter “conspirativ”, nu şi “ilegal”, a mai precizat demnitarul de la Budapesta, adăugând că nu cunoaşte locul în care se află acum cenuşa.

Înapoi la Horthy

Momentul Nyírös face parte dintr-o campanie de recrudescenţă popular-naţionalistă orchestrată de ani de zile de extrema dreaptă din Ungaria şi preluată, între timp, şi de premierul Viktor Orban, împreună cu partidul său, al “tinerilor democraţi”, Fidesz. Un curs neo-revizionist ce întrerupe o perioadă (mai exact aproape două decenii) în care relaţiile Ungariei cu vecinii se îmbunătăţiseră, favorizând un plus de drepturi pentru minoritatea maghiară din Slovacia, Serbia şi România. O schimbare a graniţelor sau o revizuire a tratatului de la Trianon, din 1920, prin care Ungaria îşi pierdea două treimi din teritoriu, nu pare să se întrevadă într-un viitor apropiat – dar în noul discurs al Budapestei, unitatea ungurilor din întregul arc carpatic, este semnificativ mai des invocată decât în întregul interval de două decenii post-comuniste.

La 4 iunie se comemorează în Ungaria “tragedia de la Trianon” sub titulatura oficială de “Ziua Naţională a Unităţii”. În mesajul transmis cu această ocazie naţiunii, ca de altfel şi în textul noii legi fundamentale sau în cel al controversatei legi a presei, ungurii sunt conjuraţi să îşi îndeplinească “datoria sfântă” a unităţii spirituale şi sufleteşti, în virtutea culturii naţionale şi a limbii comune. Acest revizionism “soft” a deschis şi calea spre reabilitarea personalităţii lui Miklós Horthy, guvernatorul şi regentul ultraconservator şi habotnic care a condus autoritar Ungaria între 1920 şi 1944. Antisemit notoriu, “cavalerul de Baia Mare” Horthy este responsabil pentru deportarea a peste 400.000 de evrei ucişi la Auschwitz, în prima jumătate a anului 1944. Sub guvernarea Orban, amintirea vasalului lui Hitler ar urma să fie cinstită prin plăci comemorative şi statui.

Reversul popularităţii electorale înregistrate acasă de Viktor Orban cu politica populist-naţionalist-revizionistă este izolarea europeană a Ungariei şi perceperea ei ca factor destabilizator în Europa Centrală şi de Sud-Est. Mai grav: gesturile Budapestei au erodat poziţiile politice ale minorităţii maghiare din statele învecinate Ungariei. În Slovacia, în locul a 14 procente din mandatele parlamentare, minoritatea maghiară – politic scindată – nu mai deţine decât 9% iar partidul susţinut de Fidesz a ratat accesul în Legislativ. O catastrofă electorală este aşteptată la toamnă în România: cu trei formaţiuni în cursa parlamentară şi un prag electoral de cinci procente, pierderea întregii reprezentări legislative nu este o ipoteză de omis; maghiarilor transilvăneni nu le-ar rămâne, atunci, decât locul din oficiu rezervat reprezentanţilor minorităţilor etnice.

Din România au emigrat în Ungaria circa 400.000 de maghiari, în ultimele două decenii. Poate că acesta este şi calculul cinic al lui Orban: atragerea către Ungaria a nemulţumiţilor din statele vecine, care ar putea să se transforme în masă electorală, asigurând Fidesz-ului bazin de voturi pe termen lung. Până şi grava situaţie demografică a Ungariei ar putea fi astfel rezolvată.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, i-au adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi “utilă” amânarea vizitei acestuia “pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.
“Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă”, susţin în scrisoare preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga. În finalul scrisorii se menţionează că, “dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade”, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului consideră “utilă amânarea vizitei” pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale.“Suntem convinşi că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînţelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiţii de dialog şi responsabilitate din relaţiile noastre”, se precizează în scrisoarea semnată de Blaga şi Anastase. În plus, cei doi lideri politici spun că dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii celor două state “impun nevoia unor politici publice echitabile şi curajoase, ferite de derapaje de orice natură”. “Perioade precum cea pe care o traversăm acum cer mai mult ca oricând disponibilitate pentru un dialog responsabil, moderat şi constructiv care să vizeze întărirea legăturilor dintre statele noastre şi apărarea intereselor comune ale cetăţenilor noştri pe plan european şi global. într-un asemenea moment, România şi Ungaria au ocazia de a demonstra că îşi înţeleg obligaţiile şi responsabilităţile care decurg din subscrierea la un set de valori comune celor 27 de state membre ale Uniunii Europene”, se mai arată în documentul citat.
Totodată, Vasile Blaga şi Roberta Anastase îi transmit preşedintelui Parlamentului ungar că orice raportare directă contravine spiritului european al celor două ţări. “Am luat notă de intenţia dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localităţi din România. înţelegem şi apreciem dorinţa de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră. Sunteţi la fel de binevenit acum ca şi în ocaziile trecute în care am avut plăcerea de a vă întâlni. Acestea fiind spuse, apreciem în mod deosebit dacă implicarea domniei voastre rămâne în cadrul bine definit al relaţiilor noastre bilaterale. Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile şi aspiraţiile atât ale societăţilor noastre, cât şi ale minorităţii maghiare”, se precizează în scrisoarea transmisă oficialului ungar.
Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ – printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata – şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş. Acesta a adăugat că vizita lui Kover nu ar trebui să deranjeze pe nimeni şi că speră că lucrurile “se vor normaliza” după perioada alegerilor locale. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sâmbătă, la Arad, că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România. Kelemen Hunor a spus acest lucru întrebat fiind dacă este de acord că Ungaria ar trebui să-şi ceară scuze României, în urma unor declaraţii ale preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo. Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că “a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că “a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” a acestuia.


Categorii

1. DIVERSE, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Guvernul Ungariei SFIDEAZA guvernul Romaniei, refuzand sa isi ceara scuze. Tendintele REVIZIONISTE ale UNGARIEI

 1. TOTI TURCII FAC CEA MAI BUNA POLITICA, UNGURII SUNT DE NEAM TURCESC, AU VENIT DIN MONGOLIA SA NE INVETE POLITICA….

 2. Ungurii au venit din Mongolia sa ne invete civilizatie, numai civilizatie nu au ei, unde sunt romanii din Crisana, in 1918 au ramas 1 milion de romanii in Ungaria, care s-au unit si ei cu tara , dar marile puteri si lipsa de interes a conducerii Romaniei de atunci au facut ca romanii din Crisana sa ramana in Ungaria, acum mai sunt doar 10000, ceilalti unde sunt, cred ca au devenit unguri, cum au devenit unguri, va imaginati si dvs.

 3. Deci: cu rusii sintem “pe bune” datorita “initiativelor” inspirate ale presedintelui re-ales.
  Cu ungurii sintem de asemenea pe bune tocmai datorita lipsei vre-unei reactii adecvate.

  Ce politica externa avem! Si oare ce razboi vom avea?!

 4. DW: ‘O schimbare a graniţelor sau o revizuire a tratatului de la Trianon, din 1920, prin care Ungaria îşi pierdea două treimi din teritoriu, nu pare să se întrevadă într-un viitor apropiat’

  Nu e destul de clar mesajul Germaniei ? Alta este directia de joc de la Berlin si cred ca ar trebui speculata la nivel diplomatic. Ungurii fac aidoma, dar cu alta Putere care are interese in zona.(banuiesc)

 5. Daca guvernul Romaniei nu ia masuri vor pierde toate alegerile atentie mare domnilor parlamentari

 6. Pingback: PROVOCAREA MAGHIARA si agentul KOVER. Presedintele Ungariei contesta TRIANONUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: Romania inconjurata de flacari nematerialnice… deocamdata. CONSTIENTIZAM PE CE LUME TRAIM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Trebuie sa recunosc faptul ca imi place “calculul cinic” al lui Viktor Orban pe tema atragerii nemultumitilor maghiari din tarile vecine catre Ungaria.Eu, in locul lui Ponta l-as ajuta in acest sens. Chiar si in delicata lor problema demografica s-ar putea gasi solutii de intrajutorare. Asta in spiritul “traditionalelor” relatii pe care le-am avut cu acest popor pasnic si prietenos, de-a lungul veacurilor.

 9. @Pedro:

  Nu asta e calculul cinic si mare eroare ar face cel i-ar face jocul, asa cum a facut, de pilda, Traian Basescu. E logic ca nu vor ca maghiarii din tarile vecine sa vina in masa in Ungaria, ci sa ii fidelizeze statului maghiar si, mai ales, regimului Orban. In vederea acestui obiectiv, bulversarea vietii politice a minoritatilor face parte din plan, deoarece Orbanul vrea formatiuni politice facute chiar de el si fidele 100% lui, nu formatiuni care au propria istorie si propriile relatii in tara respectiva. Nu conteaza ca momentan ar ramane acele minoritati fara reprezentare parlamentara, cum a fost in Slovacia: asta ii serveste tot lui, deoarece asa discursul radical prinde teren.

 10. Pingback: “DEMITIZATORUL” LUCIAN BOIA LEGITIMEAZA REVIZIONISMUL MAGHIAR: “Românii nu puteau invoca un DREPT ISTORIC asupra TRANSILVANIEI, care nu apartinuse niciodata României”. Care este sensul acestei noi teme lansate in aceasta perioada
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare